Controlul oftalmologic la copii

Ochii copilului diferă de ochii adultului în multe sensuri, sunt organe în creştere şi au afecţiunile lor specifice. Multe din aceste afecţiuni pot fi prevenite şi tratate.

Afecţiunile netratate ale ochiului pot duce la probleme serioase, cum ar fi afectarea abilităţii de a citi, a personalităţii şi a integrarii şcolare.
Multe probleme oculare apar la vârstă pre-şcoalară, aşa ca este foarte important ca detectarea lor să fie cât mai precoce.

Chiar dacă nu aveti nici o suspiciune legată de vederea copilului dvs., ar trebui făcut un control de rutină la 3 ani, apoi la 5 ani, iar la copiii de vârstă şcolară , cel putin o dată la 2 ani.

Dacă există orice îngrijorare sau problemă, copilul trebuie examinat de un medic oftalmolog chiar din primele zile de viaţă.

Depistarea la vârstă şcolară a ambliopiei, strabismului sau a altor afecţiuni poate fi tardivă şi cu şanse extrem de mici de vindecare.

Ce semne trădează un defect de vedere la copii?

Dacă copilul nu poate menţine un contact vizual sau nu urmăreşte obiectele în mişcare, un ochi fuge din poziţia normală de drept înainte, pupila este albă , ochiul este roşu şi dureros, lăcrimează în exces, ochii oscilează rapid dintr-o parte în alta (nistagmus).

Este extrem de importantă determinarea acuităţii vizuale a fiecărui ochi. Chiar la vârste mici, se poate aprecia care este nivelul vederii prin teste indirecte.

Iată câteva afecţiuni oculare mai frecvente:

Viciile de refracţie: hipermetropia, miopia, astigmatismul sunt modificări ale valorii normale de dioptrii ale ochiului, de cele mai multe ori sunt înnascute. Acuitatea vizuală se corectează prin purtarea ochelarilor.
Conjunctivita reprezintă inflamaţia conjunctivei, cauzată de viruşi, bacterii, alergeni. Se manifestă cu ochi roşu şi secreţie muco-purulentă. Se tratatează cu picături cu antibiotic.

Orjeletul  este o umflatură roşie, dureroasă în pleoapă cauzată de microbi.
Tratamentul local constă în instilarea frecventă de coliruri sau  unguente cu antibiotice şi antiinflamatoare. Orjeletele foarte mari sau care nu raspund la tratamentul local aplicat şi salazioanele necesită incizia lor.

Șalazionul este un nodul inflamator al pleoapei fără infecţie asociată, de obicei, mai putin rosu şi dureros decât orjeletul.
Pentru prevenirea trasmiterii acesti boli, în special la copii în colectivitate este necesată respectarea unor măsuri igienice elementare (spălarea mâinilor, utilizarea individuală a prosopului, pernei, cearsafului).

Ambliopia sau “ ochiul lenes” reprezintă o scădere a acuităţii vizuale datorată unei experienţe vizuale anormale survenite în prima perioadă a vieţii.
Ambliopia este principala cauză de pierdere a vederii la un ochi pentru populaţia cuprinsă între 20-70 ani. De obicei apare la un ochi, mai rar la ambii ochi.

Poate fi cauzată de diferenţe de dioptrii între ochi, apare la 40 % din copiii cu strabism, prin obstrucţia axului vizual în cadrul unor afecţiuni oculare.Copilul cu ambliopie nu realizează că nu vede bine cu un ochi şi de aceea este extrem de important consultul oftalmologic la vârstă pre-şcolară.

Cu cât tratamentul ambiopiei începe mai repede, rezultatele sunt mai rapide şi mai bune. Acesta se face prin corecţie optică (prescrierea de ochelari) şi prin acoperirea (ocluzia) ochiului bun  pentru a favoriza recuperarea vederii la ochiul slab. Tratamentul ambliopiei  trebuie să continue până când  vederea ochiului ambliop devine egală sau aproape egală cu cea a ochiului bun. Durata ocluziei este în funcţie de profunzimea ambliopiei şi de vârstă.

La copilul mic, ocluzia totală timp de 1-2 săptămâni poate rezolva ambliopia; la un copil şcolar cu ambliopie medie care poartă ocluzia doar câteva ore, tratamentul trebuie continuat mai mult de 1 an.
Strabismul este o afectiune oculară în care axele celor doi ochi nu sunt paralele şi unul sau ambii ochi deviază.

Uneori copilul pare să privească numai cu un ochi iar celălalt ochi este în permanenţă deviat. Cel mai probabil ochiul deviat este ambliop. Uneori fixaţia alternează, adică copilul priveşte când cu un ochi, când cu celălalt. Gravitatea acestei afecţiuni o constituie lipsa vederii binoculare adică capacitatea de a vedea deodată cu amândoi ochii şi perceptia tridimensională.

Lipsa vederii binoculare implică aprecierea incorectă a distanţelor,  practic extrem de deranjantă, mai ales pentru şofat precum şi practicarea unor meserii sau sporturi care necesită vederea în spaţiu: munca la înălţime, arhitectură, pictură, chirurgie.

Odată constată prezenţa strabismului, copilul trebuie consultat rapid de către un specialst oftalmolog pediatru. Examinarea are ca scop decelarea cauzei care a produs strabismul şi decizia asupra tipului de 
tratament necesar. Prima urgenţă o reprezintă tratamentul ambliopiei.

Când copilul începe să privească alternant este un semn bun, de egalizare a vederii celor doi ochi şi din acest moment se poate face operaţia.

Când debutul strabismului este sub vârsta de 6 luni, sau chiar mai devreme, este denumit strabism congenital. Mai frecvent este strabismul convergent, când ochiul fuge spre nas.

Strabismul congenital trebuie operat pâna la vârsta de 1 an.

Dacă nu tratăm ambliopia în primele luni de viaţă sau amânam operaţia, şansele de obţinere a vederii binoculare scad.

Operaţia pentru strabism are nu numai un scop estetic, de realiniere a ochilor, ci şi un scop functional, mai important, de înlăturare a vederii duble, când acesta există, sau de recuperare a vederii binoculare.

Dacă strabismul apare peste vârsta de 6 luni, medicul oftalmolog pediatru stabileşte dacă este necesară operaţia sau sunt suficiente metodele de tratament ne-chirurgical.
Oricum, dacă strabimul nu se rezolvă în câteva luni prin purtarea ochelarilor, se recomandă operaţia, cât mai devreme. Cu cât amânăm momentul operaţiei cu atât scad şansele de recuperare a vederii binoculare.

Dacă nu tratam ambliopia în primele luni de viaţă sau amânam operaţia şansele de binocularitate scad. Dacă toate etapele de terapie sunt instituite la timp avem şanse de poziţie corectă o ochilor şi binocularitate cît mai aproape de normal.

Dr. Luminita TEODORESCU, Medic primar oftalmolog
Dr. Irina VELCEA, Medic primar oftalmolog
OFTALMIX SOP
Clinică oftalmologică
www.oftalmix.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu