Ziua Mondială a Rinichiului – un semnal de alarmă pentru români

În cinstea Zilei Rinichiului, bea un pahar cu apă!

În România, Boala cronică de rinchi este frecvent ignorată: deși peste 1,8 milioane de persoane sunt raportate de medicii de familie ca având factori de risc, numai 45.000 sunt diagnosticate de aceștia ca având boală cronică de rincihi.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, Societatea Română de Nefrologie doreşte să tragă un semnal de alarmă asupra pericolului reprezentat de boala cronică de rinichi în rândul populaţiei. Anul acesta, România şi Republica Moldova celebrează Ziua Mondială a Rinichiului pe 13 martie, sub sloganul “În cinstea Zilei Rinichiului, bea un pahar cu apă!”.


“A avea boală cronică de rinichi din păcate, reprezintă poate cel mai important marker de prognostic negativ. Deci, dragi pacienţi, gândiţi-vă la rinichii dumneavoastră, testaţi-vă funcţia renală. Este poate cel mai important predictor de sănătate sau, dimpotrivă, de boală”, a declarat Prof. Dr. Adrian Covic, preşedintele Societăţii Române de Nefrologie.

Din cauza prevalenței mari, de 11-15%, boala cronică de rinichi este recunoscută ca o problemă de sănătate publică în majoritatea țărilor lumii. Pacienții cu boală cronică de rinichi au un risc mare nu numai de a necesita tratament de substituție a funcțiilor renale prin dializă sau transplant, ci și de evenimente cardio-vasculare. Acest risc poate fi redus, dacă boala cronică de rinichi este diagnosticată în stadii de început și se aplică măsuri simple de încetinire a progresiei”, a declarat Prof. Dr. Gabriel Mircescu, preşedintele Comisiei de Nefrologie din Ministerul Sănătăţii.

Potrivit Profesorului Gabriel Mircescu, în România, boala cronică de rinchi este frecvent ignorată: deși peste 1,8 milioane de persoane sunt raportate de medicii de familie ca având factori de risc, numai 45.000 sunt diagnosticate de aceștia ca având boală cronică de rincihi.



“Cu alte cuvinte, din cele aproximativ două milioane de persoane estimate a avea boală crornică de rinchi, sunt diagnosticate și tratate numai 2%. Pentru remedierea acestei situații, o soluție ar fi îngrijirea integrată a pacienților cu boală cronică de rinichi, în grupuri de practică medicală pluridisciplinare, care includ cabinete ale medicilor de familie, diabetologilor și nefrologilor, spitale cu secții de nefrologie și centre de dializă sau de transplant renal”, a subliniat Prof. Dr. Gabriel Mircescu.

În 1995, în România existau doar 35 de centre de dializă, toate de stat, unde erau trataţi cei circa 1.200 de bolnavi. De atunci şi până acum, numărul centrelor de dializă a crescut puternic, doar în ultimii opt ani fiind înfiinţate 80 de centre noi.

Totodată, numărul total al bolnavilor aflați în tratament la sfârșitul fiecărui an (bolnavi prevalenți) a crescut continuu. Ritmul de creștere nu a fost însă constant: perioadei inițiale de creștere rapidă (1996-2000: +32,7%/an) i-au urmat perioade de creștere mai lentă (2001-2006), pentru ca ritmul să crească din nou la 7,8%/an în perioada 2007-2012, ca urmare a procesului de privatizare.

Anual, Ziua Mondială a Rinichiului abordează o temă specifică. Dacă anul trecut evenimentul a vizat lezinuile acute ale rinichilor, în 2014 motto-ul Zilei Mondiale a Rinichiului este “În cinstea rinichiului, bea un pahar cu apă!”.
Obiectivele acestei campanii sunt:
  • Încurajarea unui comportament preventiv;
  • Încurajarea monitorizării riscului de a dezvolta boală cronică de rinichi;
  • Educarea populaţiei în ceea ce priveşte rolul lor esenţial în depistarea şi reducerea riscului de boală cronică de rinichi.
  • Rinichii sunt responsabili cu detoxifierea organismului ajutând la eliminarea substanţelor toxice şi a surplusului de lichide din organism.
  • Diagnosticarea precoce a bolii cronice de rinichi este esenţială şi permite tratarea corespunzătoare, înainte ca boala să se agraveze. Diagnosticarea precoce este singura alternativă prin care se poate limita semnificativ impactul bolii cronice de rinichi asupra sistemului de sănătate.
Ce trebuie să faceţi pe 13 Martie si nu numai:
  •  Începeţi ziua prin a bea un pahar cu apă;
  •  Încurajaţi-vă familia să bea zilnic un pahar cu apă înainte de micul dejun;
  •  Transmiteţi-le prietenilor şi colegilor care este importanţa rinichilor şi încurajaţi-i să bea suficientă apă zilnic;
  •  Postaţi pe pagina de Facebook Ziua Mondială a Rinichiului o poză cu dvs. bând un pahar cu apă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu