Infecția cu rotavirus la copiiii

Rotavirusul, un virus din familia Reoviridae, este responsabil pentru cele mai multe dintre episoadele de vărsături și diaree la sugari și la copiii sub 3 ani. Practic 95% dintre copii sunt infectați cu Rotavirus până la vârsta de 3-5 ani, cu un vârf de incidență între 6-24 luni.
 
Anual, în toată lumea, se înregistrează circa 2 milioane de cazuri/an de gastroenterită severă, determinată de Rotavirus. Gastroenterita cu Rotavirus reprezintă și cea mai frecventă cauză de diaree nosocomială, 1 din 5 copii spitalizați dezvoltând acest tip de gastroenterită.

Majoritatea cazurilor de diaree cauzată de rotavirus se vindecă de la sine, însă există și forme severe ale bolii, când copilul are febră ridicată, se deshidratează rapid, iar viața sa este pusă în pericol. În cazurile grave, este absolut necesară spitalizarea.
 
Mai ales la sugari, infecția provocată de aceste virusuri provoacă un serios disconfort, cu diaree și vomă care durează mai multe zile la rând, ceea ce poate duce la deshidratare severă și care, în lipsa unui tratament eficient, poate deveni fatală.
 
Gastroenterita cu Rotavirus este foarte contagioasă, iar virusul este rezistent la produsele de igienă casnică, astfel încât toți membrii familiei unui copil bolnav se pot molipsi. În plus, răspândirea virusului în comunitățile de copii (creșe, grădinițe, etc.) este foarte rapidă.

Virusul se transmite pe cale fecal-orală, în special prin mâini murdare și igienă necorespunzătoare. El afectează intestinul subțire, localizându-se la nivelul vilozităților intestinale, pe care le infectează și le distruge, provocând gastroenterita. Rotavirusul este prezent în scaun cu circa două zile înaintea debutului bolii și este excretat timp de până la trei săptămâni după dispariția diareei. În unele cazuri mai grave, sau în cazul persoanelor cu imunitate scăzută, virusul se poate excreta timp de până la opt săptămâni.
 
Din cauza felului în care evoluează și se manifestă infecția, detectarea virusului se poate face doar după perioada de incubație, probele biologice recoltate de la pacient putând fi până atunci fals negative. Iată de ce, în practica medicală curentă, screeningul corect și eficient al rotavirozelor impune prelucrarea a două probe biologice diferite, la interval de minimum două zile.

Prevenția și tratamentul rotavirozelor
 
Prevenția infecțiilor cu rotavirus se poate realiza prin vaccinarea copilului, începând de la vârsta de 6 săptămâni; se administrează oral 2 doze de vaccin la minimum 4 săptămâni interval. Acest vaccin este opțional și se poate administra împreună cu celelalte vaccinuri obligatorii din schema de vaccinare.
 
În cadrul metodelor preventive, sunt importante și măsurile de igienă, care constau în:
 
•   spălarea frecventă a mâinilor copilului, dar și a persoanei care îngrijește copilul, mai ales după schimbarea scutecului sau a pampersului;
•    folosirea oliței sau a toaletei;
•    limitarea contactului mână-gură;
•    dezinfecția jucăriilor și a spațiilor de joacă.

Din punctul de vedere al tratamentului, atitudinea corectă în fața gastroenteritei cu Rotavirus include:

•    prevenirea deshidratării prin administrarea de lichide sau de săruri de rehidratare, în cantități mici și repetate;
•    dacă pacientul are apetit, se continuă alimentația naturală sau se pot administra formule de lapte delactozate;
•    atunci când copilul nu acceptă lichidele sau mâncarea, este necesară spitalizarea și hidratarea pacientului prin perfuzie endovenoasă.
 
Durata spitalizării în gastroenterita cu Rotavirus care asociază sindromul de deshidratare este de 2-5 zile. 
Copiii bolnavi nu trebuie duși în colectivitatea de copii timp de 3 săptămâni după declanșarea primelor simptome.

Screening pentru rotaviroze, în Centrul de Pediatrie Arcadia

În Centrul de Pediatrie Arcadia, gastroenterita cu Rotavirus reprezintă cca 30% din totalul gastroenteritelor care necesită spitalizare.
 
Începând din toamna anului trecut, Centrul de Pediatrie Arcadia a introdus screeningul pentru rotaviroze, prin care se realizează investigarea corectă a tuturor pacienților suspecți de infecție cu Rotavirus, pacienții care prezintă manifestări de gastroenterită beneficiind de un pachet de diagnostic ce cuprinde: coprocitogramă + coprocultură (cultură + antibiogramă) + 2 determinări ale antigenului rotavirus.
 
Includerea în screening a copiilor spitalizați în Centrul de Pediatrie Arcadia se bazează pe următoarele criterii specifice diagnosticării rotavirozelor:

•    criteriul vârstă: sunt afectați copiii cu vârsta cuprinsă între 3 luni și 3 ani;
•    criteriul sezonier: este o diaree care apare mai frecvent între lunile octombrie și iunie, cu un maximum de incidență între lunile decembrie și februarie;
•    criteriul clinic: diaree apoasă severă (cu emisia a peste 3 scaune/zi, putând ajunge până la 15-20 de scaune diareice în 24 ore), vărsături frecvente, febră și dureri sau crampe abdominale. În general pacienții care prezintă scaune și vărsături frecvente au riscul de a dezvolta stări de deshidratare severă, mai grave la sugar și la copilul mic, care – nediagnosticate și netratate la timp – pot fi letale. Boala apare la copiii care nu au fost vaccinați facultativ împotriva Rotavirusului în primele 4 luni de viață.
•    criterii de laborator: sunt reprezentate de prezenta antigenului Rotavirus în materiile fecale și de absența reacției inflamatorii în coprocitogramă.

Dr. Codruța Iliescu-Halițchi, medic primar pediatru, Centrul de Pediatrie Arcadia Iași   



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu