Ziua Mondială a Somnului: “Somn odihnitor, Respiraţie uşoară, Corp sănătos”


 Vă simţiţi lipsiţi de puteri? Aveţi nevoie de o cafea în plus pentru a rămâne treji? Odihna este extrem de importantă în funcţionarea în parametri normali a organismului, iar obiceiurile de somn pe care le aveţi pot contribui la lipsa unui somn de bună calitate, ceea ce poate duce la alte probleme de sănătate.

Vineri, 14 Martie 2014, a fost celebrată la nivel global “Ziua Mondială a Somnului”, eveniment ce are ca scop aducerea în atenţia publicului a problemelor legate de somn - în condiţiile în care o treime din viaţa noastră o petrecem dormind.

Anul acesta, sloganul Zilei Mondiale a Somnului este “Somn odihnitor, Respiraţie uşoară, Corp sănătos”, un mesaj 3-in-1 ce are ca scop evidențierea factorilor de risc ai apneei în somn care pot fi preveniţi.
Somnul insuficient şi problemele de somn reprezintă o problemă serioasă de sănătate publică şi de ordin social.

“Insomnia şi/sau hipersomnia sunt semnalate la 75% din persoanele cu boli depresive şi sunt asociate cu creşterea de 10 ori a riscului de dezvoltare a bolilor depresive şi tulburărilor bipolare”, a declarat Prof. Dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Fondatorul Secţiunii de Somnologie.

Somnul este o componentă importantă pentru sănătatea indivizilor, încă din primii ani de viaţă. De altfel, potrivit Societăţii Europene de Studiu a Somnului (ESRS), medicina somnului ar trebui sa devină o specializare recunoscută în toate ţările europene.

“Între 25% şi 40% dintre copii pot prezenta un tip de tulburare de somn pe perioada copilăriei. Reducerea duratei de somn, un program de somn variabil şi calitatea slabă a somnului pot duce la afectarea performanţelor cognitive, cardiovasculare şi metabolice”, a declarat Dr. Mihaela Oros, preşedintele Asociaţiei pentru Tulburările de Somn la Copii şi Adolescenţi.

Potrivit acesteia, 10% dintre copii sforăie, iar 20% dintre aceştia suferă de apnee în somn, în timp ce 15% dintre copii adorm în timpul orelor de şcoală.

O altă categorie care este puternic afectată de problemele de somn este cea a şoferilor, în condiţiile în care somnolenţa şi problemele legate de somn determină 20% din accidentele rutiere şi au dus la catastrofe majore industriale şi de trafic în ultimele decade.

De altfel, potrivit unui ordin al Ministerului Transporturilor de la sfârşitul anului trecut, persoanele care suferă de sindromul de apnee în somn sever netratat, nu sunt apte pentru condus vehicule.

„În populaţia generală, problemele de somn sunt reprezentate de somnul prea scurt şi deficitul de somn/datoria de somn dar şi de existenţa unor boli nediagnosticate sau ignorate, precum insomnia, sindromul de apnee, hipersomnia şi administrarea anumitor medicamente”, a declarat Dr. Oana Deleanu, președintele Secţiunii de Somnologie şi Ventilaţie Non-Invazivă.

Potrivit studiului online “Wake up Bus”, proiect lansat în iulie 2013 şi ale cărui rezultate au fost prezentate Parlamentului European în octombie 2013 (simpozion la care a participat şi Dr. Oana Deleanu), România s-a situat pe locul 10, din 19 ţări, ca frecvenţă a adormirii la volan, dar pe locul cinci ca număr de accidente la volan cauzate de somnolenţă; dintre accidentele rutiere astfel provocate, 44% s-au produs în timpul orelor de serviciu; toţi şoferii implicaţi în accidente erau conştienţi că nu s-au odihnit corespunzător (din diverse motive) în noaptea anterioară. Iar dintre bărbaţii respondenţi la chestionar (chiar şi în absenţa somnolenţei sau a accidentelor rutiere), peste 60% prezentau risc intermediar sau mare de a suferi de sindrom de apnee în somn.

Efecte periculoase ale somnolenţei:
  •  Iluzii vizuale = “atracţii fatale’’;
  • Euforie/optimism crescut cu privire la capacitatea de a şofa;
  • Asumarea unor riscuri mai mari;
  • Percepţie distorsionată a deficitului de vigilenţă;
  • Efectul alcoolului se dublează la cei somnolenţi.

Celebrarea Zilei Mondiale a Somnului are scopul de a atrage atenţia asupra ecoului tulburărilor de somn în viaţa fiecărui individ, a necesităţii recunoaşterii acestei specialităţi şi în România şi a corecţiei legislaţiei privitoare la controalele somnografice la grupe de risc importante - şoferi, controlori de trafic, supraveghetori de trafic, mecanici de locomotivă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu