Sărbătorile de iarnă sunt de cele mai multe ori și un prilej al exceselor
culinare, mai ales prin bogăția sortimentelor, combinații de tot felul, excese
cantitative cât și în privința băuturilor alcoolice și un orar al meselor
haotic. Toate acestea contribuie la apariția indigestiilor, colicilor biliare, episoadelor
de pancreatită acută dar și a creșterii în greutate pentru cele mai multe
persoane. Pericolul este cu atât mai mare pentru cei care întâmpină sărbătorile
după diete de înfometare sau post prelungit. Punerea în repaus a sistemelor
enzimatice digestive urmată de excese culinare cu procent crescut de grăsimi, potențate
și de consumul exagerat de alcool pot avea repercursiuni grave. De aceea, o
dietă echilibrată este necesară de Sărbători cât și în perioada dinaintea sărbătorilor
pentru a ne feri de evenimente neplacute.
În ultimii ani tendința
de a înlocui de Sărbători carnea de porc cu pește, curcan sau fructe de mare
devine un trend sănătos și demn de urmat. Dacă totuși alegem varianta de Sărbători
pe bază de produse tradiționale e bine de știut cum să pregătim și să le
asociem într-un mod cât mai sănătos posibil. În acest sens trebuie înțeles că orice produs pe bază de carne de
porc are un conținut ridicat de grăsimi, fie că discutăm de mușchi, cotlet
sau pulpă iar acesta crește semnificativ când este vorba de coaste, cârnați sau
șunculiță. Preparatele vor
fi cu atât mai calorice cu cât procentul de grăsime conținut este mai mare.
În plus, produsele cele
mai indigeste sunt cele cu conținut ridicat de grăsimi. Ele presupun o
suprasolicitare a sistemului hepato-bilio-pancreatic, cantități crescute de bilă
și enzime pancreatice pentru digestia acestora. Deasemenea, un mod de preparare
nesănătos, asa cum este prăjirea în ulei sau untură transformă aceste preparate
în alimente și mai indigeste. Combinarea lor cu carbohidrați concentrați de
tipul orez, cartof, iahnie de fasole le crește semnificativ și cuantumul
caloric. Astfel o porție de cârnați prajiți în ulei asezonați cu cartofi prajiți,
o porție zdravănă de sarmale cu afumătură, mămăliguță și smântână pot sa ne dea
destule bătăi de cap. În schimb o friptură la cuptor din pulpă de porc cu
legume la cuptor sau la aburi cu o salată, o friptură de curcan sau un somon la
tavă cu broccoli, ciuperci sau salată ne pot aduce satisfacții la fel de mari, un
aport caloric semnificativ mai redus și o digestie mult mai ușoară.
Momentul zilei în care
ne vom delecta cu astfel de preparate este și el important. Una este să consumăm
la mic dejun tobă, lebar, șorici, șunculiță, salată de boeuf, la prânz o
friptură, sarmăluțe, piftie și alta este să le consumăm la o cină fastuoasă. Timpul
rămas pentru o digestie corectă cât și pentru metabolizarea alimentelor este
insuficient și în consecință apar și neplăcerile enumerate mai sus.
Dulciurile sunt și ele
nelipsite în perioada sărbătorilor. Excesul lor nu reprezintă un pericol la fel
de mare pentru sănătate pe moment, atâta timp cât nu suferim de una din formele
de diabet, dar cu siguranță riscăm să ne trezim cu câteva kilograme în plus la
finalul Sărbătorilor. Sunt
indicate fructele proaspete, bogate în antioxidanți, cu atât mai mult cu
cât consumul de alimente cu potențial oxidadiv este foarte mare. 2-3 mese de fructe de sezon între mesele
bogate în produse tradiționale sunt indicate în această perioadă. Combinația de dulciuri și carne
grasă produce o digestie dificilă și nu în ultimul rând este combinația
care favorizeaza cel mai
mult creșterea în greutate.
În concluzie, iată câteva recomandari de care ar trebui să ținem cont de Sărbători și nu numai:
- evitați să consumați cantități excesive la o singură masă;- evitați să combinați carne grasă cu carbohidrați concentrati;
- evitați garniturile consistente la fripturile cu concentrație mare de grăsimi;
- evitați să consumați grăsimi la masa de seară;
- consumați suficiente legume proaspete sau marinate lângă mâncărurile bogate în grăsimi;
- consumați dulciurile în prima parte a zilei și mai puțin seara;
- evitați excesul de alcool la mesele cu multe grăsimi;
- consumați fructe proaspete între mesele bogate în grăsimi;
- consumați 2-3 l de lichide pe parcursul zilei;
- nu uitați și de puțină mișcare în aceste zile… un aport excesiv trebuie compensat și de un consum energetic pe masură!
Dr. Ionuț Ștefan
Consultant nutriție
Centrul Medical SlimLife
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu