Asociația de Algeziologie din România, în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr.T. Popa” Iași și compania de comunicare medicală Houston NPA au organizat cea de-a doua ediție a Congresului Național de Durere, în perioada 8 - 10 mai 2014, la Iași.
Evenimentul a fost coordonat de Prof. Emerit Dr. Ostin C. Mungiu, fondator și preşedinte de onoare al Asociaţiei de Algeziologie din România. Prof. Mungiu este cunoscut pentru introducerea studiului durerii în universităţi, inventarea termenului „algeziologie”, introducerea Noii Legi a Opioidelor și pentru utilizarea medicamentelor pe bază de opiu în tratarea durerilor cronice.
Durerea, cel mai frecvent simptom al tuturor afecțiunilor, pune numeroase probleme medicului care trebuie să găsească tratamentul optim pentru fiecare tip de durere. Deși medicii de toate specialitățile sunt pregătiți pentru a trata durerea-simptom, există totuși situații în care, cronicizată, aceasta devine boală în sine, care necesită un management specific. Pentru aceasta, în străinătate, au fost pregătiți specialiști în terapia durerii - algeziologi/medici specialiști în durere - și echipe complexe de terapie a durerii compuse din specialiști ATI, neurologi, farmacologi, psihologi sau psihiatri, kinetoterapeuți.
În România, durerea cronică nu este considerată boală în sine, fiind astfel insuficient sau prost tratată, fapt acutizat și de lipsa clinicilor profilate pe terapia durerii. O altă problemă o reprezintă lipsa recunoașterii profesiei de algeziolog, deși algeziologia este o disciplină medicală care se studiază în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Iași.
În deschiderea evenimentului Prof. Emerit Dr. Ostin C. Mungiu a declarat că “algeziologia în România se află într-o situație de stagnare, în ciuda demersurilor de creare a unei specializări distincte, cu recunoașterea durerii ca boală cronică și asigurarea drepturilor corespunzătoare ale pacienților care suferă de această afecțiune. Algeziologia ar trebui să fie adoptată ca disciplină de studiu în toate facultățile de medicină din România, nu numai la Iași, centrul care a introdus studiul algeziologiei în facultate. Tinerii medici se vor confrunta cu dificultățile diagnosticului diferențial al diferitelor tipuri de durere cronică, așa cum este cazul durerii neuropate, care pune probleme reale de identificare și stabilire a cauzelor”.
Prezentă la eveniment, Prof. dr. Doina Azoicăi, Decan al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Gr.T.Popa” Iași a precizat că “studiul analgeziei interesează foarte multe discipline din medicină. Ca epidemiolog, am studiat răspândirea și impactul acestui simptom în special în afecțiunile cronice și am constatat că în peste 70% din afecțiunile medicale durerea este simptomul prioritar, cu cea mai mare influență asupra stării generale și calității vieții pacientului”.
“Centrul pentru Studiul si Terapia Durerii de la Iași este un punct de referință pentru UMF și pentru Facultatea de Medicină, generând atât proiecte de cercetare derulate de echipa de specialiști, cât și numeroase inițiative de promovare a importanței studiului algeziologiei în România. Tânara echipă continua proiectele domnului Prof. Ostin Mungiu, precum și eforturile de schimbare a atitudinii față de folosirea medicației antialgice. Astfel, folosirea opioizilor în practica medicală nu mai este un subiect “tabu”, dovezile științifice aduse în fața factorilor de decizie au schimbat mentalițăți și chiar legislația legată de folosirea opioidelor” a adăugat Prof. dr. Doina Azoicăi.
În sprijinul tuturor acestor demersuri, UMF Iași propune pentru anul universitar 2014-1015 înființarea unui masterat în studiul durerii. Medici din toate specialitățile (interniști, reumatologi, oncologi, pediatric etc) și-au manifestat interesul pentru managementul durerii, ca parte integrantă a perfecționării activității lor profesionale.
În cadrul Congresului Național de Durere de anul acesta organizatorii au inclus o sesiune specială pentru dezbaterea actualităților în tratamentul durerii dentare, aliniindu-se temei lansate de Asociația Internațională pentru Studiul Durerii (IASP) care a declarat anul 2014 “anul durerii oro-faciale” ca temă principală de cercetare și dezbatere pentru toți specialiștii implicați în studiul și tratamentul durerii.
Prof. dr. Norina Forna, Decan al Facultății de Medicină Dentară, UMF “Gr.T.Popa” Iași, a menționat în prezentarea susținută în cadrul Congresului că “durerile dentare sunt considerate printre cele mai greu de suportat, la același nivel cu durerile nașterii. Prin urmare, este important pentru pacienți să poată aprecia când trebuie să se adreseze medicului dar, mai ales, cum să prevină astfel de dureri. Există numeroase elemente din cadrul sistemului stomatognat care pot genera durere, iar cauzele cele mai frecvente au fost discutate de specialiștii în medicină dentară și algeziologi într-o sesiune specială”.
Congresul a integrat și o sesiune dedicată farmaciștilor și asistenților de farmacie, iar cu această ocazie, Prof.dr. Monica Hăncianu, Decan al Facultății de farmacie, UMF “Gr.T.Popa” Iași, și-a reiterat încrederea pe care o are în acest eveniment, menționând că “Facultatea de Farmacie va continua ca partener al acestei manifestări care abordează an de an diferite puncte de interes în domeniul cercetării medicamentului și al algeziologiei”.
Ca noutate, în acest an Congresul a inclus o sesiune dedicată metodelor alternative și complementare de tratament în cazul durerii, fiind abordate teme precum: terapia cu celule stem a durerii neuropate, rolul fizioterapiei, aerocrioterapia în managementul durerii și antrenamentul mental în controlul durerii. Cu această ocazie a fost tras însă și un semnal de alarmă cu privire la produsele sau dispozitivele recomandate prin publicitate ca metode de “terapie alternativă”, dar a căror eficiență însă nu este dovedită.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu