BRAIN Institute, centrul specializat în neurochirurgie dezvoltat în parteneriat cu Spitalul Monza, a anunțat bilanțul pe anul 2014 și planul de dezvoltare pe următorii trei ani.
Primul an a însemnat consolidarea echipei multidisciplinare în jurul chirurgiei cerebrale și spinale: neurologie, endocrinologie, neuroradiologie intervențională, epileptologie și chirurgie maxilo-facială. În momentul de față, echipa condusă de dr. Sergiu Stoica este formată din 12 medici și 22 de asistenți medicali.
BRAIN Institute este prima instituție medicală privată non-profit din România: toate resursele disponibile sunt reinvestite în îmbunătățirea îngrijirii pacienților și a practicii medicale, precum și în cercetare și educație.
Odată cu lansarea Fundației Pentru Neurochirurgie Modernă, prioritățile strategice ale BRAIN Institute în perioada următoare sunt extinderea accesului social, supraspecializarea echipei medicale pe fiecare dintre ramurile neurochirurgiei, și dezvoltarea unui program de cercetare în neuro-oncologie.
“Accesul social a fost, de la început, cea mai importantă componentă a viziunii noastre. În anul 2014, am avut 428 de pacienți operați, din care peste 10% au fost cazuri sociale. Prin dezvoltarea institutului, ne dorim să extindem accesul social astfel încât anul viitor să ajungem la un procent de 20%, iar în trei anila 40%”, a spus Ionuț Pătrăhău, co-fondator BRAIN Institute.
Misiunea BRAIN Institute de a moderniza neurochirurgia din România s-a concretizat într-o primă inițiativă de formare a tinerilor neurochirurgi la standardele practicate în cele mai bune centre de neuroștiințe din lume. BRAIN Careers, programul dedicat medicilor aflați în ultimul an de rezidențiat în neurochirurgie din centrele universitare din toată țara, a fost lansat în luna iunie. Cei mai promițători tineri neurochirurgi au avut șansa de a învăța timp de o lună alături de dr. Sergiu Stoica și de echipa pe care o coordonează. Dr. Cristina Mihoc din Timișoara a pariticipat la program, și se va alătura echipei începând cu anul 2015. Împreună cu dr. Mihai Crăciun, ea se va supraspecializa în neuro-oncologie.
“Modelul pe care vrem să îl urmăm în dezvoltarea BRAIN Institute este cel nord-american, respectiv supraspecializarea echipei medicale pe fiecare dintre ramurile neurochirurgiei. Acoperim deja cu succes chirurgia bazei craniului și neurochirurgia vasculară, iar echipa formată din dr. Mihai Crăciun și dr. Cristina Mihoc va fi dedicată neuro-oncologiei”, a spus dr. Sergiu Stoica, neurochirurg, co-fondator BRAIN Institute.
În ceea ce privește chirurgia spinală, în luna octombrie, echipei BRAIN Institute i s-a alăturat dr. Tiberiu Maior din Cluj-Napoca. Echipa coordonată de dr. Maior va trata în principal tumori spinale, dar și afecțiuni traumatice și alte afecțiuni uzuale.
“Din punct de vedere al afecțiunilor spinale complexe, București este un centru de interes pentru orice specialist neurochirurg. Alături de dr. Stoica, vom pune umărul la construirea BRAIN Institute ca centru de neuroștiințe complet”, a spus dr. Tiberiu Maior.
Începând cu luna aceasta, dr. Ioana Mîndruță a devenit medic asociat BRAIN Institute, urmând să dezvolte un program de epileptologie. Nu în ultimul rând, Dr. Dana Iancu vine cu experiența de 12 ani în neuroradiologie intervențională acumulată în Franța și Canada.
Cea de-a treia prioritate este dezvoltarea unui program de cercetare în neuro-oncologie. Tratamentul pacientului cu o tumoră cerebrală malignă este multidisciplinar și complex. Succesiunea corectă și calitatea etapelor terapeutice sunt esențiale, rezultatul măsurându-se în durata de viață a pacientului. Din păcate, în România, la ora actuală, nu există un protocol coerent și general acceptat de management al pacientului cu afecțiuni neuro-oncologice.
“În mod frecvent, vedem pacienți operați cu rezecții parțiale, deficite postoperatorii severe, protocoale incorecte de iradiere sau cure ineficiente de chimioterapie citostatică. Evident, speranța de viață a acestor pacienți este mai mică.Ce ne propunem nu este inventarea unui tratament miracol pentru glioblastom și alte tumori cerebrale maligne, ci elaborarea unui standard de tratament care să includă maximum și optimum din toate formele de terapie disponibile în România în prezent. Protocolul de management va include, în funcție de caz, rezecția chirurgicală, radioterapia și chimioterapia citostatică, urmărirea imagistică periodică, re-intervenția chirurgicală, re-iradierea și chimioterapia de linia a doua”, au spus dr. Mihai Crăciun și dr. Cristina Mihoc, echipa de neuro-oncologie BRAIN Institute.
Despre BRAIN Institute
Pentru prima dată în România, afecțiunile specifice creierului pot fi tratate la standarde internaționale într-un centru specializat în neurochirurgie: BRAIN Institute, dezvoltat în parteneriat cu Spitalul Monza și găzduit de către acesta. BRAIN Institute a fost fondat de către cei mai experimentați specialiști din neurochirurgia românească, echipa medicală fiind condusă de Dr. Sergiu Stoica.
BRAIN Institute este prima instituție medicală privată non-profit din România: toate resursele disponibile sunt reinvestite în îmbunătățirea îngrijirii pacienților și a practicii medicale, precum și în cercetare și educație. Fiind o întreprindere socială, BRAIN Institute are nevoie de sprijinul comunității pentru a dezvolta cât mai multe inițiative de modernizare a neurochirurgiei în România.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu