Neuropatia diabetică este cea mai frecventă şi invalidantă complicaţie a diabetului zaharat. Una din trei persoane cu diabet zaharat este diagnosticată cu o formă de neuropatie diabetică şi se estimează că una din două persoane are de fapt această complicaţie.
La nivel mondial, la fiecare 30 de secunde, o persoană îşi pierde un picior din cauza complicaţiilor asociate diabetului zaharat, conform Federației Internaționale de Diabet. Mai mult, în literatura de specialitate se arată că o persoană cu diabet care a suferit o amputație la nivelul unui picior prezintă un risc de 50% de a dezvolta în următorii doi ani o leziune și la nivelul celui de-al doilea picior. În aceste condiții, specialiștii recomandă tuturor persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat să își examineze regulat membrele inferioare, deoarece în acest fel factorii de risc predictivi ai ulcerațiilor și amputațiilor vor putea fi identificați din timp. Acestea au fost doar câteva dintre subiectele aduse în discuție de profesioniștii reuniți la Chișinău în cadrul simpozionului „Complicaţiile microvasculare – o provocare în diabetul zaharat”. Evenimentul a fost organizat de Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab.
Manifestarea ştiinţifică a facilitat dialogul profesional între medicii români și cei din Republica Moldova, implicaţi în managementul complicațiilor diabetului zaharat, cu precădere neuropatia diabetică.
„Neuropatia diabetică este principalul factor de risc pentru ulceraţii şi amputaţii ale membrelor inferioare, la persoanele cu diabet zaharat. Potrivit statisticilor organizațiilor mondiale din domeniu, fiecare al șaselea pacient cu diabet va avea o ulceraţie a picioarelor pe parcursul vieţii. Din fericire, aceleași statistici ne arată că mai mult din 85% din aceste ulcerații și amputaţii pot fi prevenite prin implementarea unor strategii adecvate de îngrijire, precum și prin informarea și educarea corectă a pacienților. În primul rând, este foarte important ca persoanele cu diabet zaharat să învețe să-și țină sub control glicemia, apoi să urmeze întocmai sfaturile și recomandările medicilor curanți”, a declarat conf. dr. Ioan Andrei Vereşiu, preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică - Neurodiab.
Un management eficient al neuropatiei diabetice și al piciorului diabetic presupune examinarea periodică a picioarelor spre identificarea factorilor de risc pentru ulcerații. La fel de importante sunt şi educarea și informarea persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat pentru un control eficient al valorilor glicemice, precum și tratamentul cât mai rapid al eventualelor leziuni produse la nivelul membrelor inferioare.
Neuropatia diabetică și piciorul diabetic nu au fost singurele complicații ale diabetului dezbătute în cadrul programului de educaţie medicală continuă desfăşurat la Chişinău de Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab. Discuțiile au vizat și celelalte complicații microvasculare ale diabetului, cum ar fi: retinopatia, considerată principala cauză de orbire la adulți; nefropatia diabetică – văzută ca cea mai importantă cauză a insuficienței renale, precum și bolile cardiovasculare – răspunzătoare de decesele a 8 din 10 persoane cu diabet zaharat.
Lucrările științifice din cadrul evenimentului au fost susținute de prof. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice; prof. dr. Mariana Graur, președinte Societatea de Nutriţie din România; conf. dr. Ioan Andrei Vereşiu, președinte Societatea de Neuropatie Diabetică; prof. dr. Zinaida Anestiadi, președintele Societății Endocrinologilor din Republica Moldova; conf. dr. Lorina Vudu, vicepreședinte al Societății Endocrinologilor din Republica Moldova; şef lucr. dr. Eduard Catrina, din cadrul Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București; dr. Gabriela Crețeanu, șeful Centrului de Diabet Suceava și dr. Paula Pavel, medic primar chirurgie generală.
Peste 170 de medici implicați în îngrijirea persoanelor cu diabet zaharat, au luat parte la simpozionul „Complicaţiile microvasculare – o provocare în diabetul zaharat”, organizat la începutul lunii august de Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab, în parteneriat cu Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Chișinău şi Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova. Scopul principal al reuniunii a fost să crească nivelul de conștientizare al relaţiei importante dintre diabetul zaharat şi bolile vasculare periferice, în rândul specialiştilor în boli metabolico-nutriționale.
Simpozionul, creditat cu 10 puncte de educație medicală continuă, face parte din seria manifestărilor științifice organizate de Societate de Neuropatie Diabetică pentru întărirea colaborărilor internaționale științifice, menite să optimizeze calitatea vieții persoanelor care se confruntă cu această complicaţie ireversibilă – neuropatia diabetică.
www.neurodiab.org
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu