Cu ocazia Zilei Mondiale SIDA 2013, Organizaţia Mondială a Sănătăţii lansează o serie de recomandări pe tema HIV/SIDA, pentru intensificarea eforturilor de testare, consiliere, tratament şi îngrijire a acestui grup vulnerabil.
Peste 2 milioane de adolescenţi, din grupa de vârstă 10-19 ani sunt infectaţi HIV, mulţi dintre ei neavând acces la îngrijirea şi susţinerea necesare stării lor de sănătate. Mai mult, milioane de adolescenţi din toată lumea se află la risc de infectate cu HIV.
Acoperirea parţială a serviciilor HIV pentru adolescenţi a determinat creşterea ratei deceselor SIDA, în cadrul acestei categorii populaţionale, la 50% comparativ cu scăderea de 30%, înregistrată între anii 2005-2012 la populaţia generală.
Recomandările OMS- HIV şi Adolescenţii: Ghid de testare şi consiliere a adolescenţilor infectaţi HIV sunt primele care adresează nevoile specifice, atât ale tinerilor seropozitivi HIV cât şi ale celor care se află la risc de infectare. Ghidurile vor fi publicate înainte de Ziua Mondială SIDA 2013 (1 decembrie).
“Pe măsură ce trec de la perioada copilăriei la cea a adolescenţei, tinerii se confruntă cu presiuni emoţionale şi sociale puternice” a spus Dr. Gottfried Hirnschall, Director al Departamentului OMS HIV/SIDA. “Ei au nevoie de servicii de sănătate şi suport, adaptate nevoilor specifice persoanelor seropozitive HIV. Faţă de adulţi, tinerii accesează cu mai multă reţinere serviciile de testare HIV, având nevoie de suport continuu pentru menţinerea în tratament şi îngrijiri.”
„Generaţia de copii infectaţi la naştere cu HIV, din zona Africii Subsahariene devine, în prezent, o nouă generaţie de adolescenţi care, pe lângă schimbările specifice vârstei trebuie să facă faţă provocării de a trăi cu o boală cronică, respectiv dezvăluirea diagnosticului prietenilor şi comunităţii şi prevenirea transmiterii HIV partenerilor sexuali.„
“Adolescentele , adolescenţii care întreţin relaţii sexuale cu persoane de acelaşi sex (BSB), consumatorii de droguri injectabile şi persoanele abuzate sexual sunt cei mai expuşi riscului de îmbolnăvire. Ei se confruntă cu multe obstacole, inclusiv legi incriminatorii, tratament inegal, stigmat social şi discriminare, care îi împiedică să acceseze servicii de testare, prevenire şi tratament antiretroviral” a declarat Craig McClure, Şeful Programelor HIV- UNICEF.
“Aproximativ o şeptime din cazurile noi de infecţie HIV au fost diagnosticate în rândul adolescenţilor, de aceea dacă nu eliminăm prejudecăţile şi barierele sociale, obiectivul de a elibera generaţia următoare de epidemia SIDA nu va fi atins.”
În plus, multe persoane tinere nu îşi cunosc statutul HIV. De exemplu, în Africa Subsahariană, se estimează că numai 10% din populaţia masculină tânără şi 15% din populaţia feminină tânără (15-24 ani) îşi cunosc statutul HIV, iar în alte regiuni, în ciuda informaţiilor restrânse, accesul persoanelor tinere, vulnerabile la servicile de testare şi consiliere este considerat limitat.
OMS recomandă guvernelor revizuirea legislaţiei pentru a facilita accesul adolescenţilor la serviciile de testare HIV, fără consimţământul părinţilor sau tutorilor. Ghidul specifică modalităţile prin care serviciile de sănătate pot fi îmbunătăţite, în special pe zona de suport social pentru persoane tinere. De asemenea, ele pun accentul pe importanţa implicării acestei grupe de vârstă în construirea unui program centrat pe adolescenţi.
“Tinerii au nevoie de mai multă informaţie pentru a putea înţelege mai bine infecţia HIV/SIDA şi a-şi îngriji mai bine sănătatea“, a spus Dr. Elizabeth Mason, Director al Departamentului pentru Sănătatea Mamelor, Nou-născuţilor, Copiilor şi Adolescenţilor OMS. “Am văzut exemplul din Zimbabwe, unde prin dezvoltarea unor servicii deschise adolescenţilor s-au obţinut rezultate bune în administrarea tratamentului. Încurajăm toţi actorii implicaţi în lupta împotriva SIDA să urmeze astfel de exemple”.
Pentru sprijinirea persoanelor care activează în domeniul sănătăţii, OMS a dezvoltat un instrument electronic nou, care va fi lansat pe 24 ianuarie 2014. Acesta se bazează pe exemple practice ale programelor de ţară care s-au axat pe problemele adolescenţilor infectaţi cu HIV.
Ghidul OMS conţine recomandări şi sugestii bazate pe expertiză, care se adresează în primul rând decidenţilor din zona politicilor şi coordonatorilor de programe naţionale cu scopul de a prioritiza, planifica şi dezvolta serviciile de testare, consiliere şi îngirijire HIV pentru adolescenţi. În paralel cu ghidurile de tratament, materialul OMS oferă recomandări suplimentare pentru sustenabilitatea serviciilor adresate persoanelor tinere, în vederea menţinerii aderenţei acestora la tratament şi îngrijiri specifice.
Ghidul se bazează pe dovezi ştiinţifice, consultări în cadrul comunităţilor- cu adolescenţi şi asistenţi sociali, precum şi pe experienţa de pe teren a asistenţilor sociali şi a experţilor în domeniu. În cadrul acestui proiect Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a colaborat cu Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (United Nations Children’s Fund UNICEF), Reţeaua Globală a Persoanelor Infectate cu HIV (Network of People Living with HIV- GNP+), Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization UNESCO) şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (United Nations Population Fund UNFPA)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu