Susţine, Implică-te, Dăruieşte, Acceptă



“Am dreptul la o viaţă normală!”

Marginalizare, stigmatizare, respingere – sunt câteva dintre atitudinile încă frecvente în societate faţă de persoanele infectate cu virusul imunodeficienţei umane dobândite, adică cu HIV. Iar când vine vorba despre angajarea lor pe piaţa muncii, situaţia este cu adevarat tristă. În România, doar 1,5% dintre persoanele seropozitive care ar putea să muncească, sunt angajate efectiv pe piaţa muncii.

În încercarea de a dărâma prejudecăţile referitoare la persoanele infectate cu HIV, Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş”, Fundaţia “Prof. Dr. Matei Balş” şi Centrul Român HIV/SIDA au organizat astăzi un eveniment caritabil dedicat Zilei Mondiale HIV, marcată anual în întreaga lume la data de 1 decembrie.

Derulat sub sloganul - “Susţine, Implică-te, Dăruieşte, Acceptă”, evenimentul a fost realizat sub forma unei licitaţii de obiecte realizate de persoane seropozitive, în ateliere de lucru protejate, în cadrul câtorva fundaţii şi asociaţii din Bucureşti, Iaşi, Galaţi şi Constanţa. Printre obiectele expuse se numără tablouri, bijuterii, ţesături, obiecte decorative.



“În acest fel, ne propunem să încurajăm tinerii seropozitivi să-şi folosească abilităţile de lucru şi să-şi transforme un hobby într-o potenţială sursă de venit”, afirmă Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul general al Institutului Naţional de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”.

Obiectele sunt dovada că cei care le-au realizat au abilităţi şi calităţi ca oricare dintre noi, că pot să muncească alături de persoane seronegative, că se pot întreţine financiar, şi astfel pot fi independenţi. “Aceşti tineri au mare nevoie de îndrumare şi sprijin pentru a-şi descoperi calităţi uneori de-a dreptul uluitoare şi în acelaşi timp recunoaşterea şi admiraţia celor din jur pot reprezenta cea mai importantă confirmare a abilităţilor lor”, declară dr. Mioara Predescu, coordonator Centrul Român HIV/SIDA.

Banii colectaţi în urma vânzării produselor vor acoperi costurile de producţie ale obiectelor, iar diferenţa va fi donată către fundaţiile “Health Aid Romania” şi “Bambini in Emergenza”, fundaţii care de mai bine de 20 de ani preiau copii născuţi din mame seropozitive aflate în dificultate şi abandonaţi în spitalele de boli infecţioase.

HIV/SIDA “ajunge la maturitate”

După 24 de ani de eforturi susţinute pentru asigurarea celor mai eficiente scheme de tratament, mulţi dintre copiii seropozitivi depistaţi în anii 90 sunt acum tineri adulţi care încearcă să-şi găsească un drum în viaţă. “Vor să înveţe o meserie, să aibă un loc de muncă, să-şi întemeieze o familie. Mai precis - vor să fie independenţi. Vor o viaţă normală. Nimic nu îi deosebeşte de alţi tineri. De aceea, lor le dedicăm în mod special această zi” spun organizatorii.

HIV STREET ART, o campanie de informare şi educare… ALTFEL

Aflaţi la vârsta tentaţiilor, adolescenţii reprezintă o categorie de populaţie cu risc major de infectare cu HIV. Pentru ca ei să fie bine şi corect informaţi cu privire la această afecţiune, dar şi pentru a conştientiza nevoia testării HIV, UNOPA, în parteneriat cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş” şi Fundaţia ”Prof. Dr. Matei Balş” vor derula începând din luna decembrie, timp de un an de zile, “Campania naţională de informare şi educare numită HIV STREET ART”. 

HIV STREET ART este un proiect inovator şi diferit! 

De ce au ales organizatorii arta urbană drept instrument de transmitere a mesajului? Pe de o parte pentru că, prin imagini vizuale, mesajul este mai accesibil şi cu mai mare impact şi pe de altă parte, pentru că arta urbană, sub toate formele ei, de la graffiti, street dance, până la teatrul de stradă se identifică cu publicul ţintă. 

Astfel, HIV STREET ART se adreseazã atât tinerilor expuşi la risc - cei care au contacte sexuale neprotejate, au multipli parteneri sexuali, sunt homosexuali, sunt consumatori de droguri injectabile, şi-au făcut tatuaje sau au avut de curând boli cu transmitere sexuală (BTS), cât şi tuturor celorlalţi tineri care trebuie să ia decizii în cunoştinţă de cauză.

HIV STREET ART este, de fapt, o POVESTE!  Povestea unei tinere infectate cu HIV! Această poveste este transpusă, cu ajutorul graffiti, pe 5 panouri care ilustrează etape din viața tinerei, de la comportamentul la risc, testare, aflarea diagnosticului, stigmatizarea şi autoizolarea, şi până la acceptarea bolii şi a tratamentului care o vor duce către o viaţă normală, cu o familie fericită şi copii sănătoşi.

HIV STREET ART va porni în caravană în cinci mari oraşe din ţară: Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Constanţa şi Cluj-Napoca. Prima oprire va fi în Bucureşti, în ziua de 6 decembrie (de Moş Nicolae), în Centrul Vechi. Cele 5 panouri de graffiti vor fi expuse, urmând ca al şaselea panou să fie creat în fiecare dintre oraşele participante.

Caravana va poposi câte 5 zile în fiecare dintre cele 5 oraşe, în zone pietonale cu trafic important, şi va desfăşura, la fata locului, activităţi de informare. Voluntarii UNOPA vor fi prezenţi şi vor oferi detalii despre panourile expuse, relatând povestea tinerei, transmiţând mesajele campaniei şi oferind flyere cu informaţii utile.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu