Tulburarea de tezaurizare compulsiva (Hoarding disorder)

Emilia Tinţ,
medic primar psihiatru
Tezaurizarea compulsiva este o afectiune progresiva. Exista persoane care colectioneaza,”strang” obiecte fara obsesivitate, dar care dupa un eveniment de viata traumatizant, un deces, o catastrofa, un soc emotional, un episod depresiv, se pot transforma in obsesivi-compulsivi, cu simptom principal,tezaurizarea.

 Cei mai multi nu considera ca ar avea nevoie de ajutor sau ca refuzand colectionarismul ar fi eliberati de o nevroza. De obicei se sesizeaza familia sau prietenii care observa cum acesti pacienti isi impiedica viata.
Tezaurizarea compulsiva are urmatoarele criterii de diagnostic:
  • Dificultatea continua in abandonarea sau despartirea de obiecte sau posesiuni personale,chiar si daca sunt absolut inutile.
  •  Rezultatul simptomelor este numarul de obiecte, lucruri, care tind sa ocupe deranjant spatiul de locuit.
  •  Exista pericolul incalcarii regulilor sociale, indatoririlor profesionale, sau ingreunarea altor domenii importante ale vietii sau relatiilor interumane, ale vietii afective.
  •  Aceasta boala nu este data de un accident vascular cerebral sau o forma de dementa, nu exista o afectiune organica a creierului.
  •  Pot exista comportamente compulsive de cumparare in exces, furt din diverse locuri.
  •  Lipsa de constientizare ca ar fi o problema ingrijoratoare, accentuarea dificultatilor si consecintelor negative de tip sanatate personala sau deficienta in relationarea cu societatea.
Se controleaza gravitatea bolii in urma evaluarilor care includ: 
  • Cautarea nivelului de dezordine;
  •  Evaluarea convingerii pacientului despre posesiunile sale;
  •  Evaluarea dificultatilor de viata la care se expune pacientul respectiv;
  •  Pacientul poate evita comunicarea pe aceasta tema si in general se izoleaza, nu-si mai indeplineste sarcinile sociale sau materiale (taxe,etc.).
  •  Se evalueaza eficienta la locul de munca sau existenta altor afectiuni secundare -depresie, anxietate, fobii specifice.
    
Ca si cauze, putem vorbi aici despre ereditate-mai ales cei cu tulburari obsesiv-compulsive in antecedente familiale, despre tulburari depresiv-anxioase sau tulburari de stres posttraumatic, unele conditii negative de dezvoltare a persoanei ( deprivari de libertate,boli cronice, parinti hiperprotectivi sau autoritari,duri,etc.).
    
Creste riscul de aparitie al tezaurizarii la cei cu tulburare bipolara,depresii recurente, fobii specifice ,anxietate generalizata, hipocondrie,stres prelungit, sau evenimente negative(divort,deces).
    
Se adauga tezaurizarii compulsive(strangerii obiectelor in exces si cu obsesivitate) diversele dependente de alcool sau substante(drog),care accentueaza izolarea sociala si depresia.
    
Tratamentul eficace este medicatia serotoninergica(antidepresivele,anxiolitice) in combinatie cu terapia cognitiv-comportamentala individuala, cat si aportul familial si de grup.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu