Zilele Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi – Interdisciplinaritate în tratamentul recuperator

”REABILITAREA PULMONARĂ: de la ghiduri la practica medicală” şi 
“DE CE REABILITARE PULMONARĂ?”

au fost cele două manifestări ştiintifice organizate şi coordonate de Conferenţiar Universitar Doctor Paraschiva Postolache cu ocazia Conferinţei ”Zilele Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi – Interdisciplinaritate în tratamentul recuperator”, la Spitalul Clinic de Recuperare din Iaşi, în perioada 27 – 28 martie 2014, la care au participat peste 200 de specialişti din specialităţile medicale şi chirurgicale, medici de familie, precum şi medici rezidenţi şi studenţi.

În cadrul celor două manifestări interactive şi cu multe aplicaţii practice, la care a participat întreaga echipă de reabilitare pulmonară din Secţia Clinică Recuperare Medicală Respiratorie a Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi, coordonată de Conf. Univ. Dr. Paraschiva Postolache – medic şef, a fost evidenţiat rolul şi locul reabilitării pulmonare în managementul afecţiunilor pulmonare cronice, indicaţiile, limitele şi contraindicaţiile, beneficiile pentru pacienţii cu afecţiuni pulmonare cronice şi pentru cei supuşi intervenţiilor chirurgicale, chimio- şi radioterapiei, modalităţile de evaluare a pacienţilor pentru includerea în programul de reabilitare pulmonară, precum şi a rezultatelor pe termen scurt şi lung. 

Reabilitarea pulmonară (RP) reprezintă un standard de îngrijire pentru pacienţii cu boli pulmonare cronice motivaţi să participe la programul de reabilitare pentru a deveni mai activi fizic şi mai independenţi, fiind parte integrantă a managementului clinic şi a menţinerii stării de sănătate a acestor pacienţi, care rămân simptomatici şi cu afectarea semnificativă a calităţii vieţii şi a activităţilor zilnice după aplicarea tratamentului medical standard.
Această intervenţie terapeutică implică o abordare multidisciplinară a pacienţilor cu funcţia respiratorie compromisă din cauza bolilor pulmonare obstructive (astm bronşic, bronşiectazii, bronşite cronice, emfizem, BPOC, fibroză chistică, sarcoidoză), restrictive (boli interstiţiale, ale peretelui toracic, neuromusculare, sindrom postpoliomielită şi anomalii ale cutiei toracice), mixte sau a cancerului pulmonar stabil. De menţionat, că RR este parte integrantă şi a tratamentelor pre- şi postoperatorii pentru transplant pulmonar, reducerea volumului pulmonar, sau pentru orice intervenţie chirurgicală toracică ori abdominală, etc. 
Programele de RP se aplică şi afecţiunilor pulmonare în stadii avansate sau ireversibile, cât mai precoce în exacerbările bolilor pulmonare, pe termen lung, în spital, în ambulatoriu şi la domiciliu, sunt individualizate şi realizate de o echipă de specialişti în îngrijiri de sănătate (medici, asistente medicale, exploraţionişti, balneo-fizio-kineto-terapeuţi, dieteticieni sau nutriţionişti, psihologi şi asistenţi sociali) în parteneriat cu medicul de familie, RP fiind o intervenţie multidisciplinară şi cuprinzătoare.  
Ghidurile internationale, care se aplică şi în ţara noastră, prevăd şi recomandă ca în programele de RP să fie incluse următoarele intervenţii terapeutice: antrenamentul fizic, strategiile respiratorii, suportul psiho-social şi nutriţional, tehnicile de conservare ale energiei, şi educaţia, acestea presupunând reantrenarea respiraţiei şi a tusei, antrenamentul fizic pentru musculatura respiratorie şi a extremităţilor, drenajul bronşic şi tehnicile de relaxare. Programele de RP au rolul de a îmbunătăţi calitatea vieţii prin creşterea gradului de independenţă, de a reduce numărul exacerbărilor şi a spitalizărilor datorate acutizărilor, precum şi durata acestora, cu reducerea semnificativă a costurilor, de a ameliora semnificativ simptomele, în special, dispneea şi complicaţiile, de a reduce decondiţionarea musculară şi de a creşte capacitatea de exerciţiu, de a reduce anxietatea şi depresia şi de a îmbunătăţi starea de bine emoţională.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu