Aroma exotică a uleiului esenţial de patchouli considerat
"parfumul hippy" vine din îndepărtata Indie, unde planta este cunsocută sub numele de
"puchaput". Este considerat "parfumul hippy" deoarece în anii 60’ era folosit pentru a ascunde mirosul de marijuana.
Utilizat în vrăji de dragoste, se crede că patchouli atrage oamenii împreună şi acţionează ca un afrodisiac puternic. Presărat pe bani şi adăugat în portmonee atrage banii.
Începând cu secolul XIX comercianţi puneau frunze de patchouli între şalurile de caşmir indiene pentru a proteja marfa de molii. Aroma puternică şi mirosul profund de mosc i-au dat acestei plante o aură de mister şi bogăţie. Istoria spune că uleiul esențial de patchouli se foloseşte în scopuri magice de câteva mii de ani.
În Orient, este utilizat în potpuriuri şi pliculeţe ce se aşează între rufe, pentru a ţine la distanţă ploşnitele şi păduchii.
Uleiul esenţial de patchouli este un ulei extras din Pogostemon cablin din familia Labiatae. Planta este perenă, stufoasă, creşte până la 1 m înălţime, cu o tulpină robustă, cu frunze mari şi acoperite de peri, foarte parfumate, de aproximativ patru centimetri lungime şi cinci centimetri diametru. Florile sunt albe cu nuanţe de mov.
Uleiul esenţial se extrage din frunzele plantei, care sunt culese manual şi uscate 3 zile înainte de distilare. Are o aromă bogată de mosc-dulce, foarte condimentată şi puternic erbacee, iar culoarea variază de la galben deschis la maro închis şi este relativ vâscos.
În cosmetică, calităţile sale de hidratare, de regenerare celulară şi antiseptice, îl fac deosebit de potrivit pentru îngrijirea pielii îmbătrânite, uscate şi fragile. Datorită rolului său echilibrant poate fi folosit şi pentru tenul mixt, gras, acneic, sau cu probleme (eczeme, dermatite, pori deschişi, riduri).
Inhalaţiile cu ulei de patchouli ridică starea de spirit şi ajută la eliberarea tensiunilor acumulate. El aduce speranţă după dezamăgire. Atacurile epileptice sau convulsiile pot fi calmate prin inhalarea uleiului de patchouli. Adesea este folosit ca un afrodisiac, deoarece este benefic în tratarea problemelor sexuale, cum ar fi impotenţa sau problemele de erecţie şi frigiditatea.
Uleiul de patchouli, cu toate că a fost utilizat, de-a lungul secolelor, de diferite culturi pentru tratarea diferitelor boli sau infecţii, în parfumerie a fost introdus abia în 1960. Acesta este, probabil, cel mai popular pentru proprietăţile sale afrodisiace. Prin urmare, acest ulei este un ingredient comun pentru parfumuri și alte produse cosmetice. În parfumerie, uleiul este folosit ca o notă de bază şi este o componentă comună a mai multor tipuri de parfumuri. Acesta funcţionează ca un fixativ, care ajută la încetinirea procesului de evaporare a uleiurilor volatile şi ajută la păstrarea aromei pe o perioadă mai lungă de timp.
Uleiul esenţial de patchouli în parfum adaugă adâncime prin introducerea unei arome de pământ. Uleiurile cu care se combină cel mai bine sunt: tămâie, lemn de cedru, iasomie, trandafir, muşcată, lemn de santal, bergamotă şi smirnă.
Patchouli are un miros distinct şi persistent. Unii oameni îl iubesc, alţii spun că mirosul său seamănă cu mirosul din mansardele vechi şi mucegăite. Fie că vă place sau nu mirosul, el are locul său ca fiind unul dintre cele mai populare uleiuri din aromaterapie.
Amestecul magic pentru atragerea banilor: 7 picături de patchouli + 5 picături de ulei de lemn de cedru.
Bogaţia reprezintă mai mult decât bunurile materiale, mai poate însemna şi bogăţia spiritului, a prieteniei şi a relaţiilor.
Atât patchouli, cât şi lemnul de cedru oferă siguranţă de sine, energie fizică, încredere, putere, tenacitate, fermitate şi combat frica, anxietatea şi “despicarea firului în patru”.