La nivel mondial, consumul scăzut de fructe şi legume produce aproximativ 1,7 milioane de decese, arată statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Concret, consumul insuficient de fructe şi legume reprezintă cauza a 14% din decesele prin cancer gastrointestinal, 11% din decesele survenite prin cardiopatie ischemică şi 9% din cele produse prin infarct miocardic acut. În acest context, specialiştii în nutriţie fac apel la intensificarea eforturilor necesare elaborării și implementării unui plan de măsuri pentru reducerea incidenţei crescute a bolilor cauzate de dezechilibrele alimentare. Acesta este şi scopul Conferinţei „Sănătate prin Alimentaţie”, ajunsă anul acesta la cea de-a patra ediţie.
Manifestarea ştiinţifică, organizată sub egida Academiei Române va avea loc pe 25 octombrie 2014, la Hotelul Ramada Parc din Bucureşti și își propune să evidenţieze rolul major pe care îl joacă alimentația sănătoasă în întreținerea sănătății și prevenirea apariției a numeroase afecțiuni. Evenimentul este organizat științific de Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii, în parteneriat cu Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Societatea de Nutriţie din România și Fundația Națională Știință și Artă.
„Ştim cu toţii că noi, românii, avem printre cele mai stresante şi agitate stiluri de viaţă. Tocmai de aceea, pentru a ne feri de numeroase boli cauzate de dezechilibrele alimentare, este necesar să reînvăţăm să mâncăm sănătos”, a declarat acad. Maya Simionescu, director al Institutului de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu” şi copreşedinte al conferinţei.
La rândul său, prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române şi copreşedinte al Conferinţei Sănătate prin Alimentaţie susţine că „introducerea fructelor şi legumelor în dieta zilnică poate preveni majoritatea bolilor cronice netransmisibile, precum bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, cancerul şi bolile pulmonare”.
„Există dovezi potrivit cărora alimentele cu o valoare energetică ridicată, bogate în grăsimi şi zaharuri, favorizează instalarea obezităţii, în timp ce consumul adecvat de fructe şi legume previne obezitatea. Iată de ce este important să promovăm principiile unei alimentaţii sănătoase şi să îmbunătăţim cultura nutriţională a populației printr-o educaţie nutriţională continuă”, a completat prof. dr. Nicolae Hâncu.
Cea de-a IV-a ediţie a Conferinţei „Sănătate prin Alimentaţie” aduce la aceeaşi masă de discuţii reputaţi medici şi specialişti din România. Programul manifestării este unul complex, format din patru sesiuni ştiinţifice, în care participanţii şi profesioniştii în nutriţie vor dezbate împreună subiecte legate de cultura nutriţională populaţională, siguranța alimentară şi rolul profilactic al alimentației sănătoase în diferite afecţiuni ca diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, afecţiunile renale sau obezitatea. De asemenea, vor fi prezentate şi cele mai noi informaţii din domeniile diabetului zaharat, nutriţiei şi bolilor metabolice, cardiologiei, medicinei de familie etc.
Demarată în anul 2011, Conferinţa „Sănătate prin Alimentaţie” se desfăşoară sub egida Academiei Române şi este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate alimentaţiei sănătoase din România. Manifestarea se adresează profesioniştilor din domeniul medical, urmărind creşterea nivelului educaţiei medicale continue, cu privire la rolul major pe care alimentația sănătoasă îl joacă în întreținerea sănătății și prevenirea apariției diferitelor afecțiuni.
Conferinţa „Sănătate prin Alimentaţie” 2014 este creditată cu puncte EMC. Înregistrarea pentru participarea la eveniment se face online, completând formularul publicat pe site-ul www.sanatateprinalimentatie.ro.
Organizator ştiinţific: Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii
Parteneri științifici: Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice; Societatea de Nutriţie din România
Partener: Fundația Națională Știință și Artă
Management eveniment: Sănătatea Press Group
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu