Barbat, trecut de 40 de ani, fumator, tuseste, mai ales dimineata, deseori are senzatia brusca de lipsa de aer, suiera si gafaie la efort – acesta este profilul pacientului cu BPOC. In Romania sunt foarte multi pacienti nediagnosticati. Multi oameni nu isi dau seama cat de grava e boala aceasta, desi in clasamentul OMS, BPOC apare ca fiind a patra cauza de mortalitate la nivel mondial. Cel mai adesea, oamenii pun simptomele BPOC pe seama batranetii.
BPOC (bronhopneumopatie obstructiva cronica) este o boala de plamani care cauzeaza anual moartea a 3 milioane de oameni1 la nivel mondial, si aproape jumatate dintre pacienti nu stiu ca au boala. In Romania, aproximativ un milion de oameni sufera de BPOC. Simptomele timpurii ale bolii nu sunt recunoscute, mai ales din cauza faptului ca tusea, senzatia de sufocare, oboseala par a fi consecinte firesti ale fumatului sau inaintarii in varsta.
“Diagnosticarea la timp este obiectivul campaniei Tu stii cati ani au plamanii tai?, aflata deja la a sasea editie” spune prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie. “Si in acest an facem testari gratuite si ii indemnam pe toti romanii care fumeaza, tusesc si nu rezista la efort sa caute pe www.desprebpoc.ro lista cabinetelor medicale unde se pot face spirometrii gratuite” continua Mihaltan.
Campania de testari gratuite a inceput in octombrie in 18 judete din tara si tine pana la sfarsitul anului. Testarile se fac pe baza de programare telefonica, iar lista completa a cabinetelor medicale disponibile este pe www.desprebpoc.ro.
In luna octombrie, au fost testate 1920 persoane, iar 540 au fost depistate cu BPOC.
Cei mai solicitati medici au fost cei din judetele Dolj si Suceava.
De asemenea, in weekendul 15-16 noiembrie, bucurestenii sunt invitati sa se testeze la un cort special amenajat in Parcul Tineretului, la intrarea Sincai, in intervalul 10.00-19.00.
Testarea pentru depistarea BPOC se numeste spirometrie, nu doare, dureaza cateva minute si masoara cantitatea de aer inspirata si expirata de o persoana, precum si timpul necesar inspiratiei si expiratiei.
Referinta:
1. Lopez AD, Shibuya K, Rao C, Mathers CD, Hansell AL, Held LS, et al. Chronic obstructive pulmonary disease: current burden and future projections. Eur Respir J 2006;27(2):397-412.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu