Ortodonţia şi aparatul ortodontic

                         
Ortodonţia reprezintă specialitatea medicinei dentare care vizează obţinerea unei ocluzii (muşcături) ideale asfel încât sănătatea ţesuturilor aparatului dento-maxilar să rămână sănătoase. Fără un tratament ortodontic atunci când este indicat, riscurile aferente sunt reprezentate de procese carioase greu de tratat sau boala parodontală, o afecţiune cu implicaţii grave.
 
Tratamentul ortodontic se poate institui destul de devreme, începând chiar de la vârste fragede de 3-4 ani.  Se poate interveni cu un aparat ortodontic atunci când se constată instalarea unei anomalii dento-maxilare sau se apreciază instalarea uneia dintre ele.
 
Cel mai frecvent, anomaliile dento-maxilare care se instalează de la vârste fragede sunt datorate unor obiceiuri vicioase: interpunerea între arcade a degetelor sau  a unor obiecte.
     
În aceste cazuri, se încearcă îndepărtarea obiceiurilor vicioase şi restabilirea echilibrului dentar.
 
Procesele carioase pe dinţii temporari  au un rol important în dezvoltarea ocluziei ulterioare. Există multe argumente care pledează pentru tratamentul proceselor carioase pe dinţii temporari. Primul dintre ele este de natură subiectivă, respectiv că nici un copil n-ar trebui să treacă printr-un episod dureros generat de un proces carios  complicat pe dinţii de lapte.
 
Un al doilea argument este că procesele carioase complicate pe dinţii temporari au ca şi consecinţă exfolierea prematură a dintelui de lapte (pierderea lui înainte de vreme). Pentru că  erupţia dentară se desfăşoară după o schemă foarte precisa, pierderea unui dinte de lapte înainte de vreme poate avea consecinţe în ceea ce priveşte alinierea dentară.
 
Dr. Cristina Neaga – Medic dentist specialist ortodonţie  
Velvet Dental
 www.velvetdental.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu