OECD avertizează: utilizarea medicamentelor generice a crescut insuficient pentru asigurarea unui bun acces la tratament al pacienților

 Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), asociație care reprezintă interesele principalilor investitori de resort prezenți pe piața românească,  salută atenția acordată de către Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (The Organisation for Economic Co-operation and Development - OECD) medicamentelor generice și  rolului lor în asigurarea accesului la tratamente de înaltă calitate și accesibile că preț pentru pacienții din întreaga lume.
 
Raportul OECD "Health at a glance 2013" menționează: "Cota de piață a medicamentelor generice a crescut semnificativ în ultimul deceniu, în multe țări. Cu toate acestea, medicamentele generice reprezintă mai puțin de 25% din piață în Luxemburg, Italia, Irlanda, Elveția, Japonia și Franța, în comparație cu aproximativ 75% din piață cât reprezintă în Germania și Regatul Unit". OECD arată că rata de prescriere redusă a medicamentelor generice în Franța (12%), comparativ cu Marea Britanie (80%), indică necesitatea unei mai bune informări a medicilor, pentru reducerea costurilor sistemului de sănătate prin prescrierea de medicamente generice.
 
În România, APMGR a arătat, în cadrul unui studiu efectuat împreună cu compania de consultanță KPMG, că o creșterea volumului de prescrieri cu medicamentele generice (80% din total prescrieri) s-ar obține economii anuale de aproximativ 100 milioane de euro pentru bugetul statului și pentru pacienți. "Economiile rezultate ar putea fi direcționate către alte zone sub presiune ale sistemului de sănătate, cum ar fi construirea de noi spitale, creșterea salariilor personalului medical sau plata arieratelor sistemului medical." a declarat Laurențiu Mihai, Director Executiv APMGR.
 
 APMGR susține introducerea unor politici publice care promovează utilizarea medicamentelor generice, întrucât beneficiile acestora ar avea un impact pe termen lung asupra sănătății și cheltuielilor cu sănătatea și ar crește accesul la tratamente de înaltă calitate pentru pacienți.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu