Intervenție chirurgicală rară la Spitalul Arcadia

     La mijlocul lunii iulie, o echipă interdisciplinară de 9 medici a reconstruit toracele unui pacient printr-o intervenție chirurgicală rară și inovativă, impusă de situația specială a bărbatului. Operația, care a durat peste 6 ore, a fost efectuată la Spitalul Arcadia și a fost o reușită deplină, permițând pacientului să ducă din nou, după mai bine de un an de suferință, o viață normală.

     La începutul anului 2011, după 7 ani în care a suferit de un cancer de piele nediagnosticat corect, I.D. – pe atunci în vârstă de 61 de ani – a suferit o intervenție chirurgicală pentru un carcinom spinocelular situat în regiunea subclaviculară stânga, medicii optând pentru o grefare cu lambou de mușchi pectoral. Intervenția a fost reușită, însă radioterapia ce a urmat operației a provocat o radionecroză a țesuturilor din zona afectată. 

     A rezultat în peretele toracic un defect cutanat cu diametrul de circa 12 cm., iar ulterior zona s-a suprainfectat cu bacilul pioceanic – unul dintre cei mai agresivi germeni, rezistent la aproape toate tipurile de antibiotic. Din acel moment, viața pacientului a devenit extrem de dificilă: a urmat o lungă perioadă de dureri insuportabile, consultații, tratamente de tot felul, drumuri la medici și eforturi inutile pentru stoparea infecției, timp în care numai toaletarea rănii însemna ca pansamentele să fie schimbate de minimum 5 ori pe zi. În gospodăria sa dintr-o comună ieșeană, I.D. s-a transformat din stâlpul casei într-un veșnic pacient, incapabil să mai participe activ la viața familiei sau să se mai bucure de ea.

     Intervenția care a permis recuperarea totală a pacientului și rezolvarea definitivă a problemei sale de sănătate a avut loc la Spitalul Arcadia, pe 17 iulie, sub coordonarea dr. Mugurel Bosînceanu, chirurg toracic. 
    
    „Cel mai important aspect al misiunii noastre era să îndepărtăm țesutul infectat și orice risc de recidivă a infecției. De asemenea, intervenția a avut și un rol de corectare a defectului toracic, și unul de reconstrucție, motiv pentru care în echipa de chirurgi au intrat specialiști din chirurgia generală, din chirurgia plastică și, evident, din chirurgia toracică. 

    Soluția pentru care am optat în cele din urmă a fost una... creativă, dar era singura cu adevărat eficientă: am realizat excizia țesuturilor necrozate și suprainfectate la nivelul peretelui toracic anterior, apoi echipa de chirurgie generală a realizat pediculizarea marelui epiploon, care a fost trecut tunelizat pe sub tegument până în zona defectului parietal, iar în timpul final echipa de chirurgie plastică a realizat grefarea cu lambou cutanat prin alunecare peste marele epiploon. Mai pe înțelesul tuturor, am făcut o grefă cu ceea ce am considerat a fi singurul tip de țesut ce putea lupta cu urmările infecției cu pioceanic, și mă refer aici la marele epiploon, permițând totodată și refacerea peretelui toracic. Țesutul folosit, marele epiploon, este considerat «cea mai valoroasă autogrefă» datorită faptului că e puternic vascularizat și are puternic rol antibacterian. Noi am «întins» acest țesut astfel că am reușit să îl aducem, prin tunelul subcutanat creat, până în zona defectului toracic. Ulterior, în zona de preluare a lamboului, am realizat o autogrefă de piele”, arată dr. Mugurel Bosînceanu, explicând etapele propriu-zise ale operației.


     Sub îndrumarea sa, cei 9 medici ai echipei s-au sincronizat perfect în timpul intervenției și au acționat rapid și eficient, pentru a rezolva toate implicațiile cazului: în echipa de chirurgie toracică au mai intrat dr. Cristian Sandu și dr. Luminița Ionescu, echipa de chirurgie generală i-a inclus pe dr. Mircea Costache și dr. Bogdan Filip, echipa de plasticieni a fost alcătuită din dr. Camelia Tamaș, dr. Iulia Dabija și dr. Andreea Corduneanu, iar partea de anestezie-terapie intensivă a fost asigurată magistral de dr. Bogdan Țuțuianu. O mobilizare exemplară, susținută de managementul medical al spitalului cu toate elementele logistice și de organizare necesare.

     După fireasca perioadă de refacere, I.D. este astăzi un om renăscut și începe să se bucure de o viață normală. Îi vine cu greu să creadă că suferințele din ultima perioadă au luat cu adevărat sfârșit: „Cel mai important lucru e că a scăpat de dureri, nu mai era om din cauza lor. Acum se plimbă, se odihnește, vrea să se apuce din nou de treabă prin gospodărie”, ne spune fiica sa, unul dintre cei patru copii ai familiei. „Părinții mei nu au vrut decât la Arcadia, că îngrijirea e altfel. Am vândut ce-am putut, am făcut și rate la spital, că pentru sănătate faci orice. Și prima operație tot la Arcadia a fost, că tata suferise tare mult înainte, când încercam să aflăm ce are. 

     Doctorița de la Arcadia i-a făcut biopsie, a descoperit boala și a zis că îl operează, că «nu putem lăsa cancerul să-l mănânce de viu». Iar acum, când au apărut complicațiile de la raze și infecție, nici nu mai voiau alții să-l opereze, spuneau că sunt mici șansele. Dar noi am venit din nou la Arcadia, căci ne-am gândit că tata e încă tânăr și e sănătos în rest, are analize bune și nu are metastaze pe nicăieri. Noi suntem foarte mulțumiți acum, operația a reușit și tata a venit acasă după numai patru zile. Am învățat să-l îngrijesc, i-am făcut și injecții, îl ajutăm fiecare cu ce putem. Și să știți că am trimis și pe alții la Arcadia, că au mai multă grijă aici...”, încheie cu vorbe simple fiica pacientului, rezumând în câteva cuvinte ani de boală și o adevărată luptă pentru vindecare.

     Grupul Arcadia include în prezent două spitale, două policlinici și un centru de imagistică medicală și a împlinit în această vară doi ani de activitate. Spitalul multidisciplinar Arcadia beneficiază de un bloc operator ultramodern cu 4 săli de operații și unități de terapie intensivă aferente, în care se realizează lunar peste 230 de intervenții chirurgicale.

www.arcadiamedical.ro


       

Dedalus TeamNet aduce tehnologia de top în spitalele din România

     Dedalus TeamNet lansează suita de soluţii informatice pentru furnizorii de servicii medicale din sectorul public şi privat. Compania aduce o serie de funcţionalităţi inovatoare în România şi ţinteşte în următorii trei ani poziţia de leader pe segmentul software medical.

     Soluţiile informatice care vor fi localizate pentru România, sunt folosite deja cu succes în peste 550 de spitale publice şi private, în peste 50 de UPU, în 500 de Săli de Chirurgie şi de către peste 23.000 de medici de familie. Originare din Italia, sistemele sunt prezente acum în 12 ţări din Asia, Africa şi Europa.

     Lansarea în România este stâns legată de noua lege a sănătăţii şi de nivelul de informatizare în domeniul medical: 
  
      „Gradul scăzut de informatizare din sistemul medical din România este pentru noi o oportunitate. Doar aproximativ 50% dintre cele peste 400 de spitale din România au o soluţie informatică, mai mult sau mai puţin complexă. În plus, contextul legislativ este unul favorabil. Prin implementarea noii legi a sănătăţii, va fi nevoie de o evidenţă mult mai clară şi corectă a costurilor pentru fiecare intervenţie medicală. În lipsa unui sistem informatic matur, acest lucru este imposibil de realizat." Filippo Di Marco, International Manager Dedalus SpA
     Reprezentanţii Dedalus TeamNet vorbesc despre o nouă abordare a dezvoltării sistemelor informatice, pe care o propun ca alternativă la aplicaţiile locale:

    Spre deosebire de aplicaţiile existente în România, venim cu o soluţie informatică dezvoltată pornind de la standarde internaţionale de lucru în domeniul medical, HL7 şi IHE. La aceste <<Bune Practici medicale>> şi la experienţa dobandită în peste 25 de ani de implementări, încercăm să aliniem furnizorii de servicii medicale din România. Ne propunem ca, în următorii trei ani, să devenim lider de piaţă pe acest segment; vom face acest lucru prin sisteme testate, mature şi prin servicii orientate pentru a creşte rata de exploatare a funcţionalităţilor oferite, fără a ne limita la simpla funcţionare a sistemelor. Luam in calcul si o strategie de achizitii." Emilian Costaş, General Manager Dedalus TeamNet

     Conform oficialilor companiei, primul sistem care urmează să fie implementat în România este HIS (Hospital Information System), sistem integrat care acoperă toate punctele strategice dintr-un spital: medical, financiar contabil, resurse umane, gestiune, achiziţii publice, bloc alimentar, raportări statistice, analize noi solicitate de echipa managerială, managementul centrelor de cost, raportări DRG, SIUI şi alte raportări pentru CNAS, CASJ, DSP, Ministerul Sănătăţii.

    Spitalele vor putea achiziţiona întreaga suită de aplicaţii sau doar un singur modul, în funcţie de gradul de informatizare şi de posibilităţile de finanţare.
     Sistemele informatice Dedalus TeamNet sunt dezvoltate pe platforma de ultimă generaţie de la Microsoft şi oferă o serie de funcţionalităţi noi pentru piaţa locală:  brăţara cu un Cod Unic pentru identificarea pacientilor internaţi, editarea FOCG - Foaia de Observaţie Clinică Generală şi FSZ- Fişa de Spitalizare de zi pe dispozitive mobile, soluţii interoperabile cu alte aplicaţii, Dosarul Electronic al Pacientului (conţine informaţii despre alergii, grupă de sange, boli cronice, datele privind anamneza, examenul clinic pe aparate, episoadele medicale, medicaţia administrată, evoluţia stării de sănătate a pacientului), verificarea administrării la timp a medicaţiei prin dispozitive mobile şi RFID,  eBooking , ePrescription  etc.

     „Principalul beneficiar al acestor sisteme informatice este pacientul român, pentru care o astfel de implementare se reflectă în reducerea erorilor în stabilirea diagnosticului, în prescrierea şi administrarea medicamentelor şi în reducerea timpului de aşteptare la doctor. În plus, furnizorii de servicii medicale devin mai eficienţi, au un control mai bun al centrelor de cost şi pot asigura servicii medicale la standarde europene, datorită multitudinii de instrumente şi informatii pe care le punem la dispoziţie. " adaugă Emilian Costaş.



Vacanţă de vis în deplină siguranţă

    Vara e deja instalată, planurile de vacanţă sunt făcute de mult, te-ai gândit ce bagaje vei lua cu tine şi, cu siguranţă, ai inclus pe listă un produs de fotoprotecţie. Pentru a fi sigură că vei face cea mai potrivită alegere, îţi oferim câteva sfaturile utile.

Pregăteşte-te dinainte pentru plajă!

    Un ritual complet de îngrijire pentru o piele sănătoasă începe cu un produs de curăţare  hipoalergenic, care nu conţine detergenţi şi parabeni şi respectă fiziologia pielii, atât de agresată în perioada verii. Alege un produs de curăţare cu efect hidratant pentru a-ţi păstra bronzul auriu cât mai mult timp.

Protecţie solară potrivită pentru pielea ta

    În timpul expunerii la soare, un factor de protecţie (SPF) cât mai ridicat este recomandarea tuturor specialiştilor. Un produs de fotoprotecţie este potrivit pentru pielea ta dacă o protejează de arsurile solare şi îţi întăreşte sistemul imunitar pentru a lupta împotriva radicalilor liberi, care, în timp, îţi pot afecta sănătatea, provocând cancer de piele şi îmbătrânirea prematură a acesteia. Fotoprotectorul ideal nu îţi încarcă tenul, nu se strânge şi nu lasă urme albe, fiind rezistentă la apă şi  la transpiraţie. Dacă se întinde perfect uniform pe piele şi nu e gras şi gros, pielea ta va fi pe deplin satisfăcută!


    Aminteşte-ţi să reaplici produsul de protecţie ori de câte ori intri în apă sau te freci cu prosopul şi la intervale  regulate, pentru a fi sigur că pielea este perfect protejată. Producătorii şi doctorii recomandă reaplicarea protecţiei solare la fiecare 2 ore.

    Copilul tău este însă mult mai sensibil la razele ultraviolete. Numărul expunerilor neprotejate în copilărie creşte riscul de apariţie a cancerului cutanat la vârstă adultă şi de aceea protecţia trebuie să fie foarte înaltă
 
    Deoarece pielea copiilor este mai vulnerabilă la soare, până la vârsta de 3 ani se recomandă  utilizarea produselor solare 100% minerale, care au o toleranţă cutanată foarte ridicată.

După plajă

    După plajă, o loţiune reparatoare este obligatorie. Aceasta îţi va calma şi hidrata pielea şi o va pregăti pentru expunerea ulterioară.

    Alegerea produselor potrivite şi respectarea cu stricteţe a acestui ritual ajută enorm pentru menţinerea unui bronz frumos, de durată, într-o perfectă stare de sănătate. O piele îngrijită pe tot parcursul anului va arăta şi se va simţi mult mai bine!

Fotoprotecţie pentru pielea cu probleme

    Dacă ai tenul gras sau acneic, sensibil, alergic sau cu cicatrici, găseşti în farmacii produse care, pe lângă protecţia solară, îţi oferă şi beneficii terapeutice. Acestea protejează pielea de razele UV, dar şi tratează diverse afecţiuni ale pielii.

    Ştiaţi că: razele UVA sunt cele responsabile de eliberarea excesivă de radicali liberi, induc fotoîmbătrânirea şi reprezintă una dintre cauzele cancerului de piele? Asiguraţi-vă că produsul de fotoprotecţie pe care îl folosiţi are trecută pe ambalaj şi puterea filtrului UVA!

Eficiența kinetoterapiei în stimularea senzorio-motorie a copilului cu paralizie cerebrală

                                                    - prima parte-

    Elaborarea programelor de stimulare a posturii corporale la copilul cu paralizie cerebrală impune respectarea unor principii metodice ale reeducării neuromotorii, care includ şi principiile generale ale kinetoterapiei. Asfel:
  • obţinerea relaxării musculaturii spastice şi corectarea posturală au precedat programele de stimulare senzorio-motorie;
  • pentru realizarea fără efort a schemelor de mişcare dorite, este necesară poziţionarea corectă a copilului spastic;
  • se evită apariţia oboselii, prin controlul funcţiilor vitale şi prin verificarea adaptării copiilor la efortul solicitat (mai ales la copiii cu comiţialitate);
  •  tratamentul este gradat progresiv, de la uşor la greu, de la simplu la complex, de la cunoscut la necunoscut, de la obişnuit la neobişnuit, de la un lucru deprins la altul nedeprins, de la sporadic la sistematic;
  •  se evită apariţia şi persistenţa durerii, atât pe parcursul programului kinetic, cât şi  după; 
  •  pentru executarea corectă a programelor de stimulare a posturii corporale sunt utilizate mişcările şi activităţile pe care copilul le foloseşte în activităţile obişnuite.
    Programele de stimulare senzorio-motorie utilizate la sugarii cu tulburări de coordonare centrală grave, respectiv paralizie cerebrală infantilă, sunt structurate în funcţie de rezultatele obţinute la testarea motricităţii primare şi a vârstei motorii, prin reacţia de postură, a nivelurilor de evoluţie motrică şi a funcţiei motorii grosiere. 

 
    Adaptarea tehnicilor specifice în timpul fiecărei şedinţe se realizează în funcţie de starea pacienţilor, de dispoziţia acestora la fiecare şedinţă, de capacitatea de adaptare la efort şi, nu în ultimul rând, de relaţia terapeut-familie.
    Programele de kinetoterapie utilizează inițial tehnici şi manevre de „decontracturare automată” şi corectare posturală, pentru activarea atât a mecanismelor posturale locale, la nivelul membrelor superioare, cât şi a celor globale, la nivelul axului corpului şi capului. Astfel, este permisă activarea şi derularea mişcărilor în condiţii cât mai apropiate de normal. 

    Manevrele constau în alungirea grupelor musculare agoniste şi antagoniste spastice, fără tendinţa de a învinge contracturile predominante prin întinderi lente, ci de a determina „decontracturarea automată” a acestora, pentru a corecta posturile iniţiale şi a dirija apoi mişcările fără rezistenţă. Manevrele sunt executate cu blândeţe, fără depăşirea pragului de excitabilitate a proprioceptorilor (depăşirea acestuia declanşează apariţia contracturii).
Kinetoterapeut dr. Daniela Stanca
Prof. CFM princip. dr. Elena Căciulan
Centrul de recuperare medicală KINETODEMA
Tel: 0722.839.882/0723.251.565
www.kinetodema.ro

      

Succesul alăptării

     Ce minunat lucru se petrece în pântecele unei femei în cele nouă luni de aşteptare! Câte emoţii care te copleşesc, câtă bucurie îţi cuprinde inima, dar, mai ales, câtă iubire... acea dragoste protectivă, care te învăluie cu totul, culminează cu naşterea şi cu momentul în care îţi vei pune copilul la piept.

     În orele şi zilele care urmează naşterii veţi fi împreună, nedespărţiţi. Copilul va suge de câte ori va vrea, satisfăcândui-se  această nevoie si dorintă principală – să fie alăptat. Prin alăptare i se oferă totul, nu doar hrană, ci şi siguranţă, consolare şi căldură, dragoste în cea mai pură formă a sa!

     Ţinând cont de faptul că în maternităţi nu se întâmplă tocmai aşa cum ne dorim şi cum ar trebui să se întâmple, iată câţiva paşi pe care te sfătuiesc să-i urmezi pentru o iniţiere corectă şi cu succes a alăptării pruncului tău:
  1. Pune copilul la sân cât mai repede după naştere, în contact piele-pe-piele. Dacă acest lucru nu este cu putinţă, cere-l cu tine în salon în primele două ore postpartum. Hormonii care se declanşează imediat după naştere favorizează alăptarea precoce. În caz de cezariană, acest fenomen este întârziat şi ar fi indicat să procedezi în acest fel pentru a stimula hormonii.
 2. Încearcă să stai în acelaşi salon cu bebeluşul zi şi noapte! Vei reuşi astfel să-ţi cunoşti mai bine copilul, el va avea acces nelimitat la sân, beneficiind de toate calităţile incomensurabile ale colostrului, şi vei evita angorjarea sau obstruarea unor canale. Secretul unei cantităţi optime de lapte este alăptarea frecventă, la cererea copilului. Cu cât el suge mai des şi va “goli” mai bine sânii, cu atât va creşte lactaţia, iar cu cât suge mai rar, cu atât mai puţin lapte vei avea. Nu te speria dacă bebeluşul suge forte des întrucât  în medie, un nou-născut are între 8 şi 12 mese în 24 de ore.

3. Fii atentă la poziţia ta şi a bebeluşului! Este foarte important să stai comodă în timpul alăptării pentru a evita tensiunea spatelui, umerilor şi braţelor. Copilul trebuie să fie întors spre tine, cu capul la nivelul sânului şi să se ataşeze corect la sân (gura larg deschisă, buza inferioară răsfrântă, bărbia în sân, areola în guriţă)

4. Fă tot posibilul pentru a evita hrănirea nou-născutului cu biberonul. În caz contrar, poate apărea confuzia tetină-mamelon şi, de aici, problemele cu alăptarea.Alăptează-l exclusiv până la 6 luni, iar apoi, alături de alimentaţia complementară, continuă cu alăptarea la cerere până la vârsta de 2 ani şi după! (recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, http://www.who.int/topics/breastfeeding/en/).

5.  Încearcă să fii cât mai bine informată încă din perioada de graviditate. Te sfătuiesc să participi la un curs de alăptare pentru a primi informaţii corecte despre ceea ce ai de făcut imediat după naştere.
    
     Când apar dificultăţi, consultantul în lactaţie are un rol major, de cele mai multe ori succesul alăptării depinzând de ajutorul acestuia. Este important ca acesta să posede cunoştinţe corecte despre alăptare, iar pentru aceasta este nevoie de pregătire temeinică şi certificare. Cel mai înalt standard este acela de Consultant în Lactaţie Certificat de Bordul Internaţional (IBCLC), singura acreditare recunoscută în lumea întreagă de asociaţiile profesionale.

Sorana MUREŞAN, Consultant în Lactaţie Certificat Internaţinal (IBCLC) şi 
Educator Prenatal Certificat Lamaze (LCCE), ProMAMA Center
www.promama.ro

 

Amigdalita cronică

    Amigdalita cronică reprezintă inflamaţia cronică a amigdalelor palatine apărută în urma infecţiilor acute repetate ale acestora. Amigdalita cronică este favorizată de către structura criptică a amigdalelor (acel aspect „ciuruit” al amigdalei), de bolile infecto-contagioase, de alergie, de poluarea atmosferică, de condiţiile de viaţă necorespunzătoare. 

    Există mai multe forme ale amigdalitei cronice: hipertrofică (mărită de volum), sclero-atrofică (micşorată de volum), cazeoasă (criptică) şi infecția de focar.         
                                       Fig. 2 Amigdalita cronică hipertrofică

    Diagnosticul se formulează pe 3 criterii: anamneza (interviul pacientului), aspectul clinic al amigdalelor şi testele paraclinice. Din anamneză se poate afla câte episoade acute a prezentat pacientul (amigdalite acute sau angine eritemato-pultacee), existenţa unor fenomene la distanţă (complicaţii cardiace, articulare, renale). 

    Din punct de vedere subiectiv, acuzele pacientului pot să nu fie specifice pentru amigdalita cronică: senzaţie de corp străin şi jenă în gât, tuse seacă, halenă fetidă (miros neplăcut), gust neplăcut, iar câteodată pacientul poate elimina dopuri cazeoase, dure. La copii mai pot apărea tulburările de înghiţire, jena la respiraţie (se asociază adesea cu vegetaţiile adenoide), modificări ale vocii (voce amigdaliană). 

    La examenul clinic se constată aspectul specific al amigdalelor palatine (hipertrofiate, atrofice sau criptice), coloraţia roșie a stâlpilor amigdalieni anteriori (pilieri), a depozitelor cazeoase pe suprafaţa amigdalelor, prezenţa unor adenopatii (inflamaţia unor ganglioni din regiune). Testele paraclinice recomandate sunt: probele inflamatorii (fibrinogen, proteina C reactivă, VSH, ASLO), hemoleucograma și exsudatul faringian (fiind semnificativă prezența streptococului beta-hemolitic de grup A).

    Tratamentul amigdalitei cronice este chirurgical, cu excepția cazurilor cu contraindicații absolute sau relative. 

    Se poate efectua amigdalectomie (îndepărtarea chirurgicală a acestora), amigdalotomie (îndepărtarea parţială a ţesutului amigdalian) sau criptoliză amigdaliană (distrugerea criptelor amigdaline). În spitalul Arcadia se efectuează toate aceste intervenţii chirurgicale, sub anestezie generală. Ultimele două tipuri de operații sunt efectuate cu ajutorul radiofrecvenţei – metodă caracterizată printr-o precizie deosebită, sângerare redusă, suferinţă minimă, recuperare rapidă. 

    Postoperator, pacientului i se pot administra tratamente antiinflamatorii și antalgice şi i se recomandă să evite consumul de alimente dure (ce pot răni sau declanşa sângerări locale ale zonei operate) sau de băuturi fierbinți. Recuperarea se face în termen de 7 zile după intervenție.

Dr. Daniel Rusu, medic specialist ORL, Arcadia Iasi

Accidentele vasculare cerebrale (AVC) și canicula

      Accidentul vascular cerebral (AVC) se soldează cu tulburări grave prin oprirea circulației sanguine spre creier, neuronii fiind lipsiți de oxigenare și substanțe nutritive.
 
     Prin debut și evoluție, AVC este o urgență neurologică și, uneori, neurochirurgicală.
 
    Instalarea AVC poate fi o chestiune de minute, iar identificarea leziunii (localizare și tip de leziune – ischemică sau hemoragică) se impune, pentru a iniția un tratament etiologic în contratimp.
 
     În accidentul vascular hemoragic se va opri sângerarea și se va urmări scăderea presiunii intracraniene. În funcție de extinderea AVC, prin amploare și gravitate, se poate produce exitusul  pacientului la scurt timp de la debut.
 
     În cazul accidentului vascular ischemic se reduce afluxul de sânge bogat în oxigen și substanțe nutritive.
 
   Semnele AVC pot apărea brusc: amorțeli, slăbiciune, incapacitate de a mobiliza brațele, picioarele, tulburări de vedere, de vorbire, de mers. Aceste semne atrag atenția medicului specialist, ceea ce impune un set amplu de investigații profesionale.
 
  1. Prin stabilirea diagnosticului se aplică un algoritm terapeutic adaptat cazului. Stresul termic - canicula -, poate agrava ireversibil bolile cerebrovasculare printr-un mecanism dublu: primul mecanism, transpirația excesivă, care produce deshidratare și pierderea de electroliți esențiali prin creșterea vâscozității sanguine, urmată de tromboză, ischemie în teritoriul afectat;
  2.  al doilea mecansim, căldura excesivă, care crește tensiunea arterială sistemică, cu ruperea vaselor intracerebrale.

    Atitudinea cea mai simplă și cea mai utilă pentru pacientul este evitarea stresului termic. În cazul în care pacientul nu poate evita expunerea la căldură, se administrează lichide pentru restabilirea unei mase circulante cu un debit cardiac corespunzător unei fiziologii normale.
 
    În cazul pacienților cu ischemie cerebrală se va asigura profilaxia aterogenezei să aibă în vedere și oprirea aterogenezei.
 
    Conduita de lungă durată față de pacienții cu afecțiuni cerebrale ischemice ar trebui (care este factorul determinant în evoluția acestei boli).
 
    Noi avem în vedere administrarea de Infralipid U (Elidor), câte 3-4 cpr./zi pe durata stabilită de medicii specialiști, care normalizează nivelul de lipide din circulația sanguină.

    Fiind un produs din plante, nu s-au remarcat efecte secundare față de preparatele de sinteză chimică (afectarea ficatului sau a altor organe).
 
Pentru asigurarea unei circulații cerebrale compatibile cu o activitate normală, mai ales la persoanele de peste 50 de ani și la cei cu antecedente heredocolaterale pozitive, recomandăm administrarea de Neuroforte (Elidor) câte 2-4 cpr./zi – orele 10 și 14 și Ergonic (Elidor), tot 2-4 cpr./zi – orele 10 și 14.
 
Acest tratament a avut un efect favorabil la pacienții cu tulburări de memorie (de scurtă durată), ca și la pacienții la care s-a instalat afazia în stadiul postoperator (hematom subdural). Evoluția favorabilă a fost evidentă (nu s-au observat recăderi).


    În deficitul de potasiu și magneziu, ca și pentru cardioprotecție, Kali Mag (Elidor),reprezintă soluția optimală, 2-4 cpr./zi.


Dr. Sorin Godeanu, Laboratoarele Elidor

Arma naturală împotriva căpuşelor – uleiurile esenţiale

     Există peste 800 de specii în întreaga lume, dar numai două familii de căpuşe, Ixodidae (căpuşele tari) şi Argasidae (căpuşele moi) sunt cunoscute ca fiind răspunzătoare de transmiterea bolilor la animale sau oameni. Aceşti paraziţi externi preferă să se ascundă în iarba înaltă sau pe plantele din zonele împădurite. În momentul în care s-au ataşat de un corp, căpuşele vor începe să se hrănească timp de câteva ore sau chiar zile.
  
    De cele mai multe ori, muşcătura de căpuşă nu creează probleme de sănătate, dar este important să se elimine căpuşa imediat ce o găsiţi. În unele cazuri, muşcătura de căpuşă poate reprezenta o ameninţare gravă pentru sănătatea umană. Căpuşele pot transmite boli cum ar fi Borelioza (boala Lyme), Tularemia şi Ehrlichioza.

    Pentru a reduce probabilitatea de a fi muşcat de o căpuşă trebuie să purtaţi îmbrăcăminte corespunzătoare atunci când ieşiţi în pădure, la iarbă verde sau în parcuri. Este ideal să purtaţi îmbrăcăminte de culoare deschisă, tricouri cu mânecă lungă, pantaloni lungi şi părul strâns şi acoperit.

     Deoarece căpuşelor nu le place mirosul, uleiurile esenţiale sunt foarte utile pentru îndepărtarea lor.

   
    Uleiurile esenţiale care ne oferă un real spijin sunt:
  •  Uleiul esenţial de lavandă - poate fi folosit ca repelent atât pentru oameni cât şi pentru animale. Când facem excursii în natură sau mergem la iarbă verde, ne putem proteja împotriva muşcăturilor de căpuşe purtând o încălţăminte închisă, în care am pus o dischetă cu câteva picături de lavandă. Putem purta aceste dischete în buzunar sau în rucsac, iar dacă mergem cu cortul, putem pune 5-8 picături în sacul de dormit sau pe pătură. Aroma de lavandă va goni nu numai căpuşele, ci şi puricii sau ţânţarii. Un ulei aromat preparat cu 6-10 picături de ulei esenţial în 30 ml de ulei presat la rece poate fi masat pe piele sau adăugat în apa de baie.
  •  Uleiul esenţial de geranium - este cel mai des folosit la îndepărtarea căpuşelor, dar şi al puricilor
  •  Uleiul esenţial de eucalipt - nu doar îndepărtează căpuşele, dar le şi omoară. Un studiu din 2004, publicat în revista suedeză "Journal of Medical Entomologie", oferă dovezi că extractul de eucalipt reduce muşcăturile de căpuşe şi infecţiile.

     Atenţie! Eucaliptul poate provoca reacţii alergice.

    Un studiu publicat în numărul din 2007 al "Journal of Economic Entomology" arată că uleiul esenţial de cedru este cel mai bun pentru uciderea căpuşelor larvare.

    Cu ajutorul uleiurilor esenţiale, vă puteţi prepara singuri un spray împotriva căpuşelor, pe care îl puteţi pulveriza pe piele, haine şi încălţăminte. Nu pulverizaţi pe faţă!

    Într-o sticlă de 100 ml, cu buşon tip spray, puneţi 20 ml de vodcă, peste care adăugaţi următoarele uleiuri esenţiale: 15 picături ulei esenţial geranium, 20 picături ulei esenţial cedru, 10 picături ulei esenţial eucalipt.Completaţi cu apă şi agitaţi bine înainte de utilizare!


www.shop.styx.ro

Viaţa cu stimulator cardiac reluată cu încredere în Centrul de Boli Cardiovasculare “ANGIOMEDICA” Bucureşti


     Începând cu sfârşitul anilor ‘50, atunci când stimulatoarele cardiace au fost implantate pentru prima dată, milioane de oameni ca dumneavoastră (cei cu neregularităţi ale ritmului cardiac) s-au putut şi se pot întoarce la stilul lor normal/natural de viaţă.
   
    Astăzi, aceste microprocesoare sunt mult mai mici, mai uşoare şi mult mai performante din punctul de vedere al tehnologiei abordate în domeniu. Astfel, parametrii acestora pot fi ajustaţi după implantare, fără necesitatea unei alte intervenţii chirurgicale traumatizante.
    
    Or, însăşi procedura chirurgicală de implantare a devenit una obişnuită, de rutină, care nu necesită un grad ridicat de complexitate.
   
    Şi, ca să vă creaţi o imagine cât de cât clară, relevantă, asupra modului natural de funcţionare a inimii dumneavoastră, în comparaţie cu un sistem de ajutaj prin stimulare cardiacă pentru o inimă bolnavă, cu tulburări de ritm cardiac, în materialul care urmează vă vom face o scurtă prezentare prin comparare a celor două situaţii, în mod punctual.
    
    Aşadar, în mod normal, acţiunea de pompare a sângelui, executată de inima dumneavoastră, este controlată de nişte mici impulsuri electrice produse de stimulatorul natural al cordului, în speţă nodul sinusal, aflat în atriul drept al inimii. Impulsurile astfel date/create, călătoresc prin întreaga masă musculară a atriilor, determinându-le să se contracte, după care ajung la o joncţiune aflată în mijlocul inimii numită” nodul atrioventricular (nodul AV). Transmiterea impulsurilor continuă prin căile de conducere aflate în ventricule, determinând inima să bată, după care aceasta se odihneşte  până la următorul impuls, când se declanşează un nou ciclu şi, tot aşa, până în momentul în care frecvenţa impulsurilor scade sau se dereglează în ciclul său normal, prin apariţia tulburărilor de ritm cardiac.
   
    Astfel, una dintre cele mai obişnuite/frecvente afecţiuni care necesită stimulare cardiacă prin implantarea de stimulator cardiac se numeşte “bradicardie cardiacă” şi înseamnă o frecvenţă cardiacă redusă/joasă în raport cu nivelul acesteia cerut de organism. Simptomele unei astfel de afecţiuni se manifestă prin: perioade lungi de oboseală frecventă, sincope în respiraţie prin scurtarea duratei normale a acesteia, leşinuri….
  
     Bradicardia este cauzată în general de una dintre următoarele sau ambele tulburări de ritm cardiac, şi anume:
  • Sindromul nodului sinusal bolnav (Sick Sinus Sindrome) – atunci când nodul sinusal emite impulsuri electrice la o frecvenţă prea redusă sau neregulată;
  • Blocajul cardiac (Heart Block) – atunci când impulsurile electrice sunt încetinite, devin neregulate sau se opresc.
  
     Blocajul cardiac poate apărea la nivelul nodului AV sau de-a lungul căilor de conducere.
    
    Tulburările de ritm cardiac au o varietate de cauze, inclusiv defecte cardiace ereditare, diverse boli, angina pectorală sau cicatrici formate pe ţesutul miocardic ca urmare a unui infarct şi/sau din cauze necunoscute.
    
   Tocmai aceste tulburări de ritm cardiac pot fi îndepărtate/eliminate cu ajutorul stimulatorului cardiac implantabil, prin care impulsurile electrice neregulate sunt reglate şi aduse la nivelul unei inimi normale în pieptul dumneavoastră, pentru ca să vă puteţi bucura în continuare de o viaţă normală şi nesincopată.
   
    Acest mic aparat funcţioneaza ca un microprocesor/minicomputer, este compus dintr-o carcasă metalică (generatorul de puls electric) care conţine nişte baterii speciale de lungă durată (5-7 ani), care, cu circuitul electronic aferent, temporizează şi controlează impulsurile electrice trimise în mod artificial în inima dumneavoastră.
   
     Impulsurile electrice se transmit prin nişte conductori speciali izolaţi, numiţi sonde de stimulare. Aceşti conductori, conectaţi, la rândul lor, la stimulator, sunt deosebit de flexibili, pentru a putea rezista la flexiunile şi/sau răsucirile la care sunt supuşi din cauza mişcărilor corpului şi, bineînţeles, a bătăilor inimii dumneavoastră.
  
    Contactul cu inima se realizează prin intermediul unui electrod metalic aflat la vârful sondei de stimulare. Prin intermediul acestuia, stimulatorul monitorizează “conştiincios” activitatea electrică a inimii dumneavoastră şi trimite astfel, drept răspuns de corecţie, impulsuri electrice numai atunci când inima are nevoie de acestea.
    Iată de ce, în funcţie de afecţiunea de care suferă pacientul, se determină şi tipul de stimulator cardiac care urmează să fie implantat.
       
   Tipuri de stimulatoare cardiace: unicameral, bicameral, biventricular, VDD şi antitahicardic.
      
    Nu trebuie să vă faceţi griji, deoarece stimulatorul dumneavoastră este programabil. Aşa că, în situaţia în care starea dumneavoastră de sănătate o solicită sau cerinţele/parametrii de stimulare se modifică, medicul dumneavoastră poate decide ajustarea unora dintre parametrii stimulatorului, chiar în timpul unei consultaţii de specialitate, fără să fie necesară o altă intervenţie chirurgicală.   
   
     În consecinţă, aţi putea fi surprinşi să aflaţi cât de repede vă reveniţi după o intervenţie chirurgicală de implantare a unui stimulator cardiac. Aşa că, urmând sfaturile medicului dumneavoastră şi pe măsură ce începeţi să vă simţiţi mai bine, ar trebui să fiţi capabili ca, treptat, să vă reluaţi activităţile normale. Aceste activităţi pot include:
  •  călătoriile, conducerea maşinii;
  •  baia, duşul, înotul;
  •  reluarea activităţii sexuale;
  •  reluarea activităţii la locul de muncă;
  •  implicarea în diverse activităţi recreative, cum ar fi: plimbările, grădinăritul, golful, bowlingul sau jocurile cu mingea.
    Monitorizarea stimulatorului îl ajută pe cardiologul dumneavoastră să evalueze funcţionarea acestuia, interacţiunea pe care o are cu inima şi starea electrodului şi a bateriei.
    Stimulatorul dumneavoastră poate fi monitorizat în timpul vizitelor efectuate la cabinetul medicului specialist cardiolog din cadrul clinicii Angiomedica. Programarea acestor vizite la cardiologul dumneavoastră, poate depinde de tipul de stimulator pe care îl aveţi şi de protocolul intern al clinicii. Monitorizarea va deveni mai frecventă pe măsură ce stimulatorul se apropie de termenul când trebuie înlocuit (5-7 ani).

      Este foarte important să respectaţi toate vizitele pe care vi le programează cardiologul dumneavoastră şi, deopotrivă, să respectaţi cu sfinţenie regimul de convieţuire cu stimulatorul, constând în împrejurări, mediu, utilaje, mecanisme ş.a., detalii care sunt descrise amănunţit în cartea/carnetul de identificare a stimulatorului pe care îl aveţi implantat.  
  
     Fiţi atenţi la semnele fizice care ar putea indica faptul că stimulatorul dumneavoastră ar trebui verificat şi sunaţi/vizitaţi imediat medicul dumneavoastră cardiolog, când apare unul dintre următoarele evenimente:
  • dificultăţi în respiraţie, ameţeli sau leşinuri;
  •  umflături ale picioarelor, gleznelor, mâinilor sau încheieturilor;
  • durere în piept sau sughiţuri prelungite;
  •  febră, înroşire, umflare sau supurare a cicatricii.
     Sperăm că, prin scurta noastră prezentare a vieţii cu stimulator cardiac, am venit în sprijinul dumneavoastră, pentru elucidarea unor necunoscute şi, totodată, pentru revitalizarea vieţii personale şi a speranţei că mai există o şansă la îndemână de exploatat în interesul şi favoarea dumneavoastră, oferită în clinica ANGIOMEDICA.

                                                      “ Noi ştim ce aveţi pe inimă”

Prof.univ.dr. Ion Tintoiu – medic primar interne-cardiologie şi stimulare cardiacă – FESC;
Dr. Ion Bostan – medic primar cardiologie/aritmologie şi stimulare cardiacă.



Un zâmbet strălucitor şi plin de încredere!

     Centrul Medical Academica vă face vara mai frumoasă şi mai strălucitoare. De aceea, în perioada 15 iulie – 15 august vă oferim o albire dentară profesională cu lampa LED la preţul promoţional de 690 lei. 


     Totodată, pentru că frumuseţea şi sănătatea sunt baza unui tratament profesionist, în clinica noastră veţi primi în aceeaşi şedinţă şi o consultaţie cadou. Astfel veţi fi informat la zi asupra stării de sănătate a dinţilor dumneavoastră, precum şi asupra celor mai moderne mijloace de întreţinere zilnică.

     Doriţi să aveţi dinţi mai albi şi mai strălucitori, dar aveţi întrebări despre procedurile folosite?

    Aveţi alte întrebări legate de sănătatea dinţilor dumneavoastră?

    Scrieţi-ne acum pe adresa aviatorilor@academica-medical.ro şi veţi primi în cel mai scurt timp răspunsurile specialiştilor noştri.

Nu mai doriţi să purtaţi ochelari?... Există soluţii!

 www.amaoptimex.ro

     Cea mai modernă şi sigură metodă de a scăpa de ochelari sau lentile de contact este chirurgia refractivă, operaţie cu laser. Miopia, hipermetropia şi astigmatismul pot fi corectate cu succes cu ajutorul acestei metode. Cele mai sigure tehnici sunt Lasek şi PRK.

    Corectarea presbiopiei (scăderea cu vârsta a posibilităţii de a vedea de aproape fără ochelari) cu ajutorul tehnicilor laser, presbilasik, nu a luat încă o mare amploare şi, chiar dacă se face în anumite centre oftalmologice, corecţia nu este permanentă.

    Pentru a avea rezultate bune şi stabilitate pe termen lung, dioptriile corectate cu laser trebuie să nu depăşească anumite valori: miopia până la -7 D, hipermetropia până la +3 dioptrii şi astigmatismele de 3D. 

    După operaţie regresia dioptriilor se întâlneşte rar.

    În cazul în care dioptriile sunt mai mari decât aceste valori, există alte tehnici pentru reducere, respectiv implant de cristalin artificial în scop refractiv. Practic se va înlocui cristalinul natural cu un cristalin artificial adaptat la puterea dioptrică necesară. În cazul în care dioptriile sunt foarte mari, sunt disponibile cristaline personalizate.

    Pentru a beneficia de oricare dintre aceste operaţii, vârsta pacientului trebuie să fie de  peste 18-20 ani, dioptriile stabile şi. Pacienţii nu trebuie să aiba alte afecţiuni sistemice (reumatism articular acut, diabet zaharat, LES, leucemii, limfoame sau neoplazii etc.).

    Operaţia se realizează fără internare, cu anestezie topică (picaturi) şi fără durere. La sfârşitul operaţiei se aplică lentile de contact terapeutice, pe care medicul le va îndepărta la controlul de o săptămână. După operaţie, primele 24-72 de ore sunt destul de neplăcute, ochii lăcrimează, ustură, există senzaţie de nisip şi lumina supără. Vederea este bună imediat după operaţie şi variabilă pe parcursul întregii săptămâni, până la îndepărtarea lentilelor de contact terapeutice. Pe perioada de 7 zile postoperator igiena locală trebuie să fie strictă şi se recomandă purtarea ochelarilor de soare.

    În prima lună, pacienţii vor evita expunerea la soare, aburi, fum, machiaj, efort fizic excesiv.

    Postoperator, controalele sunt la 24 de ore, 7 zile, 30 zile, 3 luni.

    Recuperarea totală este variabilă, putând dura până la câteva luni.
     
   Atenţie! Acuitatea vizuală obţinută postoperator nu va depăşi acuitatea vizuală maximă ce poate fi obţinută cu cea mai bună corecţie cu ochelari.

    Tipurile de operaţie cu laser sunt:

- PRK (photorefractive keratectomy) sau fotokeratectomia refractivă - se bazează pe fotoablaţia ţesutului cornean anterior în zona optică; se realizează o remodelare a suprafeţei de ordinul micronilor. Laserul se aplică numai pe partea anterioară a corneei timp de câteva zeci de secunde;

- LASEK ( Laser assisted subepithelial keratectomy) - tehnica este similară cu PRK.
Aceste două metode (LASEK şi PRK) sunt cele mai lipsite de riscuri. 

- LASIK (laser in situ keratomileusis) - este o autogrefă refractivă, lamelară, care permite corecţia prin aplatizarea curburii corneene anterioare. Se realizează o keratectomie lamelară, adică se taie corneea în grosimea ei, creându-se astfel un căpăcel numit flap sau grefon, se aplică laser, apoi grefonul se repune la loc. 

    Prezintă mai multe riscuri decât LASEK şi PRK imediat sau tardiv.

    Pentru metodele LASEK şi PRK, complicaţiile care pot apărea sunt rare, constând în: vindecare lentă sau vicioasă a epiteliului cornean,  “haze” (ceaţă) cornean şi halouri, dificultate la vederea nocturnă sau la lumină puternică, regresia corecţiei refractive. Infecţiile oculare sunt extrem de rare, fiind dependente de respectarea unei igiene riguroase de către pacient.

    După LASIK pot apărea: amputări sau pierderi ale flapului, flapuri incomplete sau neregulate, perforaţie corneană, defecte epiteliale, keratită lamelară difuză.
   
    În concluzie, operaţia de scădere a dioptriilor cu laser are o rată foarte mare de succes, este uşor suportată de pacient, vindecarea este rapidă, iar beneficiile vizuale sunt spectaculoase.


Dr. Andrei FILIP
Medic primar oftalmolog
Doctor în Ştiinţe Medicale  
www.lasek.ro

Boli de metabolism

     Sunt boli genetice, monogenice cu varietate foarte mare şi cu frecvenţă diferită în funcţie de boală (1/500 în cazul hipercolesterolemiilor, ceea ce este o frecvenţă mare, sau 1/200000, în cazul bolii Gaucher).
     

Boli ale metabolismului lipidic - hiperlipoproteinemii:
    
TIP I (hiperlipemia esenţială sau hiperlipoproteinemia tip I): este rară şi autosomal recesivă.

  Manifestări clinice: hepatomegalie, splenomegalie de tezaurizare, manifestate prin crize dureroase abdominale de tip recurent, apărare în fosa iliacă dreaptă, febră sau subfebrilitate, xantoame, uneori aspect alb-cremos la examenul fundului de ochi.

    Tratament: indicaţii dietetice. Nu necesită medicaţie.
     
TIP II (hipercolesterolemia familială): are frecvenţă crescută şi transmitere autosomal dominantă.

    Manifestări clinice: la cea homozigotă apar manifestări precoce (2-3 ani, rar peste 10 ani) cu prezenţa de xantoame tuberoase la nivelul tendoanelor(Ahile), fascial, periost. La forma heterozigotă manifestările sunt benigne sau deseori este asimptomatică.

    Paraclinic: la cea homozigotă, colesterolul este mult crescut (7-10 g/l).

    Evoluţia este severă, cu manifestări cardiace şi complicaţii cerebrale.

    Tratament: scăderea consumului de colesterol şi de grăsimi saturate, fiind indicate doar grăsimi nesaturate vegetale şi regim hipocaloric.


Boli de tezaurizare lipidică - boala niemann –pick
  
TIP A este forma acută, infantilă.

    Manifestări clinice: debut înainte de 6 luni cu spasticitate urmată de hipotonie generalizată şi cu degradare psihică progresivă,  manifestare de tip pneumonie interstiţială. La examenul fundului de ochi este prezent semnul caracteristic de pată cireşie la nivel macular.

    Evoluţie: severă, cu deces prin infecţii înainte de 4  ani.

Cerebrozidoze – boala gaucher:

TIP I forma adultă este cu debut la 20-40 ani, dar poate debuta şi la nou-născut.
TIP II forma acută, tip infantil, cu deficit total de glucocerebrozidază.

    Manifestări clinice: debut în jur de 5 luni cu oprirea dezvoltării psihomotorii, frecvente crize convulsive, splenomegalie importantă, hepatomegalie moderată, adenopatii moderate, manifestări pulmonare. Evoluţia este severă, cu deces sub 2 ani.

Degenerescenţă hepatolenticulară (boala wilson)

    Autosomal recesivă, cu perturbarea metabolismului cuprului şi ceruloplasminei, modificările persistând toată viaţa

    Clinic: debut peste 5 ani, cu manifestări hepatice: hepatită acută sau cronică, ciroză, comă hepatică; transaminaze crescute, hipergamaglobulinemie, alterarea testelor de coagulare. Apar manifestări neuropsihice.

    Alte manifestări: oculare, renale, hematologice, endocrinologice, osoase.

    Tratament: aport dietetic mai mic de 1- 1,5mg/zi (interzise ficat, ciuperci, scoici, nuci, alune, cacao). Chelator D penicilamină.

Anomalii Ale Metabolismului Glucidic - Glicogenoze Musculare

    Sunt boli autozomal recesive. Mai frecventă este forma tip IIa sau boala POMPE, care este de fapt o formă generalizată ce apare din primele luni de viaţă.

    Manifestări clinice: debutul este cu hipotonie şi retard psihomotor. Decesul survine înaintea vârstei de un an.  În afecţiuni de acest tip este necesară efectuarea sfatului genetic.

Termeni explicativi:
HIPERLIPEMÍE, creștere anormală a proporției de grăsimi din sânge.
HEPATOMEGALÍE, Mărire a dimensiunilor ficatului
XANTÓM, Tumoare galbenă (sau roșcată) pe piele, nepericuloasă
HIPOTONÍE, Diminuare a tonusului muscular
SPLENOMEGALÍE, Stare patologică constând în mărirea splinei
CERULOPLASMÍNĂ gamaglobulină care fixează cuprul în sânge


Dr. Corina Cilcic, medic primar pediatrie, 
şef secţie Spitalul Sanador. www.sanador.ro

Pregătit pentru a învăţa! Programul pentru copii peste 5 ani şi tineri

     Şi învăţatul se învaţă!

     În prezent, şcoala nu mai este doar o joacă de copii. Este din ce în ce mai multă materie de învăţat într-un timp din ce în ce mai scurt, astfel că puterea de concentrare este mai importantă ca niciodată. În acelaşi timp însă factori precum televizorul, internetul&Co. distrag din ce în ce mai mult atenţia, ceea ce face ca mulţi copii să prezinte probleme de concentrare în procesul de învăţare. 

     Specialiştii sunt de acord asupra unui lucru s.a.: (aproape) fiecare copil are capacitatea de a învăta, de a se concentra dacă este susţinut şi încurajat corespunzător. O bună modalitate ar fi: Programul S.T.Ea (Structurarea mediului, Training, Echilibrarea alimentaţiei).

     Cum se poate implementa Programul S.T.Ea foarte simplu în viaţa de zi cu zi, cât de importantă este alimentaţia şi cum cu ajutorul noului produs Doppelherz Omega-3 +Vitamina A+D+E+C puteţi susţine sănătatea copilului dvs. aflaţi în cele ce urmează. Cu siguranţă veţi învăţa lucruri interesante!


1. Structuri – un cadru solid pentru susţinerea gândirii
     Ordonat înseamnă pe jumătate învăţat: acest proverb (uşor modificat) este un principiu important pentru o învăţare eficientă, deoarece structurile externe ajută copiii să gândească structurat – o condiţie esenţială pentru puterea de concentrare.

Crearea ritmului zilnic

     Omul este o fiinţă a obiceiurilor. Activităţile repetitive conferă siguranţă, în special copiilor. De aceea, de exemplu, mesele servite la ore fixe, în comun cu ceilalţi membri ai familie, dar şi orele fixe de trezire respectiv culcare, ajută la găsirea liniştii interioare.

Minimizarea distragerilor

     Multe camere ale copiilor pot fi asemănate cu magazine de jucării. Iar acest lucru reprezintă o distragere în forma cea mai pură. De aceea: jucăriile şi consolele de jocuri trebuie depozitate în dulapuri, iar televizorul, scos din cameră – astfel, nimic nu-i va mai distrage copilului atenţia de la lecţii.

Stabilirea unui program fix

     Învăţarea concentrată presupune muncă. De aceea trebuie stabilit un program de lucru fix. Stabiliţi împreună cu copilul dumneavoastră programul de învăţare şi pauzele! Important: îngrijiţi-vă ca în timpul pauzelor copilul dumneavoastră să facă mişcare şi să respire aer curat!

Optimizarea “locului de învăţare”

     Foarte des subevaluat, dar foarte important este locul de învăţat. Biroul optim creşte odată cu copilul, un scaun de birou bun oferind şi posibilitatea de a schimba poziţia .

Poziţia corectă pentru a învăţa:

      Braţele pot fi dispuse în unghi de 90, partea superioară şi cea inferioară a picioarelor trebuie să formeze un unghi de 90, iar picioarele să stea pe podea.

Stimularea independenţei

     Sarcinile mici duse la bun sfârşit creează sentimente de realizare şi încredere în sine – de exemplu: aranjarea mesei, ducerea gunoiului menajer, întinderea rufelor la uscat. Şi nu uitaţi: lăudaţi-l, lăudaţi-l, lăudaţi-l!

Introducerea ritualului de mers la culcare

    Un copil obosit nu poate să se concentreze decât foarte greu. De aceea, somnul este foarte important. Un program de seară bine stabilit - un pahar cu lapte, spălat pe dinţi, citirea unei poveşti şi un pupic de noapte bună - va uşura lupta zilnică cu mersul la culcare.

Acordarea recompenselor

    Având un obiectiv bine definit, învăţarea poate deveni mai uşoară. O vizită la grădina zoologică sau mersul la film pot reprezenta astfel de obiective – de ex.: pentru  repetarea tablei înmulţirii în fiecare zi timp de o săptămână . Dar, atenţie: recompensele acordate prea des îşi vor pierde farmecul!

A fi model pentru copilul tău

    Copiii învaţă prin observare – în special observându-şi părintii. De aceea trebuie, la rândul dumneavoastră, să le arătaţi că nu vă lăsaţi distraşi nici de la activităţile gospodăreşti, nici de la citit şi nici de la masă.

2. Training – deoarece puterea de concentrare este un sport de rezistenţă

     Exact ca şi alergatul sau înotul, şi puterea de concentrare poate fi antrenată: din ce în ce mai mult. Important în acest proces este să nu suprasolicitaţi copilul.

3. Alimentaţia sănătoasă şi bogată în Omega-3 îi place şi creierului


     Toată lumea ştie ca o alimentaţie sănătoasă este foarte importantă în dezvoltarea copiilor. În prezent, specialiştii ştiu că  şi dezvoltarea creierului şi puterea de concentrare sunt influenţate de alimentaţie:

Alimentaţia bogată în vitamine şi minerale

    Legumele şi fructele nu sunt importante numai pentru o dietă echilibrată. Acestea conţin şi substanţe pe care creierul le poate transforma direct în energie.

De 4 ori/zi, vă rog!

    A învăţa este lucrul cel mai dificil, iar cel care vrea să muncească mult are nevoie de multă energie. Această energie trebuie bine distribuită pe tot parcursul zilei: un mic dejun echilibrat, o pauză pentru o gustare înainte de prânz, iar la prânz şi seara câte o masă care să conţină multe legume asigură energia necesară “marii uzine” numită creier.

Peşte de mai multe ori pe săptămână

    Carnea de peşte conţine valoroşii acizi graşi Omega-3, importante pietre de temelie ale creierului. Dar, deoarece mulţi copii nu agreează carnea de peşte, în vederea asigurării necesarului de Omega-3, a fost creat un nou supliment alimentar special pentru copii. 

Aportul de lichide

      Asiguraţi-vă că copilul dumneavoastră bea suficiente lichide pe zi: 1 litru de apă, ceai sau suc! În cazul în care creierul suferă din cauza lipsei de lichide, puterea de concentrare scade.

     Acesta este gustul sănătăţii: Doppelherz aktiv Omega-3 +Vitamina A+D+E+C , pentru copii.
  
     Acizii graşi Omega-3:  acidul eicosapentaenoic (EPA) şi acidul docosahexaenoic (DHA) pot contribui la funcţionarea normală a creierului.  Noul sistem Omega-3 combină avantajele fiziologice ale acestor acizi graşi valoroşi cu o combinaţie echilibrată de vitamine şi cu gustul delicios de lămâie plus plăcerea de a mesteca. 
    Aceasta este sănătatea aşa cum le place copiilor şi tinerilor!




DOPPELHERZ OMEGA-3 +Vitamina A+D+E+C
•    Din uleiuri de peşte purificate            
•    Cu conţinut ridicat de Omega-3
•    Cu vitamine A+D+E+C
•    Capsule masticabile
•    Cu gust delicios de lămâie
•    Nu conţine zahăr, lactoză şi gluten

“Mami, acum putem să îl ducem pe bebe înapoi…?”

     Este întrebarea pe care o fetiţă de aproape 4 ani, a pus-o mamicii ei, cam la câteva ore după ce aceasta sosise de la maternitate, împreună cu micul frăţior nou-născut.

      Acesta poate fi începutul unei perioade “altfel”  în viaţa primului născut.
 
     Sunt multe lucruri care se schimbă pentru copilul mai mare, odată cu apariţia bebeluşului şi este important să fim foarte “prezenţi”, ca părinţi, pentru a putea menţine echilibrul emoţional al copilului nostru.
 
     Cel mai adesea, părinţii sunt convinşi că reţeta perfectă este împărţirea timpului şi a responsabilităţilor legate de îngrijirea micuţilor în mod egal, adică mama se ocupă de bebeluş, în timp ce tatăl se ocupă de primul nascut şi nu înteleg unde este problema, atunci când constată că pentru acesta din urmă, lucrurile sunt departe de a fi perfecte… 

     Ideea este deja bine cunoscută: un copil de câţiva ani, are nevoie de mama, de prezenţa ei şi de timp exclusiv şi de calitate petrecut împreună cu ea, pentru a evolua în armonie. Sigur că şi tatăl, şi bunicii, precum şi alte personae aflate în proximitatea copilului îi pot dărui afectiune şi experienţe frumoase, şi au nevoie de un timp exclusiv cu copilul, însă ceea ce se întâmplă între copilul mic şi mama lui, este unic şi este dificil a fi înlocuit sau suplinit.
 
     Copilul este singurul care “decide” dacă ceea ce primeşte îi este suficient şi este nevoie de multă iubire, atenţie, răbdare şi înţelegere, din partea părinţilor, pentru a-i putea oferi atât cât simte el nevoia să primească. 
     
     Atenţie, însă! Asta nu înseamnă un răsfăţ nesfârşit, în care mama răspunde necontenit oricărei cereri a copilului, însă pentru ca e aşa poate impune acestuia limite, este, repet, foarte important să se asigure că “nevoia lui de ea” este satisfacută.
 
     Care sunt semnele care ne indică faptul că un copil de câţiva ani işi pierde sau şi-a pierdut echilibrul emoţional, la apariţia unui frăţior mai mic?
 
     Dacă observaţi că, micuţul dvs. Este trist, plângăcios, iritabil, nemulţumit sau dezinteresat de activităţi şi lucruri care anterior îl preocupau şi îi făceau plăcere, îşi schimbă obiceiurile alimentare şi cele legate de somn, este nervos, furios şi devine cu uşurinţă agresiv, atât cu adulţii, cât şi cu alţi copii sau, dimpotrivă,  dezvoltă comportamente conformiste, încercând să fie “perfect”, din teama de nu mai fi iubit de către părinţi, atunci ar fi bine să consultaţi un psiholog specializat.
 
     Până atunci, nu certaţi copilul, nu subliniaţi şi nu sancţionaţi comportamentele care vă displac, pentru că le veţi întări, ci susţineţi copilul, staţi de vorbă cu el încercând să întelegeţi sursa “nefericirilor” lui. Dacă respinge să facă lucruri în legătură cu bebeluşul, nu-l fortaţi, iubirea nu se construieşte, ci “se întâmplă”!

      E important să înţelegeţi că atunci când un copil se poartă altfel decât vă doriţi, problema nu este la copil, ci undeva în mediul căruia îi aparţine, adică în familie, dezechilibrul lui indicând un posibil dezechilibru al comportamentelor adulţilor din jurul lui.

Cristina Fulop
Psiholog psihoterapeut
Cabinet Individual de Psihologie
0722 509 713 si 0748 752 538