Inca o victorie a pacienților in justiție

19 pacienti cu boli cronice (18 cu cancer si unul cu artrita idiopatica juvenila) au  dat in judecata Guvernul Romaniei, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, solicitand asigurarea tratamentului medical in regim compensat 100%, pe cale de ordonanta presedintiala. Prin sentinta nr 3173 din 20 noiembrie 2014, Curtea de Apel Bucuresti a admis actiunea pacientilor in integralitate. Potrivit legii, sentinta este executorie imediat si trebuie pusa in aplicare de autoritatile statului.

”Este o victorie cu gust amar, pentru ca pacientii sunt obligati sa actioneze statul in justitie pentru a avea dreptul la viata. Din pacate, autoritatile responsabile, desi au elaborat mai multe acte normative in vederea transpunerii Directivei Europene nr.89/1988, in fapt n-au facut altceva decat o tergiversare a procedurii de includere a medicamentelor pe lista de compensate”, spune Dan Cimpoeru, avocatul pacientilor.

Am castigat pentru cei 19 pacienti un drept firesc, dreptul la sanatate. Avem informatii ca cel putin 1.000 de pacienti in toata tara, pe diferite patologii cronice, sunt fara alternativa terapeutica, dupa incercarea schemelor de tratament aflate pe lista actuala de compensate”, spune Cezar Irimia, președintele Alianței. 

„Accesul la noile terapii, aflate in continua dezbatere de aproximativ 3 ani, face diferenta intre viata si moarte pentru acesti pacienti.”

Amanarile in legatura cu promulgarea completa a listei de 140 de medicamente provoaca deja victime. Din grupul de 7 bolnavi care au invins statul in justiție in luna iunie, obligandu-l sa le ramburseze tardiv cheltuielile, 3 au decedat. Intre ei, un tanar de 19 ani.

Bolnavii interesați sa se alature demersului pot contacta Alianța la contact@aliantapacientilor.ro sau la Telefon 0723-240.223.

România trebuie să intensifice lupta împotriva diabetului zaharat!


Prevalenţa diabetului zaharat în România este de 11,6%, ceea ce înseamnă că numărul românilor cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani care suferă de această afecţiune variază între 1.535.413 şi 1.967.200, arată rezultatele Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), recent încheiat.

Studiul PREDATORR precizează că, în ceea ce priveşte distribuţia cazurilor de diabet pe grupele de vârstă, procentul persoanelor cu diabet între 20 şi 39 de ani este de 3%, iar al celor din grupa de vârstă 40 – 59 de ani este de 13,4%. Cel mai mare procent, 21,9%, s-a înregistrat în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între60 şi 79 ani.

„Rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR plasează România pe locul doi în Europa, după Turcia, la prevalenţa diabetului zaharat.Vorbim de o valoare dublă faţă de estimările anterioare. Prin urmare, se impun mai mult ca oricând programe clare şi coerente de prevenţie, precum şi strategii bine elaborate pentru a ţine sub control diabetul zaharat şi pentru a evita, în acest fel, instalarea complicaţiilor asociate. Pentru implementarea acestora trebuie să fim uniţi, iar în lupta împotriva diabetului trebuie să avem alături atât autorităţile, cât şi asociaţiile de pacienţi”, a declarat prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Potrivit studiului PREDATORR, în topul regiunilor cu cele mai multe persoane cud iabet se află Sudul ţării, unde s-a înregistrat o prevalenţă a diabetului de 13,39%, urmată de regiunea Bucureşti-Ilfov, cu o prevalenţă a diabetului de 12,79%. Pelocultreiîntopulprevalenţeidiabetului se aflăregiunea de Nord-Est (12,38%), urmatăîndeaproape de regiunileSud-Vest (12,1%), Nord-Vest (11,69%) şi Sud-Est (10,44%). La polul opus, studiul PREDATORR aratăcăregiunilecucei mai puținipaciențicudiabetsuntVestul (8,2%) şiCentrul (9,99%) ţării.

Dintre pacienţii cu diabet zaharat, 20,69% au reprezentat cazuri nou depistate, iar 79,31% erau deja în evidenţa medicilor de familie. Altfel spus, studiul PREDATORR evidenţiază o rată de depistare superioară față de cea raportată în Europa. În ceea ce priveşte prediabetul, rezultatele studiului PREDATORR arată că există peste trei milioane de români cu prediabet, ceea ce înseamnă o prevalenţă de 18,4%.

Situaţia diabetului zaharat în România a fost analizată şi în IndexulEuropean de Diabet, publicat anul acesta, în septembrie. Conform documentului,România se află pe locul 27 din 30 de ţări europene la capitolele prevenţie şi tratament în diabetul zaharat.Spre deosebire de alte state europene cu o situaţie deficitară a sistemului de îngrijire a persoanelor cu diabet zaharat, România transmite datele privind majoritatea indicilor de tratare a diabetului. 

Totodată, în Indexul European de Diabet 2014 este precizat că tratamentul diabetului zaharat în România poate fi îmbunătăţit prin implementarea unor măsuri precum: creşterea numărului pacienţilor care beneficiază de controale succesive anuale, pentru a optimiza managementul bolii şi pentru a monitoriza complicaţiile asociate, crearea unui registru naţional al diabetului bine pus la punct, îmbunătăţirea furnizării de bandelete pentru determinarea glicemiei şi de pompe de insulină, consolidarea procesului de educare a pacienţilor şi creşterea utilizării metforminului, antidiabeticul eficient din punct de vedere al costurilor. 





Intervenție în premieră națională: implantare de valvă aortică printr-o incizie de 5 cm în dreptul inimii

Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza, singurul spital privat din România care cuprinde toate specialitățile inimii, anunță realizarea unei intervenții de excelență: implantarea transcateter de valvă aortică (TAVI) expandabilă cu balon prin abord transapical (prin vârful inimii). Pacientul de 56 de ani suferea de stenoză aortică severă, insuficiență cardiacă și disfuncție renală.

“Procedura se adresează pacienților cu stenoză aortică severă, care nu pot fi operați clasic prin chirurgie cardiovasculară, din cauza bolilor asociate care cresc inacceptabil riscul operator. Deoarece pacientul avea vasele femuraleîngustate, nu se putea face abordul prin artera femurală (din pliul coapsei), prin urmare am ales abordul transapical”, a spus conf. dr. Șerban Bălănescu, șef de secție Cardiologie Intervențională la Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza.

“Proteza a fost introdusă printr-o mini-toracotomie (o incizie minimă de aprox. 5 cm în partea stângă a toracelui), pentru a permite accesul la nivelul vârfului inimii. Intervenția s-a realizat sub anestezie generală, fărătăierea sternului și fără oprirea inimii”, a spus dr. Theodor Cebotaru, șef de secțieChirurgieCardiovasculară la Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza.

Pe lângă tipul de abord, noutatea intervenției constă și într-un nou tip de valvă. În cazul abordării TAVI transfemurale, se introduce printr-un cateter (tub de dimensiuni mici) inițial un balon, care dilată valva nativă pentru a face loc protezei, apoi se introduce valva biologică auto-expandabilă. În cazul acestui nou tip de valvă, proteza conține și balonul, tehnologie care reduce trauma vasculară. Balonul este adaptat la mărimea valvei.

Intervenția a durat două ore, iar pacientul va fi externat în maximum o săptămână, comparativ cu aproximativ o lună în cazul intervenției chirurgicale clasice pentru acest tip de pacient. Trauma fiind minimă, recuperarea este imediată.Rata de succes a acestei procedură este de peste 95%.

La finalul intervenției, pacientul a fost transportat în Unitatea de Terapie Intensivă Cardiovasculară unde va fi supravegheat și detubat în primele ore după procedură. Parametrii vitali se mențin normali și starea pacientului este bună”, a declarat la conf. dr. Șerban Bălănescu.

Tratarea stenozei aortice severe și îmbunătățirea funcției cardiace prin acest tip de procedură se realizează fără a elimina valva aortică nativă, care este disfuncțională (stenotică). Proteza valvulară biologică (din țesuturi de origine animală) se introduce în interiorul valvei aortice native, prin intermediul cateterului ghidat radiologic. Ulterior, valva este expansionată cu ajutorul unui balon. 

Până acum, în România, pentru pacienții cu stenoză aortică se realizau două tipuri de intervenție: marea majoritate prin chirurgie cardiovasculară, foarte puțini dintre acești pacienți putând beneficia de procedura de cardiologie intervențională. În cazul chirurgiei se înlocuiește valva nativă cu o proteză biologică sau mecanică. Intervenția se face sub anestezie generală, pe cord deschis, cu oprirea inimii, și dureazăîn jur de 4-5 ore. Urmează 10 zile de spitalizare și o altă perioadă de recuperare. 

Intervenția descrisă mai sus face parte din programul derulat de Centrul de Intervenții Cardiovasculare Structurale din cadrul Spitalului Monza. Acest program include intervenții endovasculare și hibride chirurgicale minim-invazive pe valvele cardiace, în defecte cardiace congenitale la copii și adulți, precum și la nivelul aortei toracice și abdominale sau la nivelul protezelor chirugicale degenerate la care intervenția chirurgicală repetată. De asemenea, parte din program este implantarea de dispozitive ocluzive pe defecte congenitale intracardiace și de endoproteze aortice de ultimă generație pentru anevrismele de aortă toracică și abdominală.

Despre stenoza aortică severă

Stenoza aortică este boala prin care valva aortică nu se deschide complet în momentul ieșirii sângelui din inimă și creează un baraj care determină anumite simptome precum respirație grea, pierdere de conștiență și dureri toracice la efort. În majoritatea cazurilor, stenoza aortică apare datorită unui proces de “îmbătrânire” al valvei, sau pe o valvă anormală de la naștere care, în timp, suferă anumite modificări. În prezent, cauza reumatismală, post infecțioasă este mai rară decât în trecut; cauza cea mai frecventă este ateroscleroza aortei ascendente extinsă la nivelul valvei cu calcificări ale elementelor mobile ale supapei. Tratamentul medicamentos ameliorează simptomatologia, însă singura metodă de a opri evoluția către o boală cardiacă terminală este înlocuirea chirugicală a valvei sau noua metodă de implantare percutanată de valvă aortică.

Stenoza aortică este o boală severă. De la instalarea simptomelor, fără intervenție, speranța de viață este redusă la câțiva ani. Până nu demult singura modalitate de a înlocui valva era intervenția chirurgicală pe cord deschis.În timp ce majoritatea pacienților pot beneficia de intervenție cardiacă pe cord deschis, persoanele care au un risc operator ridicat, la care intervenția chirurgicală clasică se însoțește de un risc de complicații și mortalitate crescut, pot beneficia de implantarea unei proteze valvulare aortice transcateter, metodă dezvoltată în ultimii aproximativ zece ani.





Iaurtul– alimentul„minune” care ne menţine sănătoşi şi în formă


Iaurtul se numără printer cele mai sănătoase alimente, situându-se pe locul doi în ierarhia alimentelor dense în nutrienţi raportat la numărul de calorii, după fructe şi legume. Iaurtul este o sursă naturală de calciu uşor asimilabil, necesar pentru creştere şi menţinerea densităţii osoase,  ne furnizează proteine de foarte bună calitate, conţinând toţi aminoacizii esenţiali, precum şi bacterii vii, care contribuie la echilibrul florei intestinale, „gardian” al sănătăţii organismului. 

Nutrienţii din iaurt sunt esenţiali la orice vârstă: în copilărie şi adolescenţă, pentru creştere şi dezvoltarea normală a scheletului, ca şi pentru menţinerea oaselor şi muşchilor la adulţi, sau păstrarea densităţii osoase la vârsta a treia.

Iaurtul are insă multe alte beneficii importante pentru sănătate, demonstrate în studii recent publicate şi dezbătute de medicii diabetologi şi experţii în nutriţie în cadrul celei de-a IV-a ediţii a Conferinţei„ Sănătate prin Alimentaţie”.


„Consumul de iaurt contribuie la sănătatea sistemului digestiv, îmbunătăţeşte sistemul imunitar şi ajută la scăderea colesterolului rău (LDL). În plus, studiile recente arată că iaurtul este asociat şi cu reducerea greutăţii, atât la femei, cât şi la bărbaţi. De exemplu, proteinele din lactate inhibăpofta de mâncare şi menţin mai mult timp senzaţia de sațietate,iar creşterea aportului de calciu are un impact pozitiv asupra metabolismului energetic”,a declarat în cadrul Conferinţei „Sănătate prin Alimentaţie” 2014, şef lucr. dr. Cornelia Bala, preşedintele Asociaţiei Române a Educatorilor în Diabet (ARED).

Iaurtul este unaliat de nădejde împotriva obezităţii şi a excesului ponderal. Studiile arată că o dietă controlată caloric şi bogată în iaurt favorizează pierderea în greutate, îndeosebi reducerea depozitelor de grăsime din zona abdomenului. În general, persoanele care consumă în mod obişnuit iaurt au o dietă de calitate mai bună şi sunt mult mai puţin expuse riscului de carenţe alimentare. Iaurtul ne ajută să limităm şi excesele: înlocuirea alimentelor dulci bogate în grăsimi şi zahăr cu un iaurt reduce considerabil aportul caloric.

Un consum regulat de lactate şi, implicit, iaurt este corelat cu reducerea riscului de boală cardiovasculară, infarct şi diabet zaharat.În ceea ce priveşte diabetul zaharat, studiului EPIC-Interact, realizat pe mai mult de 16.000 de subiecţi din optţări europene, a demonstrat că un consum mai mare de produse lactate fermentate (brânză slabă, iaurt şi lapte fermentat) este asociat cu un risc de diabet zaharat mai mic cu 12%.


„Efectul protector al consumului de lactate în contextul diabetului zaharat de tip 2 a fost demonstrat în numeroase studii, realizate la nivel internaţional. În prezent, este dovedit ştiinţific faptul că persoanele care consumă săptămânal 4,5 pahare de iaurt au un risc cu 28% mai mic de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Prin urmare, este mai mult decât necesar să încurajăm populaţia să includă iaurtul în dieta zilnică”, precizează prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.

Totodată, consumul de iaurt ajută la reducerea incidenţei bolilor cardiovasculare,contribuind  la scăderea cu până la 8,4% a colesterolului „rău” (LDL), după cum au arătat rezultatele din 2014 ale unei meta-analize privind impactul produselor lactate fermentate asupra colesterolului. Având în vedere efectele benefice ale iaurtului probiotic, specialiştii recomandă includerea acestui aliment în dieta zilnică, pentru o bună funcţionare a organismului. Potrivit rezultatelor unui studiu realizatîn 2012, persoanele care obişnuiesc să consume frecvent lapte şi iaurt prezintăşi un risc mai mic de hipertensiune arterială, cu până la 8% .

Iaurtul conţine toţi nutrienţii din lapte, însă are şi o serie de proprietăţi unice, care îi amplifică beneficiile. Iaurtul este mai concentrat în nutrienţi (proteine, riboflavina, vitaminele B6, B12, calciu, potasiu, zinc, magneziu), are mai mult acid lactic şi mai puţină lactoză, fiind astfel mai uşor de digerat şi mai uşor tolerat de către persoanele care acuză probleme digestive după consumul de lapte. De asemenea, aciditatea iaurtului măreşte biodisponibilitatea anumitor nutrienţi, cum este calciul, iar fermenţii asigură atât digestia parţială a lactozei, cât şi furnizarea enzimei β-gal, care continuă descompunerea lactozei după consumul produsului lactat.

Informaţiile despre dovezile recente privind beneficiile iaurtului asupra bunei funcţionări a organismului, precum şi rolul său esenţial în echilibrul dietei şi managementul greutăţii corporale, reducerea riscului de diabet zaharat şi de boli cardiovasculare au fost aduse la cunoştinţa participanţilor la Conferinţa„ Sănătate prin Alimentaţie” 2014, într-o prezentare susținută de Danone România, companie parteneră a evenimentului.

Premiile UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca 2014 - performanță în învățământul medical -

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca a premiat performanţa şi realizările din ultimul an ale reprezentanților săi.  Ceremonia de decernare a premiilor universității a avut loc marți, 2 decembrie, în cadrul Zilelor UMF ”Iuliu Hațieganu” 2014. 

La 95 de ani de la primul curs de medicină în limba română din Transilvania, susținut de prof. Iuliu Hațieganu, UMF Cluj-Napoca reprezintă azi una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ universitar din România, cu rezultate remarcabile în educație și cercetare științifică, recunoscute atât pe plan național, cât și internațional.

„Este extrem de important ca o universitate să îşi recunoască şi să răsplătească valorile. Realizărilor studenţilor şi colegilor noştri ne onorează şi reprezintă o carte de vizită extrem de importantă. Performanța și competitivitatea de înalt nivel sunt rezultatul implicării şi muncii fiecărui membru al marii familii care formează Universitatea de Medicină şi Farmacie ‹‹Iuliu Haţieganu›› Cluj-Napoca. Felicit şi mulţumesc tuturor premianților, în numele universității, pentru toate eforturile depuse pentru a păstra și a duce mai departe principiile fondatoare ale şcolii medicale clujene formulate de profesorul Iuliu Haţieganu”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Irimie, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”.

Premiile UMF „Iuliu Hațieganu” 2014 au fost structurate pe mai multe categori. Astfel, Facultatea de Medicină, reprezentată prin decanul facultății, prof. univ. dr. Anca Dana Buzoianu, a acordat distincții după cum urmează:

  • Premiul „Victor Papilian” - Discipline fundamentale: Prof. Dr. Vlaicu Șandor – Disciplina Farmacologie, toxicologie și farmacologie clinică, pentru cartea „Farmacografie. Reglementări. Noţiuni practice”, apărută la Editura Medicală Universitară “Iuliu Haţieganu” Cluj - Napoca, iunie 2014 ;
  • Premiul „Octavian Fodor” - Discipline medicale: Prof. Dr. Daniela Fodor – Disciplina Medicală II – pentru introducerea revistei Medical ultrasonography în sistemul Thomson Reuters Web of Science;
  • Premiul „ Ion Chiricuţă” - Discipline chirurgicale: Prof. Dr. Florin Stamatian – Obstetrică și Ginecologie I – pentru redactarea cursului de Obstetrică şi Ginecologie în 3 volume;
  • Premiul pentru excelenţă didactică: Prof. Dr. Petru Adrian Mircea pentru excelenţă în activitatea didactică desfăşurată în anul universitar 2013 – 2014;
  • Premiile pentru tineri cercetători, acordate pentru articolele cu cel mai mare factor de impact publicate în ultimul an în reviste ISI: 

o Discipline fundamentale: Adrian Pavel Trifa;
o Discipline medicale: Maria Magdalena Tămaș;
o Discipline chirurgicale: Lucian Mocan.

Facultatea de Farmacie a decernat două premii, prin prof. univ. dr. Geanina Crișan, decanul facultății:

  • Premiul „Teodor Goina”: Colectivul de autori format din Cecilia Cristea, Andreea Cernat, Adela Maghear şi Robert Săndulescu - pentru activitatea ştiinţifică desfăşurată în anul universitar 2013 – 2014;
  • Premiul pentru tineri cercetători: Luminiţa Fritea - pentru articolul cu cel mai mare factor de impact publicat în ultimul an în reviste ISI.


De asemenea, Facultatea de Medicină Dentară a oferit anul acesta două distincţii, înmânate de către decanul facultăţii, prof. dr. Radu Septimiu Câmpian, astfel:

  • Premiul „Gheorghe Bilaşcu”: Conf. Dr. Lucia Hurubeanu - pentru activitatea didactică şi ştiinţifică desfăşurată în anul universitar 2013 – 2014;
  • Premiul pentru tineri cercetători: Şef lucr. Dr. Raluca Cosgarea - pentru articolul cu cel mai mare factor de impact publicat în ultimul an în reviste ISI.

Cea mai bună teză de doctorat din anul universitar 2013 – 2014 a fost răsplătită cu Premiul „Ion Baciu”. Diploma a fost acordată în acest an doctorului Ciprian Tomuleasa.

În premieră, UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a decernat distincții de Profesor Emerit, ca semn de recunoaştere a meritelor didactice şi ştiinţifice excepţionale dobândite ca profesori ai universităţii, unor dascăli de excepție: Prof. Dr. Iurie Acalovschi, Prof. Dr. Ioan Mircea Bârsan, Prof. Dr. Gheorghe Benga, Prof. Dr. Marius Bojiţă, Prof. Dr. Sandu Bologa, Prof. Dr. Nicolae Costin, Prof. Dr. Victor Cristea, Prof. Dr. Mircea Cucuianu, Prof. Dr. Dumitru Dumitraşcu, Prof. Dr. Maria-Mirela Gherman, Prof. Dr. Nicolae Ghilezan, Prof. Dr. Mircea Grigorescu, Prof. Dr. Paula Grigorescu - Sido, Prof. Dr. Nicolae Dragoş Hâncu, Prof. Dr. Nicu George Ionescu, Prof. Dr. Mihai Lucan, Prof. Dr. Nicolae Sabin Maier, Prof. Dr. Adriana Mureşan, Prof. Dr. Mircea Nanulescu, Prof. Dr. Oliviu Pascu, Prof. Dr. Alexandru Rotaru, Prof. Dr. Vlaicu Şandor.

Pentru întreaga activitate în cadrul UMF „Iuliu Hațieganu”, Senatul universității a oferit diplome de excelenţă unor reputate cadre didactice: Prof. Dr. Andrei Achimaş, Prof. Dr. Dina Coprean, Prof. Dr. Doiniţa Matinca, Prof. Dr. Ana Nadia Schmidt, Prof. Dr. Doina  Ţăţulescu, Conf. Dr. Angela Butnariu, Conf. Dr. Maria Dronca și Şef lucr. Dr. Lionel Dobre.

Rectorul UMF „Iuliu Hațieganu”, prof. univ. dr. Alexandru Irimie, a subliniat în cadrul evenimentului că instituția de învățământ pe care o reprezintă este centrată pe un management academic modern, având drept obiective principale asigurarea unei educații la standarde internaționale și încurajarea cercetării științifice, ca premise în obținerea de performanțe și formarea de generații de profesioniști cât mai bine pregătiți.






Sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă

Acest material este realizat de doctor Ioana Dima, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice.

1. Echilibrarea caloriilor pentru menţinerea greutăţii:
  • Citiţi etichetele produselor;
  • Informaţi-vă! Invăţaţi să recunoaşteţi alimentele bogate în calorii;
  • Schimbaţi-vă comportamentul alimentar şi sportiv astfel încât să vă menţineţi o greutate normală sau să slăbiţi dacă este cazul;
  • Controlaţi-vă aportul de calorii prin reducerea cantităţii alimentelor care conţin grăsimi şi zahăr;
  • Menţineţi un număr de calorii adecvat pentru fiecare perioadă a vieţii – copilărie, adolescenţă, tinereţe, sarcină şi alăptare, vârsta a 3-a
2. Consumarea cu moderaţie a următoarele alimentele şi componente alimentare:
  • Reduceţi aportul de sare sub 5g/zi; dacă suferiţi de hipertensiune, diabet sau boală cronică de rinichi, reduceţi la 3,5g/zi;
  • Consumaţi mai puţin de 10% din calorii din grăsimi saturate (animale), înlocuindu-le cu grăsimi sănătoase (mono şi polinesaturate) din uleiuri vegetale, peşte, oleaginoase;
  • Consumaţi mai puţin de 300mg/zi colesterol (se găseşte în special în produsele animale);
  • Reduceţi cât puteţi de mult (spre de tot) alimentele care conţin acizi graşi trans sau ,aşa numitele, grăsimi hidrogenate care se găsesc în margarine, unt de arahide, etc.;
  • Reduceţi grăsimile solide (unt, untură) şi alimentele care conţin adaos de zahăr;
  • Reduceţi consumul alimentelor care conţin cereale rafinate, cum ar fi anumite tipuri de cereale pentru micul dejun, batoane cu cereale, mai ales dacă conţin şi adaos de zahăr şi sare;
  • Dacă obişnuiţi să consumaţi alcool, trebuie să fiţi moderaţi – maxim o băutură/zi pentru femei şi 2 băuturi/zi pentru bărbaţi ( o băutură =350ml bere sau 150ml vin, 45ml tărie).


3. Suplimentarea consumului din următoarele categorii de alimente:
  • Cresteţi aportul de legume şi fructe;
  • Consumaţi legume variate, în special dintre cele cu frunze verzi închise la culoare, roşii şi portocalii, fasole şi mazăre;
  • Jumătate din cerealele consumate trebuie să fie integrale;
  • Cresteţi consumul de lactate degresat şi semidegresate precum laptele, iaurtul, brânza;
  • Consumaţi proteine din surse diverse, ca de exemplu, fructe de mare, carne slabă, ouă, fasole şi mazăre, soia, fructe şi seminte oleaginoase neprăjite;
  • Consumaţi frecvent peşte şi fructe de mare în loc de carne;
  • Folosiţi uleiuri în loc de grăsimi solide.


4. Formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase:
  • Stilul de alimentaţie trebuie săacopere întreaga zi şi să conţină un număr potrivit de calorii;
  • Uneori puneţi seara pe hârtie tot ce aţi consumat în ziua respectivă şi vedeţi dacă se potriveşte cu stilul de viaţă pe care vi l-aţi propus;
  • Respectaţi regulile de igienă alimentară pentru a putea preveni toxiinfecţiile şi eventualele intoleranţe alimentare.


Farmaciile DONA lansează campania „Grijă pentru grijă”


  • Conform unui studiu Unlock, 46% dintre cei ce trec pragul unei farmacii o fac nu doar pentru ei, ci şi din grijă pentru cineva apropiat.
  • Pacienții DONA sunt așteptați cu 50.000 de premii duble şi şase fotolii de masaj pentru momente nelimitate de relaxare

Reţeaua de farmacii DONA a lansat, pe 10 noiembrie, campania „Grijă pentru grijă”. Ideea a apărut după ce rezultatele unui studiu comandat de DONA şi realizat de Unlock Research au arătat că 46% dintre cei ce trec pragul unei farmacii o fac din grijă pentru cineva apropiat. 


Astfel, în perioada 10.11 - 21.12.2014, pacienţii DONA pot câştiga pe loc unul dintre cele 50.000 de premii duble – unul pentru cumpărător, unul pentru persoana dragă de acasă, în baza tichetelor răzuibile obţinute în farmacii. Zecilor de mii de eşarfe şic, căni optimiste, aparate portabile de masaj sau încălzitoare de mâini, li se alătură cele 6 fotolii de masaj. Fericiţii câştigători vor fi desemnaţi săptămânal, pe bază de tragere la sorţi, iar regulamentul campaniei şi alte detalii sunt disponibile în farmacii sau pe www.farmaciiledona.ro. 

„Grija este una dintre principalele valori care ne definește ca și companie și, totodată, unul dintre motivele pentru care multe persoane aleg să revină la DONA. Ne-am bucurat foarte mult atunci când studiile au confirmat faptul că empatia și grija îi caracterizează, de asemenea, pe foarte mulţi dintre pacienţii noştri în comportamentul lor faţă de cei apropiaţi. De aceea, am hotărât ca prin această campanie să le răsplătim atitudinea, oferindu-le premii duble. Suntem convinşi că ne vom surprinde în mod plăcut pacienţii fideli, bucuria şi satisfacţia lor fiind, cel puţin, de două ori mai mare”, a declarat Radu Dumitrescu, Director de Marketing DONA.

„Cele trei situaţii din spot sunt rupte direct din vieţile noastre şi reprezintă trei feluri de grijă din cele multe care există: grija aproape supranaturală pe care o poartă mama copilului ei, grija reciprocă, plină de răbdare şi înţelegere care ne impresionează deseori la   cuplurile de vârstnici atunci când îi vedem mergând împreună de mână pe stradă, grija plină de iubire dintre tinerii care cred cu tărie în iubirea lor. Nu a fost nevoie să exagerăm ca să creăm emoţie. Ne-am dorit un spot realist, tratat cu căldura care se construieşte în aceste momente de încărcătură emoțională”, a completat Laura Leonte, copywriter Publicis România. 

La campanie poate participa orice persoană fizică cu vârsta de minimum 18 ani împliniţi până la data începerii campaniei şi cu domiciliul stabil în România. Persoanele care doresc să participe trebuie să deţină şi să folosească unul dintre Cardurile de Fidelitate (DONA, DONA Copilul Meu sau DONA Diabet) în perioada desfășurării campaniei. 

E simplu să mănânci echilibrat. Alege corect!


Începe-ţi ziua cu un mic dejun sănătos!


Anual, pe 14 noiembrie, pe întreg globul, se sărbătoreşte Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului. Tema generală stabilită pentru 2014 de către Federaţia Internaţională a Diabetului este alimentaţia sănătoasă, esenţială pentru obținerea și menținerea unui mai bun control glicemic la pacienţii cu diabet, dar şi pentru prevenirea acestei afecţiuni.  

Sanofi România are o tradiţie în a derula campanii de informare, educare şi prevenţie cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Diabetului, toate acțiunile fiind centrate pe nevoile pacienților. Pornind de la nevoia de educare în vederea alegerii unei alimentaţii echilibrate, Sanofi va desfăşura anul acesta o amplă campanie, derulată la nivel național, având ca principale obiective:
  • educarea persoanelor cu diabet cu scopul de a-i ajuta să facă alegerile alimentare corecte, prin mesajul ”E uşor să mănânci echilibrat. Alege corect”
  • creșterea gradului de conștientizare în rândul populaţiei cu privire la importanţa alimentaţiei echilibrate în prevenția diabetului, prin mesajul ”Începe-ți ziua cu un mic dejun sănătos”. 




Activități pentru educarea persoanelor cu diabet

Campania Sanofi dedicată persoanelor cu diabet se va desfăşura în 21 de centre medicale specializate din 13 oraşe. Acţiunea debutează în preajma zilei de 14 noiembrie, urmând a fi susţinută pe parcursul întregului an 2015. 

Circa 700.000 de persoane cu diabet vor avea acces la materiale educative referitoare la principii şi exemple de alimentație sănătoasă, în contextul în care specialiștii susțin că dietă echilibrată contribuie semnificativ la atingerea  şi menţinerea controlului glicemic. Campania va fi implementată cu sprijinul activ al comunităţii medicale. Astfel, peste 350 de medici diabetologi vor fi implicaţi în proiect.

Activități pentru prevenţie

Pentru a crește gradului de conștientizare în rândul populaţiei a importanţei alimentaţiei echilibrate în  prevenția diabetului, campania Sanofi va fi completată cu mesajul „Începe-ţi ziua cu un mic dejun sănătos! O alimentaţie echilibrată poate preveni diabetul zaharat de tip 2”, care va fi lansat prin intermediul TV în Ziua Mondială a Diabetului şi în data de 15 noiembrie. În România, în 2014, 37% dintre români nu iau micul dejun, conform unui studiu IPSOS, şi se expun astfel riscului de a dezvolta boli de nutriţie.

Detalii despre program, precum și materiale educative sunt disponibile pe website-ul www.complete-life.ro. Prin intermediul acestei platforme, orice persoană interesată poate afla informații avizate de specialiști despre ceea ce înseamnă diabetul, cum poate fi gestionat mai ușor, dar și despre modul în care putem preveni apariția acestei afecțiuni prin optimizarea stilului de viață. Spre exemplu, Calculatorul Indicelui de Masă Corporală ne arată dacă avem o greutate normală, dacă suntem supraponderali sau obezi, iar Calculatorul de Carbohidraţi ne ajută să facem alegerea corectă pentru o alimentaţie echilibrată în glucide. 


Campania Naţională „Controlează-ţi Diabetul”, ediţia Bucureşti 2014


Lupta împotriva diabetului înseamnă prevenţie şi control!

La fiecare şase secunde, în lume, o persoană îşi pierde viaţa din cauza diabetului zaharat şi a complicaţiilor asociate, potrivit Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF – International Diabetes Federation). Numai în 2013, afecţiunea a cauzat decesul a 5,1 milioane de persoane, susţin experţii IDF în cea de-a VI-a ediţie a Atlasului de Diabet. 

În ceea ce priveşte România, aproximativ două milioane de persoane trăiesc cu diabet zaharat, iar numărul celor cu prediabet depăşeşte cifra de trei milioane. Pentru a reduce prevalenţa diabetului în ţara noastră, precum şi pentru a preveni instalarea complicaţiilor la persoanele deja diagnosticate cu această afecţiune, Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice continuă seria acţiunilor de informare şi educare a populaţiei cu privire la riscurile şi consecinţele diabetului. 

Mesajele educative legate de prevenţia, diagnosticul precoce şi controlul eficient al diabetului zaharat vor fi transmise bucureştenilor în cadrul ediţiei din acest an a Campaniei Naţionale „Controlează-ţi Diabetul”, desfăşurată în perioada 14 – 15 noiembrie. Vor fi organizate numeroase activităţi destinate publicului larg, care vor puncta importanţa prevenţiei diabetului zaharat prin controlul factorilor de risc, precum şi necesitatea controlului valorilor glicemice pentru prevenirea complicaţiilor.

„Creșterea epidemică a numărului pacienților cu diabet zaharat în întreaga lume, dar și în România, ne duce la ideea că sunt necesare tot mai multe activități prin care să creștem nivelul de conștientizare, în rândul populaţiei, asupra consecinţelor serioase ale diabetului. Astfel, în cadrul Campaniei Naţionale «Controlează-ţi Diabetul» nu vorbim doar despre riscurile şi factorii de risc în diabetul zaharat, ci şi de importanţa prevenţiei prin schimbarea stilului de viaţă, practicarea zilnică a minimum 30 de minute de mişcare moderată, precum şi atingerea şi menţinerea unei greutăţi sănătoase”, a declarat prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Pentru ca mesajul campaniei - „Lupta împotriva diabetului înseamnă prevenţie şi control” - să ajungă la cât mai mulţi bucureşteni, acesta va fi colantat pe linia de transport în comun 123. Astfel, mesajul educativ va putea fi văzut pe arterele principale din Bucureşti, timp de o lună de zile, începând cu prima zi a campaniei, care coincide cu Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului - 14 noiembrie.

Tot în prima zi a campaniei, fântâna arteziană din Piaţa Universităţii va fi colorată în albastru, iar în Piaţa Unirii va fi desenat cu creta un cerc albastru, simbolul universal al diabetului, care va fi proiectat şi pe Palatul Parlamentului. Cercul reprezintă uniunea, viața și sănătatea, iar albastrul reflectă culoarea cerului care ne unește pe toți în lupta împotriva diabetului.

De asemenea, pe parcursul celor două zile de campanie, vor fi organizate şi o serie de activităţi dedicate importanţei practicării mişcării moderate în prevenţia şi controlul diabetului zaharat. Sub motto-ul „Sport pentru tine, mişcare pentru sănătatea ta”, reprezentanţii Clubului Sportiv Ritmica vor realiza vineri, începând cu ora 19.00, o serie de exerciţii de gimnastică în centrul comercial Afi Cotroceni, iar sâmbătă, de la aceeşi oră, membrii trupei de dans Fantastic Dance vor oferi bucureştenilor un spectacol de dans.

Importanţa depistării precoce a diabetului zaharat va fi subliniată prin derularea unei ample acţiuni de testare gratuită a glicemiei și a hemoglobinei glicate. Testările vor avea loc vineri, 14 noiembrie, şi sâmbătă, 15 noiembrie, între orele 09:00-16:00, într-un cort special amenajat în zona Piaţa Unirii (intersecția dintre Bulevardul Unirii cu Splaiul Independenţei).

Pe lângă activităţile adresate publicului larg, în cadrul Campaniei Naţionale „Controlează-ţi Diabetul”, ediţia Bucureşti, va avea loc şi o manifestare ştiinţifică dedicată exclusiv profesioniştilor din sănătate. Este vorba despre Cursul Diabet, Sindrom metabolic şi alte boli legate de nutriţie (DIAMOND - Diabetes Metabolic Syndrome and Other Nutrition - related Diseases), organizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice sâmbătă, 15 noiembrie, la Phoenicia Grand Hotel din Bucureşti.

Lansată în 2011, la Craiova, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, Campania Naţională „Controlează-ţi Diabetul” a implicat, până în prezent, peste 2.000 de medici diabetologi şi din alte specialităţi, angajați în managementul diabetului zaharat, prin cursurile de diabet desfăşurate. Peste 7.300 de persoane şi-au testat glicemia şi hemoglobina glicată în cadrul celor şase ediţii ale campaniei organizate până în prezent. A fost lansat primul imn de luptă împotriva diabetului, au fost colantate mai multe mijloace de transport în comun dedicate prevenţiei şi educaţiei în diabet şi au fost organizate numeroase activităţi centrate pe adoptarea unui stil de viaţă sănătos: concursuri de volei, flash-mob-uri, concursuri de biciclete, înalţare de zmee, gimnastică ritmică, videoproiecţii dedicate prevenţiei diabetului zaharat, activităţi de promovare a mişcării prin dans şi conferinţe de presă.


Organizator ştiinţific: Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice
Management eveniment: Sănătatea Press Group

Nu confunda batranetea cu BPOC, boala de plamani!


Barbat, trecut de 40 de ani, fumator, tuseste, mai ales dimineata, deseori are senzatia brusca de lipsa de aer, suiera si gafaie la efort – acesta este profilul pacientului cu BPOC. In Romania sunt foarte multi pacienti nediagnosticati. Multi oameni nu isi dau seama cat de grava e boala aceasta, desi in clasamentul OMS, BPOC apare ca fiind a patra cauza de mortalitate la nivel mondial. Cel mai adesea, oamenii pun simptomele BPOC pe seama batranetii.

BPOC (bronhopneumopatie obstructiva cronica) este o boala de plamani care cauzeaza anual moartea a 3 milioane de oameni1 la nivel mondial, si aproape jumatate dintre pacienti nu stiu ca au boala. In Romania, aproximativ un milion de oameni sufera de BPOC. Simptomele timpurii ale bolii nu sunt recunoscute, mai ales din cauza faptului ca tusea, senzatia de sufocare, oboseala par a fi consecinte firesti ale fumatului sau inaintarii in varsta.

Diagnosticarea la timp este obiectivul campaniei Tu stii cati ani au plamanii tai?, aflata deja la a sasea editie” spune prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie. “Si in acest an facem testari gratuite si ii indemnam pe toti romanii care fumeaza, tusesc si nu rezista la efort sa caute pe www.desprebpoc.ro lista cabinetelor medicale unde se pot face spirometrii gratuite” continua Mihaltan.

Campania de testari gratuite a inceput in octombrie in 18 judete din tara si tine pana la sfarsitul anului. Testarile se fac pe baza de programare telefonica, iar lista completa a cabinetelor medicale disponibile este pe www.desprebpoc.ro.

In luna octombrie, au fost testate 1920 persoane, iar 540 au fost depistate cu BPOC.
Cei mai solicitati medici au fost cei din judetele Dolj si Suceava.

De asemenea, in weekendul 15-16 noiembrie, bucurestenii sunt invitati sa se testeze la un cort special amenajat in Parcul Tineretului, la intrarea Sincai, in intervalul 10.00-19.00.

Testarea pentru depistarea BPOC se numeste spirometrie, nu doare, dureaza cateva minute si masoara cantitatea de aer inspirata si expirata de o persoana, precum si timpul necesar inspiratiei si expiratiei.

Referinta:  
1.  Lopez AD, Shibuya K, Rao C, Mathers CD, Hansell AL, Held LS, et al. Chronic obstructive pulmonary disease: current burden and future projections. Eur Respir J 2006;27(2):397-412.

Targul "10beneficii" - produse si servicii pentru tine si familia ta

Revista "10beneficii" in parteneriat cu Antena Play si Euforia.tv are placerea sa va invite la Targul "10beneficii" ce se va desfasura in perioada 22-23 noiembrie 2014, intre orele 11.00-19.00  la Palatul Inspayer - str. Batistei nr. 24A , intrarea fiind libera . 

In cadrul evenimentului vom avea : 
  • expozitie cu vanzare de produse naturiste, produse cosmetice, bijuterii, accesorii hand made, dulciuri naturale, terapii complementare, detergenti bio, uleiuri esentiale.                        
  •  prezentari pe teme de sanatate, frumusete, spiritualitate, dezvoltare personala
  •  demonstratii de tai chi, make-up, su jok, masaj 
  • tombole cu produse cosmetice, produse natusite, teste de evaluare a personalitatii, vouchere cu tratamente faciale, sedinte de remodelare corporala 
  • testere si reviste oferite pentru fiecare participant 

Intrarea libera !

Locurile la prezentari sunt limitate la 50 de participanti ! 

www.10beneficii.ro
www.facebook.com/10beneficii

Al VI-lea Simpozion Naţional de Chirurgie Bariatrică şi Metabolică

Temă: Progres continuu în chirurgia metabolică
Director Simpozion: Prof. Dr. Cătălin Copăescu
Codirectori Simpozion: Dr. Nicolae Iordache, Dr. Ciprian Duţă
Perioadă: 06 decembrie 2014
Loc de desfăşurare: Hotel Rin Grand Bucureşti

În cadrul Simpozionului vor fi prezentate atât intervenții chirurgicale metabolice, cât și cazuri particulare și experiențe interesante din aproape toate departamentele implicate în asemenea programe. De asemenea, vor fi abordate strategii de evitare sau tratare a complicațiilor obișnuite ce survin acestor proceduri. Abordul multidisciplinar al pacientului metabolic este o realitate şi o necesitate, subiect ce va fi dezbătut în cadrul acestei ediţii a Simpozionului.

Pentru mai multe informaţii privind taxele de înregistrare, vă rugăm să vizitaţi http://www.chirurgiemetabolica.ro/Taxe-participare. E-mail: registration@chirurgiemetabolica.ro

Organizatori:

  • Asociația Română Pentru Chirurgie Endoscopică şi alte Tehnici Intervenționale
  • Asociația din România de Chirurgie Bariatrică şi Tratament Complex al Obezității
  • Fundația pentru Chirurgie Laparoscopică, Toracoscopică şi alte Tehnici Minim Invazive
  • Ponderas
  • Endoscopic Training Center
  • Management Congres: MOSAIC EVENTS, www.mosaicevents.ro

Experți din 7 țări europene la Congresul Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice 2014


Una dintre cele mai importante manifestări ştiinţifice din domeniul diabetologiei româneşti, Congresul Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM), s-a desfăşurat anul acesta la Cluj-Napoca, în perioada 5-7 noiembrie. Ajuns în 2014 la cea de-a XII-a ediţie, evenimentul constituie o întâlnire de referinţă a experţilor români în diabet zaharat cu reputaţi profesioniști din Germania, Spania, Italia, Ungaria, Polonia, Belgia şi Danemarca – o ocazie pentru „mai multă cunoaştere, mai multă prietenie”, după cum menţionează preşedintele FRDNBM, conf. univ. dr. Ioan Andrei Vereşiu.

Pe lângă medici consacrați din România, al XII-lea Congres Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolicese bucură de o participare internaţională numeroasă. Printre invitaţii de seamă din străinătate, amintim nume mari ale diabetologiei europene precum:prof. univ. dr. Laszlo Barkai(Universitatea din Miskolc, Ungaria), prof. univ. dr. Rosa Corcoy Pla (Departamentul de Endocrinologie și Nutriție, Spitalul Santa Creu i Sant Pau din Barcelona, Spania), prof. univ. dr. Luc Van Gaal (Departamentul de Endocrinologie, Diabet și Metabolism, Spitalul Universitar Antwerp, Belgia), prof. univ. dr. Tomasz Klupa(Universitatea Jagiellonian dinCracovia, Polonia), prof. univ. dr. Massimo Massi Benedetti(Universitatea dinPerugia, Italia), prof. univ. dr. Pierre de Meyts(Institutul de Cercetare Hagedorn, Gentofte, Danemarca), prof. univ. dr. Alberto de Leiva (Departamentul de Endocrinologie și Nutriție, Spitalul Santa Creu i Sant Pau din Barcelona, Spania), prof. univ. dr. Helmut Schatz (Universitatea Clinică Bergmannsheil der Ruhr-Universitatea Bochum,Germania), prof. univ. dr. Eberhard Standl (Institutul de Cercetare a Diabetului din München, Germania).

Se poate considera că, atât la nivel mondial, cât și la nivel național, diabetul zaharat reprezintă o problemă de sănătate publică, astfel că se impune o acțiune conjugată a tuturor celor implicați în managementul acestei boli cronice – profesioniști în domeniul medical, autorități, asociații de pacienți. 

Din păcate, nu avem nici un indiciu privind o schimbare a tendinţelor epidemiei de diabet din ţara noastă. Probabil căîncă nu am conştientizat suficient (nici noi, nici decidenții din sănătate) dramatismul rezultatelor studiului PREDATORR şi ale studiului privind incidenţa amputaţiilor de membre inferioare la persoanele cu diabet zaharat. Sperăm ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, să însemne un ansamblu de strategii cu obiective concrete de creştere a calităţii îngrijirii persoanelor cu diabet. Acestlucru nu va fi posibil fără «trezirea»factorilor politicişi antrenarea societăţii civile, ceea ce înseamnăo implicare mult mai activă a fiecăruia dintre noi”, a declarat conf. univ. dr. Ioan Andrei Vereşiu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

De asemenea, pe parcursul celor trei zile de sesiuni ştiinţifice, dezbateri interesante şi ateliere practice, participanţii vor afla cele mai noi informaţii referitoare lacontrolul optim glicemic la persoanele cu diabet zaharat şi boală cardiovasculară, managementul hipertensiunii arteriale la pacienţii cu diabet şi boală renală cronică şi optimizarea aderenţei persoanelor cu diabet zaharat la tratament. De asemenea, vor fi prezentate aspectele psihologice ale comportamentului alimentar în diabet zaharat şi obezitate, eficienţa chirurgiei metabolice în tratamentul diabetului zaharat de tip 2, precum şi tehnologiile moderne în monitorizarea şi managementul diabetului zaharat tip 1. 

Concomitent cu lucrărileCongresului Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice 2014, se va desfăşura şi cea de-aIV-a ediţie a Congresului Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet (ARED).De asemenea, înultima zi de congres, va avea loc şi ÎntâlnireaAsociaţiilor Persoanelor cu Diabet din cadrul Federaţiei Asociaţiei Diabeticilor din România (FADR).

Cel de-al XII-lea Congres Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metaboliceeste creditat de către Colegiul Medicilor din România cu 18 puncte EMC.

Bucureştenii îşi pot testa gratuit glicemia în cadrul celei de-a VII-a ediţii a Campaniei Naţionale „Controlează-ţi Diabetul”

Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice continuă seria acţiunilor de testare gratuită a glicemiei şi a hemoglobinei glicate, precum şi de informare şi educare a publicului larg cu privire la importanţa prevenţiei şi controlului eficient al diabetului zaharat în cadrul Campaniei Naţionale „Controlează-ţi Diabetul”, desfăşurată la Bucureşti, în perioada 14 – 15 noiembrie 2014. 



Ajunsă anul acesta la cea de-a VII-a ediţie, campania coincide cu Săptămâna de Luptă Împotriva Diabetului și cu Ziua Mondială a Diabetului (8-14 noiembrie 2014) şi trage un puternic semnal de alarmă cu privire la prevalenţa crescută a cazurilor de diabet zaharat din ţara noastră. Potrivit rezultatelor finale ale studiului PREDATORR, anunţate anul acesta, aproximativ două milioane de români trăiesc cu diabet zaharat, ceea ce înseamnă o prevalenţă de 11,6%.

„Interpretarea în cursul acestui an a rezultatelor studiul PREDATTOR ne îndreptățește să continuăm campaniile naționale de luptă împotriva diabetului zaharat. Este nevoie să intensificăm eforturile pentru ca românii să conștientizeze faptul că diabetul zaharat este o boală serioasă, care, netratată corespunzător, poate duce la probleme grave. Astfel, pe lângă testările de glicemie şi hemoglobină glicată, în cadrul Campaniei Naţionale „Controlează-ţi Diabetul” vom discuta despre riscurile diabetului zaharat, despre asocierea acestei afecţiuni cu o serie de factori de risc, pentru a preveni instalarea diabetului şi a complicațiilor cronice ireversibile ale acestei patologii”, a declarat prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Campania Naţională „Controlează-ţi Diabetul”, ediţia Bucureşti, constă într-o serie de activităţi complexe, menite să informeze şi să educe bucureştenii cu privire la prevenţia, diagnosticul precoce şi monitorizarea diabetului zaharat. Pentru a sublinia importanţa depistării precoce, se va organiza o amplă acţiune de testare gratuită a glicemiei și a hemoglobinei glicate. Testările vor avea loc vineri, 14 noiembrie, şi sâmbătă, 15 noiembrie, între orele 09:00-16:00, într-un cort special amenajat în zona Piaţa Unirii (intersecția dintre Bulevardul Unirii cu Splaiul Independenţei). 

În prima zi a campaniei, care coincide cu Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului Zaharat (14 noiembrie), va fi proiectat, pe Palatul Parlamentului, un cerc albastru - simbolul global al diabetului zaharat. De asemenea, vor fi organizate şi o serie de activităţi dedicate adoptării unui stil de viaţă sănătos, bazat pe mişcare.

Totodată, în cadrul Campaniei Naţionale „Controlează-ţi Diabetul”, ediţia Bucureşti, va avea loc şi o manifestare ştiinţifică dedicată exclusiv profesioniştilor din sănătate. Astfel, pe 15 noiembrie, nume mari din diabetologia românească vor dezbate cele mai noi informaţii din managementul eficient al diabetului zaharat, la cursul Diabet, Sindrom metabolic şi alte boli legate de nutriţie (DIAMOND - Diabetes Metabolic Syndrome and Other Nutrition - related Diseases), organizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Evenimentul adresat medicilor se va desfăşura sâmbătă, 15 noiembrie, la Phoenicia Grand Hotel din Bucureşti şi îşi propune să ofere informaţii actuale medicilor bucureşteni cu privire la soluţiile terapeutice moderne în managementul diabetului zaharat. 

Directorii cursului DIAMOND, ediţia Bucureşti 2014, sunt: prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi conf. univ. dr. Cristian Serafinceanu, preşedintele Asociaţiei pentru Studii Reno-Metabolice şi Nutriţionale.

Înscrierea medicilor la cursul DIAMOND este gratuită şi se va face online, pe site-ul campaniei: www.controleaza-diabetul.ro. Evenimentul este creditat cu puncte EMC.

Lansată în 2011, la Craiova, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, Campania Naţională „Controlează-ţi Diabetul” a implicat, până în prezent, aproximativ 2.000 de medici diabetologi şi din alte specialităţi, angajați în managementul diabetului zaharat, prin cursurile de diabet desfăşurate. Peste 7.300 de persoane şi-au testat glicemia şi hemoglobina glicată în cadrul celor şase ediţii ale campaniei organizate până în prezent. A fost lansat primul imn de luptă împotriva diabetului, au fost colantate mai multe mijloace de transport în comun dedicate prevenţiei şi educaţiei în diabet şi au fost organizate numeroase activităţi centrate pe adoptarea unui stil de viaţă sănătos: concursuri de volei, flash-mob-uri, concursuri de biciclete, înalţare de zmee, gimnastică ritmică, videoproiecţii dedicate prevenţiei diabetului zaharat, activităţi de promovare a mişcării prin dans şi conferinţe de presă.

Noutatile in transplantul de organe si tesuturi, prezentate la Congresul ROMTRANSPLANT 2014


In perioada 29 octombrie - 01 noiembrie, la World Trade Center din Bucuresti, a avut loc cea de-a IX-a editie a Congresului ROMTRANSPLANT 2014, eveniment prezidat de Prof. Dr. Irinel Popescu si care a reunit peste 280 de specialisti in transplantul de organe si tesuturi din Romania si din strainatate.

O prezenta remarcabila la Congres a fost aceea a profesorului Francis Delmonico care, impreuna cu
Dr. Mirela Busic, a participat la sesiunea dedicata coordonarii de transplant si donarii de organe. Cu aceasta ocazie, au fost subliniate progresele facute de Romania in ceea ce priveste numarul donatorilor aflati in moarte cerebrala, precum si calitatea ireprosabila a activitatii Agentiei Nationale de Transplant.

"In cadrul Congresului ROMTRANSPLANT 2014 s-a prezentat situatia actuala a principalelor tipuri de transplant din Romania (renal, hepatic, cardiac, medular, tisular etc.). Sesiunile de transplant tisular au marcat progresele inregistrate de transplantul medular, transplantul de os, piele si cornee in ultimii ani. La sesiunile de transplant hepatic au participat chirurgi, hepatologi, anestezisti si radiologi din Romania si Italia. A fost subliniat faptul ca acesta este domeniul in care Romania a facut cele mai mari progrese de la ultimul Congres Romtransplant, inregistrand 122 de operatii de transplant hepatic in 2013. In anul 2014, aceasta crestere spectaculoasa a numarului de operatii s-a mentinut; in plus, a fost deschis al doilea program de transplant hepatic la Spitalul Sf. Maria din Bucuresti. A fost prezentat si primul caz reusit de transplant combinat ficat-pancreas din Romania. In ceea ce priveste transplantul renal, la Congres a fost prezentata experienta insemnata a Institutului de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca, atat in transplantul renal, cat si in transplantul combinat de rinichi si pancreas." a declarat Prof. Dr. Irinel Popescu, Presedintele Congresului ROMTRANSPLANT 2014.

"De asemenea, in cadrul Congresului, a avut loc o sesiune dedicata Anesteziei si Terapiei intensive in transplantul hepatic in care s-a discutat despre diagnosticul mortii cerebrale, managementul donatorului in moarte cerebrala si mentinerea potentialului donor aflat in moarte cerebrala.", a mai adaugat acesta.

La deschiderea Congresului au participat dl. Vasile Cepoi, consilier al Primului Ministru pe probleme de sanatate, dl. Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, dl. Razvan Vulcanescu, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, iar in prima zi a Congresului, la lucrari, a participat si Ministrul Sanatatii, dl. Nicolae Banicioiu.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati website-ul oficial al Congresului www.romtransplant2014.ro

Premieră medicală în România: tratamentul hibrid al anevrismelor aortice


Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza, singurul spital privat din România care cuprinde toate specialitățile inimii, anunță realizarea unei intervenții de excelență: tratamentul hibrid (chirurgical și intervențional),în condiții de urgență, al unui anevrism voluminos al arcului aortic, la un pacient de 82 ani. 

Pacientul a fost adus la Spitalul Monza după ce diagnosticul a fost stabilit în alt centru, unde intervenția a fost considerată cu risc major de mortalitate. Având în vedere vârsta avansată a pacientului, echipa cardiologică, anestezică și cardio-chirurgicală din cadrul Cardiac Center a confirmat faptul că riscul unei intervenții chirurgicale clasice cu oprire circulatorie completă este prea mare.

După evaluarea radiologică completă prin tomografie computerizată a întregii aorte și după echilibrarea pacientului, echipa de chirurgie cardiovasculară a realizat deconectarea vaselor arcului aortic pentru ambele brațe și pentru creier, prin ligaturarea și transferarea acestora într-un bypass unic, implantat într-un segment de aortă sănătos.

“Aceste vase aveau originea la nivelul unei porțiuni de aortă dilatată anevrismal și fisurată, cu hematom peri-aortic. Intervenția efectuată pe cord bătând, sub anestezie generală, dar fără oprire cardio-circulatorie, s-a efectuat prin toracotomie minimă (incizie în torace de max. 10 cm). Astfel, trauma a fost redusă la minimum, iar recuperarea post-operatorie a fost rapidă. Dacă alegeam varianta în care opream inima, din cauza vârstei înaintate a pacientului, la finalizarea intervenției exista riscul major ca inima să nu mai pornească”, a spus dr. Theodor Cebotaru, șef de secție Chirurgie Cardiovasculară la Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza.

Imediat după intervenția de debranșare a ramurilor arcului aortic pentru brațe și creier, pacientul a fost transferat în sala de intervenții endovasculare, unde echipa de cardiologie intervențională a introdus, pe calea vaselor de la rădăcina coapsei (artera femurală), la nivelul anevrismului aortic, o proteză auto-expandabilă ce a fost eliberată din peretele aortic sănătos în aorta ascendentă, până în peretele sănătos în aorta descendentă. 

“Anevrismul fisurat al arcului aortic a fost eliminat complet din circuitul sanguin, eliminându-se riscul ca ruptura acestuia să se completeze printr-o hemoragie internă intratoracică gravă. Procedura a fost realizată sub control radiologic, iar poziționarea precisă a protezei a respectat bypass-ul pentru vasele supra-aortice abia implantate”, a spus conf. dr. Șerban Bălănescu, șef de secție Cardiologie Intervențională la Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza.

Astfel, a fost aleasă soluția optimă de tratament pentru pacient (hibrid: chirurgical și intervențional, succesiv și rapid) prin care tratamentul unei boli acute grave și amenințătoare de viață a fost efectuat cu traumatism perio-operator redus și cu complicații intra și post-operatorii minime. Evoluția post-operatorie a pacientului a fost optimă cu trezirea rapidă după anestezia generală cu funcții vitale optime (neurologică, renală, respiratorie și cardiacă). Reușita intervenției aortice complexe a depins de colaborarea extrem de strânsă între clinicieni, radiologi, cardiologi intervenționiști și chirurgi cardiovasculari, iar la rezultatul optim au participat toate departamentele Cardiac Center ale Spitalului Monza. 

Intervenția descrisă mai sus face parte din Programul de Intervenții Cardiovasculare Structurale Complexe la care este angajat Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza. Acest program include intervenții endovasculare și chirugicale minim-invazive pe valvele cardiace, în defecte cardiace congenitale la copii și adulți, precum și la nivelul aortei toracice și abdominale. De asemenea, parte din program este implantarea de valve cardiace protetice pe cale endovasculară, de dispozitive ocluzive pe defecte congenitale intracardiace și de endoproteze aortice de ultimă generație pentru anevrismele de aortă.

Despre anevrismele de aortă și tratamentul acestora

Anevrismele de aortă reprezintă dilatații localizate sau difuze pe traiectul vasului de sânge principal al organismului, care conduce sângele oxigenat de la inimă către creier, membre și toate organele interne. Aceste dilatații, numite anevrisme, când un anumit segment al aortei se dilată cu peste 50% peste diametrul normal al vasului (de maximum 30 mm) pot interesa fie aorta toracică, fie pe cea abdominală, iar în unele cazuri vasul poate fi sever dilatat pe toată lungimea. Cauzele sunt fie genetice, fie legate de hipertensiunea arterială sau de hipercolesterolemie. Boala este lent progresivă și, cel mai frecvent, nu produce nici un simptom, descoperindu-se fie cu ocazia unui examen radiologic sau ecografic, fie în cazuri deosebit de grave, în timpul unei complicații acute. Cea mai gravă complicație a anevrismelor aortei o reprezintă rupturile bruște, cu hemoragii cataclismice, al căror risc crește odată cu creșterea diametrului vasului. Astfel, se apreciază că diametrele anevrismelor peste care există risc de ruptură sunt de 55 mm pentru aorta abdominală și de 65 mm pentru aorta toracică.

Tratamentul clasic al anevrismelor aortice mari este cel chirurgical prin înlocuirea segmentului de vas bolnav cu un tub protetic implantat de chirurg, ceea ce impune adesea oprirea completă a circulației. Tratamentul alternativ, mult mai puțin traumatic și mai bine tolerat mai ales de către pacienții în vârstă cu boli multiple asociate, îl reprezintă implantarea pe calea vaselor de sânge de la rădăcina coapselor a unor proteze tubulare cilindrice care se pot auto-expanda în interiorul aortei dintr-un segment sănătos în alt segment sănătos al vasului, scoțând din circuitul sanguin dilatația anevrismală. O mare problemă o reprezintă însă păstrarea irigării cu sânge a ramurilor principale ale aortei, care pot avea uneori originea în segmentele dilatate ale vasului.


Despre Cardiac Center
Având în vedere experiența extensivă a grupului “Policlinico di Monza” în dezvoltarea centrelor specializate în afecțiunile inimii, Spitalul Monza din România a debutat, în iulie 2012, ca centru de excelență în chirurgie cardiovasculară. Ulterior, pe măsură ce s-au dezvoltat și alte secții, specialitățile inimii au fost integrate în Cardiac Center: cardiologie, cardiologie intervențională, electrofiziologie și aritmologie, chirurgie cardiovasculară și reabilitare cardiovasculară.

Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza este singurul centru medical privat din România care cuprinde toate specialitățile inimii într-un singur loc, asigurând servicii integrate de diagnostic, tratament și reabilitare. Echipa Cardiac Center este formată din peste 30 de medici și 50 de membri în echipa de suport, iar aceștia colaborează cu medicii ultraspecializați din grupul “Policlinico di Monza”.

Școala Pacienţilor “Patient’s leadership”


Aşa cum se întâmplă şi în alte ţări dezvoltate, asociaţiile de pacienţi din Romania trebuie să fie unite pentru ca vocea lor să fie auzită şi respectată de către decidenţi, iar deciziile să fie luate în beneficiul pacienţilor.

În sistemele moderne de sănătate, asociaţiile de pacienţi  participă activ la guvernanţa inteligentă a sistemului. Pentru aceasta, liderii asociaţiilor de pacienţi trebuie să devină specialişti în domenii precum: advocacy, comunicare ( cu autorităţiile româneşti şi europene, cu mass - media, cu pacienţii în general, cu companiile ), managementul organizaţiei, management financiar - atragere de fonduri pentru derulare de proiecte, legislaţie românească şi europeană, etică.

Acestea sunt concluziile primei ediţii a modulului educaţional Patient's Leadership, organizat de revista Politici de Sănătate în data de 30 - 31 octombrie 2014 la sediul Neolife Medical Center, Bucureşti. 

Au participat:  preşedinţi şi vicepreşedinţi ai celor mai importante asociaţii de pacienţi din România, 25 de lectori - profesionşti din sistemul de sănătate, specialişti media, marketing şi PR, specialişti în managementul organizaţiilor şi în accesarea fondurilor structurale pentru sănătate

În deschiderea evenimentului: Prof. Dr. Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătății, Radu Țibichi, director general al CNAS, Dr. Cristian Bușoi - europarlamentar,  Dr. Marius Neculoiu - Comisia de Sănătate Publică Senat, Dr. Victor Olsavszky, șeful biroului OMS din România.

Invitat special: Martin Georgiev - Organizaţia Naţională a Pacienţilor din  Bulgaria

Lectori:

  • Sandra Pralong - SynergEtica, 
  • Dan Carbunaru - caleaeuropeană.ro, 
  • Beatrice Cioba -TVR1, 
  • Vincențiu Purcarea - Agerpres,  
  • Dan Pavel – RFI, 
  • Mihaela Militaru - director executiv European Coalition of Patients with Cancer, 
  • Cătălin Andrew Popa - director executiv World Vision International, 
  • Laurențiu Dinu - președinte EU Advisors, 
  • Dominic Morega - managing partner Țucă Zbârcea & Asociaţii, 
  • Valentina Băicuianu - Public Affairs Head, Novartis Pharmaceuticals, 
  • Mihaela Tănase - purtător de cuvânt CNAS, 
  • Mirela Mustaţă - PHD, Fundaţia Centrul pentru Politici şi Strategii de Sănătate, 
  • Radu Oprea - fondatorul metodei SMART de Politici Publice, 
  • Dr. Ioana Bianchi Mănăilă - Market Access Head, Novartis Oncology, 
  • Roberto Pătrăşcoiu - World Vision international.

„Gala Sanatatii”


Sanatatea Media Group alaturi de Primaria Sectorului 5 organizeaza cea de-a V-a editie a evenimentului „Gala Sanatatii”, un eveniment de marca, cu traditie in recunoasterea valorilor din domeniul medical, care isi propune si in acest an sa premieze realizarile deosebite din domeniul sanatatii. Manifestarea va avea loc pe data de 18 decembrie 2014, incepand cu orele 19.00, in Salonul de Receptii la Palatului Parlamentului. 

„Gala Sanatatii” este o manifestare de anvergura, care creeaza o imagine complexa in sfera domeniului sanatatii. Toate realizarile importante din 2014 si toti cei care au obtinut rezultate remarcabile in activitati din domeniul medical, in acest an, vor intra in competitie pentru premiile Galei. „Gala Sanatatii” se distinge in peisajul evenimentelor din domeniul sanatatii prin faptul ca aduce impreuna cele mai mari nume ale medicinei romanesti actuale, peste 500 de invitati din zona sanatatii si din toate domeniile conexe sanatatii, dar si invitati de marca din lumea academica internationala. Asadar, toti cei care activeaza in domeniul medical si doresc sa fie posibilii castigatori ai unuia dintre premiile mentionate mai jos, ii invitam sa ne trimita candidatura/ proiectele dumnealor pe adresa de e-mail galasanatatii@sanatateamediagroup.ro sau sa intre in competitie direct, accesand urmatorul link: http://www.galasanatatii.ro/inscriere 

Anul acesta vor fi acordate premii, pentru: 
 
  1. cea mai dinamica societate medicala (Se acorda pentru activitatea intensa de sustinere a programelor de preventie si tratament; Premiaza dezvoltarea de programe stiintifice si implicarea in proiecte de dezvoltare si modernizare a sistemului medical romanesc); 
  2.  cea mai implicata asociatie de pacienti (Se acorda pentru o activitate intensa in sustinerea proiectelor de informare, asistenta si sprijinire a pacientilor; Premiaza cele mai utile proiecte initiate de asociatiile de pacienti si implementate pentru persoanele cu diferite afectiuni); 
  3. cel mai performant management medical - sectorul public / privat (Se acorda pentru institutia din sectorul public / privat cu cele mai eficiente programe de dezvoltare si cel mai productiv management al calitatii; Se premiaza pentru calitatea serviciilor de ingrijirea pacientului si siguranta acestuia, gradul de modernizare si confort alinstitutiilor, calitatea serviciilor medicale prestate si profesionalismul personaluli);
  4.  cel mai bun jurnalist pe sanatate (Pentru Presa Scrisa, Televiziune , Radio - Se acorda pentru profesionalism, dedicare si corectitudine in actul jurnalistic, pe domeniul sanatatii;Premiaza abordarea unor teme de maxim interes, actualitate si utilitate publica, pedomeniul sanatatii);
  5. afirmare medicala internationala (Se acorda medicilor care se bucura de o recunoasterea la nivel international a activitatii medicale si stiintifice, prin prisma implicarii in proiecte de cercetare internationale si / sau participarii cu lucrari la congrese internationale in alte tari);
  6.  implicare in proiecte de cercetare (diferite surse de finantare) - se acorda medicilor implicati in proiecte de cercetare cu valoare stiintifica ridicata si cu aplicabilitate practica deosebita, unde au ocupat pozitia de manager de proiect;
  7.  cardiologul anului (Se acordă medicului cu cele mai importante si exceptionale performante in domeniul cardiologiei in anul 2014);
  8.  studentul Anului 2014 (primul pas spre castigarea acestui premiu este sa pui bazele unuiproiect inovator pentru studenti, proiect ce va fi implementat pana in vara anului viitor,trimitand o aplicatie pe e-mail (galasanatatii@sanatateamediagroup.ro) sau direct pe siteaccesand link-ul http://www.galasanatatii.ro/inscriere, care sa contina urmatoarele:mapa proiectului, descrierea activitatii stiintifice derulata pe parcursulul anului 2014,descrierea activitatii de voluntariat desfasurata pe parcursul anului 2014);
*nota: desemnarea castigatorilor la aceasta categorie se va face de catre o comisie de jurizare
formata numai din personalitati marcante ale domeniului medical si educational;

La aceasta editie a Galei, vom juriza, cu un juriu special, premiul:
  • Cel mai popular cadru didactic al anului (anii preclinici / anii clinici) - se acorda pentru

cadrul didactic cel mai iubit de studenti, pentru cadrul didactic ce s-a implicat si a sustinut
proiecte studentesti valoroase, pentru cadrul didactic care a sustinut actiunile cu caracter
social-umanitar derulate de asociatiile studentesti, precum si pentru activitati
extracuriculare desfasurate de cadrul didactic impreuna cu studentii sai;

*nota: desemnarea castigatorilor la aceasta categorie se va face de catre o comisie de jurizare
formata din reprezentanti ai asociatiilor de studenti la medicina din toata tara, constituiti intr-un
juriu special si separat fata de juriul care va juriza celelalte proiecte;

O categorie de premii acordate de organizatorii evenimentului, la fiecare editie, sunt premiile speciale oferite pentru: „Pasiune si devotament”, „Intreaga cariera medicala” si „Premiile Explore Medicine TV”. Deadline-ul de trimitere a aplicatiilor pentru toate categoriile de premii este data de: 25 NOIEMBRIE 2014. Pentru mai multe detalii va stam la dispozitie la numerele de telefon: 0752.231.577 / 0734.142.532 sau la adresa de e-mail: galasanatatii@sanatateamediagroup.ro

Burse în străinătate pentru medicii rezidenți în Diabet, Nutriție și Boli metabolice

Zece medici rezidenți în specilitatea Diabet, Nutriție și Boli metabolice din România au câștigat Bursele Neurodiab oferite de Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab și vor participa astfel la Cursul de Pregătire Clinică Postuniversitară „Magyar Imre“, organizat de Asociația Europeană pentru Studiul Diabetului (EASD), în Budapesta, Ungaria, în perioada 20-22 noiembrie 2014. Bursa Neurodiab constă în susținerea integrală a participării tinerilor medici la eveniment. 

La concursul pentru câștigarea Burselor Neurodiab au fost trimise 14 lucrări, iar în urma evaluării acestora de către comitetul științific al Societății de Neuropatie Diabetică, au fost alese zece lucrări. 

Căștigătorii Burselor Neurodiab care vor lua parte la Cursul de Pregătire Clinică Postuniversitară „Magyar Imre“ 2014 sunt: dr. Adrian Sturza (rezident an IV, Timișoara), dr. Daniel-Tudor Cosma (rezident an II, Cluj-Napoca); dr. Adina Mitrea (rezident an IV, Craiova); dr. Loredana Mădălina Popa (rezident an IV, Oradea); dr. Mihaela Bondarescu (rezident an II, București); dr. Ioana Roxana Cozma (rezident an II, Cluj-Napoca); dr. Elena Cristina Lăcătușu (rezident an IV, Craiova); dr. Silvia Calatoaie (rezident an III, Constanța); dr. Marius Iulian Rotariu (rezident an IV, Cluj-Napoca); dr. Maria Magdalena Sandu (rezident an IV, Craiova).

Cursul de Pregătire Clinică Postuniversitară „Magyar Imre“  este acreditat de Consiliul European de Acreditare pentru Educaţie Medicală Continuă (EACCME).

Susținerea dezvoltării profesionale a tinerilor medici rezidenți implicați în îngrijirea persoanelor cu neuropatie diabetică, prin facilitarea accesului la stagii de pregătire și schimb de experiență la standarde europene, reprezintă unul dintre principalele obiective ale Societății de Neuropatie Diabetică. Drept urmare, Bursele Neurodiab oferă posibilitatea tinerilor medici de a învăţa de la experţii internaţionali în domeniu, de a-şi îmbunătăţi şi actualiza cunoştintele medicale, pentru o cât mai bună îngrijire a pacienţilor cu neuropatie diabetică.

Societatea de Neuropatie Diabetică militează pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților care se confruntă cu această complicaţie ireversibilă, pentru aceasta fiind nevoie de medici bine pregătiți în domeniu, de specialiști formați la standarde internaționale.

Galei de Craciun Temerarii

Asociatia Little People Romania pregateste cea de a VII-a editie a Galei de Craciun Temerarii, eveniment ce va reuni in luna decembrie membrii celei mai mari si active comunitati de tineri supravietuitori de cancer din Europa, care numara in prezent peste 400 de tineri, cu varsta cuprinsa intre 14-28 de ani, din 123 de localitati ale tarii.


Gala dedicata tuturor pacientilor din Romania care au finalizat tratamentul oncologic, reprezinta un eveniment unic care ofera posibilitatea acestor tineri de a sarbatori impreuna miracolul vietii, impartasind adevaratul spirit al Sarbatorilor de Craciun.

,,Pentru mine, aceasta prima intalnire […] cu TEMERARII, a fost una din cele mai frumoase experiente din viata mea, experienta ce va ramane pentru totdeauna in inima mea. A fost prima data cand m-am simtit ''la locul meu'', am simtit ca faceam parte din aceasta mare familie, am cunoscut oameni extraordinari si mi-am facut prieteni adevarati. Prima mea tabara de vara a fost extraordinara, de neuitat si astept cu nerabdare sa ne revedem la Gala de Craciun! Imi e deja dor de voi toti!!!” – A.M. tanar pacient care recent a finalizat tratamentul citostatic.

Va multumim, pentru ca in repetate randuri ati oferit incredere si ati aratat solidaritate fata de copiii, adolescentii si tinerii adulti care sunt afectati de cancer, prin alegerea dumneavoastra de a sustine un eveniment realizat de catre Asociatia Little People. Ne-ar face o deosebita placere sa fiti partenerii nostri in realizarea acestui eveniment, urmand pe aceasta cale, sa va invitam sa sustineti financiar realizarea Galei de Craciun.

Ca de fiecare data suntem foarte recunoscatori pentru orice sprijin venit din partea dumneavoastra. Donatiile, serviciile sau produsele oferite ne vor da  posibilitatea de a pune la dispozitia tinerilor unul dintre cele mai asteptate evenimente prin care ei sarbatoresc intr-un cadru festiv victoria asupra bolii si reusitele realizate pe parcursul anului.

Contributia dumneavoastra la reusita acestui eveniment va fi mentionata pe pagina de Facebook a Asociatiei Little People România www.facebook.com/LittlePeopleRomania si in materialele de promovare ale evenimentului.

Antinevralgic® – design nou de ambalaje, aceeaşi eficienţă terapeutică


Zilnic, 1 din 20 de adulţi suferă de dureri de cap 

Începând cu luna septembrie, analgezicele marca Antinevralgic®, respectiv Antinevralgic® P şi Antinevralgic® Forte, sunt disponibile în farmacii cu un nou design de ambalaje. Produsul rămâne cel cunoscut românilor de peste 40 de ani, cu aceleaşi proprietăţi terapeutice și eficiență dovedită în combaterea durerilor de cap. Prin schimbarea de design, Antinevralgic® vine și mai aproape de pacient, printr-o abordare inovatoare și modernă.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, durerile de cap afectează, în fiecare zi, 1 din 20 de adulţi, iar 1 din 7 persoane suferă de migrene, dureri de cap primare, neasociate cu alte patologii. 



„În ultimii ani, am investit constant pentru a păstra Antinevralgic®, un brand 100% românesc, în pas cu consumatorii. Propunerea unui nou design fresh și modern este un pas firesc înainte, prin care ne propunem să aducem produsul Antinevralgic® și în atenția publicului tânăr, activ, dinamic, a cărui activitate de zi cu zi poate fi, de asemenea, afectată de durerile de cap”, a explicat Iulia Roşian, Director Consumer HealthCare Sanofi România. 

Antinevralgic® este analgezicul preferat al românilor dacă vorbim de medicamente de combatere a durerii în forme solide, disponibile fără prescripţie medicală , fiind, totodată, una dintre mărcile cu cea mai mare notorietate de pe piaţă, care și-a respectat constant valorile de brand: eficienţă, siguranţă, calitate, autenticitate şi accesibilitate. Produsul este fabricat în unitatea de producţie Zentiva din Bucureşti.

Este important ca pacienții să afle că, de acum înainte, vor găsi Antinevralgic® în farmacii, într-un ambalaj diferit. Identitatea grafică a noului design Antinevralgic a fost creată de o agenţie specializată din Franţa şi, conform primelor opinii, percepţia pacienţilor este una pozitivă. Avem în plan să comunicăm pacienților despre noul design de ambalaje și printr-o campanie de promovare susţinută, prin spoturi TV, dar şi direct în farmacii, prin merchandising şi materiale la punctele de vânzare”, a completat Iulia Roşian.

Studiile recente de piaţă arată că, în 31% din situaţiile dureroase tratate, românii merg în farmacie pentru a-şi lua analgezicul, modul de prezentare în punctele de vânzare fiind foarte important. Aceleași studii arată că, în 58% din cazuri, consumatorii  folosesc ce au acasă, iar în 8% din situaţii apelează la alte soluţii decât medicamentele.

Lipikar Baume AP



Lipikar Baume AP, balsamul anti dermatită atopică de la La Roche- Posay, devine Lipikar Baume AP+ datorită ingredientului Aqua Posay Filiformis, descoperire exclusivă a laboratoarelor LRP. 

Studiind efectele Lipikar Balm AP+ asupra microbiomului, La Roche Posay a arătat că bariera naturală a pielii a fost reconstruită în urma tratamentului. De asemenea, echilibrul pielii s-a păstrat şi în timpul perioadelor de remisie, iar frecvenţa puseurilor de atopie s-a redus considerabil. Microbiomul celor cu eczema atopică s-a schimbat în mod semnificativ după cele 3 luni de tratament, devenind mult mai asemănător cu acela al pielii sănătoase. 

Dermatita atopică este a doua cea mai întâlnită cauză pentru care oamenii vin la dermatolog. Microbiomul pielii este considerat de către specialişti ca fiind co-responsabil pentru dermatita atopică şi alterarea barierei pielii, fiind studiat de laboratoarele La Roche Posay de 15 ani în încercarea de a-l înţelege şi de a crea produse şi tratamente adecvate pentru piele. 

Câtă vreme microbiomul este dezechilibrat, uscăciunea, iritațiile și mâncărimile apar în mod repetat. Microbiomul reprezintă totalitatea microorganismelor care trăiesc în corpul nostru (bacterii, virusuri, fungi). Numeroşi factori îl influenţează: PH-ul, temperatura, umiditatea, salinitatea, concentraţia de sebum, locuinţa, profesia, hainele, administrarea de antibiotice, produsele de igiena folosite, cosmeticele

Dermatita atopică în cifre:
  • 1 din 10 copii este afectat de atopie în peste 100 de țări din întreaga lume
  • 50 milioane de persoane din Europa sunt afectate de atopie
  • 58% dintre copiii care suferă de atopie au probleme cu somnul
  • 73% dintre părinți sunt de părere că atopia copiilor lor afectează relațiile familiale
  • 85% dintre părinți sunt de părere că atopia copiilor lor le afectează starea emoțională.

Câteva cifre despre microbiom:
  • Corpul uman are în medie 1013 celule şi de 10 ori mai multe microorganisme, aproximativ 100 000 miliarde, cântărind peste 1,5 kg /persoană.
  • Pe fiecare cm2 al pielii noastre trăiesc aproximativ 1 milion de bacterii.
  • Până acum au fost identificate peste 500 de specii de bacterii care trăiesc pe pielea sănătoasă, cu un potenţial de peste 2 milioane de gene.