Sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă

Acest material este realizat de doctor Ioana Dima, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice.

1. Echilibrarea caloriilor pentru menţinerea greutăţii:
  • Citiţi etichetele produselor;
  • Informaţi-vă! Invăţaţi să recunoaşteţi alimentele bogate în calorii;
  • Schimbaţi-vă comportamentul alimentar şi sportiv astfel încât să vă menţineţi o greutate normală sau să slăbiţi dacă este cazul;
  • Controlaţi-vă aportul de calorii prin reducerea cantităţii alimentelor care conţin grăsimi şi zahăr;
  • Menţineţi un număr de calorii adecvat pentru fiecare perioadă a vieţii – copilărie, adolescenţă, tinereţe, sarcină şi alăptare, vârsta a 3-a
2. Consumarea cu moderaţie a următoarele alimentele şi componente alimentare:
  • Reduceţi aportul de sare sub 5g/zi; dacă suferiţi de hipertensiune, diabet sau boală cronică de rinichi, reduceţi la 3,5g/zi;
  • Consumaţi mai puţin de 10% din calorii din grăsimi saturate (animale), înlocuindu-le cu grăsimi sănătoase (mono şi polinesaturate) din uleiuri vegetale, peşte, oleaginoase;
  • Consumaţi mai puţin de 300mg/zi colesterol (se găseşte în special în produsele animale);
  • Reduceţi cât puteţi de mult (spre de tot) alimentele care conţin acizi graşi trans sau ,aşa numitele, grăsimi hidrogenate care se găsesc în margarine, unt de arahide, etc.;
  • Reduceţi grăsimile solide (unt, untură) şi alimentele care conţin adaos de zahăr;
  • Reduceţi consumul alimentelor care conţin cereale rafinate, cum ar fi anumite tipuri de cereale pentru micul dejun, batoane cu cereale, mai ales dacă conţin şi adaos de zahăr şi sare;
  • Dacă obişnuiţi să consumaţi alcool, trebuie să fiţi moderaţi – maxim o băutură/zi pentru femei şi 2 băuturi/zi pentru bărbaţi ( o băutură =350ml bere sau 150ml vin, 45ml tărie).


3. Suplimentarea consumului din următoarele categorii de alimente:
  • Cresteţi aportul de legume şi fructe;
  • Consumaţi legume variate, în special dintre cele cu frunze verzi închise la culoare, roşii şi portocalii, fasole şi mazăre;
  • Jumătate din cerealele consumate trebuie să fie integrale;
  • Cresteţi consumul de lactate degresat şi semidegresate precum laptele, iaurtul, brânza;
  • Consumaţi proteine din surse diverse, ca de exemplu, fructe de mare, carne slabă, ouă, fasole şi mazăre, soia, fructe şi seminte oleaginoase neprăjite;
  • Consumaţi frecvent peşte şi fructe de mare în loc de carne;
  • Folosiţi uleiuri în loc de grăsimi solide.


4. Formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase:
  • Stilul de alimentaţie trebuie săacopere întreaga zi şi să conţină un număr potrivit de calorii;
  • Uneori puneţi seara pe hârtie tot ce aţi consumat în ziua respectivă şi vedeţi dacă se potriveşte cu stilul de viaţă pe care vi l-aţi propus;
  • Respectaţi regulile de igienă alimentară pentru a putea preveni toxiinfecţiile şi eventualele intoleranţe alimentare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu