Actualitati in transplantul de organe si tesuturi din Romania

 Congresul Romtransplant 2014 care se va desfasura in perioada 29 octombrie - 01 noiembrie, la World Trade Center din Bucuresti si care este prezidat de Prof. Dr. Irinel Popescu, va avea ca tematica actualitati in transplantul de organe si tesuturi din Romania.

In cadrul Congresului Romtransplant 2014 se va prezenta situatia actuala a principalelor tipuri de transplant din Romania (renal, hepatic, cardiac, medular, tisular etc.), rezumandu-se din punct de vedere stiintific bilantul unei activitati ajunse la un nivel considerat european. De asemenea, in urma analizei rezultatelor obtinute pana in acest moment, se vor stabili directiile de dezvoltare pe termen scurt si lung si metodele de implementat pentru atingerea obiectivelor respective.

La Congres vor fi prezenti, alaturi de cei mai importanti lideri de opinie din Romania din medicina de transplant, invitati straini, care isi vor prezenta propria experienta si cu care se va realiza un util schimb de informatii stiintifice. Contributii importante vor aduce specialisti din SUA, Italia, Croatia si Republica Moldova, in special in domeniul transplantului renal si hepatic, conturand astfel o imagine precisa a stadiului actual al transplantologiei mondiale, cu care experienta romaneasca trebuie sa fie permanent in consonanta.

"Ca de fiecare data, la Congresul Romtransplant participa invitati de marca de peste hotare, care vor prezenta ultimele noutati in materie de transplant din centrele pe care le reprezinta. Mentionam in mod special prezenta profesorului Francis Delmonico, unul din "parintii" transplantului de organe si tesuturi la nivel mondial, care a sprijinit enorm eforturile Agentiei Nationale de Transplant pentru imbunatatirea legislatiei romanesti in domeniul transplantului si pentru cresterea numarului de donatori. Prezenta sa la Bucuresti pentru a patra oara certifica faptul ca Romania se afla pe drumul cel bun in activitatea de transplant. Este o recunoastere a progreselor care s-au facut, mai ales incepand din anul 2013, si o sustinere a modului in care este organizata activitatea de transplant in Romania." a declarat Prof. Dr. Irinel Popescu, Presedintele Congresului Romtransplant 2014. 

"Ca noutati stiintifice mentionam aparitia aparatelor de perfuzie extracorporeala a organelor prelevate, inainte de implantarea in organismul primitorului, noi protocoale de imunosupresie (mai eficiente si mai bine tolerate) si recent aparuta medicatie impotriva virusului hepatitic C, care da sperante mult mai mari bolnavilor transplantati cu infectie virala C.", a mai adaugat acesta.

Acreditarea jurnalistilor:
Pentru a fi permanent la curent cu cele mai noi informatii privind Congresul Romtransplant 2014, va invitam sa accesati sectiunea Birou Presa de pe site-ul oficial al evenimentului: http://www.romtransplant2014.ro/Ghid-presa

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati website-ul oficial al Congresului www.romtransplant2014.ro



Provocări actuale în diagnosticul și epidemiologia bolilor transmisibile și netransmisibile cu impact asupra sănătății publice




Societatea Română de Microbiologie şi Societatea Română de Epidemiologie anunţă cea de-a VII-a ediţie a Conferinţei Naţionale de Microbiologie şi Epidemiologie, care va avea loc în perioada 13-15 noiembrie 2014, la Hotelul Ramada Parc din Bucureşti. Manifestarea îşi propune să ofere profesioniştilor implicaţi în supravegherea bolilor infecţioase ultimele noutăţi cu privire la diagnosticul, tratamentul, prevenirea şi controlul acestor afecțiuni.

Peparcursul celor trei zile de sesiuni științifice, profesioniști din toată țara se vor reuni pentru a dezbate și a face schimb de experiență pe marginea unor probleme stringente care amenința sănătatea publică, la nivel mondial și național. Astfel, vor fi  discutate provocările actuale în diagnosticul și epidemiologia bolilor transmisibile și netransmisibile cu impact asupra sănătății publice.

„Bolile infecțioase pot avea  oevoluție imprevizibilă și, de multe ori, au un impact deosebit asupra sistemelor de sănătate publică din întreaga lume. Bineînțeles, țara noastră nu face excepție. Tocmai din acest motiv, este extrem de important ca profesioniștii implicați în această patologie să aibă acces la ultimele recomandări din ghidurile internaționale în ceea ce privește reducerea incidenței și prevalenței bolilor infecțioase. Acesta este și scopul Conferinței Naționale de Microbiologie și Epidemiologie, eveniment care are deja o frumoasă tradiție și care, sperăm noi, va reuși să se ridice și de această dată la nivelul așteptărilor profesioniștilor din domeniu”, a declarat conf.dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

În 2014, încadrul Conferinței Naționale de Microbiologie și Epidemiologie vor fi abordate teme de maximă importanță pentru microbiologi, epidemiologi, pediatri, medici de boli infecțioase, biologi, biochimiști,medici de familie, pneumologi, specialiști în sănătate publică,dar și alți profesioniști din specialități implicate în patologia infecțioasă. Subiectele dezbătute  includ: noile provocări ale sistemului sanitar românesc în contextul evoluției actuale a bolilor transmisibile;bolile prevenibile prin vaccinare;abordarea integrată în diagnosticul și supravegherea bolilor infecțioase cu transmitere parenterală și sexuală; problematica infecțiilor nosocomiale; rezistența la antibiotice; influența bolilor infecțioase în morbiditatea și mortalitatea prin boli cronice; agenții folosiți în bioterorism și războiul biologic.

„Contextul epidemiologicactual, atât la nivel mondial, cât și în țară, comportă o serie de probleme de risc, drept urmareperfecționarea continuă a specialiștilor implicați în managementul bolilor infecțioase este necesară, pentru o contracarare cât mai bună a acestor afecțiuni.Sper că şi acest eveniment științific va contribui la lărgirea orizontului nostru de cunoştiinţe în domeniul epidemiologiei şi va asigura un schimb util de experienţă profesională aplicabil de către fiecare din noi, cu scopul îmbunătăţirii stării de sănătate a populaţiei”, a declarat conf. dr. Geza Molnar, președintele Societății Române de Epidemiologie. 

În prima zi a Conferinței Naționale de Microbiologie și Epidemiologie2014,cu ocazia Zilei Europene de Informare despre Antibiotice, va fi organizat cursul pre-conferință ”Testarea sensibilității la antibiotice: bazele teoretice și metode de testare în laboratorul de microbiologie”.

Mai multe detalii legate de înscrierea la eveniment regăsiți pe: www.srm.ro
Organizatori ştiinţifici: Societatea Română de Microbiologie, Societatea Română de Epidemiologie
Management eveniment: Sănătatea Press Group

Cardiologia intervențională poate salva vieţi!


Laborator de Cardiologie Intervențională la Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” București

Bolile cardiovasculare sunt prima cauză de deces în România, fiind direct răspunzătoare de 58% din mortalitatea generală la nivel național, conform celor mai recente statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Având în vedere că numărul deceselor prin boli cardiace este atât de ridicat, specialiștii recomandă intensificarea metodelor moderne de diagnostic și tratament în patologia cardiovasculară. În acest sens, procedurile de cardiologie intervenţionale sunt esenţiale în tratarea a numeroase afecţiuni cardiovasculare, printre care amintim infarctul miocardic acut, una dintre cele mai frecvente şi severe boli cardiace.

În prezent, cardiologia intervențională este larg utilizată atât pentru diagnosticul de certitudine al unora dintre afecţiunile cardiovasculare, cât și pentru tratarea altora. Dintre acestea amintim, bolile valvelor cardiace și cardiopatia ischemică cu toate manifestările ei, dintre care cea mai severă continuă să rămână infarctul miocardic.

„Cardiologia intervențională reprezintă o ramură indispensabilă a cardiologiei moderne, iar începând din acest an putem utiliza şi noi în clinica noastră astfel de proceduri, în diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor cardiovasculare. De asemenea, în cazul acestor intervenţii moderne, durata de recuperare este mult redusă, pacientul putându-şi relua rapid activitatea după realizarea tratamentului. Având în vedere că vorbim despre un spital de urgență, avantajele existenței acestui Laborator de Cardiologie Intervențională sunt imense, contribuind major la managementul eficient și optim al urgențelor cardiovasculare vizate”, a declarat prof. univ. dr. Crina Sinescu, şeful Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” București.

Anual, peste 60.000 de persoane se prezintă la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” din București. Dintre acestea, circa 18.000 de cazuri sunt din sfera cardiologiei. Astfel, dintr-o medie de aproximativ 150 de prezentări zilnice la Unitatea de Primire a Urgențelor, aproape o treime sunt legate de afecțiuni cardiovasculare. 

Dată fiind prevalența ridicată a bolilor cardiovasculare, este vital accesul la terapii cât mai eficiente. Drept urmare, suntem mândri că Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” din București poate oferi pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare soluţii de cardiologie intervențională. Este extrem de important ca un spital de urgenţă să pună la dispoziție și acest tip de diagnostic și tratament, în beneficiul persoanelor care au nevoie”, a declarat conf. univ. dr. Viorel Bâtcă, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” din Bucureşti. 

Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” București dispune, din acest an, de Laboratorul de Cardiologie Intervențională, în urma unei finanțări exclusive din partea Ministerului Sănătății. Dotarea cu echipament de tip angiograf de ultimă generaţie face posibile angioplastii, coronarografii, implantare de stenturi şi alte proceduri de cardiologie intervențională. Angiograful este un sistem complex ce permite vizualizarea şi examinarea vaselor de sânge, pentru diagnosticarea rapidă a numeroase afecţiuni cardiace si vasculare. Totodată, angioplastia este considerată una dintre cele mai eficiente metode de tratament a infarctului miocardic acut.

„Infarctul acut de miocard apare atunci când se produce un blocaj într-una dintre arterele care hrănesc inima și care se numesc artere coronariene. Este de la sine înțeles că un astfel de blocaj poate produce daune ireversibile, putând duce la invaliditate prin insuficiență cardiacă şi chiar la deces. Tocmai de aceea este foarte important ca în aceste situaţii să intervenim urgent și eficient pentru înlăturarea blocajului. Acesta este rolul cardiologiei intervenționale care, prin angioplastie, „desfundă” artera blocată. Trebuie menţionat însă că, printre avantajele procedurilor de cardiologie intervențională, se numară și recuperarea mai rapidă, deci o perioadă de spitalizare mai mică și o mai rapidă reinserție a pacientului în viața socio-profesională și familială.”, a adăugat prof. univ. dr. Crina Sinescu.

Prin Laboratorul de Cardiologie Intervenţională, Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” din Bucureşti se poziţionează pe harta cardiologiei intervenționale din România.

Arcadia a deschis noul său Centru de Medicina Muncii


La începutul acestei toamne, Arcadia a inaugurat noul său Centru de Medicina Muncii, spaţiul fiind amplasat la parterul policlinicii din str. Sărărie nr. 38. Modern, elegant şi complet echipat, centrul dispune de 2 cabinete de consultaţii, punct de recoltă, cabinet de explorări funcţionale, cabinet psihologic şi recepţie, adică are toate resursele necesare pentru ca serviciile de medicina muncii să fie oferite în mod complet, eficient şi prompt. Centrul este deschis în fiecare zi lucrătoare între orele 8:00 – 19:00 şi îşi poate adapta activitatea în mod flexibil, în funcţie de cerinţele şi orarul de lucru al firmelor client. De asemenea, serviciile de medicina muncii pot fi efectuate în continuare şi la sediul beneficiarilor, în spaţii corespunzător amenajate, echipele medicale de teren fiind dotate cu aparatură mobilă şi dispunând de o flotă auto proprie.

Echipa Centrului de Medicina Muncii Arcadia include 4 medici primari şi specialişti, 3 asistenţi medicali generalişti cu stagii de urgenţe medicale, 4 psihologi, 1 consilier clienţi. Împreună, aceştia asigură toate nevoile de sănătate ale angajaţilor din companiile client, completând serviciile medicale propriu-zise cu alte beneficii ce ţin de domeniul sănătăţii ocupaţionale, între care de o deosebită importanţă este consilierea medicală oferită angajatorului şi angajaţilor.

Dr. Adina Chirica, medic primar, coordonatorul Centrului de Medicina Muncii Arcadia, menţionează: „Medicina muncii înseamnă la Arcadia, pe scurt, servicii complete, avansate şi prompte, oferite în mod personalizat, la cele mai înalte standarde. Cu o echipă excelentă şi de mare competenţă, beneficiind de toate resursele pe care le-am putea dori, suntem bucuroşi să promitem clienţilor noştri nu doar satisfacţie deplină faţă de serviciile primite, ci şi că vor găsi în Arcadia un partener de cursă lungă, implicat şi responsabil faţă de toate aspectele legate de sănătatea ocupaţională. Pornim de la ideea că oamenii unei companii reprezintă capitalul său cel mai important, astfel că aducem clienţilor noştri, implicit, o importantă contribuţie la calitatea mediului lor intern, la motivarea şi starea de bine a angajaţilor.”

Între serviciile de medicina muncii asigurate de Arcadia se numără examenul medical la angajare şi la reluarea activităţii după concediul medical, controlul  medical periodic, investigaţiile obligatorii şi opţionale, în funcţie de specificul activităţii şi de recomandările medicului de medicina muncii, controalele medicale de supraveghere specială destinate angajaţilor cu afecţiuni cronice, consilierea medicală, alte beneficii şi facilităţi conexe.

CryoSave, lider european in domeniul celulelor stem lanseaza in Romania, noul kit de recoltare NATALITY

Stocarea celulelor stem recoltate din sangele si tesutul cordonului ombilical al nou-nascutului este o procedura din ce in ce mai utilizata. Aceasta oportunitate nu este valoroasa numai pentru copil insusi, dar creste si posibilitatea de a trata un membru al familiei care ar avea nevoie de un transplant de celule stem si nu le poate utiliza pe ale sale.


Pachetele de servicii CryoSave includ tehnologie si metode unice de transport, procesare si stocare, care ne permit sa oferim produse de calitate celor 268.000 de familii care ne-au ales.

Noul Kit de recoltare NATALITY, a imbunatatit substantial trusele de recoltare, in acord cu cerintele internationale FACT- cea mai prestigioasa autorizatie europeana in domeniul celulelor stem si AABB – autorizatia specifica pentru USA. Probele de celule stem pot fi utilizate de clinici cu renume in tratamente specifice, cu conditia ca aceste probe sa dovedeasca prin autorizatiile bancilor ca au folosit tehnologie, substante si proceduri acceptate si dovedite stiintific. Desi sunt multe banci de celule stem in Europa, putine dintre ele se pot lauda cu acreditari specializate, cum sunt AABB, FACT sau GMP. Chiar si kitul de recoltare si transport contine un sistem steril de clasa II cu marcaj CE. Pastrarea temperaturii constante si optime ale probelor pe timpul transportului, pot face diferenta intre o proba stocata cu succes sau nu. Kitul NATALITY a fost conceput în mod exclusiv pentru CryoSave, având calitatea de a pastra probele recoltate din cordonul ombilical in maxima siguranta, avand un sistem unic de autoracire.

Frederic Amar, Președintele CryoSave, a comentat: CryoSave, principala unitateinternațională de procesare și criogenare de celule stem și cea mai mare bancă de celule stem de din Europa continuă sa își sporească acoperirea forței de reprezentare in toata lumea. Lansarea  unuiinovator și îmbunătățit Kit de recoltare si transport al probelor in Romania,consolidează comunicarea directă cu clienții finali. Există deja multe boli care pot fi tratate prin utilizarea celulelor stem, iar numărul tratamentelor se află în creștere. CryoSave a stocat probe criogenate din peste 70 de țări de pe șase continente, deținând facilități ultra-moderne de procesare și depozitare în Belgia, Elveția, Germania, Dubai, Africa de Sud și Portugalia.

The Cell Factory, divizia de C&D a grupului, își concentrează atenția pe o parte importantă din activitățile sale de medicină regenerativă în cercetarea oportunităților de testare clinică pentru tratarea paraliziei cerebrale și a altor tulburări neurologice. Dezvoltarea unor tehnologii noi pentru bio-producerea celulelor stem din sângele cordonului ombilical și din țesutul acestuia va juca un rol esențial în viitoarele abordări terapeutice.

970 participanţi, 123 speakeri, 30 de ore de comunicări orale in cadrul Congresului Naţional al Societăţii Române de Pneumologie

Cea mai importantă manifestare ştiinţifică din domeniul pneumologiei româneşti, Congresul Naţional al Societăţii Române de Pneumologie a reunit în 2014 un număr record de participanţi. Aproape 1.000 de persoane au luat parte la cele 25 de simpozioane majore şi 70 de comunicări orale, susţinute, în perioada 8-11 octombrie, la Hotel Ramada din Sibiu. De asemenea, pe parcursul celor patru zile de eveniment, 123 de lectori naţionali şi internaţionali au prezentat cele mai noi informaţii despre prevenţia, diagnosticul precoce, tratamentul şi monitorizarea bolilor respiratorii.

Lucrările ştiinţifice, prezentate simultan în cinci săli de conferinţă, precum şi atelierele practice şi workshop-urile hands on au abordat cu precădere modul în care plămânul este implicat în diferite alte afecţiuni. Astfel, au fost dezbătute teme de maximă importanţă pentru medicii pneumologi, precum şi pentru cei de alte specialităţi, implicaţi în managementul patologiei pulmonare, printre care amintim: afectarea pulmonară în bolile de sistem, plămânul şi insuficienţa cardiacă, pneumonia trenantă – umbrela mai multor afecţiuni pulmonare, pleureziile maligne, tuberculoza multidrog rezistentă, bolile limfoproliferative pulmonare, infecțiile pulmonare, actualităţi în epidemiologia cancerului bronho-pulmonar, bolile obstructive bronho-pulmonare cronice şi comorbiditățile asociate şi patologia somnului.

„Manifestarea din acest an a fost una dintre cele mai reuşite de până acum. Am avut peste 120 de speakeri naţionali şi internaţionali, care au prezentat informaţii extrem de valoroase pentru medicii implicaţi în managementul afecţiunilor respiratorii. De cealaltă parte, interesul crescut al participanţilor pentru temele dezbătute a putut fi observat prin implicarea lor activă în discuţii”, a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedinte al Societăţii Române de Pneumologie.
 
În 2014, Congresul Naţional al Societăţii Române de Pneumologie a debutat cu 10 cursuri interactive pre-congres, în cadrul cărora participanţii au avut posibilitatea de a asista la proceduri inovatoare din domenii ca polisomnografia, ventilaţia non-invazivă, chirurgia toracică, pneumopatiile interstiţiale difuze şi ecografia pleurală.
 
Cea de-a doua zi a manifestării ştiinţifice a demarat cu o parte a întâlnirilor grupurilor de lucru din cadrul Societăţii Române de Pneumologie. Ulterior, participanţii au dezbătut problematica tuberculozei în România, conceptul de „smoke free houses", noile paradigme în managementul cancerului bronhopulmonar, actualitățile în patologia pleurală şi noutăţile

în somnologie. De asemenea, medicii prezenţi au avut ocazia de a-şi actualiza cunoştinţele în îngrijirea persoanelor cu deficit de Alfa 1 Antitripsină, tehnicile de investigare imagistice şi morfologice folosite în principalele afecţiuni pleurale, precum şi în diagnosticul şi monitorizarea persoanelor diagnosticate cu vasculite sistemice. În după-amiaza celei de-a doua zile a evenimentului au avut loc simpozionul comun cu Societatea Europeană de Pneumologie şi o întâlnire în care participanţi au putut interacţiona cu reprezentanţi din alte patru ţări din Europa Centrală şi de Est.
 
A treia zi de congres a continuat cu întâlnirile Grupului de Lucru de Reabilitare respiratorie şi cel al asistenţilor medicali şi tehnicienilor din somnologie, precum şi cu reuniunile secţiunilor de Bronhologie şi de Somnologie şi Ventilaţie Non-Invazivă din cadrul SRP. De asemenea, au fost dezbătute actualităţile şi provocările în managementul astmului bronşic, dificultăţile de diagnostic diferenţial în leziunile cavitare pulmonare şi în bronhopneumopatiile obstructive cronice (BPOC), precum şi noutăţile în bronhoscopia intervenţională. În paralel s-a desfăşurat şi simpozionul dedicat exclusiv asistenţilor medicali implicaţi în managementul patologiei pulmonare.
 
Totodată, în penultima zi a manifestării ştiinţifice s-a desfăşurat şi Adunarea Generală a Societăţii Române de Pneumologie, în cadrul căreia s-a ales următorul preşedinte al organizaţiei profesionale. Astfel, în perioada 2016 – 2018, Societatea Română de Pneumologie va fi condusă de prof. asoc. dr. Ruxandra Ulmeanu.
 
Simpozioanele şi sesiunile ştiinţifice desfăşurate în ultima zi a manifestării ştiinţifice au pus accentul pe importanţa abordării pluridisciplinare a afecţiunilor respiratorii. În cadrul simpozionului franco-român, moderat de prof. dr. Florin Mihălţan, dr. Phillippe Delaval şi prof. dr. Monica Pop, participanţii au primit răspunsuri importante la problemele generate de diferite fenotipuri în astmul bronşic, tuberculoză şi BPOC. Totodată, în ultima zi a evenimentului au fost prezentate şi o serie de cazuri dificile referitoare la patologia interstiţială, care au ridicat probleme de diagnoză şi terapie. 
Organizat o dată la doi ani, Congresul Naţional al Societăţii Române de Pneumologie aduce în prim plan istoria, tradiţia şi performanţa pneumologiei româneşti.

Organizator ştiinţific: Societatea Română de Pneumologie
PR&Comunicare: Sănătatea Press Group

6th East-European and Mediterranean Teaching Course on Pediatric Infectious Diseases 7th European Society of Pediatric Infectious Diseases supported Teaching Course (ESPID)

În perioada 14-15 Noiembrie 2014 va avea loc în Aula Universităţii Transilvania Braşov 6th East-European and Mediterranean Teaching Course on Pediatric Infectious Diseases şi 7th European Society of Pediatric Infectious Diseases (ESPID) supported Teaching Course.
 
Manifestarea se desfăşoară sub egida European Society of Pediatric Infectious Diseases (ESPID), Societatea Naţională Română de Boli Infecţioase Pediatrice, Universitatea Ben Gurion, Negev, Beer-Sheva, Israel, Universitatea Transilvania Braşov.
 
Acest Curs este dedicat medicilor specialişti/primari şi rezidenţi de pediatrie, boli infecţioase, epidemiologie, medicină generală precum şi studenţilor de la medicină. Toţi medicii interesaţi de aceste teme sunt invitaţi să participe.

CONFERINŢA DE ONOARE VA FI SUSŢINUTĂ DE PREŞEDINTELE ESPID PROF. RONALD DE GROOT.

Lectori străini invitaţi:
  • Prof. Ronald de Groot (Olanda)
  • Prof. Jesús Saavedra (Spania)
  • Prof. Ron Dagan (Israel)
  • Prof. Ulrich Heininger (Elvetia) – Past President ESPID
  • Susana Esposito (Italia)
  • Prof. Adam Finn (UK)
  • Prof. Cheng-Hsun Chiu (Taiwan)
  • Prof. David Greenberg (Israel)
  • Prof. Yossef Av-Gay (Canada)
  • Prof. Pablo Rojo (Spania)
Vorbitori confirmaţi din România: Prof. Doina Plesca, Prof. Evelina Moraru, Prof. Mircea Nanulescu, Prof. Cristian Gheonea, Prof. Sorin Man.
 
OBIECTIVE EDUCAŢIONALE 
  • Indicaţii, contraindicaţii, siguranţa în vaccinarea la copii.
  • Noile vaccinuri în planurile de imunizare ale copiilor.
  • Noutăţi în managementul diverselor infecţii pediatrice.
  • Infecţii pediatrice severe.
Informaţii: www.medevents.ro/espid


Asociaţia Transplantaţilor din România – din nou în acţiune!



Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR) dă startul ediţiei 2014 a campaniei “Spune DA! Susţine donarea de organe!”, care va ajunge în oraşele Oradea (21 oct), Arad (22 oct) şi Timişoara (23 şi 25 oct). 

Campania este desfăşurată şi în acest an sub auspiciile Ministerului Sănătăţii şi îşi propune creşterea gradului de conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa dezvoltării unui curent favorabil în societatea civilă privind donarea de organe, pentru a veni în ajutorul numărului mare de pacienţi de pe listele de aşteptare şi pentru care transplatul reprezintă ultima şi singura soluţie salvatoare. 

Ziua de campanie, în fiecare oraş, este structurată pe trei momente principale:
  1. Dimineaţa Conferinţă de presă cu participarea coordonatorilor de transplant locali, a medicilor specialişti, a oficialităţilor administrative, a reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Judeţene de Protecţie Persoane cu Dizabilităţi, reprezentanţi ai clerului etc.;
  2. după-amiază, voluntari ATR şi ai Crucii Roşii discută şi distribuie materiale informative privind donarea, în zone pietonale frecventate de public;
  3. seara, o ceremonie cu lumină (lampioane sau lumânări) în memoria donatorilor.


"Activitatea de transplant este esenţială pentru un sistem medical modern. Acordăm o atenţie deosebită pentru această activitate medicală. Acţiunile pe care le-am derulat au permis remunerarea coordonatorilor de transplant, deblocarea de posturi şi creşterea numărului de spitale care să poată efectua operaţii de transplant. La fel de importantă este conştientizarea importanţei actului de donare, care poate salva astfel vieţi. Salut iniţiativa Asociaţiei Transplantaţilor din România, care atrage atenţia asupra donării şi aspectelor acesteia, de la aspecte legale la cele care ţin de activitatea de transplant, mai ales că România este pe primul loc în acest an în Europa în ceea ce priveşte creşterea procentului de transplant", a declarat Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

"Activitatea de informare şi conştientizare a publicului cu privire la legalitatea şi generozitatea actului donării a devenit pentru asociaţia noastră o tradiţie. În acest sens, ATR desfăşoară a VII – a ediţie a Campaniei „Spune DA! Susţine donarea de organe.”, în cadrul căreia  încercăm să ajungem în cât mai multe locuri din ţară unde să interacţionăm cu oamenii, iar prin exemplul nostru, ca beneficiari ai unui transplant, să evidenţiem şansa la o nouă viaţă oferită prin acceptarea donării. Începem această ediţie a campaniei în oraşul Oradea, oraş cu tradiţie în declararea potenţialilor donatori aflaţi în moarte cerebrală.” a declarat Presedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România, Gheorghe Tache.

Ca parte a Campaniei, pe 24 octombrie, la Timişoara - Hotel Boavista - are loc a IV-a ediţie a Conferinţei naţionale anuale a ATR, “Transplantul, pacientul în stare post transplant şi viaţa cotidiană a acestuia”, eveniment organizat în colaborare cu Houston NPA.  

Lucrările conferinţei “Transplantul, pacientul în stare post transplant şi viaţa cotidiană a acestuia” se vor derula în intervalul orar 10 – 17, la Hotel Boavista, avînd în program teme referitoare la: harta transplantului în România; indicaţia de transplant şi accesul la transplant; monitorizarea pacientului transplantat; medicaţia imunosupresoare – noutăţi; particularităţi, drepturile şi obligaţiile pacienţilor; cardul de sănătate&dosarul electronic; Programul naţional de transplant 2014 – 2015; nevoia de protecţie socială şi accesul la protecţie socială al pacientului în stare post-transplant prin încadrarea acestuia în grad de handicap; dar şi poveşti de viaţă ale celor care au beneficiat de transplant şi cum le-a schimbat viaţa acest tratament.

Totodată se va aborda şi tema legată de traseul pacienţilor care necesită transplant în sistemul sanitar românesc. Până la sala de operaţie este un proces lung: mai întâi pacientul se prezintă la centru de transplant, se efectuează tezte de compatibilitate, (pe lângă compatibilitatea fiziologică, atât donatorul cât şi primitorul trebuie să fie perfect sănătoşi – să nu aibă infecţii, să nu fie purtători de viruşi, microbi etc.) şi alte teste, după care dacă nu există nici o contraindicaţie de transplant, pacientul este înscris pe lista de aşteptare, unde poate să rămână de la o zi, la toată viaţa. Dacă intră în discuţie transplantul de la un donator viu (posibilitate care există numai pentru transplantul renal şi pentru cel de ficat), atât donatorul cât şi primitorul sunt audiaţi şi primesc aviz de la Comisia de etică, care nu are legătură cu centrul de transplant respectiv şi abia după ce a trecut de aceasta se intră în comisia medicală de specialitate. 

La Conferinţă vor participa membrii Asociaţiei Transplantaţilor din România, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, centrelor de transplant, Agenţiei Naţionale de Transpant, ai administraţiei locale, centrelor regionale de transplant, ai Colegiilor Medicilor şi Farmaciştilor, ai Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate, ai Direcţiilor de Sănătate Publică, Spitalelor Judeţene, medici de familie, SMURD, Crucea Roşie, studenţi la medicină etc.

Pentru înscrieri la conferinţă sau detalii despre activităţi, contactaţi-ne la:
astranrom@gmail.com; Gheorghe Tache, preşedinte ATR, 0762244821
Contact presă: Simona Oprea 0733.076.381, simona.oprea@houston.ro 

INTERDIAB 2015


INTERDIAB 2015 - locul de întâlnire al cercetătorilor și profesioniștilor din domeniile diabetului zaharat şi nefrologiei

Asociaţia pentru Studii Reno-Metabolice şi Nutriţionale va organiza anul viitor, în premieră pentru România, manifestarea ştiinţifică „International Conference on Interdisciplinary Management of Diabetes Mellitus and its Complications – INTERDIAB 2015”. Scopul evenimentului este de a evidenţia importanţa cercetării medicale în domeniul diabetului zaharat şi al complicaţiilor asociate.

Organizatorii anunţă un program ştiinţific complex, care va aborda teme variate şi de maximă importanţă din domeniul diabetului zaharat şi al bolii cronice de rinichi diabetice (BCRD), printre care amintim: factorii metabolici asociați cu etiologia și progresia bolii cronice de rinichi diabetice, profilaxia și managementul terapeutic al denutriției în BCRD, terapia conservatoare și de substituție renală în BCRD, evaluarea și managementul riscului cardiovascular la pacienții cu BCRD, tulburări hormonale asociate cu dezvoltarea și progresia BCRD, obezitatea și boala cronică de rinichi diabetică, precum şi neuropatia somatică și autonomă în BCRD.

„Scopul acestei manifestări este să atragem atenţia şi să reunim profesioniştii din diferite specialităţi medicale în jurul pacientului cu boală cronică de rinchi diabetică. Această idee rezultă din faptul că persoana cu boală cronică de rinichi diabetică necesită o abordare interdisciplinară. De aceea am numit manifestarea INTERDIAB, pentru a atrage atenţia asupra acestei valenţe a problematicii diabetului zaharat. Împreună putem avea o viziune complexă asupra persoanei cu diabet zaharat şi a complicaţiilor asociate, începând cu boala cronică de rinichi, tema IINTERDIAB 2015. Astfel, vrem să aducem împreună medici, cercetători din sfera diabetologiei, nefrologiei, endocrinologiei, specialişti care se ocupă de studiul obezităţii, nutriţionişti, cardiologi, neurologi şi specialişti în managementul piciorului diabetic, pentru a dezbate ultimele cercetări şi informaţii din domeniu”, a declarat conf. dr. Cristian Serafinceanu, presedintele Asociaţiei pentru Studii Reno-Metabolice şi Nutriţionale si preşedintele conferinţei INTERDIAB.

INTERDIAB 2015 se va diferenţia de alte manifestări ştiinţifice din domeniul medical prin faptul că va cuprinde doar lucrări originale, care vor face parte din volumul de proceeding ce va fi trimis spre indexare în bazele de date internaționale (ISI Thompson Reuters Database/Scopus/Index Copernicus etc). De asemenea, la eveniment vor fi invitate unele dintre cele mai importante somităţi din domeniile diabetului zaharat şi nefrologiei.

Programat în perioada 27-28 martie 2015, la București, evenimentul își propune să devină forumul de discuții și locul de întâlnire al cercetătorilor și profesioniștilor implicaţi în managementul bolii cronice de rinichi diabetice atât din România, cât şi din străinătate.

Vom aduce în România reputaţi specialişti în domeniile diabetului zaharat şi nefrologiei, recunoscuţi la nivel internaţional. Este vorba despre profesori de la mari universităţi şi clinici medicale din Europa şi nu numai, care ne-au onorat cu prezenţa domniilor lor şi la congresele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. De asemenea, vor fi alături de noi şi tineri specialişti, doctoranzi, care îşi vor prezenta cercetările originale referitoare la boala cronică de rinichi diabetică. Vrem ca prin această primă manifestare să punem bazele unei tradiţii de discuţii şi dezbateri interdisciplinare privind problematica diabetului zaharat şi a complicaţiilor asociate. Nu în ultimul rând, sperăm că prin tema INTERDIAB 2015 să facem un pas înainte în cunoaşterea bolii renale diabetice din punct de vedere multidisciplinar, precum şi să stimulăm dezvoltarea cercetării medicale româneşti”, a mai adăugat conf. dr. Cristian Serafinceanu.

INTERDIAB promovează lucrările și cercetările originale în domeniu și se doreşte a fi organizat anual, pentru ca profesioniștii care își desfășoară activitatea în diabetul zaharat şi domeniile conexe să beneficieze de o continuitate susținută a educației medicale.

Mai multe informaţii despre manifestarea ştiinţifică pot fi găsite pe website-ul evenimentului: www.interdiab.ro.

Organizator ştiinţific: Asociaţia pentru Studii Reno-Metabolice şi Nutriţionale
PR&Comunicare: Sănătatea Press Group

Omega-3 Concentrat de la Doppelherz® System


“Fiecare om este autorul propriei sănătăţi sau boli  “ spune Buddha

Am învăţat de la eschimoşi că sănătatea inimii este garantată de consumul de acizi graşi Omega-3, prezenţi în pestele oceanic de apă rece.

În România, bolile de inimă constituie principala cauză de deces: mai mult de 60% dintre decesele înregistrate anual în România au fost cauzate de boli cardiovasculare, potrivit ultimului raport al Societăţii Europene de Cardiologie. Paradoxul constă în faptul că, dintre bolile cronice, cele cardiovasculare sunt cel mai uşor de prevenit. Pe lângă o alimentaţie echilibrată, sport şi odihnă, orice persoană ar trebui să consume acizi graşi Omega-3, pe care organismul nu-i poate produce singur. 


Leader-ul pe piaţa de suplimente alimentare pe baza de Omega-3 din Romania*, Queisser Pharma, a lansat de curând un nou produs Doppelherz® system Omega-3 Concentrat din gama sa premium, System. Produsul se caracterizează printr-un nivel ridicat de calitate şi puritate, datorită tehnologiei de extracţie a acizilor graşi Omega-3, denumită PureMaxTM. Acizii graşi Omega-3 sunt extraşi imediat din peştele oceanic sălbatic proaspăt prins, fiind apoi purificaţi cu atenţie de eventualele substanţe toxice (cum ar fi, de exemplu, mercurul). 

Tehnologia PureMaxTM asigură noului produs un grad de concentrare mult mai mare a acizilor graşi Omega-3, respectiv 60%, faţă de 30% cât au, de obicei, suplimentele cu acizi graşi Omega-3. O capsulă conţine 300 de mg EPA şi 200 de mg DHA, alături de 14 mg Vitamina E. Capsulele nu conţin coloranţi, lactoză, gluten.

Acizii graşi Omega-3 constituie un sprijin important:
  • pentru o inimă sănătoasă, 
  • pentru capacitatea de efort psihic, concentrare şi învăţare, indiferent de vârstă, 
  • pentru femei, în timpul sarcinii şi alăptării, 
  • pentru pentru purtătorii de ochelari şi cei care petrec mult timp în faţa calculatorului.

Omega-3 Concentrat de la Doppelherz® System pune la dispoziţia organismului cantitatea optimă de acizi graşi Omega-3, cu doar 1 capsulă / zi. Produsul este disponibil în farmacii, la preţul recomandat de ~ 120 Ron. 

Gama System mai cuprinde şi produsele:
  • Krill Antarctic, care conţine ulei de Krill, obţinut prin procedeul ECO-HarvestingTM dintr-o specie de creveţi mici, Krill (lat.  Euphausia superba) din Antarctica şi 
  • Omega-3 Junior Sirop, cu acizi graşi Omega-3 şi vitamine, destinat preşcolarilor, şcolarilor şi adolescenţilor.

*conform datelor pe piaţă PureMaxTM este o marcă a Croda International PLC, England ECO-HarvestingTM este o marcă a companiei Aker BioMarine.

Importanţa alimentaţiei sănătoase, dezbătută la a IV-a Conferinţă „Sănătate prin Alimentaţie” 2014




La nivel mondial, consumul scăzut de fructe şi legume produce aproximativ 1,7 milioane de decese, arată statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Concret, consumul insuficient de fructe şi legume reprezintă cauza a 14% din decesele prin cancer gastrointestinal, 11% din decesele survenite prin cardiopatie ischemică şi 9% din cele produse prin infarct miocardic acut. În acest context, specialiştii în nutriţie fac apel la intensificarea eforturilor necesare elaborării și implementării unui plan de măsuri pentru reducerea incidenţei crescute a bolilor cauzate de dezechilibrele alimentare. Acesta este şi scopul Conferinţei „Sănătate prin Alimentaţie”, ajunsă anul acesta la cea de-a patra ediţie. 

Manifestarea ştiinţifică, organizată sub egida Academiei Române va avea loc pe 25 octombrie 2014, la Hotelul Ramada Parc din Bucureşti și își propune să evidenţieze rolul major pe care îl joacă alimentația sănătoasă în întreținerea sănătății și prevenirea apariției a numeroase afecțiuni. Evenimentul este organizat științific de Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii, în parteneriat cu Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Societatea de Nutriţie din România și Fundația Națională Știință și Artă.

„Ştim cu toţii că noi, românii, avem printre cele mai stresante şi agitate stiluri de viaţă. Tocmai de aceea, pentru a ne feri de numeroase boli cauzate de dezechilibrele alimentare, este necesar să reînvăţăm să mâncăm sănătos”, a declarat acad. Maya Simionescu, director al Institutului de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu” şi copreşedinte al conferinţei.

La rândul său, prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române şi copreşedinte al Conferinţei Sănătate prin Alimentaţie susţine că introducerea fructelor şi legumelor în dieta zilnică poate preveni majoritatea bolilor cronice netransmisibile, precum bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, cancerul şi bolile pulmonare”. 

Există dovezi potrivit cărora alimentele cu o valoare energetică ridicată, bogate în grăsimi şi zaharuri, favorizează instalarea obezităţii, în timp ce consumul adecvat de fructe şi legume previne obezitatea. Iată de ce este important să promovăm principiile unei alimentaţii sănătoase şi să îmbunătăţim cultura nutriţională a populației printr-o educaţie nutriţională continuă”, a completat prof. dr. Nicolae Hâncu.

Cea de-a IV-a ediţie a Conferinţei „Sănătate prin Alimentaţie” aduce la aceeaşi masă de discuţii reputaţi medici şi specialişti din România. Programul manifestării este unul complex, format din patru sesiuni ştiinţifice, în care participanţii şi profesioniştii în nutriţie vor dezbate împreună subiecte legate de cultura nutriţională populaţională, siguranța alimentară şi rolul profilactic al alimentației sănătoase în diferite afecţiuni ca diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, afecţiunile renale sau obezitatea. De asemenea, vor fi prezentate şi cele mai noi informaţii din domeniile diabetului zaharat, nutriţiei şi bolilor metabolice, cardiologiei, medicinei de familie etc. 

Demarată în anul 2011, Conferinţa „Sănătate prin Alimentaţie” se desfăşoară sub egida Academiei Române şi este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate alimentaţiei sănătoase din România. Manifestarea se adresează profesioniştilor din domeniul medical, urmărind creşterea nivelului educaţiei medicale continue, cu privire la rolul major pe care alimentația sănătoasă îl joacă în întreținerea sănătății și prevenirea apariției diferitelor afecțiuni.

Conferinţa „Sănătate prin Alimentaţie” 2014 este creditată cu puncte EMC. Înregistrarea pentru participarea la eveniment se face online, completând formularul publicat pe site-ul  www.sanatateprinalimentatie.ro.


Organizator ştiinţific: Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii
Parteneri științifici: Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice; Societatea de Nutriţie din România
Partener: Fundația Națională Știință și Artă
Management eveniment: Sănătatea Press Group

Peste 600 de bucureşteni şi-au măsurat gratuit tensiunea arterială


Peste 600 de persoane şi-au măsurat gratuit tensiunea arterială în cadrul celor două zile ale Campaniei Naționale „Viteza ucide... nu numai în trafic. Controlează-ți tensiunea arterială!”, organizată în luna septembrie de Societatea Română de Hipertensiune (SRH). Mai mult de o treime dintre persoanele care au participat la acţiunea de testare a valorilor tensionale, desfăşurată în centrul comercial Afi Cotroceni, a fost depistată cu tensiune arterială crescută. 


Din cei 213 bucureşteni (34,98%) cu hipertensiune arterială, peste 80% (172 persoane) ştiau că suferă de această afecţiune cardiovasculară, cunoscută în literatura de specialitate ca fiind un important factor de risc pentru accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard şi boala cronică renală. Procentul persoanelor diagnosticate cu hipertensiune arterială aflate sub tratament a fost de peste 65% (143 de persoane), din care aproape jumătate (71 persoane) au înregistrat valori tensionale controlate.

„Este foarte important să inducem în conștiința românilor care au hipertensiune arterială necesitatea unui tratament continuu. Doar în acest fel putem preveni complicațiile asociate. Există hipertensivi care trăiesc până la 100 de ani cu o formă uşoară a bolii, fără complicaţii, şi hipertensivi care mor la 40 - 50 de ani dacă asociază diverse alte patologii şi au risc cardiovascular mare. Iată de ce este atât de important ca pacientul să respecte stilul de viaţă recomandat de medic şi să-şi ia zilnic tratamentul prescris. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că hipertensiunea arterială poate fi prevenită, iar prin campania pe o desfăşurăm încercăm să educăm populaţia să adopte obiceiuri alimentare sănătoase, să mănânce cât mai puţin gras şi, foarte important, să reducă aportul de sare”, a declarat prof. dr. Maria Dorobanţu, preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune, adăugând că reducerea aportului de sare înseamnă scăderea numărului de hipertensivi.

În 2014, Campania Națională „Viteza ucide... nu numai în trafic. Controlează-ți tensiunea arterială!”  a cuprins trei acţiuni de măsurare gratuită a tensiunii arteriale. Astfel, pe 17 mai, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale, şi-au testat valorile tensionale aproximativ 350 de persoane din Bucureşti, iar pe 4 iulie, peste 500 de sibieni şi-au măsurat tensiunea arterială. Acţiunea desfăşurată în perioada 20-21 septembrie la Bucureşti, concomitent cu ediţia Congresului Societății Române de Hipertensiune, a închis seria din acest an a iniţiativelor SRH de a informa şi educa publicul larg cu privire la importanţa controlului permanent al valorilor tensionale. Per total, 1.459 de persoane şi-au verificat gratuit valorile tensionale în cadrul celor trei acţiuni de măsurare a tensiunii arteriale, organizate în 2014 cu ocazia Campaniei Naționale „Viteza ucide... nu numai în trafic. Controlează-ți tensiunea arterială!”. 

Campania Națională „Viteza ucide... nu numai în trafic. Controlează-ți tensiunea arterială!” este o iniţiativă a Societăţii Române de Hipertensiune, menită să informeze, să conştientizeze şi să educe publicul larg cu privire la importanţa controlului permanent al valorilor tensionale, ca instrument de diagnosticare precoce a cazurilor de hipertensiune arterială. 

Organizator ştiinţific: Societatea Română de Hipertensiune
Management eveniment: Sănătatea Press Group
Partener: Servier

Prima manifestare ştiinţifică naţională interdisciplinară din România dedicată tulburărilor de mişcare are loc la Bucureşti, pe 7 şi 8 noiembrie 2014

                 
Compania de comunicare medicală Houston NPA organizează prima manifestare ştiinţifică naţională interdisciplinară din România dedicată tulburărilor de mişcare “Noutăţi în diagnosticul şi tratamentul tulburărilor de mişcare”, pe 7 – 8 noiembrie 2014 la Bucureşti (Crystal Palace Ballrooms - Calea Rahovei 198A). Evenimentul se desfăşoară sub egida Societăţii de Neurologie din România (SNR), fiind coordonat de Prof. Dr. Ovidiu Băjenaru, Preşedinte de Onoare al SNR.

Conferinţa este dedicată profesioniştilor în sănătate cu următoarele specialităţi: neurologie, neurochirurgie, neurologie pediatrică, neuroreabilitare, reabilitare medicală, genetică medicală, neurofiziologie, medicină de familie, farmacologie clinică. Structura evenimentului mai presupune şi două workshop-uri pentru pacienţii cu boală Parkinson şi distonie.


Obiectivul manifestării este îmbunătăţirea nivelului de îngrijire al pacienţilor, prin informarea profesioniştilor în sănătate cu privire la cele mai recente descoperiri, studii şi strategii terapeutice identificate în tulburările de mişcare. 

Vineri, 7 noiembrie şi Sâmbătă, 8 noiembrie 2014 are loc conferinţa dedicată specialiştilor, fiind programate prezentări ştiinţifice grupate tematic, de la diagnostic precoce până la metode moderne de tratament în afecţiunile neurologice care au asociate tulburări ale comportamentului motor. Programul ştiinţific este creditat cu 12 puncte EMC. Taxele sunt cuprinse între 75 lei şi 170 lei, fiind reduse până pe 20 octombrie. 

Cele 2 workshopuri pentru pacienţi au loc tot vineri (pentru pacienţii cu boala Parkinson si aparţinători) şi sâmbătă (pentru pacienţii cu distonie si aparţinători). Accesul este gratuit pentru pacienţi, pe baza înscrierii prealabile. 

Printre lectorii care au confirmat participarea se numără: Prof. dr. Ovidiu Băjenaru, Prof. dr. Cristian Dinu Popescu, Prof dr. Mihaela Simu, Conf. dr. Cristina Panea, Conf. dr. Aurora Constantinescu, Conf. dr. Bogdan O. Popescu, Conf. dr. Aurelian Anghelescu, Conf. dr. Delia Cinteză, Șef lucrări Dr. Emilia Rusu, Șef lucrări dr. Jozsef Szasz, Sef lucr. dr. Cristian Falup-Pecurariu, Asist. univ. dr. Catrinel Iliescu, Dr. Amalia Ene, Dr. Adina Maria Roceanu, Dr. Athena Cristina Mergeani, Dr. Mihai Vasile, Dr Diana Barca, Dr. Viorelia Constantin, Psih. Iulia Oroviceanu, Ktp. Adriana Șerban. Din partea celor 2 asociaţii de pacienţi partenere – Asociaţia de Luptă Împotriva Bolii Parkinson şi Asociaţia Children’s Joy – vor fi prezenţi cei doi preşedinţi Dan Răican şi Sabina Gall. 

Cadrele medicale şi pacienţii interesaţi de informaţii suplimentare sau de înscriere la eveniment sunt rugaţi să contacteze Houston NPA: daniela.popescu@houston.ro, 0756.030.316, 021.317.09.43


Primăria Municipiului Arad a organizat cu succes primul eveniment din cadrul campaniei “CamAradul Sănătătii”


Primăria Municipiului Arad si compania de comunicare medicală HOUSTON NPA au lansat campania de promovare a sănătatii în comunitatea arădeană “CamAradul Sănătătii”, cu ocazia primului eveniment de informare pe teme medicale dedicat cetătenilor din Municipiul Arad desfăsurat pe 8 octombrie la Teatrul Ioan Slavici Arad, la care au participat peste 250 de persoane. 

Conferinta a fost concentrată asupra provocărilor de ordin medical cu care se confruntă tinerii cu vârste cuprinse între 18-35 ani, subiectele abordate fiind din sfera terapiei cu antibiotice, nutritiei, contraceptiei si planning-ului familial, infertilitătii, psihologiei, dermatologiei, sănătătii publice.

La deschiderea oficială au fost prezenti: Consilier Municipal Mariana Cismasiu, care a transmis mesajul din partea Primarului Gheorghe Falcă, reprezentanti ai autoritătilor medicale din Arad: Dr Teodora Olariu - Manager SCJU Arad, Dr. Titus Mircea Ududec - Presedinte Colegiul Medicilor Arad, Dr. Bianca Găicean - Director de contractări Casa Judeteană de Asigurări Arad, Prof. univ. dr. Cotoraci Coralia Adina - Rector Universitatea “Vasile Goldis”, Dr. Adrian Darabantiu - Presedinte Asociatia “Societatea Medicilor de Familie Arad”, Oana Pârvulescu-Director general a Directiei de Dezvoltare si Asistentă Socială. Lectorii evenimentului au fost Dr. Dana Negru, Erika Stark-Director DGASPC, Dr. Folescu Floarea, Dr. Cristina Gug, Dr. Cristiana Birladeanu, psiholog Alis Chivu. 

Următorul eveniment al campaniei “CamAradul Sănătătii” are loc pe 15 octombrie la Teatrul “Ioan Slavici” Arad, între orele 17.00-21.00, adresându-se persoanelor cu vârsta peste 35 ani. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. 

Organizatorii îsi propun să confere următoarei întâlniri între profesionisti în sănătate si public un caracter puternic interactiv, participantii fiind încurajati să adreseze întrebări lectorilor prezenti (Dr. Carmen Pantis, Prof. Univ. Dr. Maria Puschită, Prof. Univ. Dr. Mircea Ioachim Popescu, Prof. Dr. Delia Podea, Dr. Alina Andriesz), să profite de această oportunitate si să discute deschis despre provocările medicale întâlnite în viata cotidiană. Pe holul teatrului vor fi amplasate standuri ale autoritatilor medicale, ale asociatiilor de pacienti si ale ONG-urilor din domeniul medical din Arad. Teme abordate în editia de pe 15 octombrie sunt: bolile cardiovasculare, cancerul, osteoporoza, depresia, boala Alzheimer.

În cadrul evenimentelor medicale din campania “CamAradul Sănătătii” sunt furnizate informatii despre preventie, diagnostic timpuriu si tratament în cazul celor mai frecvente afectiuni medicale întâlnite la arădeni, participantii vor primi sfaturi competente direct de la specialisti si vor afla mai multe informatii despre serviciile medicale si comunitatea medicală din Arad.

La conferinta care va avea loc pe 15 octombrie INTRAREA ESTE LIBERĂ, în limita locurilor disponibile. 

Pentru informatii si înscrieri cei interesati au la dispozitie numerele de telefon 0756.055.503, 0725.221.017, 0758.098.221, 0756.076.626 si e-mailul camaradulsanatatii@gmail.com. 

Teme de actualitate în cadrul Congresului Naţional al Societăţii Române de Pneumologie 2014


Tematica celui de-al XXIII-lea Congres Naţional al Societății Române de Pneumologie - „Plămânul și legăturile sale primejdioase” abordează implicațiile bolilor respiratorii din perspective multiple. 

În cea de-a doua zi a congresului, au fost dezbătute subiecte precum situaţia tuberculozei în România, noutăți în somnologie, conceptul de „smoke free houses”, noile paradigme în managementul cancerului bronhopulmonar, actualități în patologia pleurală, managementul persoanelor cu deficit de Alfa 1 Antitripsină și altele. Medicii prezenți la simpozionul „Tuberculoza în România” au aflat situaţia actuală a endemiei, posibilitățile de diagnostic și terapie modernă, dar și o comparație dintre situația națională și cea de la nivel mondial și european. Simpozionul a fost moderat de prof. dr. Constantin Marica, dr. Victor Spînu și prof. dr. Gilda Popescu.

În simpozionul dedicat noutăților în somnologie, moderat de dr. Oana Deleanu și șef lucr.dr. Ștefan Mihăicuță, medicii participanți au aflat noutățile privind interrelația somnologiei cu alte patologii, diagnosticul și managementul sindromului de apnee în somn, precum și noutăți privind somnul - ca element important pentru refacerea fizică și psihică a organismului.

Prof. dr. Florin Mihălțan, dr. Ioana Munteanu și dr. Antigona Trofor au prezentat auditoriului conceptul de „smoke free houses”, care își propune să fie un alt mod de abordare a problematicii fumatului din perspectiva categoriilor vulnerabile, al riscului și al drepturilor. „Acesta este un concept care deschide drumul nu numai către un control mai eficient al tabagismului, dar şi către eliminarea lui completă” , a menționat prof. dr. Florin Mihălțan.

Lectorii simpozionului au punctat cât de importantă este legislaţia privind controlul tabagismului, care este abordarea „controlului tutunului” din perspectiva drepturilor omului, dar și cum țigara electronică poate fi atât o metodă de sevraj pentru părinţi, cât și o inițiere a fumatului pentru adolescenți. 

Un alt subiect de interes l-a reprezentat dezbaterea noilor paradigme în managementul cancerului pulmonar. Dr. Dorin Vancea și dr. Antigona Trofor au adus în discuție noutățile privind epidemiologia, screeningul, diagnosticul, tratamentul chirurgical şi alte aspecte particulare în cancerul bronhopulmonar.

„România se află în topul țărilor europene unde incidența cancerului bronhopulmonar este foarte mare. Se preconizează că rata de mortalitate prin cancer bronhopulmonar la populația României se află undeva la 35-40 la 100.000 de locuitori, cu o preponderență mai mare la bărbați. Din păcate, pacienții ajung în cabinetele medicilor pneumologi în stadii avansate, în care posibilitățile de tratament se reduc considerabil şi speranța de viaţă este modestă (doar 15-20% beneficiază de tratament chirurgical corect). De asemenea, există prea puține centre cu tehnologie avansată de stadializare la diagnostic pentru pacienții cu cancer bronhopulmonar, care reprezintă esenţa tratamentului şi prognosticului afecţiunii”, a declarat dr. Dorin Vancea, președintele Secţiunii de Cancer Bronhopulmonar din cadrul Societății Române de Pneumologie.

Un alt moment important în cadrul programului științific din ziua a II-a a fost Simpozionul comun cu Societatea Europeană de Pneumologie. Moderat de prof. dr. Florin Mihălțan și prof. dr. Voicu Tudorache, simpozionul a avut ca scop sporirea gradului de cunoștințe cu privire la principiile de medicină personalizată în BPOC, aportul practic al exacerbărilor și comorbidităților și asimilarea informațiilor cu privire la aspectele clinice și implicațiile terapeutice specifice în BPOC. De asemenea, simpozionul a urmărit și îmbunătățirea abilităților de operare cu noile tehnologii specifice.

Cel de-al XXIII-lea Congres Naţional al Societăţii Române de Pneumologie reunește 123 de lectori naționali și internaționali, 25 de simpozioane majore şi 70 de comunicări orale, în cadrul cărora sunt prezentate cele mai noi informaţii referitoare la prevenţia, depistarea precoce, tratamentul şi monitorizarea afecţiunilor respiratorii. 

Manifestarea de anvergură s-a desfășurat în perioada 8-11 octombrie 2014 la Hotel Ramada din Sibiu.

Organizator ştiinţific: Societatea Română de Pneumologie
PR&Comunicare: Sănătatea Press Group

Peste 400 de participanți la ceremonia de deschidere a Congresului Naţional al Societăţii Române de Pneumologie 2014


Medici, zeci de profesori în domeniul pneumologiei, atât din ţară, cât şi din străinătate, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor au luat parte la ceremonia de deschidere a celui de-al XXIII-lea Congres Naţional al Societăţii Române de Pneumologie. Într-o atmosferă în care știința și arta, cunoașterea și frumosul și-au dat mâna, festivitatea a inaugurat cele patru zile de sesiuni științifice, comunicări orale şi ateliere practice desfăşurate la Hotelul Ramada din Sibiu.



Organizat o dată la doi ani, Congresul Naţional al Societăţii Române de Pneumologie aduce în prim plan istoria, tradiţia şi performanţa pneumologiei româneşti, prin implicarea profesioniştilor în promovarea asistenței medicale, educației și cercetării științifice în domeniul bolilor respiratorii.

„Activitatea organizaţiei noastre profesionale în ultimii doi ani (şi nu numai) a fost şi s-a înscris permanent pe o curbă ascendentă, cu o dinamică invidiată de multe alte societăţi profesionale. Colaborările cu parteneri de mare acoperire în Forumul de Prevenţie, în conferinţele de boli cronice netransmisibile, conferinţele de management al bolilor cronice, screeningurile de spirometrie de Ziua BPOC sau Ziua Astmului au implicat numeroşi colegi, cărora doresc să le mulţumesc pentru contribuţia la completarea noii imagini a pneumologiei româneşti”, a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedinte al Societăţii Române de Pneumologie (SRP).

Printre invitaţii de seamă prezenți la ceremonia de deschidere a celui de-al XXIII-lea Congres Naţional al Societății Române de Pneumologie s-au numărat Ovidiu-Ioan Sitterli, prefectul Sibiului, prof. dr. Silviu Morar, decanul Facultății de Medicină de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Rodica Țârlea, şeful Serviciului de Administrație Publică Locală și coordonator Spitale în cadrul Consiliului Județean Sibiu, dr. Ovidiu Frâncu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Județul Sibiu, precum și prof. dr. Paul Stoicescu, Președinte de onoare al Societății Române de Pneumologie și Președinte al Secțiunii de Pneumologie din cadrul Academiei de Științe Medicale.

Deşi nu a putut fi prezent la festivitatea de deschidere a manifestării medicale de înaltă ţinută ştiinţifică, Ministrul Sănătăţii, dr. Nicolae Bănicioiu, a felicitat organizatorii printr-un mesaj scris: „Salut organizarea celui de-al XXIII-lea Congres Naţional al Societăţii Române de Pneumologie, un eveniment cu participare internaţională, care marchează tradiţia, istoria şi profesionalismul unei societăţi ştiinţifice de referinţă pentru specialităţile medicale din România. Sunt bucuros că lumea medicală din ţara noastră are o societate ştiinţifică atât de dinamică precum Societatea Română de Pneumologie - o societate care se implică activ în numeroase acţiuni de educaţie medicală continuă, dar şi de educaţie a populaţiei”.

Participanţii la deschiderea oficială a manifestării ştiinţifice au avut ocazia de a urmări, în premieră, un mic film documentar despre istoria „deschizătorilor de drumuri din pneumologia românească”. 

Totodată, în prima zi a evenimentului a avut loc şi festivitatea de decernare a Premiilor de excelenţă ale Societății Române de Pneumologie. Distincţiile, în număr de 30, au fost acordate celor care s-au remarcat în organizarea activităţii ştiinţifice şi în promovarea imaginii societăţii, în perioada 2012-2014.

Congresul Naţional al Societăţii Române de Pneumologie 2014 reunește 123 de lectori naționali și internaționali, 25 de simpozioane majore şi 70 de comunicări orale în cadrul cărora sunt prezentate cele mai noi informaţii referitoare la prevenţia, depistarea precoce, tratamentul şi monitorizarea afecţiunilor respiratorii. 

Organizator ştiinţific: Societatea Română de Pneumologie
PR&Comunicare: Sănătatea Press Group

Undeva în lume, o femeie moare în fiecare minut, din cauza cancerului de sân.


Mergi la control! Ai toate motivele! Cancerul de sân poate fi tratat!

Ești printre femeile care nu merg la medic? Ți-e frică de ce o să afli? Ți-ejenă? Nu ai bani? Cancerul de sân poate fi tratat dacă este depistat la timp!Mergi la control! Ai toate motivele!”

Acesta este mesajul pe care îl propun Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Liga Română de Cancer pentru campania națională anuală de informare despre cancerul de sân.

Campania își propune să convingă femeile despre cât de importante sunt vizitele regulate la medic, ce permit diagnosticarea precoce a bolii.Cancerul de sân poate fi tratat dacă este depistat la timp.




 « FABC va milita în continuare pentru dezvoltarea şi implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân. Până când aces tlucru nu va deveni realitate, vom considera că « Nu am facut destul »pentru femei », a declarat Cezar Irimia, Preşedintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

O componentă importantă a campaniei din 2014 este o caravană care se va desfăşura la sate, în lunile octombrie şi noiembrie. În cadrula cestei caravane, femeile din mediul rural pot beneficia de examinarea clinică gratuită a sânilor. Caravana va fi realizată cu sprijinul unor medici rezidenți și studenți la medicină în ani terminali – voluntari în proiectul Împreună pentru Sănătatea Rurală. 

Caravana va începe în judeţul Argeş şi va avea următorul program:
18-19 octombrie – Argeș (Retevoiești, Davidești, Vulturești, Domnești, Cosești)
25-26 octombrie – Galați (Corod) șiArgeș (Micești, Ștefănești)
22-23 noiembrie – Ialomița (Ciulnița, Bucu) și Teleorman (Dobrotești).

Pentru programul actualizat al caravanei, consultați site -ulwww.invingemcancerul.ro.

“Inițiativa noastră vine în întâmpinarea recomandărilor Comisiei Europene şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cu privire la organizarea de campanii de diagnosticare precoce a cancerului de sân și de informare cu privire la această boală”,a continuat Cezar Irimia, președintele FABC. 

“Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că majoritatea deceselor cauzate de cancerul de sânse produc în țări cu venituri mici ș imijlocii, unde cele mai multe femei cu cancer de sân suntdiagnosticate târziu, din cauza lipsei de educație și a lacunelor din sistemul de sănătate”, a declarat dr. Iustina Fusu, vicepreședintele Ligii Române de Cancer.

De altfel, în cadrul campaniei « Nu am facut destul », desfășurată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și Liga Română de Cancer înanul 2011, când au fost efectuate gratuit 2.666 de ecografii mamare s-au înregistrat urmatoarele rezultate:
  • La circa 19% dintre paciente au fost identificați noduli cu suspiciune de neoplasm (la peste 500 de paciente). 
  • La circa 1.8% dintre femeile testate au fost descoperite tumori cancerigene ce necesitau tratament cu sau fără intervenție chirurgicală (48 de paciente).


Despre cancerul de sân

Cancerul de sân (neoplasmul mamar) este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel mondial, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În fiecare an, 1.676.633 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate în lume, iar peste 520.000 femei mor din cauza acestei boli. Asta înseamnă că undeva în lume, la fiecare minut care trece, o femeie moare din cauza cancerului de sân.


Recomandări importante în prevenție:
  1. Autoexaminarea lunară a sanilor. Începând încă din adolescență, toate femeile ar trebui să își examineze lunar sânii, de preferat la o săptămână după apariția ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în fața oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înauntru, secreții.
  2. Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani și o dată pe an după vârsta de 40 de ani. 
  3. Mamografia. După vârsta de 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie și să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.

Informații despre cancerul de sân și despre Campania națională de informare cu privire la cancerul de sân sunt disponibile pewww.invingemcancerul.ro și pe www.facebook.com/nuamfacutdestul.

« Nu am facut destul »  este ocampanie de informare despre cancerul de sân inițiată de Federatia Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România și Liga Română de Cancer, cu sprijinul Alianței Pacienților Cronici din România, Roche, Pfizer, Societatea Studenților în Medicină din Bucuresti, Împreună pentru Sănătatea Rurală, Europa FM și Radio Trinitas.

În 28 de oraşe, medicii participă la Săptămâna Neuropatiei Diabetice 2014

Prevenirea, diagnosticarea, tratarea şi monitorizarea neuropatiei diabetice și piciorului diabetic reprezintă una dintre marile provocări pentru medicii implicaţi în îngrijirea persoanelor cu diabet zaharat, fiind vorba de complicaţii severe și ireversibile ale acestei afecțiuni cronice. Conform definiţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, neuropatia diabetică este caracterizată prin distrugerea progresivă a nervilor, ce favorizează instalarea ulceraţiilor şi amputaţiilor membrelor inferioare. 

Schimbul de experienţă între profesionişti şi actualizarea permanentă a cunoştinţelor medicale reprezintă doi dintre pilonii de bază în managementul eficient al neuropatiei diabetice și piciorului diabetic. Drept urmare, Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab continuă şi în 2014 acţiunile de informare a medicilor de familie cu privire la prevenţia, diagnosticarea precoce şi tratamentul acestor complicații. Astfel, ajunsă la a doua ediţie, Săptămâna Neuropatiei Diabetice va avea loc în perioada 13-18 octombrie 2014 și cuprinde simpozioane dedicate medicilor de familie din 28 de orașe din țară.

Săptămâna Neuropatiei Diabetice reprezintă materializarea angajamentului serios pe care Societatea de Neuropatie Diabetică şi l-a asumat încă de la înfiinţare, şi anume dezvoltarea continuă a cunoștințelor și practicii medicale în domeniul acestei patologii. Suntem deosebit de bucuroşi că anul acesta am reuşit să extindem accesul medicilor de familie la sesiunile ştiinţifice, prin faptul că am adăugat un număr de nouă noi localităţi pe lista oraşelor în care au loc simpozioane. De asemenea, aş vrea să le mulţumesc tuturor colegilor care şi-au oferit voluntar sprijinul în acest demers extrem de important în creşterea calităţii îngrijirii persoanelor cu diabet zaharat, prin informarea continuă a medicilor”, a declarat conf. dr. Ioan Andrei Vereşiu, preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică – Neurodiab.

Temele simpozionelor organizate în Săptămâna Neuropatiei Diabetice variază de la importanţa prevenţiei, la sfaturi utile privind identificarea precoce a semnelor neuropatiei diabetice și piciorului diabetic încă din cabinetul medicului de familie. Sesiunile interactive vor fi susţinute de medici diabetologi, neurologi şi chirurgi implicaţi îngrijirea persoanelor cu diabet zaharat şi neuropatie diabetică şi/sau picior diabetic.

Simpozionele din cadrul Săptămânii Neuropatiei Diabetice 2014  se vor desfășura după cum urmează:
  • 13 octombrie: Bacău, Buftea, Constanţa, Târgu Mureş, Galaţi, Braşov, Alexandria;
  • 14 octombrie: Botoşani, Slobozia, Cluj-Napoca, Bucureşti, Oradea, Petroşani, Ploieşti, Craiova,Tulcea, Gura Humorului – Suceava, Târgovişte;
  • 15 octombrie: Iaşi, Oneşti, Piteşti, Satu Mare, Dej, Timişoara, Sfântu Gheorghe, Turda/Campia Turzii, Giurgiu, Medgidia. 

La fel ca şi ediţia anterioară, Săptămâna Neuropatiei Diabetice 2014 se va încheia cu lucrările Congresului Naţional de Neuropatie Diabetică şi Picior Diabetic, cu participare internaţională, care va avea loc la Bucureşti, în perioada 16-18 octombrie 2014.

www.neurodiab.org 

Copii si parinti au luat cu asalt Parcul Sebastian pentru a participa la „Bebe Sanatos”

Parcul Sebastian din București a devenit neincăpător timp de cinci zile, datorită interesului crescut al participanților pentru activitățile și conferințele ce s-au desfășurat la cea de-a patra ediție a evenimentului „Bebe Sǎnatos”, eveniment ce avut loc ȋn perioada 1-5 octombrie 2014, in intervalul orar 10:00 – 18:00. 

Dr. Simona Maria Vlǎdica, Director Sănătatea Media Group, unul dintre organizatorii evenimentului, i-a întâmpinat pe cei prezenți cu un mesaj de bun venit: „Bine ați revenit la o nouă ediție „Bebe Sănătos” și vă mulțumim tuturor pentru participare! Vă asigur că, după timpul petrecut cu noi si cu medicii ce vor veni in fata dumneavoastra, veți fi mai familiarizați cu soluțiile la problemele pe care le întâmpinați în creșterea copiilor sau nepoților dumneavoastră. V-am pregătit multe surprize și multe activități care vă vor convinge să fiți alături de noi și la editia viitoare!” 

La rândul său, Florentina Popescu, directorul Direcției Generale de Asistențǎ Socialǎ și Protecția Copilului, Sector 5, București – co-organizator al evenimentului, a ținut sǎ mulţumească tuturor celor care au fǎcut posibil acest eveniment și a declarat: „Considerând copiii o prioritate pentru buna evoluţie a societăţii noastre, am readus in prim-plan evenimentul “Bebe Sănătos” – un instrument util pentru părinţi, un exerciţiu minunat pentru bebeluşi şi copii, un îndrumar eficient pentru viitorii părinţi. 

Cu responsabilitate şi discernământ, ne-am propus să îmbogăţim comunitatea locală a sectorului 5 cu informaţie, educaţie, sănătate şi bună înţelegere astfel încât ziua de mâine să fie însorită pentru noi toţi. Vă invit pe această cale să ne dăm mâna pentru întreaga comunitate, să fim toleranţi, înţelegători şi atenţi la aproapele nostru. Împreună suntem o familie, iar aceasta are nevoie de un mediu cald şi stabil pentru a fi cu adevărat fericită!” În timpul evenimentului, au avut loc mai multe conferințe interactive în cadrul cărora s-au dezbătut subiecte diverse. 

La aceste discuții au participat și mamele sau bunicile prezente la eveniment. Acestea au pus întrebări, și-au exprimat nelămuririle și au fost sfătuite direct de către specialiști care sunt soluțiile cele mai bune pentru ca crește niște copii fericiți și sănătoși. Printre invitaţii care au luat cuvântul în cadrul conferințelor se numără: Dr. Ioana Roşca, Şef Secţie Neonatologie "Prof.Dr.Panait Sarbu", Dr. Simona Vlădica, psiholog, Dr. Marcela Şerban, Dr. Herdea Valeria - medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie, Dr. Raluca Tocariu. În cadrul aceluiași eveniment, s-au desfășurat ateliere de creaţie şi expoziţie pentru copii (pictură, desen, modelaj, pictura cu nisip, etc.), dar și spectacole la scenă cu dansuri şi concerte pentru copii. De asemenea, cei prezenți au avut parte de cursuri de sah şi multe alte activităţi interesante. 

Totodată, a fost amenajat studio-ul „BEBE SĂNĂTOS”, unde micuţii au fost fotografiați și filmați în timp ce cântau sau spuneau poezii şi de unde au putut pleca acasa cu un cd care să arate părinţilor şi bunicilor că sunt intr-adevăr vedete în devenire. De asemenea, cei mici au avut parte şi de o expoziţie de păsări superbe. Un alt eveniment care a atras publicul ca un magnet a fost parada modei pentru micuţele prinţese, la finalul acesteia au fost premiate cu cȃte o diplomǎ de participare şi o ciocolată

„Bebe Sănătos” 2014 este singurul eveniment din România dedicat informării şi educării părinţilor prin intermediul reputaţilor medici invitaţi la conferinţele educative interactive medici – părinţi, din timpul evenimentului, dar şi prin prisma filmelor educative pe teme de sănătate, realizate cu medici, ce au fost proiectate pe toata durata evenimentului. „Bebe Sănătos” este un concept inovator, care reușește să înlesnească comunicarea directă şi interactivă între medici, psihologi, avocaţi renumiţi şi părinţi responsabili, într-un singur loc, fără programare, fără săli de aşteptare. 

În același timp, oferă părinţilor un suport real şi indispensabil pentru a se adapta cu uşurinţă la noutăţile din domeniul medical. 

Vă invităm să vizionaţi fotografii de la eveniment accesând link-ul de mai jos: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.544354235664286.1073741831.195448577221522&type=3&uploaded=1

Sǎnǎtatea Media Group ȋn parteneriat cu Direcția Generalǎ de Asistențǎ Socialǎ și Protecția Copilului, Sector 5, a organizat ȋn perioada 1-5 octombrie 2014, ȋn Parcul Sebastian din București, cea de-a cincea ediție a evenimentului “Bebe Sǎnǎtos”, cu tema „Bebeluș sănătos, părinte fericit!”. Deschiderea ediției din acest an a avut loc pe 1 octombrie, ora 17.00, în prezența a numeroși părinți și bunici, dar și invitați de marcă.

Noi abordări terapeutice ale pacientelor informate



O abordare teoretică şi practică a diverselor probleme cu care se confruntă specialiştii în epoca modernă

Peste 250 de specialiştii dermato-venerologie, ginecologie si chirurgie plastică s-au reunit pe 3 octombrie la Bucureşti într-un simpozion organizat de Solartium Group alături de Societatea Română de Dermatologie şi Societatea Română de Ultrasonografie Obstetrică şi Ginecologie. 

Simpozionul a fost prezidat de Prof. Univ. Dr. Călin Giurcăneanu şi Prof. Univ. Dr. Radu Vlădăreanu, iar printre lectori s-au numărat Prof. Univ. Dr. Vlad Tica, Şef Lucr. Dr. Ana-Maria Oproiu, Şef Lucr. Dr. Simona Vlădăreanu, Dr. Alin Nicolescu. 

Manifestarea creditată cu 12 puncte EMC a avut un puternic caracter interdisciplinar, în care au fost dezbătute cele mai recente recomandări internaţionale de protocol terapeutic bazat pe dovezi ştiinţifice şi noile metode de tratament ale unor afecţiuni cu o rată de recidivă foarte mare precum acneea, infecţiile vaginale sau cicatricile patologice. În cadrul simpozionului au mai fost abordate teme precum anemia şi infecţiile vaginale în sarcina şi care sunt riscurile acestora asupra fătului. “Deseori aceste probleme sunt abordate în mod individual de specialiştii ginecologi sau dermato-venerologi, de aceea o abordare terapeutică comună şi o strategie eficientă de tratament pe termen lung ca rezultat al unei colaborări interdisciplinare sunt aspecte importante pentru siguranţa pacientelor din România” a declarat Dr. Massimo Bonsi, CEO al Solartium Group.

Totodată, cu ocazia acestei întâlniri interdisciplinare facilitată de Solartium Group, cadrele medicale prezente au adresat şi provocările cu care se confruntă în abordarea pacienţilor cu aceste tipuri de afecţiuni: automedicaţia, informarea medicală din surse nesigure (internet), complianţa la tratament, lipsa controlului medical de rutină, atrăgând atenţia asupra faptului ca aceste fenomene afectează relaţia medic-pacient. 




Prof. Univ. Dr. Călin Giurcăneanu (m.pr. dermatologie şi venerologie, UMF “Carol Davila”, Spitalul de Urgenţă „Elias”, Bucureşti) este de părere că “informaţia preluată din alte surse nu este întotdeauna reală şi există situaţii diferite care necesită o analiză mai mare a problemei. Cea mai bună sursă de informare este specialistul dermatolog care, în cazul unei afecţiuni precum acneea, îi cunoaşte cel mai bine etiologia şi este în măsură să ofere cele mai corecte informaţii pacientei care se confruntă cu această problemă. În ceea ce priveşte automedicaţia, aceasta reprezintă un fenomen extrem de riscant pentru pacienţi şi, din păcate, principala sursă de informare este internetul. Medicaţia trebuie furnizată doar de specialişti şi trebuie să fie ţintită pe problema pacientului, să se asocieze mai multe tratamente dacă este necesar, totul având ca scop un rezultat terapeutic bun, dar şi un profil ridicat de siguranţă a pacientului”.

Pacientele iau informaţia de pe internet, dar le lipseşte capacitatea de selecţie a celui mai bun tratament. Există mai multe alternative de tratament şi mai multe produse, dar nu se cunoaşte care este soluţia ideală personalizată pentru fiecare pacientă - acesta este rolul medicului în fond - de a personaliza terapia pentru cea mai înaltă eficienţă” a declarat pentru organizatori Prof. Univ. Dr. Radu Vlădăreanu (m.pr. obstetrică-ginecologie, UMF „Carol Davila”, Spitalul de Urgenţă „Elias”, Bucureşti). 

Prof. Univ. Dr. Vlad Tica (m.pr. obstetrică-ginecologie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Constanţa) este de părere că, “pe de o parte pacientele informate reprezintă un partener mai bun de discuţie, iar pe de altă parte, ele vin cu idei incorecte – şi este mai greu să reiei o întreagă argumentaţie – în special în acest timp al vitezei. Mai este problema alocării resurselor – pacientele vin deseori cu ideea că ceea ce este posibil pe internet (chiar daca real, în unele situaţii) este posibil şi in situaţia concretă a alocării resurselor de care dispune medicul respectiv”, iar o soluţie la aceste provocări ar putea fi reprezentată de finantarea sistemului sanitar, astfel încât să poată fi alocat un timp mai mult fiecărui pacient.

Timpul alocat discuţiei cu pacientul reprezintă un factor important în asigurarea complianţei la tratament este de părere şi Prof. Univ. Dr. Radu Vlădăreanu.  Din păcate, doar în ultimă instanţă pacientele recurg la sfatul medicului, iar medicul trebuie să fie conştient că pacientele sunt mult mai informate decât erau acum 3-5 ani. Medicul ar trebui să discute cu pacientele şi să detalieze schema de tratament aleasă pentru a ajunge la tratament personalizat şi o complianţă maximă”. 

Şi Dr. Alin Nicolescu (m.pr. dermatologie şi venerologie, CMDT Policlinica Roma, Bucureşti) punctează importanta complianţei pacientului. “Nu poţi spune pacientului “fă asta pentru că aşa vreau eu”. Pacientului trebuie să i se explice ce are şi de ce îi este recomandată o anumie terapie, în acest fel devine părtaş la tratament şi îl acceptă mult mai uşor. Pacienţii care au încercat în prealabil un produs considerat bun, dar nu a avut nici un efect în cazul lor, trebuie să li se explice că a fost administrat incorect într-un stadiu al afecţiunii care nu i se potrivea, de aceea este mai indicat să folosească un alt produs”. 

“De multe ori pacientele care au o problemă de tip medical trebuie să viziteze mai mulţi medici pentru a o rezolva, iar deseori după ce cred că au găsit într-un final soluţia, problema reapare. În această situaţie sunt deseori femeile adulte cu acnee, care ajung să efectueze frecvent tratamente pe perioade lungi cu antibiotice orale sau alte preparate care pot avea efecte adverse pe termen lung, doar din dorinţa de a scăpa definitiv de această problemă. În aceeaşi situaţie sunt şi femeile cu infecţii vaginale recidivante, de multe ori ajung să-şi piardă speranţa că poate există o soluţie care rezolvă definitiv afecţiunea neplacută cu care se confruntă sau devin victime ale “şarlatanilor” de pe internet, care îşi promovează produse scumpe, cu eficienţă şi siguranţă îndoielnică, dar adevarate panacee universale. În mod clar, încrederea în medici a pacienţilor care se confruntă cu aceste probleme se slăbeşte treptat după fiecare tratament eşuat. De aceea sunt necesare protocoale clinice eficiente, în măsură să rezolve definitiv afecţiunile recidivante, utilizând produse farmaceutice de calitate şi cu înalt profil de siguranţă pentru sănătate. Pacienţii trebuie să ştie că uneori un tratament eficient poate să dureze câteva luni sau chiar ani, în funcţie de tipul afecţiunii, dar şi specialiştii trebuie să fie pregătiţi să-şi modifice sau să-şi îmbunătăţească protocoalele terapeutice existente şi să se alinieze la noile tendinţe internaţionale din domeniul medical” a precizat Dr. Massimo Bonsi, organizator al simpozionului care a oferit contextul favorabil discuţiilor cu privire la particularităţile abordării pacienţilor în epoca modernă. 
  
În cadrul simpozionului organizat de Solartium Prof. Dr. Calin Giurcăneanu a concluzionat că, pentru a se asigura succesul tratamentului, “medicul trebuie să fie acceptat de pacient. Dacă medicul nu reuşeşte să stabilească o relaţie bună cu pacientul, atunci aderenţa la tratament va fi inexistentă. În viitorul apropiat, stabilirea unei relaţii bune cu pacientul ar trebui să fie prioritară oricărui medic”. 

Solartium Group va continua să susţină educaţia medicală şi reprezentanţii companiei au declarat că doresc să aibă o contribuţie majoră în alinierea protocoalelor terapeutice locale cu cele internaţionale, facilitând în acest fel accesul pacienţilor şi medicilor din România la cele mai recente terapii descoperite în domeniul farmaceutic la nivel mondial. 

“Este cel de-al doilea simpozion de acest tip pe care l-am organizat şi, ţinând cont de succesul pe care l-am avut până acum, dorim să organizăm astfel de manifestări şi în alte oraşe din ţară” a adăugat Dr. Massimo Bonsi.