Recomandări nutriționiste pentru perioada sărbătorilor de iarnă și nu numai!



                Sărbătorile de iarnă sunt de cele mai multe ori și un prilej al exceselor culinare, mai ales prin bogăția sortimentelor, combinații de tot felul, excese cantitative cât și în privința băuturilor alcoolice și un orar al meselor haotic. Toate acestea contribuie la apariția indigestiilor, colicilor biliare, episoadelor de pancreatită acută dar și a creșterii în greutate pentru cele mai multe persoane. Pericolul este cu atât mai mare pentru cei care întâmpină sărbătorile după diete de înfometare sau post prelungit. Punerea în repaus a sistemelor enzimatice digestive urmată de excese culinare cu procent crescut de grăsimi, potențate și de consumul exagerat de alcool pot avea repercursiuni grave. De aceea, o dietă echilibrată este necesară de Sărbători cât și în perioada dinaintea sărbătorilor pentru a ne feri de evenimente neplacute.

                În ultimii ani tendința de a înlocui de Sărbători carnea de porc cu pește, curcan sau fructe de mare devine un trend sănătos și demn de urmat. Dacă totuși alegem varianta de Sărbători pe bază de produse tradiționale e bine de știut cum să pregătim și să le asociem într-un mod cât mai sănătos posibil. În acest sens trebuie înțeles că orice produs pe bază de carne de porc are un conținut ridicat de grăsimi, fie că discutăm de mușchi, cotlet sau pulpă iar acesta crește semnificativ când este vorba de coaste, cârnați sau șunculiță. Preparatele vor fi cu atât mai calorice cu cât procentul de grăsime conținut este mai mare. În plus, produsele cele mai indigeste sunt cele cu conținut ridicat de grăsimi. Ele presupun o suprasolicitare a sistemului hepato-bilio-pancreatic, cantități crescute de bilă și enzime pancreatice pentru digestia acestora. Deasemenea, un mod de preparare nesănătos, asa cum este prăjirea în ulei sau untură transformă aceste preparate în alimente și mai indigeste. Combinarea lor cu carbohidrați concentrați de tipul orez, cartof, iahnie de fasole le crește semnificativ și cuantumul caloric. Astfel o porție de cârnați prajiți în ulei asezonați cu cartofi prajiți, o porție zdravănă de sarmale cu afumătură, mămăliguță și smântână pot sa ne dea destule bătăi de cap. În schimb o friptură la cuptor din pulpă de porc cu legume la cuptor sau la aburi cu o salată, o friptură de curcan sau un somon la tavă cu broccoli, ciuperci sau salată ne pot aduce satisfacții la fel de mari, un aport caloric semnificativ mai redus și o digestie mult mai ușoară. 

                Momentul zilei în care ne vom delecta cu astfel de preparate este și el important. Una este să consumăm la mic dejun tobă, lebar, șorici, șunculiță, salată de boeuf, la prânz o friptură, sarmăluțe, piftie și alta este să le consumăm la o cină fastuoasă. Timpul rămas pentru o digestie corectă cât și pentru metabolizarea alimentelor este insuficient și în consecință apar și neplăcerile enumerate mai sus.

                Dulciurile sunt și ele nelipsite în perioada sărbătorilor. Excesul lor nu reprezintă un pericol la fel de mare pentru sănătate pe moment, atâta timp cât nu suferim de una din formele de diabet, dar cu siguranță riscăm să ne trezim cu câteva kilograme în plus la finalul Sărbătorilor. Sunt indicate fructele proaspete, bogate în antioxidanți, cu atât mai mult cu cât consumul de alimente cu potențial oxidadiv este foarte mare. 2-3 mese de fructe de sezon între mesele bogate în produse tradiționale sunt indicate în această perioadă. Combinația de dulciuri și carne grasă produce o digestie dificilă și nu în ultimul rând este combinația care favorizeaza cel mai mult creșterea în greutate.

             În concluzie, iată câteva recomandari de care ar trebui să ținem cont de Sărbători și nu numai:
- evitați să consumați cantități excesive la o singură masă;
- evitați să combinați carne grasă cu carbohidrați concentrati;
- evitați garniturile consistente la fripturile cu concentrație mare de grăsimi;
- evitați să consumați grăsimi la masa de seară;
- consumați suficiente legume proaspete sau marinate lângă mâncărurile bogate în grăsimi;
- consumați dulciurile în prima parte a zilei și mai puțin seara;
- evitați excesul de alcool la mesele cu multe grăsimi;
- consumați fructe proaspete între mesele bogate în grăsimi;
- consumați 2-3 l de lichide pe parcursul zilei;
- nu uitați și de puțină mișcare în aceste zile… un aport excesiv trebuie compensat și de un consum energetic pe masură!




Dr. Ionuț Ștefan

Consultant nutriție 
Centrul Medical SlimLife

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu