Zece Grupuri de experți și-au definitivat strategia pentru următorii trei ani
Noul președinte al SRC (Societatea Română de Cardiologie), Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, anunță că obiectivul nr 1 al Societății este scăderea mortalității provocată de bolile cardiovasculare. În urmatorii trei ani, Societatea își propune să contribuie, prin experții săi, atât la identificarea cauzelor care conduc la o mortalitate cardiovasculară atât de mare în țara noastră, cât și la identificarea și implementarea soluțiilor care pot conduce la ameliorarea acestei situații.
Întreaga activitate se va baza pe contribuția celor Zece Grupuri de Lucru ale SRC, pe conlucrarea permanentă cu Fundația Română a Inimii, condusă acum de Conferențiar Dr. Ioan Mircea Coman, și pe parteneriatele pe care le-a creat deja sau care vor fi create în viitorul imediat cu organizații profesionale, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și cu alte structuri administrative.
“Această strategie este impusă de realitățile noastre. Concret, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, 60% dintre români decedând printr-o astfel de boală. Prin comparație, media țărilor europene este de 46%. Strategia noastră, pentru următorii 3 ani, va fi de tip Cardiologie aplicată, prin acesta înțelegându-se implicarea activă a Societății de Cardiologie în deciziile de politică sanitară, dedicate ameliorării stării de sănătate cardiovasculară a populației României” – declară Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu.
Partneriate valoroase pentru viitor, în condițiile în care "dușmanii" sunt comuni
Până în prezent, SRC a semnat parteneriate cu Societatea Română de Pneumologie - parteneriat destinat luptei împotriva fumatului, cu Federația Asociațiilor Studenților Mediciniști din România, cu Ministerul Sănătății. Urmează parteneriat cu Asociația Pacienților, anunță dr Tatu-Chițoiu.
„De-a lungul anilor, colaborările dintre Societatea de Cardiologie şi Societatea de Pneumologie au crescut exponenţial odată cu înmulţirea prezenţelor la congresele naţionale. Concomitent, la Forumul de Prevenţie am debutat cu primele reacţii în domeniul politicilor de control al tabagismului din România factor cauzal şi de risc comun atât pentru afecţiunile cardiovasculare cât şi pentru cele respiratorii.În condiţiile în care avem „duşmani” comuni reprezentaţi de fumat, poluare, alimentaţie necorespunzătoare, dar şi unele comorbidităţi agravante pentru patologiile din cele două specialităţi, puterea reacţiilor medicale ale celor două societăţi va sta în crearea de parteneriate în conlucrare.În acest sens, am parafat acest parteneriat care va permite pe viitor coordonarea şi concentrarea acţiunilor noastre în aşa fel încât pe viitor să contribuim decisiv la diminuarea expunerii fumătorului pasiv, scăderea prevalenţei fumătorilor activi şi înlăturarea altor factori importanţi pentru sănătatea plămânilor şi a aparatului cardiovascular”, declară prof dr Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie.
„Și Ministerul Sănătății dorește să se implice și să sprijine acest demers. Prin urmare, anunțăm și noi încheierea parteneriatului cu Societatea Română de Cardiologie. Apreciez activitatea desfășurată de SRC, în parteneriat cu celelalte societăți. Și, dacă sunt optimist cu privire la realizările viitoare, este pentru că am un motiv întemeiat: s-au făcut foarte multe lucruri până prezent. Drept urmare, sunt convins că se vor face multe și de acum încolo”, precizează prof.dr. Dorel Săndesc, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății.
"Totul pentru inima ta" va cuprinde zeci de acțiuni dedicateprevenției bolilor cardiovaculare
Pentru următorii trei ani prevenția bolilor cardiovasculare este un obiectiv prioritar pentru SRC. Toate acțiunile în acest sens vor fi înscrise în cadrul unui program intitulat “Totul pentru inima ta”.
"Cred cu tărie că tot efortul de investiție trebuie făcut în școală și în studenție, cu educație intensivă, obsesiv bazată pe programe naționale, împreună cu Ministerul Sănătății, al Educației și Sporturilor. Programe bazate pe expertiza profesioniștilor. Așa poți să speri că în câțiva ani vei avea alte generații, cu altă mentalitate. Altfel, sunt doar picături într-un ocean, cu efect zero. Adică pierdere de timp și cheltuială inutilă", susține dr Tatu-Chițoiu.
Începând cu 1 ianuarie 2015 va fi activă o aplicație on-line de autodiagnostic a hipertensiunii arteriale. Utilizând această aplicație, oricine va putea să învețe să își măsoare singur tensiune arterială, fără a fi nevoie să apeleze la cadrele medicale.
SRC vizează iniţierea Programului Naţional „Şi tu poţi salva o viaţă”, destinat educaţiei privind resuscitarea cardiorespiratorie în şcoli, în colaborare cu Medicina de Urgenţă, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Învăţământului şi Cercetării.
Pe plan internaţional, Societatea Română de Cardiologie va miza pe participarea activă la programele și proiectele regionale și europene destinate prevenției și combaterii bolilor cardiovasculare. Ambiţia Societăţii Române de Cardiologie este de a crea un pol al Cardiologiei din Europa de Sud-Est prin parteneriate cu
Societățile de Cardiologie din țările limitrofe.
Reușitele din trecut trebuie continuate
Această orientare strategică a SRC nu este totuși nouă. Un prim proiect, respectiv Programul Național de Tratament Intervențional în Infarctul de Miocard, a fost implementat în cooperare cu Ministerul Sănătății încă din 2010. Acest Program este considerat ca fiind Programul care a avut cel mai mare succes în ultimii 15-20 de ani, dovadă faptul că a condus la reducerea mortalității intraspitalicești prin infarct de la 13,5% în 2009 la 8,3% în 2012 și 2013.
De asemenea, în 2012 a fost reglemntată, prin Ordin de Ministru, organizarea Unităților Coronariene din România.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu