Scanarea PET CT poate salva vieţi Acum decontată prin CNAS!

Veste bună pentru pacienții români!

Centrul Medical Neolife reduce prețurile pentru investigația PET CT de la 5.000 de lei, la 4.000 de lei.
Echipamentul PET CT este folosit pentru diagnosticarea, localizarea și identificarea leziunilor tumorale și afecțiunilor cardiologice.

??????????????????????
Investigația PET CT permite o vizualizare perfectă a ţesuturilor bolnave, scurtează durata examinării și identifică leziunile în stadii timpurii.

NOU! Specialiștii Neolife anunță că săptămâna aceasta vor lansa o nouă tehnică imagistică modernă, și anume scintigrafia de miocard. Aceasta este o metodă nedureroasă care permite diagnosticarea a numeroase afecțiuni, atunci când alte tipuri de investigații nu furnizează informații suficiente.
 
neolife 2
Centrul Medical Neolife dispune de o echipă medicală multidisciplinară, formată din medici români și profesioniști străini, specialiști cu experiență în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor oncologice. Compartimentul de Medicină Nucleară este condus de medicii primari Marius Ion Cambrea, Ciprut Tudor și Mara Mirvald. De asemenea, centrul este dotat cu echipamente medicale performante, de ultimă generație.

Reamintim că vedeta Centrului Medical Neolife este tehnologia revoluționară TrueBeam, care îmbină radioterapia și radiochirurgia.

Specialiştii recomandă consumul de lichide constant, nu doar când apare senzaţia de sete

Setea apare în momentul în care organismul resimte un deficit de apă, ceea ce corespunde cu o pierdere în greutatea corporală de 3% sau poate chiar mai mult.

Corpul uman este compus în proporţie de peste 60% din lichide. Cantitatea de apă din organism este reglată constant pentru a asigura necesarul de lichide, care poate varia de la o zi la alta, în funcție de activităţile fiecărei persoane. 

Atenţie, însă, la oamenii sănătoşi, această cantitate nu trebuie să crească sau să scadă cu mai 
mult de 1% pe zi.

De obicei, oamenii beau lichide doar atunci când le este sete. Totuși, trebuie să se țină cont de faptul că setea apare când organismul este deja deshidratat. Drept urmare, ar fi indicat ca oamenii să înveţe să se hidrateteze constant, chiar şi atunci când nu simt nevoia, mai ales că, în timp, pe măsură ce înaintăm în vârstă, abilitatea noastră de a percepe senzaţia de sete scade, crescând astfel riscul de deshidratare”, a declarat prof. univ. dr. Gabriela Radulian, şeful Secţiei Diabet II din cadrul Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. Dr. N. C. Paulescu” din Bucureşti.

Ghidurile europene în materie de nutriţie menţionează că bărbații trebuie să bea aproximativ 2,5 litri de lichide pe zi, în timp ce femeile – 2 litri de lichide pe zi. Aproximativ 80% din consumul total de apă provine din cantitatea de lichide ingerată, atât apă, cât şi alte băuturi (sucuri, lapte, băuturi răcoritoare, cafea și ceai), în timp ce restul de 20% provine din alimente.

Oamenii aleg să consume în special sucuri, băuturi răcoritoare, ceai, lapte în loc de apă plată pentru gustul lor plăcut. De preferat ar fi însă să nu se abuzeze de acestea în detrimentul apei plate. Pe de altă parte, nu este indicat nici ca aportul de lichide să provină exclusiv din consumul de apă, având în vedere că majoritatea băuturilor furnizează organismului substanţe nutritive esenţiale, cum ar fi vitamine, antioxidanţi şi electroliţi, necesari bunei funcţionări a organismului. Important este ca oamenii să se hidrateze”, a explicat prof. univ. dr. Gabriela Radulian, adăugând că o persoană nehidratată corespunzător poate acuza dureri de cap, greutate în concentrare şi chiar oboseală.

Specialiștii atrag atenția că, în momentul în care organismul nu primeşte suficiente lichide, scade volumul de sânge din organism, scăzând în același timp și cantitatea de oxigen şi numărul de substanţe nutritive vitale necesare organismului pentru a funcţiona corect.

Importanţa consumului adecvat de lichide a fost discutată în cadrul simpozioanelor Nutriţie, Sănătate şi Longevitate”, dedicate medicilor de familie.

Prof.dr. Andrew Boulton, președintele EASD: Unde vezi diabet, vezi neuropatie diabetică


Neuropatia diabetică este cea mai comună și frecventă complicațiea diabetului zaharat, afectând peste jumătate dintre persoanele care suferă de această boală cronică. Oriunde vezi diabet, vezi neuropatie diabetică, conform prof.dr. Andrew Boulton,președintele Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), prezent la Cluj-Napoca, la invitația Societății de Neuropatie Diabetică.

Practic, neuropatia reprezintă distrugerea progresivă a fibrelor nervoase, afectând sistemul nervos autonom și pe cel somatic. Având în vedere că de multe ori această complicație ireversibilă este nediagnosticată sau diagnosticată când deja e prea târziu, screeningul ar trebui sa înceapă cât mai devreme la persoanele cu diabet zaharat.

Neuropatia diabetică are un impact negativ asupra calității vieții, atât prin simptomele sale, cât și prin deficitele pe care le implică. Pe de o parte, manifestările neuropatiei diabetice pot fiextrem de dureroase - arsură, senzație de electrocutare, alte senzații deranjate, care provoacă frecvent disfuncții grave fizice și psihice, precum și tulburări de somn.


Pe de altă parte, neuropatia diabetică poate fi nedureroasă, transpusă în pierderea capacității de a simți durerea. ”Un chirurg a descris durerea ca fiind cel mai mare dar al lui Dumnezeu pentru omenire - doar atunci când pierzi darul durerii îți dai seama cât este de important. Acest lucru este valabil și în cazul neuropatiei diabetice. Am întâlnit cazuri de persoane care, din cauza neuropatiei diabetice aveau impresia că picioarele lor sunt reci, au încercat să le încălzească, dar au ajuns la noi cu arsuri grave, deoarece nu și-au dat seama că, de fapt, temperatura la care le expuneau era foarte ridicată.”, a atras atenția prof.dr. Andrew Boulton.

Am găsit obiecte în pantofii pacienților care le-au cauzat ulcerații pentru că ei nu au simțit că le aveau acolo. Este extrem de important pentru persoanele cu diabet zaharat să aibă grijă de picioarele lor, să le verifice zilnic, să poarte încălțăminte adecvată, să nu meargă desculțe. Persoanele cu neuropatie tind să cumpere încălțăminte mai strâmtă, deoarece au mulți centri nervoși pierduți și au nevoie de mai multă presiune pentru a simți încălțămintea. Este recomandată o grijă sporită în alegerea încălțămintei și sunt de evitat modelele cu vârf ascuțit”, a recomandat prof.dr. Andrew Boulton.

Educația persoanelor care suferă de neuropatie diabetică este esențială. ”Uneori este dificil de spus unui pacient ce înseamnă neuropatia diabetică, iar noi, medicii, trebuie să le explicăm în termeni simpli, prin analogii. Nu spunem că nervii sunt morți, ci le dăm ca exemplu un bec care se aprinde dacă tragi de un fir, dar dacă firul e stricat, rămâi fără lumină. Așa trebuie înțeleasă legătura dintre piciorul lor și creier, căci dacă firul, adică nervul, nu funcționează, ei nu își pot da seama ce se întâmplă cu piciorul lor”, a completat prof.dr. Andrew Boulton.

Prof.dr. Andrew Boulton punctează: ”Susținerea familiei și a celor apropiați este extrem de importantă pentru persoana care suferă de neuropatie diabetică. S-a arătat că neuropatia poate fi asociată destul de des cu depresia. Spre exemplu, pacientul încearcă să meargă, dar este instabil și se gândește că lumea poate crede că este amețit. Dar el nu este amețit, ci pur și simplu nu mai poate merge corect din cauză că nu mai poate simți. În acest caz, bolnavii au nevoie de înțelegere și empatie pentru a putea face față afecțiunii.

Prof.dr. Andrew Boulton a fost prezent la Cluj-Napoca, la invitația Societății de Neuropatie Diabetică, la Seminariile Departamentului de Neuroștiințe al Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. Evenimentul a fost coordonat științific de prof.dr. Dafin Mureșanu și a reunit lideri de opinie europeni și români din domeniul diabetului zaharat și neurologiei.

Președintele Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), prof.dr. Andrew Boulton, a confirmat prezența și la Congresul Național de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic – Neurodiab, care se va desfășura în București, în perioada 15-17 octombrie 2015.

 A doua ediţie a Campaniei de educare şi informare a tinerilor cu vârsta cuprinsa între 14 și 17 ani, iniţiată de Societatea Română de Dermatologie în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, intitulată "Adolescență fără acnee!"  se va desfășura în perioada 3-30 aprilie.

Derma_5608-800x533
"Acneea nu este o boală care amenință viața, dar amenință frumusețea, afectează calitatea vieții. Apare la vârste cuprinse între 14-17 ani și dispare la 25 de ani, însă la unii se manifestă toată viața. Tratamentul trebuie adaptat în funcție de forma de acnee. Nu există un tratament standard. Tratamentul trebuie schimbat pe parcursul vieții. Peste 90% dintre adolescenți au acnee, 50% dintre femeile adulte, 25% din populația adultă indiferent de gen suferă acnee. Din cauza hormonilor androgeni, băieții și bărbații sunt mai predispuși la forme mai grave și de durată. Scopul acestei campanii este de informare a populației că există posibilități terapeutice multiple", a declarat joi 2 aprilie 2015 într-o conferință de presă președintele SRD Alexandru Tătaru.

Acneea reprezinta o boala comuna, partial determinata genetic, care apare in general in perioada pubertara, dar si la adult. Este o afectiune polimorfa, in care coexista leziuni retentionale si inflamatorii adeseori pe fond de piele seboreica.

Peste 90 % dintre adolescenti, 50 % dintre femeile adulte si 25 % din populatia adulta, indiferent de gen, sufera de acnee. Din cauza hormonilor androgeni, baietii si barbatii sunt mai predispusi la forme mai grave si de durata a acneei.
Adolescenta-fara-acnee

Primele semne de acnee apar odata cu pubertatea, chiar si la 11 – 12 ani, avand un apogeu la varsta de 16 – 17 ani. Zonele predispuse la acnee sunt cele care poseda glande sebacee : fata, piept, umeri, spate, brate, coapse. 

Acneea trebuie tratata de catre medicul dermatolog si echipa uneori cu endocrinologul, ginecologul, plasticianul si psihologul.

In cazurile de acnee, nu trebuie sa luam un autotratament, nu trebuie copiat tratamentul altora (tratamentele sunt individualizate), nu trebuie facuta autotraumatizarea cosurilor – principala cauza de cicatrici post – acneice.

 In 2014, Societatea Romana de Dermatologie  a avut urmatoarele rezultate in urma Campaniei ” Adolescenta fara Acnee ! Vino la un control gratuit ! ” :
  • Bucuresti – 3 licee, 143 de elevi consultati, 4 cu acnee severa, 44 cu acnee moderata, 95 cu acnee usoara;
  • Cluj Napoca – un liceu, 154 elevi consultati, 4 acnee severa, 37 acnee moderata, 113 acnee usoara ; Craiova – consultatii in 2 licee, 356 elevi, 118 cu acnee moderata ;
  • Oradea – 2 licee, 241 elevi consultati, 17 cu acnee severa, 97 cu acnee moderata, 127 cu acnee usoara ;
  • Sibiu – consultatii in 2 licee, 103 elevi, 4 acnee severa, 15 acnee moderata, 84 acnee usoara ;
  • Targu Mures – 4 licee, 81 de elevi consultati, 3 cu acnee severa, 19 cu acnee moderata, 51 acnee usoara ;
  • Iasi – 2 licee, 118 elevi consultati, 3 cu acnee severa, 19 cu acnee moderata, 96 cu acnee usoara ; si
  • Timisoara – un liceu, 63 de elevi consultati, 2 cu acnee severa, 12 cu acnee moderata, 49 cu acnee usoara.
Societatea Romana de Dermatologie reprezentata de Profesor Doctor Alexandru Tataru si Secretarul General Doctor Alin Nicolescu, va continua si in cursul acestui an sa desfasoare campanii de informare si educare in sprijinul tinerilor si populatiei adulte.

Nou la Arcadia: Embolizarea adenomului de prostată și a varicocelului, în premieră regională Iași

 Rețeaua medicală Arcadia adaugă în portofoliul său două noi proceduri de radiologie intervențională, în premieră regională: embolizarea adenomului de prostată și embolizarea varicocelului. 

Introducerea acestor intervenții revoluționare, minim invazive, sigure și eficiente la Arcadia reprezintă o oportunitate pentru pacienții din întreaga regiune a Moldovei. Atât embolizarea adenomului de prostată, cât și embolizarea de varicocel vor fi realizate la Spitalul Arcadia de către dr. Mihai Jr. Crețeanu, medic specialist Radiologie, specializat în tehnici de Radiologie Intervențională. Cele două proceduri de embolizare vin ca o noutate firească în portofoliul de servicii medicale oferite de Arcadia, după ce în luna martie a anului 2014 a fost introdusă embolizarea fibromului uterin, procedură terapeutică minim invazivă și sigură a acestei patologii feminine foarte frecvente. 

Adenomul de prostată este cea mai întâlnită afecțiune a prostatei, afectând aproximativ 70% dintre bărbații cu vârsta între 50 - 60 de ani. Cu o evoluție de lungă durată, influențată atât de factorii genetici, cât și de stilul de viață individual, adenomul de prostată sau „prostata mărită”, așa cum este cunoscută afecțiunea printre pacienți, afectează drastic calitatea vieții sociale și profesionale, prin tulburările urinare pe care le provoacă. Ignorată și netratată, afecțiunea poate degenera în complicații severe: obstrucția căilor urinare, retenția acută de urină, infecții uro-genitale la toate nivelele și, în ultimă instanță, insuficiența renală. 

Varicocelul reprezintă cea mai frecventă cauză de infertilitate masculină și afectează până la 20% dintre bărbați, în special pe segmentul de vârstă 18 - 35 de ani. Afecțiunea constă într-o tulburare a fluxului sanguin, ce determină dilatarea anormală, varicoasă, a vaselor de sânge de la nivelul testiculelor. Caracterizat adesea prin durere, tensiune locală, disconfort și resimțit la palpare, varicocelul este diagnosticat de obicei atunci când bărbatul manifestă tulburări de natură sexuală sau o incapacitate a funcției reproductive. 

Referindu-se la procedurile de embolizare a adenomului de prostată și a varicocelului, dr. Mihai Jr. Crețeanu, medic specialist Radiologie, precizează: „Vorbim despre două intervenții noi, performante, care realizează închiderea vaselor de sânge ce asigură irigarea prostatei, respectiv blochează fluxul de sânge din vena dilatată caracteristică varicocelului. Sunt două alternative extraordinare la metoda chirurgicală clasică, fiind mult mai puțin traumatizante, mai confortabile și permițându-i pacientului să revină la activitățile de zi cu zi chiar din ziua următoare.” Procedurile de embolizare se desfășoară în sala de angiografie, sub control radiologic, cu ajutorul angiografului de înaltă performanță. Durata acestora este de aproximativ 60 de minute, nu necesită anestezie generală, iar externarea se realizează după numai câteva ore.

Suntem bucuroși să abordăm în portofoliul nostru aceste două noi proceduri de embolizare. Ne aliniem mereu celor mai moderne și noi proceduri de tratament, astfel că extinderea activității de radiologie intervențională la Arcadia reprezintă un pas firesc, mai ales că intervențiile astfel realizate prezintă riscuri reduse și au o eficiență foarte ridicată. Mizăm pe experiența echipei de specialitate, cât și pe dotările medicale de care dispunem, pentru a produce o schimbare semnificativă în viața pacienților vizați.”, declară dr. Sorin Nistor, Director Medical Arcadia. 

Radiologia Intervențională este o subspecialitate a radiologiei care utilizează imaginea ghidată obținută cu ajutorul razelor X, pentru diagnostic și tratament. Conceptul de bază al acestei ramuri îl reprezintă utilizarea celor mai puțin invazive tehnici disponibile în prezent, pentru a reduce riscurile și a optimiza rezultatele terapeutice. Procedurile de radiologie intervențională sunt moderne, sigure, eficiente și confortabile, fiind deja intervenții de primă elecție în numeroase afecțiuni, în Occident. Rețeaua medicală Arcadia împlinește în 2015 cinci ani de activitate și este cel mai mare furnizor privat de servicii de sănătate din regiunea Moldovei, oferind servicii integrate în peste 40 de specialități medicale. Din rețea fac parte: două policlinici, un spital multidisciplinar, un spital de cardiologie intervențională, o maternitate, două centre de imagistică medicală și un punct public de prim-ajutor.