Beneficiile uleiului de Macadamia

Macadamia este un arbore originar din Australia, care a fost descoperit de Lord John Macadam în jurul anului 1857. De-a lungul anilor, numărul de zone care ofereau acest fruct spre vânzare a crescut constant, ajungând să includă Africa, Guatemala şi Costa Rica. Nucile de macadamia au miezul dulce, foarte plăcut, şi sunt din ce în ce mai apreciate ca delicatese în gastronomie.


Uleiul este obţinut prin presarea la rece a nucilor şi este nongras, pătrunde rapid în piele, fiind recomandat pentru folosirea zilnică în îngrijirea pielii şi ca bază pentru uleiurile esenţiale în aromoterapie.

Ulei de macadamia este unul dintre uleiurile de plante rare, incluzând cantităţi mari de acid palmitoleic, care se aseamănă cu sebumul (grăsimea produsă în mod natural de pielea omului, pentru protecţie).

Este un emolient excelent şi deosebit de bun pentru tenul uscat şi matur, dar şi hidratant pentru toate tipurile de piele.

Popularitatea uleiului de nucă de macadamia provine din faptul că are cea mai mare cantitate de acizi graşi mononesaturaţi dintre toate uleiurile presate la rece folosite în cosmetică.

Concentraţia mare (21%) de acid palmitoleic, ca şi cea de acid oleic (58%), ajută în lupta pentru prevenirea îmbătrânirii premature a pielii. Mai mult, are un efect revigorant asupra pielii şi ajută la prevenirea bolilor de piele.

Uleiul de macadamia pătrunde rapid în piele, o catifelează şi reduce apariţia ridurilor fine, atunci când este utilizat în masajul facial. Datorită efectului regenerant, poate fi folosit cu succes la tratarea cicatricelor, a rănilor minore, calmează arsurile solare, oferă protecţie împotriva arsurilor solare şi a altor afecţiuni ale pielii.

Uleiul de macadamia este potrivit pentru părul uscat, vopsit sau permanent, ca mască de par.

Știați că mirosul de patchouli atrage banii?

Aroma exotică a uleiului esenţial de patchouli  considerat "parfumul hippy" vine din îndepărtata Indie, unde planta este cunsocută sub numele de "puchaput". Este considerat "parfumul hippy" deoarece în anii 60’ era folosit pentru a ascunde mirosul de marijuana. 

Utilizat în vrăji de dragoste, se crede că patchouli atrage oamenii împreună şi acţionează ca un afrodisiac puternic. Presărat pe bani şi adăugat în portmonee atrage banii.

Începând cu secolul XIX comercianţi puneau frunze de patchouli între şalurile de caşmir indiene pentru a proteja marfa de molii. Aroma puternică şi mirosul profund de mosc i-au dat acestei plante o aură de mister şi bogăţie. Istoria spune că uleiul esențial de patchouli se foloseşte în scopuri magice de câteva mii de ani.

În Orient, este utilizat în potpuriuri şi pliculeţe ce se aşează între rufe, pentru a ţine la distanţă ploşnitele şi păduchii.

Uleiul esenţial de patchouli este un ulei extras din Pogostemon cablin din familia Labiatae. Planta este perenă, stufoasă, creşte până la 1 m înălţime, cu o tulpină robustă, cu frunze mari şi acoperite de peri, foarte parfumate, de aproximativ patru centimetri lungime şi cinci centimetri diametru. Florile sunt albe cu nuanţe de mov.

Uleiul  esenţial se extrage din frunzele plantei, care sunt culese manual şi uscate 3 zile înainte de distilare. Are o aromă bogată de mosc-dulce, foarte condimentată şi puternic erbacee, iar culoarea variază de la galben deschis la maro închis şi este relativ vâscos.

În cosmetică, calităţile sale de hidratare, de regenerare celulară şi antiseptice, îl fac deosebit de potrivit pentru îngrijirea pielii îmbătrânite, uscate şi fragile. Datorită rolului său echilibrant poate fi folosit şi pentru tenul mixt, gras, acneic, sau cu probleme (eczeme, dermatite, pori deschişi, riduri).

Inhalaţiile cu ulei de patchouli ridică starea de spirit şi ajută la eliberarea tensiunilor acumulate. El aduce speranţă după dezamăgire. Atacurile epileptice sau convulsiile pot fi calmate prin inhalarea uleiului de patchouli. Adesea este folosit ca un afrodisiac, deoarece este benefic în tratarea problemelor sexuale, cum ar fi impotenţa sau problemele de erecţie şi frigiditatea.

Uleiul de patchouli, cu toate că a fost utilizat, de-a lungul secolelor, de diferite culturi pentru tratarea diferitelor boli sau infecţii, în parfumerie a fost introdus abia în 1960. Acesta este, probabil, cel mai popular pentru proprietăţile sale afrodisiace. Prin urmare, acest ulei este un ingredient comun pentru parfumuri și alte produse cosmetice. În parfumerie, uleiul este folosit ca o notă de bază şi este o componentă comună a mai multor tipuri de parfumuri. Acesta funcţionează ca un fixativ, care ajută la încetinirea procesului de evaporare a uleiurilor volatile şi ajută la păstrarea aromei pe o perioadă mai lungă de timp.

Uleiul esenţial de patchouli în parfum adaugă adâncime prin introducerea unei arome de pământ. Uleiurile cu care se combină cel mai bine sunt: tămâie, lemn de cedru, iasomie, trandafir, muşcată, lemn de santal, bergamotă şi smirnă.

Patchouli are un miros distinct şi persistent. Unii oameni îl iubesc, alţii spun că mirosul său seamănă cu mirosul din mansardele vechi şi mucegăite. Fie că vă place sau nu mirosul, el are locul său ca fiind unul dintre cele mai populare uleiuri din aromaterapie.

Amestecul magic pentru atragerea banilor: 7 picături de patchouli + 5 picături de ulei de lemn de cedru.

Bogaţia reprezintă mai mult decât bunurile materiale, mai poate însemna şi bogăţia spiritului, a prieteniei şi a relaţiilor.

Atât patchouli, cât şi lemnul de cedru oferă siguranţă de sine, energie fizică, încredere, putere, tenacitate, fermitate şi combat frica, anxietatea şi “despicarea firului în patru”.

Cataracta


Dr. Andrei FILIP
Medic primar oftalmolog,
Doctor în ştiinţe medicale
www.amaoptimex.ro

Cataracta este o afecţiune oftalmologică ce determină scăderea progresivă a vederii (de cele mai multe ori la ambii ochi) prin pierderea calităţilor cristalinului. Cristalinul este o lentilă ce se află imediat în spatele părţii colorate a ochiului, irisul. Caracteristica principală a cristalinului este acomodaţia, prin care înţelegem capacitatea de a vedea la toate distanţele.

Peste 70% dintre persoanele sănătoase de peste 60 de ani vor dezvolta cataractă. Înaintarea în vârstă este cea mai importantă cauză de apariţie a cataractei. Există însă cazuri în care această afecţiune poate fi întâlnită şi la persoane mai tinere.

Cataracta  poate fi congenitală sau dobândită. Alţi factori care pot influenţa sau determina apariţia cataractei sunt: medicamentele (ex.: cortizonul), mediile toxice, bolile sistemice (ex.: diabet), traumatismele, expunerea la raze ultraviolete şi, nu în ultimul rând, ereditatea.

Singura metodă de tratament este cea chirurgicală. Prin operaţie, medicul înlocuieşte cristalinul opacifiat cu unul artificial, care este valabil pentru tot restul vieţii. În momentul de faţă, datorită tehnologiei foarte avansate, operaţia de cataractă a devenit  foarte puţin traumatizantă pentru pacient, recuperarea vizuală fiind de cele mai multe ori spectaculoasă.

Operaţia de cataractă cu ultrasunete sau facoemulsificarea cu ultrasunete, cu implant de cristalin artificial foldabil (pliabil), este cea mai modernă metodă de tratament, efectuându-se printr-o incizie atât de mică încât nu este nevoie de sutură. Operaţia durează foarte puţin, aproximativ 7 minute, se face cu anestezie locală, fără internare, iar după operaţie pacientul pleacă acasă.

Operaţia de cataractă cu ultrasunete are o rată foarte mare de reuşită, de peste 99 %. În cazul operaţiei de cataractă cu ultrasunete este deosebit de important ca operaţia să se facă la momentul oportun, respectiv în momentul în care pacientul nu mai are confort vizual. În cazul în care cataracta este foarte avansată, creşte riscul de apariţie a complicaţiilor, atât în timpul operaţiei cât şi după. De asemenea, în cazul în care cataracta este foarte veche, albă sau momentul oportun pentru intervenţie este depăşit cu mult timp, există riscul ca operaţia cu ultrasunete să nu se mai poată efectua; în acest caz, se poate opta pentru operaţia de cataractă prin metoda extracapsulară, o metodă foarte traumatizantă în comparaţie cu facoemulsificarea, cu incizie mare, recuperarea după operaţie fiind mult mai lentă.

Există cristaline monofocale torice care se recomandă celor cu astigmatism. Cristalinele artificiale foldabile multifocale oferă o vedere bună atât la distanţă cât şi  aproape, satisfacţia pacientului fiind foarte mare. După acest tip de implant de cristalin artificial pacientul are independenţă faţă de ochelari în peste 85% dintre activităţile zilnice.

Cristalinele artificiale multifocale personalizate se adresează persoanelor cu dioptrii extreme, sferice, cilindrice sau amândouă şi se fabrică la comandă în urma unor măsurători.

În concluzie, este bine ca operaţia de cataractă să se facă în momentul în care confortul vizual scade. Aşteptarea nu duce decât la complicaţii şi la scăderea calităţii vieţii.

Tulburarea de tezaurizare compulsiva (Hoarding disorder)

Emilia Tinţ,
medic primar psihiatru
Tezaurizarea compulsiva este o afectiune progresiva. Exista persoane care colectioneaza,”strang” obiecte fara obsesivitate, dar care dupa un eveniment de viata traumatizant, un deces, o catastrofa, un soc emotional, un episod depresiv, se pot transforma in obsesivi-compulsivi, cu simptom principal,tezaurizarea.

 Cei mai multi nu considera ca ar avea nevoie de ajutor sau ca refuzand colectionarismul ar fi eliberati de o nevroza. De obicei se sesizeaza familia sau prietenii care observa cum acesti pacienti isi impiedica viata.
Tezaurizarea compulsiva are urmatoarele criterii de diagnostic:
  • Dificultatea continua in abandonarea sau despartirea de obiecte sau posesiuni personale,chiar si daca sunt absolut inutile.
  •  Rezultatul simptomelor este numarul de obiecte, lucruri, care tind sa ocupe deranjant spatiul de locuit.
  •  Exista pericolul incalcarii regulilor sociale, indatoririlor profesionale, sau ingreunarea altor domenii importante ale vietii sau relatiilor interumane, ale vietii afective.
  •  Aceasta boala nu este data de un accident vascular cerebral sau o forma de dementa, nu exista o afectiune organica a creierului.
  •  Pot exista comportamente compulsive de cumparare in exces, furt din diverse locuri.
  •  Lipsa de constientizare ca ar fi o problema ingrijoratoare, accentuarea dificultatilor si consecintelor negative de tip sanatate personala sau deficienta in relationarea cu societatea.
Se controleaza gravitatea bolii in urma evaluarilor care includ: 
  • Cautarea nivelului de dezordine;
  •  Evaluarea convingerii pacientului despre posesiunile sale;
  •  Evaluarea dificultatilor de viata la care se expune pacientul respectiv;
  •  Pacientul poate evita comunicarea pe aceasta tema si in general se izoleaza, nu-si mai indeplineste sarcinile sociale sau materiale (taxe,etc.).
  •  Se evalueaza eficienta la locul de munca sau existenta altor afectiuni secundare -depresie, anxietate, fobii specifice.
    
Ca si cauze, putem vorbi aici despre ereditate-mai ales cei cu tulburari obsesiv-compulsive in antecedente familiale, despre tulburari depresiv-anxioase sau tulburari de stres posttraumatic, unele conditii negative de dezvoltare a persoanei ( deprivari de libertate,boli cronice, parinti hiperprotectivi sau autoritari,duri,etc.).
    
Creste riscul de aparitie al tezaurizarii la cei cu tulburare bipolara,depresii recurente, fobii specifice ,anxietate generalizata, hipocondrie,stres prelungit, sau evenimente negative(divort,deces).
    
Se adauga tezaurizarii compulsive(strangerii obiectelor in exces si cu obsesivitate) diversele dependente de alcool sau substante(drog),care accentueaza izolarea sociala si depresia.
    
Tratamentul eficace este medicatia serotoninergica(antidepresivele,anxiolitice) in combinatie cu terapia cognitiv-comportamentala individuala, cat si aportul familial si de grup.

Pneumopatiile virale

  
Dr. Sorin Godeanu, Laboratoarele Elidor
                            
Pneumopatiile virale (şi gripale) nu mai dispun de predictibilitate. Arealul originii virusului se estompează prin multitudinea de pasaje (escale) pe care le parcurge pacientul expus la infecţii - te poţi urca sănătos în avion şi cobori la destinaţie cu manifestări clinice evidente.
În călătoriile lungi (18-20 ore) este greu, chiar imposibil, să faci diferenţa între starea de fatigabilitate secundară traseului parcurs şi starea de astenie fizică secundară impregnării virale.
Pneumopatia virală reprezintă reacţia inflamatorie la nivelul interstiţiului pulmonar complicat sau nu cu alveolite. Există o mare varietate de agenţi etiologici: virusurile gripale, paragripale, adenovirusurile, rino, corona şi enterovirusul, virusul rujeolei şi al varicelei. Contaminarea este aerogenă. Agentul viral acţionează asupra covorului ciliar al căilor respiratorii superioare şi în zona alveolelor pulmonare, cu inducerea edemului inflamator şi cu hipersecreţie de mucus.
Tabloul clinic poate varia de la oligosimptomatic la un tablou clinic polimorf: de la coriză la mialgii difuze, de la stări subfebrile la febră peste 40º C cu junghi toracic şi frison, astenie fizică uşoară sau marcată, tuse, răguşeală, secreţii nazale apoase etc. Incubaţia infecţiei virale durează între 18 şi 72 ore.
Anatomo-clinic, se pot recunoaşte forma hilară, cu accentuarea desenului peribronhovascular perihilar şi forma macronodulară – opacităţi rotunde ovalare fără tendinţe de confluare.
Tratamentul natural este o opţiune cu rezoluţii terapeutice superlative. La un pacient cu stare de nutriţie şi imunitate normale, neintoxicat (poluare intensă, radiaţii) răspunsul terapeutic este prompt.


1. Se începe cu LIZOVIR 3-5 cpr./zi – efect antitermic, antialgic, imunomodulator – sau FLUAGIN (antibiotic natural, antialgic, imunomodulator) câte 3-5 cpr./zi, cu administrare susţinută de lichide (3-4 l./zi, ceai, sucuri de fructe naturale, supe).

2. Se administrează ORTOGEL după badijonajul cu Frecţie Elidor, la 10 min. distanţă. Aplicaţiile cutanate se fac de cel puţin 3x/zi (la cca 8h). Aplicaţiile topice rezolvă câteva probleme esenţiale:
a)  acţiune antiinflamatorie, antialgică;
b) efectul revulsiv al aplicaţiilor locale induce vasodilataţie cu eliminarea rapidă a grupărilor acide, radicalilor liberi şi a produşilor metabolici toxici.
c)  diminuează simptomele (febră, frisoane, astenie fizică, dificultăţi în respiraţie, junghiul toracic).

3. Administrarea de Sirop expectorant Pulmo-Expres (Elidor) are efect complex (antitusiv, antitermic, antialgic, imunomodulator).

 În multe cazuri tratamentul a fost eficient, cu îmbunătăţirea stării clinice imediat după începere. Fiecare pacient are un parcurs clinic diferenţiat (tratăm bolnavul nu boala). Dacă starea clinică nu se ameliorează, se impune un control de specialitate, cu examene imagistice şi de laborator, pentru a găsi cauzele ineficienţei tratamentului medical indicat.

Boala coronariană ischemică metode de evaluare şi investigare

în Centrul de boli cardiovasculare “ANGIOMEDICA” Bucureşti

Prof. univ. dr. Ion Ţintoiu
Medic primar
interne-cardiologie - FESC

I. Descrierea Bolii Coronariene Ischemice (BCI)
 
Boala coronariană ischemică (BCI) este o afecţiune a arterelor (coronare) care alimentează cu sânge oxigenat muşchiul inimii. BCI se caracterizează prin îngustarea lumenului interior al coronarelor, ceea ce induce diminuarea aportului de sânge oxigenat la nivelul teritoriului miocardic corespunzător (fenomen care poartă numele de ischemie miocardică). Consecinţa acestui fenomen este alterarea funcţiilor normale ale muşchiului cardiac, inclusiv aceea de contractilitate. Cu alte cuvinte, porţiunea din muşchiul cardiac care nu primeşte suficient sânge oxigenat se contractă ineficient (nu se mai contractă ca o pompă eficientă). Severitatea ischemiei miocardice depinde de gradul de îngustare a coronarei. De cele mai multe ori, îngustarea coronarei se produce prin depuneri de grăsime şi colesterol, denumite generic plăci de aterom. Îngustările produse prin plăci de aterom poarta numele de stenoze.

1.- Manifestări ale BCI (simptomatologie)
   
Îngustarea (stenozarea) semnificativă a unei coronare induce, în majoritatea cazurilor, dureri toracice anterioare pe care pacientul le resimte ca pe “o gheară” în piept (retrosternal), cu iradiere pe braţul stâng sau pe ambele braţe, spre baza gâtului sau chiar în mandibulă. Acest tip de durere poartă numele de angină pectorală, poate dura de la câteva minute până la câteva zeci de minute, este localizată pe o zonă mai mare (nu doar într-un punct), se menţine indiferent de poziţia trunchiului, nu este influenţată de mişcările respiratorii şi cedează prompt (în 1-2 minute) după administrarea sublinguală de comprimate cu Nitroglicerină.
  
De obicei, există o legătură directă între frecvenţa crizelor anginoase, durata durerilor, contextul apariţiei acestor dureri anginoase (la eforturi mari/medii/mici, în repaos, în somn etc.) şi gradul îngustării coronarei.
   
Uneori, durerile anginoase atipice pot fi uşor confundate cu dureri reumatice (în spate, în omoplaţi) sau cu durerile de stomac (în epigastru). Un consult cardiologic este necesar pentru a stabili un diagnostic precis.
   
Doar la un  număr redus de pacienţi (aproximativ 5-10 %) îngustările (stenozele) coronariene nu sunt însoţite de dureri anginoase (asa-numita ischemie silenţioasă),  ceea ce poate duce la întârzierea stabilirii unui diagnostic corect şi a unui tratament eficient. În aceste situaţii evaluarea este posibilă printr-un set de investigaţii care vor fi descrise mai departe (electrocardiogramă – EKG-, test de efort etc).
   
Alte simptome care pot însoţi stenozele coronariene sunt palpitaţiile (bătăi ale inimii rapide şi/sau neregulate, senzaţia unei “pauze” etc.) şi dispnee de efort (senzaţie de lipsă de aer la eforturi fizice).
   
În cazul apariţiei unuia sau a mai multe simptome, pacientul trebuie să consulte medicul cardiolog pentru stabilirea diagnosticului şi instituirea unui tratament corespunzător.

2.- Factori de risc pentru BCI

Apariţia în timp a stenozelor coronariene prin formarea plăcilor de aterom este favorizată de existenţa unor factori de risc. Cu cât aceşti factori de risc sunt mai numeroşi la un pacient, cu atât probabilitatea de a apărea una sau mai multe stenoze pe unul sau mai multe vase (coronare) este mai mare.
    
De aceea, depistarea la timp a acestor factori de risc cardiovasculari prin investigaţii şi analize specifice şi tratarea lor corespunzătoare sunt importante pentru prevenirea sau întârzierea apariţiei consecinţelor negative cardiovasculare.
   
Dintre factorii de risc care predispun la apariţia plăcilor de aterom şi a stenozelor coronariene pot fi enumeraţi: stresul, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, antecedentele heredocolaterale de afecţiuni cardiovasculare (aglomerări familiale ale afecţiunilor cardiovasculare), fumatul, dislipidemia (valori crescute ale lipidelor, colesterolului, trigliceridelor etc. în sânge), coagulopatii (anomalii ale diferitelor componente ale sângelui care pot predispune la apariţia stărilor de hipercoagulabilitate).
   
Evaluarea periodică a acestor factori de risc prin investigaţii şi analize specifice (în cadrul controalelor cardiologice la 1, 3, 6 luni sau 1 an) este necesară pentru a preveni eventuale complicaţii cardiovasculare şi, în acelaşi timp, pentru a verifica eficienţa tratamentului medicamentos administrat împotriva factorilor de risc.
   
Dintre analizele utile (este necesară recoltarea de sânge) pentru monitorizarea factorilor de risc pot fi enumerate: coagulograma completă, lipidograma, glicemia, glicemia provocată, proteina C, proteina S etc.

Cursuri de psihologie la Arcadia

Rețeaua Arcadia își completează gama de servicii în domeniul psihologiei cu un portofoliu de cinci cursuri prin care vine în întâmpinarea persoanelor interesate de autocunoaștere și autodezvoltare, de găsirea unor soluții concrete prin care să (re)descopere echilibrul, eficiența și armonia în viața personală și profesională.

Cursurile de psihologie lansate de rețeaua Arcadia la acest început de an abordează cinci dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă omul modern: stresul, anxietatea, dependența, tensiunile din relația de cuplu și tensiunile din relația părinte-copil. Cursul referitor la stres are și o variantă axată pe stresul organizațional, fiind disponibil în portofoliul Arcadia pentru companii.

Structurate sub formă de workshop, înglobând o sesiune de prezentare și o sesiune interactivă, cursurile sunt organizate pentru grupe de maximum 15 persoane și au o durată de 3 ore. Ele mizează pe experiența psihologului, dar și pe efectul curativ al grupului, pentru a pune în discuție limitele și neputințele psihicului uman și pentru a descoperi soluțiile de rezolvare sau depășire a acestora.
 
Smaranda Cernescu, psihologul care a inițiat și care derulează programul de cursuri, menționează: „Psihicul uman este deseori considerat o «cutie neagră» ce produce reacții contradictorii, paradoxale și dureroase. Sunt cunoscute tuturor întrebările de felul: «dacă îmi dau seama că îmi distrug sănătatea, de ce nu reușesc să renunț la ce mă face să sufăr?», «dacă ne iubim atât de mult, de ce nu ne putem înțelege?», «deși am încercat toate variantele, de ce nu reușesc să îmi controlez teama, tristețea ori furia?», «dacă am învestit atât de mult în ceea ce îmi doresc, de ce nu reușesc să obțin?». 

Participanților la curs le promitem în primul rând o cale de a înțelege ce se întâmplă în mintea noastră și, practic, în propria lor lume interioară. Apoi, le promitem să-i îndrumăm către soluții concrete și strategii personalizate prin care să își regăsească echilibrul și să își atingă obiectivele. Ritmul vieții cotidiene, complexitatea situațiilor, rapiditatea schimbărilor și consecințele acestora ne provoacă să ne schimbăm felul de a privi viața. Până acum era de la sine înțeles cum trebuia să te comporți pentru a fi un părinte bun, un partener înțelegător, un angajat model, o persoană puternică ce trece simplu și rapid peste probleme. Astăzi, aceste repere moștenite, intuite, transmise nu mai sunt suficiente. Abilitățile necesare pentru a face față lumii moderne alcătuiesc un nou «manual», pe care psihologul și cei din jur ne pot ajuta să îl învățăm mai repede și mai ușor.”

Grupul de participanți are propriul său rol în succesul cursului. Auzind problema celuilalt, văzând ce soluții a găsit acesta sau analizându-i viziunea asupra situației cu care se confruntă, găsești deseori punctul de plecare spre propria soluție. În plus, grupul are o dinamică aparte, grupul generează idei comune – mai bune și mai originale decât ale fiecăruia dintre componenții săi – și tot grupul este sursa unui binevenit sentiment că problemele vieții sunt aceleași pentru toți. De aceea, obligat să se adapteze din mers la schimbările din jur, fie ele schimbări de ritm, de reguli, de exigențe, de repere ori de necesități, participantul la curs găsește în dilemele și experiențele celorlalți izvorul propriei sale energii. Iar psihologul nu face decât să canalizeze energia și dorința de mai bine a fiecăruia pe calea introspecției și a rezolvării.

Îi invit pe cursanți să explorăm împreună o lume fascinantă, cu umbre dar și cu resurse inimaginabile, care ne oferă cheia unei vieți mai bune, mai împlinite: cea a psihologiei noastre”, adaugă psiholog Smaranda Cernescu, subliniind o dată în plus că suntem în mod egal alcătuiți din vulnerabilități și din puterile care le rezolvă.

Lista completă a cursurilor de psihologie, prețurile și detaliile organizatorice pot fi consultate pe website-ul rețelei Arcadia, acolo unde sunt specificate și datele de contact pentru informații și programări.

www.arcadiamedical.ro   

Prescriptia electronica, integrata in software-ul medical din spitale

Prescriptia electronica, obligatorie de la 1 ianuarie 2013, este disponibila in solutiile informatice pentru spital si ambulatoriu din suita ARMONIA®. Prescriptia electronica este integrata cu modulele medicale, financiare si administrative ale sistemului informatic pentru spitale.

Datele sunt introduse o singura data in aplicatia de prescriptie electronica din ARMONIA® si devin disponibile pentru raportari obligatorii, obtinerea de statisitici si indicatori de performanta, sau in Dosarul Electronic al Pacientului.


"Pentru a-si dovedi utilitatea, prescriptia electronica trebuie sa comunice cu toate celelalte module dintr-un sistem informatic, datele sa fie introduse o singura data iar rapoartele sa fie usor de obtinut. Spitalele care implementeaza ARMONIA®sanita, vor avea prescriptia electronica integrata nativ in sistemul informatic, simplificand astfel munca personalului medical.” Emilian Costas, Director General Dedalus TeamNet.

Comunicarea directa a prescriptiei electronice din suita ARMONIA® cu SIUI-SIPE, permite exportul direct de serii si numere pentru prescriptii electronice si pentru prescriptii electronice pretiparite "offline la domiciliu". Astfel, personalul medical poate elibera prescriptii electronice direct din interfata ARMONIA®, fara a fi nevoie sa acceseze si interfata SIUI.

Integrarea nativa a prescriptiei electronice in suita ARMONIA® permite, conform reprezentantilor Dedalus TeamNet, generarea rapida a rapoartelor obligatorii din punct de vedere legal, in format SIUI. Alte situatii si statistici pot fi obtinute pe baza informatiilor din prescriptiile electronice, direct in modulul de raportari ARMONIA®: medicamentele prescrise cel mai frecvent, medicamente cu regim special, medicamente prescrise din anumite programe speciale, ponderea unor diagnostice din total, medici prescriptori etc.

Integrarea prescriptiei electronice din suita ARMONIA® cu Dosarul Electronic al Pacientului permite pastrarea istoricului pe pacient: medicamentele prescrise, identificarea alergiilor sau a altor tratamente medicamentoase curente care pot genera interactiuni.

"In Romania, una din 5 internari este cauzata de interactiunile nocive intre medicamentele luate concomitent de un pacient. Este important ca medicul sa detina toate informatiile privind tratamentul medicamentos al pacientului si despre diagnosticele anterioare, pentru a putea oferi o prescriptie corecta. Acest lucru poate fi realizat prin consolidarea informatiilor in Dosarul Electronic al Pacientului." Emilian Costas, Director General Dedalus TeamNet 

In cazul programelor nationale, urmarirea medicamentelor eliberate este posibila prin integrarea modulului de prescriptie electronica cu farmacia cu circuit inchis a spitalelor:

"Integrarea cu farmacia spitalului permite verificarea stocului inaintea prescrierii. Tot pe baza datelor din prescriptia electronica si datorita interoperabilitatii intre aplicatii, asistenta poate exporta cu un click orarul de administrare al medicamentelor pentru pacientii internati si codul de identificare al pacientului. Pe baza acestor informatii, pot fi realizate rapoarte privind medicamentele eliberate." adauga Emilian Costas.

Pentru mai multe detalii, intrati pe: www.dedalus-teamnet.ro

 

Arcadia a deschis Centrul Medical Sărărie

Luni și-a început activitatea Centrul Medical Sărărie, cel mai nou ambulatoriu din rețeaua medicală Arcadia. Cu o suprafață totală de 1.200 mp, dispusă pe 4 niveluri, cu 30 de cabinete și spații destinate serviciilor medicale, cu facilități conexe pentru pacienți și însoțitori, Centrul Medical Sărărie asigură consultații, analize și investigații în circa 20 de specialități, pentru adulți și copii, oferind pacienților condiții și confort deosebite. Deschiderea centrului reprezintă o importantă extindere a operațiunilor Arcadia în centrul orașului, venind astfel în întâmpinarea tuturor locuitorilor din zona limitrofă.


„Deschiderea Centrului Medical Sărărie este de fapt rezultatul unei îndelungate perioade în care am investigat așteptările și nevoile pacienților noștri. Am creat astfel policlinica pe care ei au dorit-o, modernă și complexă, într-un spațiu de mari dimensiuni, impecabil amenajat, care ne-a permis să alcătuim combinația optimă de specialități și servicii, așa cum au fost ele solicitate de către pacienți. Evident, serviciile medicale moderne nu pot face abstracție de exigențele și de ritmul de viață al pacienților de astăzi, astfel că noul centru medical aduce standardele Arcadia mai aproape de rezidenții zonei centrale a orașului, pentru care vizita la medic devine mai plăcută și mai confortabilă”, arată Dan Fiterman, director general Arcadia.

Principalele specialități medicale disponibile în Centrul Medical Sărărie sunt medicină internă, pediatrie, obstetrică-ginecologie, ORL, oftalmologie, gastroenterologie, cardiologie, endocrinologie, urologie. Pentru pediatrie și obstetrică-ginecologie, centrul dispune de arii special amenajate și delimitate, ce includ mai multe cabinete medicale, săli de tratamente, spații de așteptare personalizate și, în zona destinată copiilor, un spațiu de joacă vesel și încăpător. Ca un element aparte, în cadrul specialității obstetrică-ginecologie funcționează și centrul de medicină materno-fetală, cu serviciile sale avansate de ecografie și morfologie fetală și serviciile de diagnostic genetic prenatal.

Un avantaj special al noului ambulatoriu este amplasarea la demisolul clădirii a Centrului de Imagistică Medicală Arcadia – unitate de elită, cunoscută și apreciată de locuitorii din Iași și din regiune, cu peste 4 ani de activitate și peste 60.000 de pacienți până în prezent. Prof. univ. dr. Dragoș Negru, coordonatorul Centrului de Imagistică, menționează: „Adresa din str. Sărărie nr.38, unde am derulat timp de 4 ani activitatea de imagistică medicală și unde aducem acum un întreg centru medical multidisciplinar, tocmai pentru a oferi servicii complete de sănătate, este deja o destinație cunoscută pentru pacienți, fiind sinonimă cu calitatea și cu performanța medicală. Acest lucru se datorează faptului că lucrăm cu pasiune și cu ambiția de a fi cei mai buni, două atribute pe care pacienții Arcadia le vor regăsi în întregul centru medical deschis la acest început de an.”

Prin combinația nou creată de specialități și disponibilitatea serviciilor avansate de imagistică (computer tomografie, rezonanță magnetică, mamografie, ecografie), noul ambulatoriu Arcadia asigură pacienților circuite complete de analize, consultații și investigații, totul fiind astfel configurat încât să garanteze acuratețea diagnosticului și instituirea tratamentului adecvat, eficientizarea timpului alocat vizitei la medic și sporirea nivelului de confort al pacientului. Iar în afară de resursele sale destinate strict sănătății, Centrul Medical Sărărie dispune și de o sală de conferințe încăpătoare, menită să găzduiască periodic evenimente și acțiuni diverse pentru pacienți și abonați Arcadia, pentru medici și asistenți medicali, precum și pentru specialiști din domeniul managementului medical.

Dr. Sorin Nistor, director medical Arcadia, adaugă: „Activitatea Centrului Medical Sărărie va fi completată continuu cu noi specialități, noi cabinete, noi facilități și servicii, astfel încât să se adapteze din mers la nevoile de sănătate ale pacienților săi. Posesorii cardului de discount Arcadia Plus vor fi bucuroși să știe că facilitățile oferite de card sunt valabile inclusiv în acest nou centru medical, astfel încât analizele, consultațiile sau investigațiile pot fi accesate cu reduceri însemnate de preț. Este doar una dintre metodele prin care integrăm serviciile Arcadia între toate unitățile pe care le operăm în acest moment, având ca prioritate să oferim pacientului un circuit cât mai simplu de la prima vizită la medic și până la soluționarea problemei sale de sănătate, trecând prin toate fazele de care este nevoie: consultații, analize, investigații, tratament, inclusiv servicii spitalicești, atunci când este cazul.”


www.arcadiamedical.ro