Diagnosticul de boală Lyme poate fi pus doar de medicii infecţionişti

Anual, la nivel european, sunt raportate aproximativ 85.000 de cazuri de boala Lyme, potrivit datelor de la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (European Center for Disease Prevention and Control - ECDC). 

În ultimii ani, în rândul opiniei publice se vehiculează diverse informaţii legate de boala Lyme. În acest context, specialiştii atrag atenţia asupra importanţei informării corecte, din surse legitime, despre ce înseamnă această afecțiune, cum trebuie acționat și care sunt riscurile atunci când vine vorba de înţepătura de căpușă. 
Potrivit specialiștilor, România nu se află într-o zonă geografică în care incidenţa bolilor transmise prin vectori să fie ridicată, dar, cu toate acestea, modificările climatice din ultimii ani, transporturile şi turismul internaţional favorizează apariţia acestor afecțiuni în zone în care până acum nu erau raportate astfel de cazuri. Drept urmare, anumite boli transmise prin vectori au început să fie identificate şi în țara noastră. 


„Malaria, febra dengue şi febra galbenă reprezintă cazuri de import în Uniunea Europeană, însă probleme medicale precum infecţia cu virusul West Nile, febra Chikungunya şi boala Lyme apar în fiecare an în Europa, inclusiv în România”, a declarat conf. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, adăugând că bolile transmise prin vectori constituie o problemă de sănătate publică la nivel global, reprezentând aproximativ 17% din patologia infecţioasă.

Boala Lyme sau Borelioza Lyme este o boală infecţioasă produsă de bacteria Borrelia Burgdorferi şi transmisă omului prin înţepătura de căpuşă. Trebuie menţionat că nu toate căpuşele sunt purtătoare de această bacterie şi că nu toate înţepăturile de căpuşe produc boala Lyme. Afecţiunea este atent monitorizată în România din anul 2010, când au fost diagnosticate 312 cazuri. Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în 2013 au fost diagnosticate 1.052 de cazuri de boală Lyme, cu 60% mai puţine decât în anul precedent, cand au fost depistate 1.762 de cazuri.  

Boala Lyme poate fi prevenită simplu prin înlăturarea căpuşei, toaletarea plăgii şi administrarea unei doze de antibiotic, la indicația medicului. Stadiile secundare şi terţiare ale acestei afecţiuni sunt foarte rare şi nu reprezintă în niciun caz o problemă de sănătate publică. Pentru a evita diagnosticul eronat, tratamentul prelungit şi nejustificat cu antibiotice, care este deosebit de periculos pentru pacienţi, recomandarea noastră pentru public este de a se prezenta doar la clinici şi spitale de boli infecţioase pentru stabilirea diagnosticului şi a tratamentului”, a adăugat conf. dr. Alexandru Rafila, în cadrul conferinţei de presă „Mituri şi adevăruri în boala Lyme”, organizată cu ocazia simpozionului „Infecţiile transmise prin vectori în contextul globalizării şi al schimbărilor climatice”.

În fiecare an, la nivel mondial, se înregistrează peste un miliard de cazuri de malarie, febră dengue, boală Lyme sau febra galbenă, boli purtate de ţânţari, muşte, căpuşe şi alţi vectori, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). În ciuda faptului că majoritatea acestor boli pot fi prevenite şi tratate cu succes, anual ele sunt răspunzătoare de mai mult de un milion de decese. De asemenea, datele OMS la nivel global arată că peste 600.000 de persoane mor anual din cauza malariei, în timp ce boala Chagas, leishmanioza şi schistosomiaza afectează câteva milioane de oameni.

Simpozionul „Infecţiile transmise prin vectori în contextul globalizării şi al schimbărilor climatice” este organizat de Societatea Română de Microbiologie şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino”, sub egida Academiei de Ştiinţe Medicale. 

Manifestarea subliniază importanţa şi necesitatea abordării multidisciplinare integrate în reducerea incidenţei bolilor transmise prin vectori şi se adresează atât medicilor infecţionişti, cât şi specialiştilor din domeniile conexe problematicii bolilor transmise prin vectori. Simpozionul este conceput ca o platformă de dezbatere şi de identificare a noilor metode de control, de la diagnostic, tratament şi prevenţie până la supravegherea circulaţiei şi combaterea vectorilor.

www.srm.ro 

Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, premiată pentru Campania Naţională „Controlează-ţi Diabetul!” la Gala Medica 2014


Campania Naţională „Controlează-ţi Diabetul”, organizată ştiinţific de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice – preşedinte: prof. dr. Maria Moţa, management eveniment Sănătatea Press Group, a câştigat premiul publicului pentru „Cea mai bună campanie de sănătate” oferit de Colegiul Medicilor din România. Distincţia a fost înmânată miercuri seara, în cadrul celei de-a VI-a ediţii a Galei Medica, eveniment care răsplăteşte profesioniştii din sistemul sanitar românesc pentru eforturile depuse în promovarea şi încurajarea valorilor pozitive ale sănătăţii şi ale profesiei de medic.

În 2014, premiul publicului pentru „Cea mai bună campanie de sănătate” a fost ridicat de vicepreşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, conf. dr. Cristian Guja.

În primul rând vreau să le mulţumesc colegilor mei, presei, tuturor celor care ne-au votat. Cred că premiul trebuie dedicat tuturor specialiştilor în domeniul diabetului de la noi din ţară, care s-au implicat în această campanie – „Controlează-ţi Diabetul”, realizată cu sprijinul Sănătatea Press Group. Scopul ei este de a atrage atenţia specialiştilor din domeniul medical, autorităţilor şi, în primul şi în primul rând, populaţiei asupra importanţei preventiei, diagnosticarii precoce şi controlului acestei afecţiuni şi asupra severităţii complicaţiilor asociate.Se ştie că în prezent diabetul zaharat este principala cauză de orbire în ţările dezvoltate, principala cauză de amputaţie non-traumatică şi principala cauză de boală cronică renală. Vă mulţumesc încă o dată şi sper ca munca noastră de zi cu zi să dea un pic de speranţă persoanelor cu diabet zaharat”, a declarat conf. dr. Cristian Guja, vicepreşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Campania Naţională „Controlează-ţi Diabetul” are ca scop principal informarea şi educarea publicului larg cu privire la importanţa prevenţiei şi controlului eficient al acestei afecţiuni, precum și îmbunătaţirea stilului de viaţă pentru persoanele cu diabet zaharat. Campania vizează implicarea specialiştilor, autorităţilor şi a mass-mediei în propagarea mesajelor de alarmă cu privire la incidenţa şi prevalenţa crescută a cazurilor de diabet în România, promovând adoptarea unui stil de viaţă sănătos.

Lansată în 2011 la Craiova, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, Campania Naţională „Controlează-ţi Diabetul” a implicat până în acest moment aproape 2.000 de medici diabetologi şi din alte specialităţi implicate în managementul diabetului zaharat, prin simpozioanele şi cursurile de diabet desfăşurate. Peste 7.300 de persoane şi-au testat glicemia şi hemoglobina glicată în cadrul celor şase ediţii ale campaniei organizate până în prezent. A fost lansat primul imn de luptă împotriva diabetului, au fost colantate mai multe mijloace de transport în comun dedicate prevenţiei şi educaţiei în diabet şi au fost organizate numeroase activităţi centrate pe adoptarea unui stil de viaţă sănătos: concursuri de volei, flash moburi, concursuri de biciclete, înalţare de zmee, gimnastică ritmică, videoproiecţii dedicate prevenţiei diabetului zaharat, activităţi de promovare a mişcării prin dans şi conferinţe de presă.

„Această campanie este cea mai grea manifestare pe care eu şi colegii mei am organizat-o. Complexitatea campaniei este dată de numărul mare de acţiuni desfăşurate: avem o acţiune de testare a glicemiei şi hemoglobinei glicate, organizăm un curs destinat profesioniştilor în domeniu, plus o serie de acţiuni pentru publicul larg, prin care promovăm mişcarea ca exerciţiu fizic şi prin care dorim să atragem atenția că diabetul zaharat este o reală problemă. Am colantat mijloace de transport în toate orașele în care am făcut aceste campanii pentru că mesajele noastre reprezintă un mijloc important de informare a populaţiei cu privire la problematica diabetului zaharat”, a declarat prof. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Având în vedere creşterea epidemică a diabetului zaharat la nivel mondial şi, implicit, şi în România, se impun măsuri suplimentare de prevenţie şi control a afecţiunilor metabolico-nutriţionale. „Tratamentul diabetului este extrem de complex, gravitatea complicațiilor este deosebită, iar consecințele sociale, profesionale și familiale sunt devastatoare. Diabetul zaharat este o afecţiune complexă, care necesită o abordare multidisciplinară, dar şi acţiuni de informare şi educare a populaţiei cu privire la metodele de prevenţie şi control, aşa cum este Campania Naţională Controlează-ţi Diabetului”, a mai adăugat prof. dr. Maria Moţa.

Campania Naţională „Controlează-ţi Diabetul” se desfășoară anual, prin rotaţie, în cele mai importante centre de diabet din România. A debutat în Craiova în 2011 şi a continuat în 2012 cu ediţiile de la Constanţa şi Oradea, iar în 2013 la Piteşti şi Cluj-Napoca. În martie 2014 a avut loc ediţia de la Galaţi şi tot în acest an, Campania ajunge în Capitală. Ediţia din Bucureşti se va desfăşura în perioada 12-15 noiembrie şi coincide cu Săptămâna de Luptă Împotriva Diabetului și cu Ziua Mondială a Diabetului.

La fiecare 9 minute, un român este diagnosticat cu sindrom coronarian acut - principala cauză de mortalitate cardiovasculară din România

Aproximativ 150.000 de români mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentând circa 60% din totalul deceselor înregistrate, iar estimările indică date la fel de alarmante pe viitor, în special prin contribuţia factorilor de risc cardiovascular: hipertensiune arterială, dislipidemie, diabet zaharat, obezitate, fumat, sedentarism.

De altfel, potrivit statisticilor, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate din lume, iar situaţia va rămâne la fel şi în următorii 20 de ani, România rămânând una din ţările cu risc crescut.

„Alarmant este că a scăzut şi vârsta la care apare boala, pentru că toată această patologie este cauzată de modul nostru de viaţă. Boli care apăreau la 40-50-60 de ani apar acum la 20 de ani", a declarat Prof. Dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.

„La nivelul Uniunii Europene, bolile cardiovasculare ucid aproximativ două milioane de cetăţeni anual (cât o Slovenie întreagă!!!), mai mult decât toate formele de cancer la un loc. Deşi în unele ţări mortalitatea este în scădere, la nivel global situaţia se înrăutăţeşte, pe fondul creşterii tulburărilor metabolice (în special diabet zaharat şi obezitate) şi a unei populaţii îmbătrânite”, a declarat Fausto Pinto, preşedintele Societăţii Europene de Cardiologie, prezent la European Heart Network Annual Workshop and General Assembly, eveniment organizat de Fundaţia Română a Inimii, ca parte a Săptămânii Europene a Prevenţiei.



Prin numărul mare de cazuri (59.000/an) şi mortalitatea ridicată (1 din 6 pacienți decedează la un an de la diagnostic), Sindromul coronarian acut (SCA) reprezintă principala cauză de mortalitate cardiovasculară în România. SCA se defineşte prin incapacitatea sângelui de a circula, ca urmare a îngustării arterelor şi reprezintă cea mai comună şi cea mai importantă boală cardiacă existentă. Depistată la timp, boala este tratabilă, însă riscul cardiovascular rămâne crescut, iar tratamentul prescris de medicul cardiolog trebuie respectat cu strictețe.

Ce este de făcut pentru reducerea mortalităţii prin boală coronariană în România?

Similar cu alte ţări din Europa, în România au fost dezvoltate programe speciale ce au ca scop prevenţia bolilor cardiovasculare. La doar patru ani de la lansare, Fundaţia Română a Inimii (FRI), entitate înfiinţată de către membrii Societăţii Române de Cardiologie pentru implementarea strategiei naţionale în domeniul prevenţiei bolilor cardiovasculare, a găzduit în premieră pentru Europa de Est, European Heart Network Annual Workshop and General Assembly – cea mai importantă întâlnire a liderilor europeni din domeniul fundaţiilor ce luptă împotriva bolilor cardiovasculare.

Deşi cei mai importanţi factori de risc ai bolilor de inimă şi ai accidentelor vasculare cerebrale sunt dieta nesănătoasă, lipsa de activitate fizică şi consumul de tutun, adeseori schimbarea acestora nu este suficientă, ci este nevoie şi de intervenţii coronariene şi tratament medicamentos. Astfel, pentru tratamentul bolilor cardiovasculare, au fost lansate pe piaţa din România medicamente foarte eficiente, de nouă generaţie, însă pacienţii trebuie să respecte în totalitate sfaturile medicului şi să combine aceste medicamente cu un stil de viaţă optimizat. De subliniat este faptul că tratamentele prescrise de medic trebuie urmate pe termen lung şi nu întrerupte de îndată ce simptomele bolii au fost ameliorate!

Aproape 800 de medici au luat parte la cea de-a 40-a ediţie a Congresului Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice


Cea de-a 40-a ediţie a Congresului Naţional al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice s-a bucurat de un program ştiinţific dens, format din 24 de sesiuni ştiinţifice, din care 8 sesiuni comune cu societăţi şi instituţii medicale implicate în managementul diabetului zaharat, workshop-uri şi sesiuni ale grupurilor de lucru. Pe parcursul celor patru zile de Congres (21-24 mai 2014), aproximativ 1.000 de persoane, din care 800 de medici, invitaţi speciali şi reputaţi profesori de la universităţi de prestigiu din lume au luat parte, la lucrările ştiinţifice susţinute de peste 100 de speakeri români şi străini.

„Ediţia jubiliară a Congresului Naţional al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din acest an a fost una dintre cele mai bune ediţii de până acum. Am avut alături de noi  peste 750 de medici români, 23 de reputaţi speakeri străini din 13 ţări şi patru continente, cărora le-am oferit un program ştiinţific complex format din 24 de sesiuni ştiinţifice. Au fost patru zile pline, în care am abordat numeroase probleme legate de cercetarea fundamentală, cercetarea clinică şi tratamentul persoanelor cu diabet zaharat. Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără implicarea şi dedicarea colegilor mei, cărora ţin să le mulţumesc pentru eforturile depuse”, a declarat prof. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Prezent la deschiderea oficială a Congresului Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, ministrul Sănătăţii, dr. Nicolae Bănicioiu, şi-a arătat îngrijorarea faţă de rezultatele finale ale studiului epidemiologic PREDATORR, potrivit cărora prevalenţa diabetului zaharat în România este de 11,6%. Cu alte cuvinte, numărul românilor cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani care suferă de această afecţiune variază între 1.535.413  şi  1.967.200. „Aceste rezultate ne mai arată că este nevoie de o strategie naţională pentru diabetul zaharat şi cred că Societatea de Diabet ar trebui să fie partenerul de platină al Ministerului pentru a pune la punct această strategie”, a declarat ministrul Nicolae Bănicioiu.

Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Diabet, Sir Michael Hirst, prezent şi el la ceremonia de deschidere a Congresului, a adus un tribut tuturor profesioniştilor care au ghidat Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din 1957 şi până în prezent şi care au contribuit susbtanţial la cercetarea în diabetul zaharat: „Sunt conştient şi de contribuţia adusă de prof. Nicolae Paulescu în studiul diabetului zaharat şi sunt extrem de recunoscător tuturor persoanelor implicate în descoperirea insulinei - o descoperire salvatoare de vieţi, care a permis fiicei mele să fie astăzi în viaţă, după ce a fost diagnosticată în urmă cu 20 de ani cu diabet zaharat de tip 1”.

Printre cele peste 600 de persoane care au asistat la deschiderea celui de-al 40-lea Congres al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice s-au numărat şi prof. dr. Pierre Lefébre, fost preşedinte IDF şi EASD, prof. dr. Şehnaz Karadeniz, preşedintele ales al IDF Europe, prof. dr. Alberto De Leiva Hidaldgo, fost vicepreşedinte EASD, precum şi mulţi alţi reprezentanţi de seamă ai diabetologiei româneşti şi internaţionale.

Tot în cadrul ceremoniei de deschidere a Congresului, medicii care au depus eforturi în lupta împotriva diabetului zaharat au fost recompensaţi cu premiile Societăţii Române de Diabet. Astfel, conf.dr. Romulus Timar a primit Marele Premiu al SRDNBM, dr. Paul Gagniuc a fost recompensat cu Premiul Anual, iar prof.dr. Mariana Graur a fost desemnată membru de onoare al Societăţii Române de Diabet. Câştigătoarele Premiului pentru profesia de medic din acest an au fost dr. Alina Nicolau şi dr. Julieta Cristescu, câştigătoarele Premiului pentru tineret au fost dr. Adina Mitrea şi dr. Anca Elena Crăciun, iar dr. Adrian Sturza a fost recompensat cu Bursa Paulescu. Titlul onorific de Doctor Honoris Causa a fost oferit prof.dr. Rodica Pop-Buşui, prof. dr. Dana Dabelea, precum şi lui Sir Michael Hirst.

Desfăşurată în 2014 sub egida celor mai importante organizaţii de diabet din lume – Federaţia Internaţională de Diabet (IDF) şi Asociaţia Europeană pentru Studiul Diabetului (EASD) manifestarea ştiinţifică a adus în prim plan istoria, tradiţia şi performanţa diabetologiei româneşti. 

Organizator ştiinţific: Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice
Parteneri principali: Novo Nordisk, Lilly Diabetes, AstraZeneca
Partener platină: Sanofi
Parteneri aur: Servier, MSD
Parteneri argint: Novartis, Berlin-Chemie, Abbott, Alfa Wassermann
Partener postere: TrustMed
Parteneri: Worwag Pharma, IME-DC Diabet, Pfizer, DG Group, Bayer, Torrent Pharma, Roche, Chimimportexport-Plurimex SRL, Merck Serono, Tehno Industrial SA, GlucoSprint, Spitalul Ponderas
Management eveniment: Sănătatea Press Group

Aproximativ 120 de medici, prezenţi la Cursul dinamic C.O.M.B.A.T., ediţia Iaşi

Aproape 120 de medici au luat parte la Cursul Naţional de Management al Bolnavului Hipertensiv – Actualități în Diagnostic și Tratament - C.O.M.B.A.T. 2, organizat de Societatea Română de Hipertensiune, pe 6 iunie 2014, la Hotel Unirea din Iaşi. Cu toţii au dezbătut, într-un cadru interactiv, ultimele noutăţi în domeniul hipertensiunii arteriale. Discuţiile s-au bazat pe o serie de cazuri clinice ilustrative, legate atât de diagnosticarea și tratarea complicațiilor hipertensiunii arteriale, cât și de relația de cauzalitate dintre hipertensiunea arterială și alte patologii. 

Cursul dinamic pentru medici C.O.M.B.A.T. 2, ediţia Iaşi, a favorizat schimbul de idei între medicii implicaţi în managementul hipertensiunii arteriale, pentru o mai bună monitorizare a pacientului hipertensiv. Lucrările au abordat p tematică extrem de diversă şi de mare interes atăt pentru medicii cardiologi, cât şi pentru cei din alte specialităţi conexe, implicate în managementul hipertensiunii arteriale: medici diabetologi, nefrologi, neurologi, internişti şi medici de familie.



Sunt foarte mulţumită de cum a ieşit acest curs, precum şi de cum a evoluat întregul proiect. Pot spune că această a doua ediţie a cusului COMBAT, construită puţin diferit de cea precedentă, a întrunit sufragiile tuturor. A avut un caracter mult mai interactiv, fapt care fără doar şi poate a atras mult mai mulţi participanţi. Un lucru extrem de important şi care ne bucură este că participanţii sunt din ce în ce mai activi şi foarte mulţi dintre ei rămân în sala de curs până la final. Sunt atraşi de tematică, de calitatea lectorilor, şi cu siguranţă de interactivitatea şi multidisciplinaritatea cursului. pe de altă parte, cursul a fost bine primit şi de lectori, care au venit cu mult interes şi au participat activ la toate dezbaterile”, a declarat prof. dr. Maria Dorobanţu, directorul cursului şi preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune.

La rândul său, directorul local al cursului, prof. dr. Cătălina Arsenescu-Georgescu, a explicat că organizarea cursului COMBAT la Iaşi înseamnă foarte mult pentru medicii practicieni ieşeni, care s-au arătat deosebit de interesaţi de tematica şi informaţiile prezentate.

Au fost sesiuni separate pentru cardiologie, sesiuni separate pentru pacientul diabetic hipertensiv, pentru pacientul neurologic hipertensiv, dar şi pentru pacientul renal hipertensiv. Astfel, cursul COMBAT a adus un cumul de informații extrem de folositoare, updatate conform ghidurilor, studiilor, trialurilor şi conform consensului de experți. Dacă pe parcursul unei zile, așa cum s-a întâmplat la acest curs, putem acumula și updata tot ceea ce înseamnă nou în domeniul hipertensiunii arteriale este un lucru cât se poate de benefic. În plus, nu s-a vorbit numai teoretic, s-a pronit de la experiența clinică, de la o prezentare de caz, după care, pe marginea acelei prezentări de caz, s-au prezentat datele teoretice updatate după ultimele publicaţii”, a declarat prof. dr. Cătălina Arsenescu-Georgescu.

Cursul  C.O.M.B.A.T. 2, ediţia Iaşi, a debutat cu prezentarea „Actualităţi în diagnosticul şi tratamentul HTA”, susţinută de prof. dr. Eduard Apetrei.  Apoi, în cadrul sesiunii „Complicaţiile cardiace ale HTA”, dr. Radu Sascău a prezentat un caz clinic, pe baza căruia prof. dr. Maria Dorobanţu, prof. dr. Cătălina Arsenescu-Georgescu şi dr. Roxana Darabont au dezbătut complicaţiile cardiace ale hipertensiunii arteriale în cadrul unei mese rotunde.

Sesiunea “Tulburările metabolice în hipertensiunea arterială” a fost deschisă cu prezentarea unui caz clinic de dr. Cristian Stătescu, care ulterior alături de prof. dr. Mariana Graur şi prof. dr. Florin Mitu a discutat despre abordarea pacientului hipertensiv cu tulburări metabolice.

“Microalbuminuria și hipertensiunea arterială” a fost o altă sesiune dezbătută în cadrul Cursului C.O.M.B.A.T. 2, ediţia Iaşi. Aceasta a demarat cu o demonstraţie practică privind mecanismele de apariţie şi tehnica determinării microalbuminuriei, realizată de conf. dr. Rodica Lighezan şi a continuat cu tema “Semnificaţia prognostică a microalbuminuriei”, prezentată de prof. dr. Cătălina Arsenescu-Georgescu.

A doua parte a cursului a început cu sesiunea “Hipertensiunea arterială la vârstnic”, moderată de prof. dr. Cristian Popescu. După prezentarea cazului clinic, realizată de dr. Liviu Macovei, a urmat o masă rotundă privind mecanismele hipertensiunii la vârstnic şi abordarea vârstnicului hipertensiv cu comorbidităţi, în cadrul căreia şi-au argumentat punctele de vedere prof. dr. Adrian Covic, prof. dr. Cristian Popescu, dr. Gina Botnariu şi Liviu Macovei.

Sesiunea “Urgenţele hipertensive”, moderată de prof. dr. Cătălina Arsenescu-Georgescu, a constat într-o discuţie dinamică între prof. dr. Eduard Apetrei, dr. Laurenţiu Lucaci şi dr. Oana Tăutu privind controlul tensiunii arteriale în disecţia acută de aortă şi edemul pulmonar acut hipertensiv, pornind de la un caz clinic prezentat de dr. Oana Tăutu.

Ultima sesiune ştiinţifică, “Tratamentul hipertensiunii arteriale”, a cuprins patru lucrări complexe, susţinute de dr. Bogdan Mihai, dr. Luminiţa Voroneanu, prof. dr. Maria Dorobanţu şi dr. Roxana Darabont privind redefinirea ţintelor terapeutice la hipertensivii diabetici şi la hipertensivii cu boală cronică de rinichi, despre hipertensiunea arterială rezistentă la tratament şi despre folosirea combinaţiile fixe sau flexibile în tratamentul HTA.

În paralel cu sesiunile cursului C.O.M.B.A.T. 2, ediţia Iaşi, dedicate în exclusivitate medicilor, a avut loc şi cursul interactiv pentru asistenții medicali, COMBAT ASIST, care de asemenea s-a bucurat de un număr foarte mare de participanţi.

Următoarea ediţie a cursului C.O.M.B.A.T. 2 din acest an va avea loc la Sibiu (27 iunie).

Organizator ştiinţific: Societatea Română de Hipertensiune
Management eveniment: Sănătatea Press Group

Sanofi anunţă rezultate pozitive în studiile de fază III pentru Toujeo® (insulină glargină [de origine ADNr] injectabilă, 300 U/mL)

  • O meta-analiză a trei studii clinice de fază III care au inclus persoane cu diabet zaharat tip 2 arată o reducere a riscului de episoade hipoglicemice nocturne de până la 31% comparativ cu Lantus 
  • Toate studiile programului de trialuri clinice de faza III „EDITION”, care a inclus şi un studiu cu persoane cu diabet zaharat tip 1 şi-au atins obiectivul primar
  •  EMA a acceptat spre evaluare dosarul pentru Toujeo

 Sanofi (EURONEXT: SAN şi NYSE: SNY) a anunţat că, într-o analiză cumulativă, produsul investigaţional Toujeo® [insulină glargină (de origine ADNr) injectabilă, 300 U/mL] a arătat constant reducerea semnificativa a numărului de episoade de hipoglicemie din orice moment al zilei, inclusiv pe timpul nopţii, comparativ cu Lantus® (insulină glargină [de origine ADNr] injectabilă, 100 U/mL). Analiza cumulativă a inclus datele de la trei grupuri diferite de pacienţi cu diabet zaharat tip 2. În această analiză s-au observat reduceri semnificativ mai pronunţate ale ratelor de hipoglicemie din orice moment al zilei, inclusiv nocturnă, la tratamentul cu Toujeo în perioada de titrare de 8 săptămâni, comparativ cu Lantus. 

„Toujeo a fost acceptat recent pentru evaluare de către EMA, ceea ce reprezintă un pas important  în extinderea portofoliului nostru de insuline”, a declarat Pierre Chancel, Senior VP, Divizia Globală de Diabet, Sanofi. „Suntem încurajaţi de rezultatele pozitive ale studiilor de fază III din programul EDITION, care demonstrează potenţialul Toujeo de a ajuta la rezolvarea nevoilor neacoperite ale persoanelor cu diabet.” 

Diabetul zaharat tip 2

Analiza cumulativă a cuprins studiile I, II şi III ale programului EDITION, studii clinice extensive de fază III desfăşurate la nivel mondial, care au evaluat eficacitatea şi siguranţa Toujeo la o populaţie largă şi diversă de pacienţi cu diabet zaharat tip 2. Rezultatele complete ale studiilor EDITION  I şi II au fost comunicate anterior.

Rezultatele complete ale studiului EDITION III au arătat că un număr semnificativ mai mic de persoane cu diabet zaharat tip 2, la care s-a iniţiat tratamentul cu insulină, au prezentat evenimente de hipoglicemie nocturnă pe perioada desfăşurării studiului (analiză post-hoc) la Toujeo comparativ cu Lantus. Acest efect a fost observat la un număr mai mare de pacienţi, deşi nesemnificativ statistic, pe parcursul primelor 8 săptămâni de titrare. 

Toate studiile de fază III din programul clinic EDITION prezentate în cadrul celei de-a 74-a ediţii a Sesiunii de Comunicări Ştiinţifice a Asociaţiei Americane pentru Diabet (ADA), la fel ca studiile raportate anterior, şi-au atins obiectivele finale propuse, demonstrând control glicemic similar al Toujeo comparativ cu Lantus. 

Geremia Bolli, Investigator Principal al studiului EDITION III şi Profesor de Endocrinologie la Universitatea din Perugia, Italia, a afirmat: „Evenimentele hipoglicemice, produse în orice moment al zilei şi pe timpul nopţii, nu trebuie subestimate – în special în cazul persoanelor care încep o nouă terapie cu insulină sau care schimbă regimul insulinic. După cum este cunoscut în practica clinică, multe persoane trec printr-o fază sensibilă atunci când încep tratamentul cu insulină, şi tind să renunţe la tratament sau să nu crească doza corect atunci când sunt expuşi la episoade de hipoglicemie. Reducerea evenimentelor hipoglicemice în această fază este relevantă pentru a-i susţine pe pacienţi astfel încât să îşi controleze mai bine diabetul.”  


Meta-analiza studiilor EDITION I/II/III

La o populaţie diversă de persoane cu diabet zaharat tip 2 (n=2676), o analiză cumulativă post-hoc a studiilor EDITION I, II şi III a demonstrat o reducere a raportului RR (rate ratio)(per participant-an) a evenimentelor de hipoglicemie nocturnă cu 31% (semnificativ statistic) pentru Toujeo comparativ cu Lantus pe perioada de studiu de 6 luni (raport: 0.69 [95% CI: 0.57 la 0.84]; p=0.0002). În plus, RR a fost redus (per participant-an) cu 14% (semnificativ statistic) pentru evenimentele de hipoglicemie din orice moment al zilei pentru Toujeo vs. Lantus (RR: 0.86 [95% CI: 0.77 to 0.97]; p=0.0116).

Abstractul meta-analizei studiilor EDITION I/II/III este intitulat: New insulin glargin 300 U/mL: Glycemic Control and Hypoglycemia in a meta-analysis of phase 3a EDITION Clinical Trials in People with T2DM (Ritzel et al. Poster Presentation, 15 June 2014, 12.00 – 14.00 pm PDT) [ABS 90-LB]).

Rezultatele complete ale EDITION III 

La persoanele cu diabet zaharat tip 2 care nu au reuşit să îşi controleze valorile glicemiei cu alte tratamente decât insulină, EDITION III (n=878) şi-a atins obiectivul primar, demonstrând un control glicemic similar comparativ cu nivelul bazal (reducere a HbA1C) între Toujeo şi Lantus după 6 luni de tratament [modificare medie LS -1.42 (0.05) şi respectiv -1.46 (0.05); diferenţă 0.04% (95% CI: -0.09 la 0.17)].

Procentul participanţilor cu evenimente de hipoglicemii severe sau confirmate (definite de glucoza plasmatică ≤70 mg/dL) produse pe timpul nopţii (hipoglicemie nocturnă) de la săptămâna 9 la luna 6 (principalul obiectiv secundar pre-stabilit) a fost asemănător. Pe durata perioadei de tratament de 6 luni, incidenţa unor astfel de evenimente de hipoglicemie pe timpul nopţii (% dintre participanţi cu ≥1 episod) a fost mai scăzută pentru cei trataţi cu Toujeo vs. Lantus [RR: 0.76 (95% CI: 0.59 la 0.99)], în special în faza de titrare a insulinei, cu o reducere de 26% a riscului la pacienţii cu evenimente hipoglicemice pe timpul nopţii cu Toujeo vs. Lantus [RR: 0.74 (95% CI: 0.48 la 1.13)] pentru primele 8 săptămâni de tratament.  

În plus, s-a înregistrat o reducere de 25% a riscului (eveniment/ participant-an) de episoade hipoglicemice din orice moment al zilei sau nocturne pe tot intervalul studiat de 6 luni pentru Toujeo vs. Lantus [RR: 0.75 (95% CI: 0.57 la 0.99)]. Rezultate asemănătoare între grupuri au fost înregistrate în cazul evenimentelor adverse, inclusiv reacţii de hipersensibilitate (6.9% vs. 5.7%, respectiv) şi reacţii la locul injecţiei (3.9% vs. 4.8%).  

Abstractul studiului EDITION III este intitulat: New Insulin Glargine 300 U/mL: Glycemic Control and Hypoglycemia in Insulin Naïve People with T2DM (EDITION 3). (Bolli et al. Oral presentation, June 14, 2014 09:00 am PDT [ABS 68-OR]).

Studiu privind variaţia în ceea ce priveşte momentul de administrare al Toujeo 

Sub-studii ale EDITION I şi II, cu durata de trei luni, desfăşurate pe pacienţi cu diabet zaharat tip 2, au arătat că variaţii ale momentului de administrare a injecţiilor cu Toujeo de ± 3 ore, de cel puţin două ori pe săptămână, au generat o reducere similară a glicemiei şi un procent similar al pacienţilor cu evenimente hipoglicemice comparativ cu un grafic fix de administrare zilnică. 


Grupurile tratate cu Toujeo în studiile iniţiale au fost apoi randomizate pentru a li se administra injecţia la un moment fix (la aceeaşi oră în fiecare seară) sau pentru a primi un regim de dozare adaptabil, care permitea o durată de 24 ± 3 ore între dozele de Toujeo, cel puţin de două ori pe săptămână. Acest sub-studiu a arătat că modificarea HbA1C (obiectivul primar) a fost similară între aceste regimuri de tratament [EDITION I: diferenţă 0.05% (95% CI: -0.19 la 0.30); EDITION II: diferenţă 0.13% (95% CI: -0.15 la 0.42)]. Procentele participanţilor cu ≥1 eveniment hipoglicemic în orice moment al zilei sau nopţii au fost, de asemenea, similare (EDITION I: 66.0% vs. 57.1% şi EDITION II: 41.9% vs. 36.4%, pentru regimul fix şi respectiv pentru regimul adaptabil). Abstractul studiului privind variaţiile în administrare ale Toujeo este intitulat: New Insulin Glargine 300 U/mL: Efficacy and Safety of Adaptable vs Fixed Dosing Intervals in People with T2DM. (Riddle MC et al. Poster presentation, June 14, 2014 11:30 am –13:30 pm PDT [ABS 919-P])

Diabetul zaharat tip 1: rezultatele EDITION IV 

Rezultatele integrale ale EDITION IV au arătat că persoanele cu diabet zaharat tip 1, randomizate pentru a primi tratament cu Toujeo, au înregistrat rate similare ale evenimentelor hipoglicemice nocturne şi din orice moment al zilei, comparativ cu Lantus. În faza de iniţiere a tratamentului cu insulină, adică primele 8 săptămâni ale studiului, ratele evenimentelor hipoglicemice nocturne au fost semnificativ mai scăzute la administrarea Toujeo comparativ cu Lantus. Mai mult, rezultatele studiului EDITION IV au demonstrat o reducere similară a glicemiei şi rezultate similare în ceea ce priveşte evenimentele adverse pentru Toujeo, indiferent dacă injecţia a fost administrată dimineaţa sau seara la pacienţii cu diabet zaharat tip 1. Variabilitatea momentului de administrare a fost, de asemenea, investigată şi în două sub-studii ale EDITION I şi EDITION II. Aceste sub-studii au demonstrat o reducere a glicemiei şi a numărului de evenimente adverse similare în cazul Toujeo vs. Lantus, atunci când pacienţii au putut să îşi varieze regimul de dozare al Tujeo cu până la ±3 ore.

La persoanele cu diabet zaharat de tip 1, EDITION IV (n=549) şi-a atins obiectivul primar, arătând că Toujeo nu este inferior Lantus în ceea ce priveşte controlul glicemic la 6 luni [modificarea medie LS a HbA1C -0.40 (0.05) şi respectiv -0.44 (0.05); diferenţă 0.04% (95% CI: -0.10 la 0.19)]. În acest studiu, pacienţii au fost randomizaţi 1:1:1:1 pentru a primi Toujeo sau Lantus o dată pe zi, dimineaţa sau seara, continuând să îşi administreze Insulina prandială.

Ratele evenimentelor de hipoglicemie confirmată sau severă din orice moment al zilei sau nocturnă, pe toată perioada de studiu de 6 luni, au fost similare la ambele grupuri. Studiul a arătat o reducere relativă a riscului de 31% (semnificativ statistică; eveniment/pacient-an) a evenimentelor hipoglicemice nocturne în primele 8 săptămâni, în cazul Toujeo vs. Lantus (7.8% vs. 11.2%, [RR: 0.69 (95% CI: 0.53 la 0.91)]. Numărul de evenimente adverse a fost similar între cele două grupuri. Nici controlul glicemic şi nici numărul evenimentelor de hipoglicemie nu au fost diferite între grupurile cărora li s-a administrat injecţia dimineaţa şi cele cărora li s-a administrat seara. 

Abstractul EDITION IV este intitulat: Glycemic Control and Hypoglycemia with New Insulin Glargine 300U/mL in People with T1DM (EDITION 4). (P.D. Home et al. Poster presentation,
June 15, 2014 12:00 − 14:00 pm PDT [ABS 80-LB]).

Toujeo® este numele comercial ales pentru insulina glargină [ADNr] injectabilă, 300 U/mL, cunoscută anterior sub acronimul “U300”. U300 nu este aprobat sau autorizat nicăieri în lume în momentul de faţă. 

Pe 27 mai 2014, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a acceptat spre evaluare dosarul de autorizare a punerii pe piaţă depus de Sanofi pentru insulina glargină (de origine ADNr) injectabilă 300 U/mL, pentru ţările UE. 

Sanofi a depus cererea de autorizare a unui nou medicament (NDA - New Drug Application) pentru   insulina glargină (de origine ADNr) injectabilă 300 U/mL, la FDA (Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA). Acceptarea formală a acestei cereri este în curs. 

Safrina București: informație medicală de interes,invitați de calitate, eleganță și interactivitate


Peste 150 de persoane din domenii precum cel bancar, asigurări, industria farmaceutică, au ales să facă parte din familia Safrinei, o comunitate a femeilor puternice, moderne, informate și dedicate unui stil de viață sănătos. 

Pe 12 iunie a avut loc la Hotel Howard Johnson București a 25-a ediție a Safrina, serie de evenimente de informare medicală a publicului larg, organizată de compania de comunicare medicală Houston NPA. Și cu această ocazie a fost creat un spațiu confortabil dedicat comunicării dintre specialiști și invitate, un eveniment util, în care au fost transmise informații și mesaje practice, care vor determina un impact benefic în viața cotidiană a participanților. 

Printre lectorii care au ales să le fie alături organizatorilor la această ediție s-au aflat: Dr. Rareș Nechifor, Dr. Aura Vlăduți, Dr. Marișca Marian, Dr. Valeria Herdea, Dr. Cătălina Panaitescu, drd. Andra Dinu, Dr. Miruna Lovinescu, Dr. Ana Maria Nițulescu, Dr. Valentina Contanu, Dana Jeba, Bianca Corau, Monica Simion si Teodor Vărban, Adriana Radu. Evenimentul a fost moderat de vedeta TV Simona Bălănescu și de dr. Maria Szerac, CEO Houston NPA. La eveniment au mai fost prezenți Luminița Gheorghiu, președintele Ligii pentru Promovarea si Apărarea Drepturilor Persoanelor cu Handicap din Romania și Dr. Nicolae Iordache-Iordache, autor al primei cărți  de branding în medicină din Romania “Cine esti tu, doctore?”.

Au fost abordate teme de actualitate pentru femeia modernă, despre provocările cu care fiecare dintre noi se confruntă din punct de vedere al sănătății, al vieții de familie și celei profesionale și despre preocupările legate de frumusețe și stilul de viață pe care îl abordăm. Printre principalele subiecte: terapia fibromului uterin, suplimentele alimentare benefice sănătății, cancerul de col uterin și infecția HPV, autoexaminarea sânului și controalele periodice în funcție de vârstă, sănătatea și siguranța pielii, respectul reciproc în sistemul medical, mituri și sfaturi despre cosmetice și dermatocosmetice, sănătatea piciorului și alegerea încalțămintei potrivite, tehnici de make-up, puterea femeii lider.

„Safrina înseamnă informare pe teme de sănătate și frumusețe, transmisă în mod interactiv. Din cauza timpului insuficient dedicat consultațiilor, dar și expunerii pacienților la informațiile neavizate de pe internet, de cele mai multe ori devenim confuzi, nu știm cui să ne adresăm, iar atunci cand o facem nu știm ce să întrebăm mai întai. Așa s-a născut acum 5 ani Safrina și acesta este principiul care stă la baza acestui eveniment: comunicarea nemijlocită între specialiști și participanți într-un cadru relaxat, clarificarea unor concepte și transmiterea unor informații de calitate care sperăm să aibă un impact de bun augur în viața de zi cu zi a celor care participă la Safrina. Putem spune că avem în mare parte un public fidel, care așteaptă cu nerabdare fiecare ediție pentru a afla alte informații proaspete, a mai cunoaște noi oameni și parteneri de afaceri, pentru a mai pune bazele unor noi prietenii, pentru a discuta deschis cu specialiștii prezenți, iar acest lucru nu poate decat să ne bucure, să ne confirme că suntem pe drumul cel bun și că e nevoie de astfel de context de comunicare și interacțiune” a declarat dr. Maria Szerac, CEO Houston NPA.

Următoarea ediție a Safrina București este pe 23 octombrie. Pentru detalii și înscrieri: carmen.munteanu@houston.ro, evenimente@houston.ro, www.houston.ro.  


BRAIN Careers: oportunitatea tinerilor neurochirurgi de a face performanță în România

BRAIN Institute, centrul specializat în neurochirurgie găzduit de Spitalul Monza, lansează BRAIN Careers, programul dedicat mediciloraflați în ultimul an de rezidențiat în neurochirurgie din centrele universitare dintoată țara. 

Cei mai promițători tineri neurochirurgi au șansa să învețe alături de dr. Sergiu Stoica și de echipa pe care o coordonează — echipă formată din cei mai experimentați specialiști din neurochirurgia românească modernă. Trei dintre participanții la program vor câștiga premii dedicate studiului în valoare totală de 5.000 de euro, iar câștigătorul locului întâi va avea oportunitatea de a se angaja la BRAIN Institute.

“Neurochirurgia modernă este compusă din mai multe subspecialități. După modelul clinicilor universitare din America de Nord, îmi doresc săavem în echipă cel puțin cinci neurochirurgi, experți pe o anumită patologie(vascular, tumori profunde, oncologie, funcțional, spinal etc.). De asemenea, ne dorim ca BRAIN Institute să devină cel mai important centru de educație pentru tinerii neurochirurgi din Europa de Est”, a spus dr. Sergiu Stoica, fondator, BRAIN Institute.

“Programul BRAIN Careers face parte din promisiunea pe care am făcut-o încă de la lansare: formarea tinerilor neurochirurgi la standardele practicate în cele mai bune centre de neuroștiințe din lume. Căutăm vârfurile de generație care să se alăture eforturilor noastre de a contribui la modernizarea neurochirurgiei românești”, a spus Ionuț Pătrăhău, fondator, BRAIN Institute.


În perioada 12-20 iunie, rezidenții se pot înscrie, cu un CV și o scrisoare de intenție, la careers@braininstitute.ro sau completând formularul online disponibil aici:http://braininstitute.ro/cariere/

În perioada 20-27 iunie au loc interviuri socio-profesionale cu reprezentanții echipei BRAIN Institute: Ionuț Pătrăhău,dr. Sergiu Stoica și dr. Mihai Crăciun. Pe baza interviurilor vor fi selectați zece rezidenți, care vor intra în programul desfășurat în perioada 30 iunie-31 iulie. Rezidenții care vin din provincie vor avea asigurată cazarea și diurna pe parcursul desfășurării programului.

Între 1 și 18 august, se va face o evaluare în urma căreia se vor oferi trei premii în bani dedicați studiului (decontare abonamente publicații de specialitate, deplasări în străinătate pentru cursuri etc.): 2.500 de euro pentru locul I, 1.500 de euro pentru locul II, și 1.000 de euro pentru locul III.Cel mai bun participant la program (locul I) va avea oportunitatea de a se alătura permanent echipei BRAIN Institute. Câștigătorii vor fi anunțați pe data de 19 august.

Pentru mai multe detalii, accesați paginahttp://braininstitute.ro/cariere/

Despre BRAIN Institute

Pentru prima dată în România, afecțiunile specifice creierului pot fi tratate la standarde internaționale într-un centru specializat în neurochirurgie: BRAIN Institute. Găzduit de Spitalul Monza, BRAIN Institute a fost fondat de către cei mai experimentați specialiști din neurochirurgia românească, echipa medicală fiind condusă de Dr. Sergiu Stoica.

BRAIN Institute este prima instituție medicală privată non-profit din România: toate resursele disponibile sunt reinvestite în îmbunătățirea îngrijirii pacienților și a practicii medicale, precum și în cercetare și educație.

Misiunea BRAIN Institute de a moderniza neurochirurgia din România s-a concretizat într-o primă inițiativă de formare a tinerilor neurochirurgi la standardele practicate în cele mai bune centre de neuroștiințe din lume. BRAIN Careers este programul dedicat mediciloraflați în ultimul an de rezidențiat în neurochirurgie din centrele universitare dintoată țara. Fiind o întreprindere socială, BRAIN Institute are nevoie de sprijinul comunității pentru a dezvolta cât mai mult astfel de inițiative. 

APMGR cere Primului Ministru să intervină în decizia politică de trecere la calculul diferenţiat al taxei clawback

 Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, solicită Primului Ministru al României să se implice direct în eliminarea blocajelor instituţionale care împiedică introducerea calculului diferențiat al taxei clawback, o măsura în absenţa căreia atât pacienții, cât și industria farmaceutică locală, formată exclusiv din producători de medicamente generice, au de suferit.

"În aceste zile, în care atât Senatul cât și Camera Deputaților discută diferite proiecte de lege referitoare la taxa clawback, ne adresăm dumneavoastră, domnule Prim Ministru, atât în calitate de șef al Guvernului, cât și de lider al coaliției guvernamentale, pentru a interveni și a lua decizia politică de a introduce calculul diferențiat al taxei clawback, de care să beneficieze atât pacienții cât și economia României," a menţionat Dragoş Damian, Preşedinte APMGR, într-o scrisoare deschisă adresată Primului Ministru Victor Ponta. 

APMGR salută eforturile guvernului de identificare a celor mai adecvate soluții pentru necesitățile sistemului sanitar românesc, însă semnalează că adoptarea unei taxe clawback diferențiată pentru producătorii de medicamente generice întârzie în mod nejustificat. Corectarea mecanismului de calcul al taxei clawback, care să reflecte limitarea de preț care este impusă medicamentelor generice precum și impactul mult mai mare pe care taxa actuală, aplicată unitar, îl are asupra producătorilor de medicamente generice, este absolut necesară. Producătorii de medicamente generice ajung să plătească o taxă clawback din ce în ce mai mare, de la un trimestru la altul, pentru aceleași valori decontate trimestrial din fondul FNUASS, din cauza creșterii costurilor cu terapii scumpe.

Povara fiscală a taxei clawback a devenit nesustenabilă și nu poate duce decât la reducerea producției locale de medicamente generice, cu efecte sociale și economice catastrofale: multe din medicamentele cu prețuri accesibile (ajunse sub prețul de rentabilitate) vor dispărea de pe piață, iar industria locală va amâna investițiile în dezvoltare și va fi obligată să recurgă la reduceri de personal. 

APMGR atrage atenţia asupra faptului că o soluție pentru introducerea unei taxe clawback diferențiată a fost deja identificată la finalul anului trecut și a fost agreată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și acceptată atât de Ministerul de Finanțe, cât și de către organismele financiare internaționale, ca fiind neutră din punct de vedere bugetar. Această soluție este bazată pe introducerea unei proporții de maximum 65% în calcularea procentului 'p' din formula clawback, în cazul medicamentelor generice. Soluția aplicării unei proporții de maximum 65% în calculul procentului 'p' din formula clawback pentru medicamentele generice are la bază sistemul actual de stabilire a prețurilor pentru medicamente generice, care este limitat la maxim 65% din prețul medicamentului inovativ.  

Companiile membre APMGR îşi exprimă disponibilitatea de a discuta cu autoritățile relevante și alte propuneri ce urmăresc implementarea pe termen mediu și lung a unor politici publice care să vizeze încurajarea consumului de medicamente generice, cu scopul creșterii accesului la tratamente medicale de calitate în condiții de eficienţă bugetară.

Istoria medicinei si a farmaciei romanesti, dezbatuta pe larg de reprezentantii UMF „Carol Davila”


UMFAl  VIII-lea Congres Naţional de  Istoria Medicinei şi a  Farmaciei  va avea loc în perioada 26-28 iunie 2014,  la Hotel Howard Johnson (Grand Plaza Hotel) din Bucureşti.

Timp de două zile cei prezenţi la eveniment vor răsfoi file din istoria medicinei româneşti, împreună cu reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, una din cele mai vechi şi prestigioase instituţii de profil din România.

Printre temele ce vor fi abordate de reprezentanţi de seamă ai medicinei româneşti se număra: Istoricul vieţii academice în medicina şi farmacia românească, Istoricul neuroştiinţelor în România, Istoricul medicinei româneşti în mediul urban, Istoricul eticii biomedicale în România, Medicina şi farmacia în epoca brâncovenească şi multe alte teme de interes.

Evenimentul este organizat de Societatea Română de Istoria Medicinei, Societatea Română de Istoria Farmaciei, Catedra de Istoria Medicinei din cadrul UMF „Carol Davila”, Asociaţia Medicală Română şi Caterdra de Istoria Farmaciei din cadrul UMF „Carol Davila”.

AL VIII-lea CONGRES NATIONAL DE ISTORIA MEDICINEI SI A FARMACIEI

                                         
Societatea Română de Istoria Medicinei                     U.M.F. Carol Davila
Societatea Română  de Istoria Farmaciei                  Catedra de Istoria Medicinei
Asociaţia Medicală Română                                    Catedra de Istoria Farmaciei


TEMELE CONGRESULUI

1. Istoricul vieţii academice în medicina şi farmacia românească
  • Medici şi farmacişti în Academia Română
  • Istoricul Academiei de Stiinţe medicale
  • Societăţi ştiinţifice în istoria medicinei şi a farmaciei româneşti
  • Istoricul Societăţii Române de Istoria Medicinei şi a Farmaciei
2.  Istoricul neuroştiinţelor în România

3. Istoricul medicinei româneşti în mediul urban 

  • Bucureştiul medical (la 555 de ani de la atestarea documentară)
  • Medicina şi farmacia în târguri şi oraşe: forme de organizare, instituţii, personalităţi
4. Istoricul eticii biomedicale în România

5. Medicina şi farmacia în epoca brâncovenească (300 de ani de la martiriul Sfinţilor Brâncoveni)

6. Varia

Locul de desfăşurare: Hotel Howard Johnson, (Grand Plaza Hotel), Bucureşti, Calea Dorobanţilor 5-7, tel: +40212015000.

Deschiderea Congresului are loc Joi, 26 Iunie, ora 13.00 la Sala de Conferinţe Arizona.
Cocktailul de primire: Joi 26 Iunie, ora 19.00 în Sala Iridium, modulul 1.
Pauzele de cafea: Lobby Arizona.
Sedinţa Biroului de conducere şi a Consiliului de Administraţie a SRIM: Vineri 27 Iunie, ora 08.00, Sala Arizona.

Informaţii suplimentare:
  • Prof. Dr. N. Marcu, Str. Valea Calugărească 3, bl.D4, sc. H, et.3, ap.78, cod 061722, Bucureşti. Tel.0744.358.526. E-mail: marcunicolae38@yahoo.com
  • D-na Bojescu Elena, la sediul AMR, str. Ionel Perlea nr. 10
Preşedinte:  Prof. Dr. N. Marcu 
Vicepreşedinte:  Prof. Dr. Oct. Buda

Aproape 350 de persoane şi-au măsurat tensiunea arterială de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale

Aproximativ 350 de persoane şi-au măsurat gratuit tensiunea arterială în corturile special amenajate în curtea Spitalului Colţea din Bucureşti, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale, sărbătorită pe 17 mai. Din totalul persoanelor testate, un procent îngrijorător de mare (42,94%) a fost diagnosticat cu hipertensiune arterială. Concret, au fost depistaţi 143 de hipertensivi, din care 53 au fost cazuri nou diagnosticate.


Cea mai mică tensiune înregistrată a fost 80 cu 50 mmHg, în timp ce cea mai mare valoare a tensiunii arteriale a fost 200 cu 100 mmHg. Din cele aproape 350 de persoane care şi-au măsurat tensiunea arterială în cadrul Campaniei Naționale „Viteza ucide... nu numai în trafic. Controlează-ți tensiunea arterială!”, editia Bucuresti, cea mai în vârstă persoană a avut 87 de ani.

“Oamenii devin din ce în ce mai receptivi, iar aceste acţiuni ale noastre de testare a valorilor tensionale încep să dea roade. De exemplu, între cele două studii epidemiologice pe care le-am făcut în 2005 şi 2012, procentul de conştientizare în rândul populaţiei a crescut de la 40% la 65%. De asemenea, oamenii încep să înţeleagă necesitatea controlului periodic al valorilor tensionale. Este important să continuam acest efort pentru că doar în acest fel vom reuşi să reducem mortalitatea cardiovasculară”, a declarat prof. dr. Maria Dorobanţu, preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune.

Pe lângă nevoia unui control cât mai eficient al valorilor tensionale, medicii specialişti trag un semnal de alarmă şi în privinţa aparatelor de măsurare a tensiunii arteriale existente pe piaţă şi care nu sunt toate omologate de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. În primul rând, se recomandă folosirea unui aparat cu manşetă pentru braţ, prevăzut cu stetoscop inclus în manşetă. Medicii avertizează că aparatele tip brăţară au un risc mai mare de erori şi, prin urmare, pot face mai mult rău decât bine.

Campania Națională „Viteza ucide... nu numai în trafic. Controlează-ți tensiunea arterială!”  va continua în 2014 cu alte două acţiuni de măsurare gratuită a tensiunii arteriale pe 4 iulie şi în perioada 20-21 septembrie, concomitent cu cea de-a treia ediţie a Congresului Societății Române de Hipertensiune. Pe lângă măsurarea tensiunii arteriale, participanţii la campanie primesc şi sfaturi utile despre cum pot preveni hipertensiunea arterială prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Campania Națională „Viteza ucide... nu numai în trafic. Controlează-ți tensiunea arterială!” este o iniţiativă a Societăţii Române de Hipertensiune, menită să informeze, să conştientizeze şi să educe publicul larg cu privire la importanţa controlului permanent al valorilor tensionale, ca instrument de diagnosticare precoce a cazurilor de hipertensiune arterială. 

Acțiunea de măsurare a tensiunii arteriale din 17 mai s-a desfășurat sub egida Comisiei pentru Sănătate din Senatul României.