Peste 400 de participanţi, la Congresul Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice 2014


Peste 400 de medici au luat parte la sesiunile ştiinţifice din cadrul Congresului Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM), desfăşurat anul acesta, în luna noiembrie, la Grand Hotel Napoca din Cluj-Napoca. 

Manifestarea ştiinţifică, ajunsă în 2014 la cea de-a XII-a ediţie, a oferit participanţilor cele mai noi informaţii cu privire la prevenţia, diagnosticul precoce, tratamentul şi monitorizarea diabetului zaharat. Concret, au fost abordate teme extrem de variate de la aspectele psihologice ale comportamentului alimentar în diabetul zaharat şi obezitate, la noutăţile în tratamentul diabetului, conform ultimelor recomandări ale ghidurilor de tratament, până la rolul educaţiei terapeutice în prevenirea şi controlul complicaţiilor cronice ale diabetului zaharat. De asemenea, pe parcursul celor trei zile de discuţii, sesiuni orale şi ateliere practice, importanţi specialişti în diabet din şapte tări europene au împărtăşit participanţilor din experienţa lor. 

„Succesul ediţiei din acest an a Congresului Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice se datorează în egală măsură temelor atent selecţionate, precum şi reputaţilor invitaţi de peste hotare, care ne-au împărtăşit din practica lor medicală. Am aflat cu această ocazie cum răspund colegii noştri din Germania, Spania, Italia, Ungaria, Polonia, Belgia şi Danemarca provocărilor actuale ale diabetului zaharat şi am discutat importanța intensificării eforturilor asupra prevenţiei, atât a diabetului în sine, cât şi a complicaţiilor asociate”, a declarat conf. univ. dr. Ioan Andrei Vereşiu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Printre subiectele de maximă importanţă discutate la Cluj-Napoca s-au numărat rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR, potrivit cărora în România se înregistrează o creştere epidemică a numărului de cazuri de diabet. Studiul PREDATORR a arătat că prevalenţa diabetului în ţara noastră este de 11,6%, de două ori mai mare decât procentul de 5,5% estimat anterior de specialiştii români. 

De asemenea, a fost prezentat şi analizat cel mai recent Index European de Diabet, conform căruia România se află pe un loc dezonorant 27 din 30 de ţări europene, la capitolele prevenţie şi tratament în diabetul zaharat. Publicat în septembrie 2014, studiul comparativ paneuropean a oferit şi o serie de recomandări pentru îmbunătăţirea sistemului de îngrijire a românilor cu diabet, printre care amintim: consolidarea educaţiei terapeutice a pacienţilor, realizarea unui registru naţional de diabet şi intensificarea furnizării de bandelete de test şi de pompe de insulină.

Concomitent cu ediţia a XII-a a Congresului Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice s-a desfăşurat la Cluj-Napoca şi cea de-a IV-a ediţie a Congresului Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet (ARED). Acesta din urmă a reunit peste 100 de asistenţi medicali, implicaţi în managementul diabetului zaharat.

De asemenea, în ultima zi de congres, a avut loc şi Întâlnirea Asociaţiilor persoanelor cu diabet din cadrul Federaţiei Asociaţiei Diabeticilor din România (FADR), în cadrul căreia au fost discutate problemele cu care se confruntă în prezent persoanele cu diabet zaharat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu