Asistentele medicale în reumatologie intră în programul de pregătire Academia de Artă a Îngrijirii


  • 1% din populaţia adultă din întreaga lume suferă de poliartrită reumatoidă
  •  Femeile sunt de 2-3 ori mai predispuse să dezvolte afecţiunea decât bărbaţii

 Asistentele medicale în reumatologie din București intră în Academia de Artă a Îngrijirii, un program de formare profesională creat cu scopul de a îmbunătați relația și comunicarea dintre asistentele medicale și pacienții care suferă de poliartrită reumatoidă. Programul îşi propune să producă rezultate vizibile în calitatea vieții pacienților, dar și în abordarea generală a poliartritei reumatoide, o boală cu consecințe fizice și psihologice foarte grave, pe termen lung. Poliartrita reumatoidă afectează aproximativ 1% din populaţia adultă din întreaga lume, fiind o boală care poate debuta la orice vârstă dar care apare, de obicei, la persoanele cu vârste cuprinse între 40 şi 70 de ani. Femeile sunt de două-trei ori mai predispuse să dezvolte afecţiunea decât bărbaţii.
Programul de pregătire, Academia de Artă a Îngrijirii, se va desfășura în perioada mai – august 2013, într-o primă fază, în centrele specializate și spitalele din București cu secţii de reumatologie.

Personalităţi renumite din domeniul reumatologiei s-au alăturat programului de educare, în calitate de susţinători ai Academiei de Artă a Îngrijirii şi ai Campaniei InspirART – Emotii Articulate: Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, Spitalul Sfânta Maria Bucureşti, Preşedinte Societatea Română de Reumatologie; Dr. Magda Pârvu, Spitalul Clinic Colentina; Conf. Dr. Cătălin Codreanu, Centrul de Boli Reumatismale Ion Stoia Bucureşti, Preşedinte Liga Română Contra Reumatismului; Şef lucrări Dr. Ioan Ancuţa – Spitalul Clinic Ion Cantacuzino Bucureşti; As. Univ. Dr. Florian Berghea, Spitalul Clinic Sf. Maria București şi Cristina Ioan - Asistent Medical Principal Spitalul Sfânta Maria şi Preşedintele Societăţii Române a Partenerilor Medicali pentru Reumatologie.

„Academia de Artă a Îngrijirii este un program menit să ajute la formarea legăturii emoţionale dintre asistentele medicale şi pacienţii care suferă de poliartrită reumatoidă, în contextul în care asistentele medicale joacă un rol important în ingrijirea pacienţilor, explicarea efectelor devastatoare ale bolii în absenţa tratamentului, contribuind astfel la creşterea aderenţei la tratament, pe termen lung. Programul urmărește să ofere asistentelor medicale în reumatologie informaţii şi materiale utile despre aderența pacienților la tratament, iar pacienţilor, resursele necesare pentru o înţelegere mai bună a bolii și a tratamentului potrivit.” a declarat Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, Spitalul Sfânta Maria Bucureşti.

Academia de Artă a Îngrijirii va include cursuri de prezentare a programului, cursuri de formare profesională și sesiuni directe cu pacienții, astfel:
  • Un curs de prezentare generală a  programului, desfăşurat în luna mai. Cursul reprezintă o introducere în poliartrita reumatoidă și aderența la tratament a pacienților. La acest curs participă asistentele medicale din centrele specializate și spitalele din București înscrise în program, alături de lectorii și susținătorii programului. 
  • Cursuri de formare profesională și sesiuni directe cu pacienții, care se vor desfășura simultan, în perioada mai – august 2013, în centrele specializate și spitalele din București înscrise în program. Fiecare curs și sesiune directă cu pacienții va fi coordonată de câte un susţinător al Academiei de Artă a Îngrijirii și va trata modular următoarele subiecte: rolul asistentei medicale în reumatologie, rolul comunicării în relația medic – asistent medical – pacient, tratamentul poliartritei reumatoide, aderenţa la tratament a pacienților cu poliartrită reumatoidă, sprijinirea pacienţilor cu scopul de a identifica tratamentul adecvat.
  •  Un curs final de evaluare a rezultatelor și prezentarea concluziilor despre managementul poliartritei reumatoide.

În finalul programului, în urma evaluării participării în program, fiecare asistentă medicală în reumatologie va primi o diplomă de participare, care va atesta numărul de ore de curs și  rezultatele obţinute.

Academia de Artă a Îngrijirii face parte din campania InspirART – Emoții Articulate, o inițiativă europeană a companiei Pfizer care își propune să reunească lumea pacienților care suferă de poliartrită reumatoidă cu cea a medicilor reumatologi în vederea articulării experiențelor personale, a obstacolelor și a provocărilor la nivel medical și emoțional, prin intermediul artei. Lansată în premieră în România, în anul 2012, campania s-a bucurat de susținerea medicilor reumatologi din țara noastră, a pacienților și a asociațiilor de pacienți, precum și a unora dintre cei mai reprezentativi artiști români contemporani: Sorin Ilfoveanu, Francisc Chiuariu, Laura Covaci, Valeriu Mladin, Alexandru Rădvan, Mihai Zgondoiu, Radu Pulbere, Ioana Antoniu, Radu Șerban, Mihaela Gorcea, Călin Stegerean și Valentin Codoiu. Pentru mai multe detalii despre campania InspirART – Emoții Articulate, vizitați web site-ul www.inspirart.ro

Despre poliartrita reumatoidă
Poliartrita reumatoidă este o tulburare inflamatorie cronică ce afectează, de obicei, articulaţiile mici de la mâini şi de la picioare. Spre deosebire de artroză, poliartrita reumatoidă afectează învelişul articulaţiilor, cauzând o inflamaţie dureroasă ce poate determina eroziunea osului şi deformarea articulaţiei. Fiind o tulburare autoimună, poliartrita reumatoidă apare atunci când sistemul imunitar atacă în mod eronat propriile ţesuturi ale corpului. Pe lângă problemele de la nivelul articulaţiilor, poliartrita reumatoidă poate afecta întreg organismul, manifestându-se prin febră şi oboseală. Poliartrita reumatoidă este o boală progresivă, cu simptome şi dovezi ale distrugerii articulare care se agravează în timp. Poliartrita reumatoidă poate duce la daune ireversibile ale articulaţiilor, la incapacitatea de a lucra şi la scăderea funcţionalităţii.

Sursa:Ogilvy Public Relations Bucharest





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu