Atenţie la afecţiunile de sezon!


Pe măsură ce mercurul din termometre urcă vertiginos spre temperaturi ce depăşesc 30 de grade Celsius în lunile de vară, este foarte important ca oamenii să nu piardă din vedere câteva afecţiuni medicale specifice sezonului cald, ce pot transforma vacanţa într-un adevărat coşmar.  Unele dintre cele mai mai frecvente afecţiuni din timpul verii sunt arsurile solare, conjunctivita, infecţiile gastrointestinale, diferitele afecţiuni dermatologice şi răceala. Se adaugă şi deshidratarea, care este poate cea mai comună atât în rândul copiilor, cât şi al adulţilor.

„Cu toţii ştim că vara este anotimpul perfect pentru călătorii, relaxare şi activităţii în aer liber, dar în acelaşi timp este şi perioada în care creşte riscul de a suferi de câteva afecţiuni, care nesupravegheate se pot transforma în adevărate probleme. De exemplu, deshidratarea apare la persoanele care petrec foarte mult timp în soare şi uită să bea suficientă apă. Lipsa lichidelor poate duce chiar la creşteri ale tensiunii arteriale. Astfel, este foarte important ca adulţii şi, mai ales, copiii să consume cel puţin doi litri de apă pe zi. Ştiu că este o recomandare pe care o auzim extrem de des la televizor, dar pentru că este şi foarte importantă, ea trebuie reamintită constant”, a declarat dr. Cristian Tăutu, medic specialist medicină de familie.

În aceste condiţii, dr. Cristian Tăutu atrage atenţia şi asupra recunoaşterii semnelor şi simptomelor acestor afecţiuni specifice verii. 

Aşa cum bine ştim cu toţii, conjunctivita reprezintă inflamarea membranei transparente a ochilor. De obicei, cauza este un virus, însă boala poate fi produsă şi de o infecţie bacteriană sau alergică. Printre simptomele afecţiunii amintim înroşirea ochilor, mâncărime, sensibilitate la lumină şi lăcrimare excesivă. 

În ceea ce priveşte arsurile solare, dr. Cristian Tăutu susţine că este absolut necesar să evităm expunerea directă, îndelungată şi lipsită de creme de protecţie solară.  „Nu trebuie uitat că arsurile solare severe şi repetitive reprezintă un factor de risc pentru cancerul de piele şi pentru melanom”, avertizează medicul de familie.

Răcelile de vară apar la persoanele cu sisteme imunitare slăbite şi se transmit cu uşurinţă de la o persoană la alta. Trebuie tratate cu maximă seriozitate, deoarece este posibil ca tusea să fie în sine un simptom pentru multe alte afecţiuni mai severe, cum sunt bronşita sau pneumonia. 

Infecţiile gastrointestinale şi, în special, diareea, sunt o altă problemă des întâlnită în lunile de vară, însă nu numai. Cauzele principale pot fi extrem de variate, de la temperaturile ridicate, la consumul de alimente nu tocmai proaspete sau alimente contaminate cu bacterii ca E. coli sau salmonella. Dacă simptomele persită în ciuda tratamentului, medicii recomandă analize amănunţite pentru a putea preveni alte complicaţii asociate. În cazul apariţiei oricăror simptome, dr. Cristian Tăutu recomandă oamenilor să se adreseze medicului pentru un consult amănunţit şi pentru realizarea schemei terapeutice adecvate.

Acest comunicat de presă nu înlocuieşte consultaţia de specialitate sau recomandările oferite de medicii curanţi. Se recomandă consultul medical la primul simptom de boală apărut!

Istorie – Tradiție – Dinamism Al XXIII-lea Congres al Societăţii Române de Pneumologie


Cea mai importantă manifestare ştiinţifică din domeniul pneumologiei româneşti, Congresul Societăţii Române de Pneumologie se va desfăşura anul acesta la Sibiu, în perioada 8 – 11 octombrie, cu tema Plămânul și legăturile sale primejdioase. Ajuns la cea de-a XXIII-a ediţie, evenimentul aduce în prim plan istoria, tradiţia şi dinamismul specialităţii de pneumoftiziologie.

Personalităţi marcante din pneumologia românească și europeană, dar și medici din alte specialităţi, implicaţi în managementul patologiei respiratorii vor dezbate timp de patru zile cele mai noi informaţii din domeniu. Lucrările vor aborda cu precădere modul în care plămânul este implicat în diferite alte afecţiuni.

„Am ales Plămânul și legăturile sale primejdioase ca temă principală a ediţiei din acest an a Congresului Național al Societăţii Române de Pneumologie pentru a evidenţia modul în care plămânul este interconectat cu întreg organismul. Plămânul are o foarte mare influenţă asupra stării generale de sănătate şi tocmai de aceea milităm pentru o abordare multidisciplinară a patologiei respiratorii. Sperăm ca tematica Congresului să provoace dezbateri constructive în rândul medicilor pneumologi şi al colegilor din alte specialităţi, iar în acest fel să reuşim să aprofundăm cele mai complexe aspecte din patologia pulmonară”, a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedinte al Societăţii Române de Pneumologie. 

În 2014, cel de-al XXIII-lea Congres al Societăţii Române de Pneumologie anunţă un program bogat, în cadrul căruia vor fi discutate subiecte de maximă importanţă pentru medicii pneumologi. Concret, vor fi prezentate şi dezbătute lucrări referitoare la infecțiile pulmonare, neoplasmul bronho-pulmonar, tuberculoza pulmonară, bolile obstuctive bronho-pulmonare cronice şi comorbiditățile asociate, afectarea pulmonară în bolile de sistem şi patologia somnului. 

Colaborarea internațională reprezintă o altă direcție importantă în activitatea Societății Române de Pneumologie, de aceea, în cadrul manifestării se vor desfășura și două simpozioane comune, dintre care unul este cu Societatea Europeană de Pneumologie și al doilea cu Societatea Franceză de Pneumologie. 

Totodată, manifestarea va debuta cu 10 cursuri interactive pre-congres, în cadrul cărora care participanţii vor observa proceduri din domeniile polisomnografiei, ventilaţiei non-invazive şi chirurgiei toracice. De asemenea, vor fi dezbătute şi cele mai noi informaţii referitoare la pneumopatiile interstiţiale difuze, ecografia pleurală şi abordarea modernă a pacientului fumător.

Înregistrarea pentru participare în cadrul evenimentului se face online, completând formularul publicat pe site-ul website-ul oficial al evenimentului:  www.congrespneumo2014.ro. Manifestarea va fi creditată cu puncte EMC.

Organizator ştiinţific: Societatea Română de Pneumologie
PR&Comunicare: Sănătatea Press Group

The International Conference Progress in Uro-Oncology 5th Edition



The International Conference  Progress in Uro-Oncology 5th Edition, va avea loc anul acesta în perioada 25-26 Septembrie la Cluj-Napoca.

Aging Male Romanian Medical Association şi Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţeganu” din CLuj-Napoca, aduc din nou în faţa medicilor specialişti, primari şi rezidenţi în specialităţile urologie şi oncologie, speakeri internaţionali.

Conferinţa va avea loc la Hotel Golden Tulip Ana Domedin Cluj-Napoca şi este creditată cu puncte EMC.

http://roboticurologycluj.ro/2014/

„Certitudini și dileme în hipertensiunea arterială”,prezentate la Congresul Societăţii Române de Hipertensiune 2014



Peste 80 de speakeri naţionali şi internaţionali, dintre care 53 de reputaţi profesionişti români şi 30 de reprezentanţi de seamă ai cardiologiei internaţionale şi -au anunţat prezenţa la una dintre cele mai importante manifestări din domeniul cardiologiei româneşti -Congresul Societății Române de Hipertensiune. 

Manifestarea se va desfăşura sub auspiciile Societății Europene de Hipertensiune, ale Academiei de Științe Medicale și ale Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București, în perioada 18-20 septembrie 2014, la Hotel Crowne Plaza din Bucureşti. În cele trei zile de lucrări științifice, participanții vor avea acces la cele mai noi informaţii privind diagnosticarea şi tratamentul corect în hipertensiunea arterială.

În 2014, tema principală a Congresului Societăţii Române de Hipertensiune este „Certitudini și dileme în hipertensiunea arterială”. Vor fi dezbătute subiecte de maximă importanţă pentru profesioniştii români implicaţi în managementul hipertensiunii arteriale, care vor afla mai multe informații despre genetica în hipertensiunea arterială sau despre terapiile novatoare pentru această afecțiune.

“Hipertensiunea arterială este o boală frecventă şi extrem de complexă. Rezultatele studiului epidemiologic SEPHAR arată că 40% din populaţia României are hipertensiune arterială. Acest lucru înseamnă că 4 din 10 persoane care au vârsta între 18 şi 80 de ani sunt hipertensivi. Este posibil ca numărul persoanelor hipertensive să fie chiar mai mare decât numărul persoanelor existente în evidenţa medicilor şi de aceea este deosebit de important ca noi toţi să facem tot ce ne stă în putiinţă să îmbunătăţim rata de diagnosticare. Acesta este şi unul dintre obiectivele Congresului Societăţii Române de Hipertensiune, pe care cu toţii îl aşteptăm cu entuziasm”, a declarat prof. dr. Maria Dorobanţu, preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune.

Structura Congresului cuprinde 16 sesiuni ştiinţifice, 5 workshop-uri, dintre care unul este dedicat exclusiv asistentelor medicale, fiind creditat de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), două sesiuni de prezentări orale, o sesiune dedicată medicilor rezidenţi şi două sesiuni de postere. Vor avea loc şi două simpozioane comune cu Societatea Europeană de Hipertensiune şi Societatea Europeană de Cardiologie. O altă noutate o reprezintă organizarea în cadrul Congresului a mesei rotunde a ţărilor balcanice privind prevalenţa şi controlul hipertensiunii arteriale.

Congresul Societății Române de Hipertensiune ”Certitudini și dileme în hipertensiunea arterială”oferă participanţilor o dublă creditare: EMC (16 credite) și EBAC (14 credite).

Pentru mai multe informaţii despre CongresulSocietăţii Române de Hipertensiune, ediţia 2014, vă invităm să accesaţi site-ul www.societate-hipertensiune.ro.

Organizator științific: Societatea Română de Hipertensiune
Management eveniment: Sănătatea Press Group

Fundațiile internaționale aleg România pentru intervențiile cardiovasculare la copii" !

Cardiopediatric Center - Spitalul Monza, singurul spital privat din România cu servicii complete pentru bolile inimii la copii, anunță colaborarea cu Fundația internațională "Aiutare i Bambini”în cadrul proiectului acesteia “Children’s heart” (Inima copiilor).

Proiectul “Inima copiilor - Intervenții cardiace în România” se va desfășura în perioada 2014-2016, în beneficiul copiilor cu malformații cardiovasculare din țări slab dezvoltate din punct de vedere al centrelor specializate. Astfel, la centrul de chirurgie cardiovasculară pediatrică de la Spitalul Monza se vor realiza 36 de intervenții; una din patru intervenții fiind finanțată de Fundația Monza." 


“În timp ce românii trimit copiii la spitalele din Germania sau Italia, iată că organizațiile internaționale au ales România pentru intervențiile cardiovasculare — aceleași condiții, la prețuri de cinci ori mai mici. Pe lângă acest proiect social, prin intermediul Fundației Monza, susținem intervențiile a 2-3 copii români pe lună.”, a spus Luca Militello, director general, Spitalul Monza România.

Primele intervenții din acest proiect vor avea loc vineri, 18 iulie 2014: un băiețel de 10 luni și unul de 1 an și
1 lună, ambii cu diagnosticul de canal atrioventricular comun parțial (o malformație congenitală asociată de
cele mai multe ori cu Sindromul Down), copilul mai mare având și atriu unic. Intervențiile sunt realizate împreunăcu A.S.V.I. Italia, ONG care oferă asistență psihologică, materială, morală și de sănătate pentru cei
care încă suferă în urma războiului din Kosovo. 


Intervențiile vor fi realizate de Dr. Mircea Cotul, chirurg cardiovascular pediatric, șef de secție Cardiopediatric Center - Spitalul Monza, fiind asistat de Dr. Stefano Marianeschi, chirurg cardiovascular pediatric la Spitalul Niguarda di Milano, colaborator permanent A.S.V.I.

Am ales Spitalul Monza din România pentru că serviciile medicale sunt la standarde europene: echipă multi-disciplinară specializată și cu o experiență vastă de lucru împreună (17 ani în aceeași formulă), infrastructură cu circuite speciale, echipamente de ultimă generație, metode de tratament moderne, îngrijire medicală centrată pe confortul pacientului. Ne-a bucurat să descoperim un loc în care condițiile medicale de excepție sunt la prețuri convenabile.”, a spus Forti Umberto, fondator și Președinte A.S.V.I. Italia.

Este binecunoscut faptul că malformațiile congenitale la copii sunt o problemă la nivel mondial. 80% dintre acești copii provin din medii sărace. Prin intermediul programului “Children’s heart”, în perioada 2005-2014, au fost salvate viețile a peste o mie de copii cu afecțiuni severe ale inimii. Cu ajutorul echipei Spitalului Monza, sperăm să salvăm și mai multe vieți.”, a spus Stefano Oltolini, coordonator programe internaționale, Fundația “Aiutare i bambini”.

Educația persoanelor cu diabet zaharat stă la baza prevenției neuropatiei diabetice, a ulcerațiilor și amputațiilor

Neuropatia diabetică este cea mai frecventă şi invalidantă complicaţie a diabetului zaharat. Una din trei persoane cu diabet zaharat este diagnosticată cu o formă de neuropatie diabetică şi se estimează că una din două persoane are de fapt această complicaţie. 

La nivel mondial, la fiecare 30 de secunde, o persoană îşi pierde un picior din cauza complicaţiilor asociate diabetului zaharat, conform Federației Internaționale de Diabet. Mai mult, în literatura de specialitate se arată că o persoană cu diabet care a suferit o amputație la nivelul unui picior prezintă un risc de 50% de a dezvolta în următorii doi ani o leziune și la nivelul celui de-al doilea picior. În aceste condiții, specialiștii recomandă tuturor persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat să își examineze regulat membrele inferioare, deoarece în acest fel factorii de risc predictivi ai ulcerațiilor și amputațiilor vor putea fi identificați din timp. Acestea au fost doar câteva dintre subiectele aduse în discuție de profesioniștii reuniți la Chișinău în cadrul simpozionului „Complicaţiile microvasculare – o provocare în diabetul zaharat”. Evenimentul a fost organizat de Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab.


Manifestarea ştiinţifică a facilitat dialogul profesional între medicii români și cei din Republica Moldova, implicaţi în managementul complicațiilor diabetului zaharat, cu precădere neuropatia diabetică. 

 „Neuropatia diabetică este principalul factor de risc pentru ulceraţii şi amputaţii ale membrelor inferioare, la persoanele cu diabet zaharat. Potrivit statisticilor organizațiilor mondiale din domeniu, fiecare al șaselea pacient cu diabet va avea o ulceraţie a picioarelor pe parcursul vieţii. Din fericire, aceleași statistici ne arată că mai mult din 85% din aceste ulcerații și amputaţii pot fi prevenite prin implementarea unor strategii adecvate de îngrijire, precum și prin informarea și educarea corectă a pacienților. În primul rând, este foarte important ca persoanele cu diabet zaharat să învețe să-și țină sub control glicemia, apoi să urmeze întocmai sfaturile și recomandările medicilor curanți”, a declarat conf. dr. Ioan Andrei Vereşiu, preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică - Neurodiab.

Un management eficient al neuropatiei diabetice și al piciorului diabetic presupune examinarea periodică a picioarelor spre identificarea factorilor de risc pentru ulcerații. La fel de importante sunt şi educarea și informarea persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat pentru un control eficient al valorilor glicemice, precum și tratamentul cât mai rapid al eventualelor leziuni produse la nivelul membrelor inferioare.

Neuropatia diabetică și piciorul diabetic nu au fost singurele complicații ale diabetului dezbătute în cadrul programului de educaţie medicală continuă desfăşurat la Chişinău de Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab. Discuțiile au vizat și celelalte complicații microvasculare ale diabetului, cum ar fi: retinopatia, considerată principala cauză de orbire la adulți; nefropatia diabetică – văzută ca cea mai importantă cauză a insuficienței renale, precum și bolile cardiovasculare – răspunzătoare de decesele a 8 din 10 persoane cu diabet zaharat.

Lucrările științifice din cadrul evenimentului au fost susținute de prof. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice; prof. dr. Mariana Graur, președinte Societatea de Nutriţie din România; conf. dr. Ioan Andrei Vereşiu, președinte Societatea de Neuropatie Diabetică; prof. dr. Zinaida Anestiadi, președintele Societății Endocrinologilor din Republica Moldova; conf. dr. Lorina Vudu, vicepreședinte al Societății Endocrinologilor din Republica Moldova; şef lucr. dr. Eduard Catrina, din cadrul Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București; dr. Gabriela Crețeanu, șeful Centrului de Diabet Suceava și dr. Paula Pavel, medic primar chirurgie generală.

Peste 170 de medici implicați în îngrijirea persoanelor cu diabet zaharat, au luat parte la simpozionul „Complicaţiile microvasculare – o provocare în diabetul zaharat”, organizat la începutul lunii august de Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab, în parteneriat cu Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Chișinău şi Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova. Scopul principal al reuniunii a fost să crească nivelul de conștientizare al relaţiei importante dintre diabetul zaharat şi bolile vasculare periferice, în rândul specialiştilor în boli metabolico-nutriționale. 

Simpozionul, creditat cu 10 puncte de educație medicală continuă, face parte din seria manifestărilor științifice organizate de Societate de Neuropatie Diabetică pentru întărirea colaborărilor internaționale științifice, menite să optimizeze calitatea vieții persoanelor care se confruntă cu această complicaţie ireversibilă – neuropatia diabetică.

www.neurodiab.org 

Bolile cardiovasculare la femei, analizate la Congresul Naţional de Cardiologie


Societatea Română de Cardiologie organizează, în perioada 2-4 octombrie 2014, al 53-lea Congres Național de Cardiologie. Congresul are ca temă centrală „Bolile cardiovasculare la femei”, în condiţiile în care, în România, două treimi din totalul deceselor înregistrate în rândul femeilor sunt cauzate de aceste afecţiuni.

Programul ştiinţific al Congresului este elaborat de o comisie de elită compusă din personalităţi ale cardiologiei româneşti şi include o serie de sesiuni comune cu societăţi naţionale profesionale (chirurgie cardiovasculară, medicină internă, medicina familiei, diabet) şi internaţionale (Societatea Europeană de Cardiologie, Asociația Europeană de Chirurgie Cardio-Toracică, Asociaţia Europeană de Ecocardiografie etc).

“Am pregătit un program științific complex care va acoperi cele mai noi descoperiri în domeniul cardiologiei şi va conţine dezbateri, cercetări de bază, teste clinice și aplicarea acestora în practică. Prin varietatea sesiunilor propuse, Congresul Naţional de Cardiologie se va ridica la nivelul aşteptărilor tuturor participanţilor, de la studenţi, la profesori de talie mondială”, a declarat Conf. Dr. Ioan Mircea Coman, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie. 

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces şi invaliditate la nivel mondial, iar studiile arată că riscul de moarte în urma unui sindrom coronarian acut sau infarct miocardic este mai ridicat la femei decât la bărbaţi.

Potrivit studiilor, femeile dezvoltă o boală cardiovasculară cu circa 10 ani mai târziu decât bărbaţii, astfel încât, deşi înaintea vârstei de 45-54 ani, evenimentele cardiovasculare sunt rare la femei, după această vârstă numărul lor creşte semnificativ, odată cu instalarea menopauzei.

Mai mult, simptomele manifestate la femei pot fi diferite de cele observate la bărbaţi, ceea ce duce la subdiagnosticarea bolii. Astfel, femeile au şanse mai mici să primească un diagnostic rapid la internare şi, prin urmare, să primească un tratament adecvat. Acest lucru se întâmplă deoarece doar 43% dintre paciente acuză dureri acute în zona pieptului - primul simptom căutat de medici atunci când se bănuieşte un atac de
cord.

Reputaţi medici din România și Republica Moldova dezbat complicațiile microvasculare în diabetul zaharat – Simpozion Neurodiab la Chișinău

Unii dintre cei mai importanți profesioniști în boli metabolico-nutriționale din România și din Republica Moldova s-au întâlni în data de 1 august 2014, la Chișinău, la o dezbatere comună cu privire la complicațiile microvasculare ale diabetului zaharat. 

Simpozionul este inițiat de Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab, în colaborare cu Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Chișinău şi Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova. 

Evenimentul îşi propune să faciliteze dialogul profesional între profesioniștii români și cei din Republica Moldova implicaţi în managementul complicațiilor diabetului zaharat, cu precădere neuropatia diabetică, și să crească nivelul educaţiei medicale continue în rândul acestora, prin prezentarea de informații actuale și utile, totul în beneficiul pacienților care prezintă aceste afecțiuni.

 „Mai mult de 80% dintre amputaţii au la bază ulceraţii ale membrelor inferioare, o consecinţă a neuropatiei diabetice, retinopatia diabetică este o cauză majoră de orbire, în timp ce nefropatia este răspunzătoare de aproape 20% din decesele înregistrate în rândul persoanelor cu diabet zaharat. Prin urmare, este mai mult decât evident că trebuie să intensificăm eforturile noastre pentru a preveni pe cât posibil aceste complicaţii. Nu putem reuşi decât printr-o permanentă informare şi perfecţionare a cadrelor medicale şi acesta este şi obiectivul simpozionului Complicaţiile microvasculare – o provocare în diabetul zaharat. Mă bucur că inițiativele educaționale ale Neurodiab trec graniţele ţării și avem posibilitatea de a fi prezenţi în Republica Moldova pentru un schimb de experiență care am încredere că va fi extrem de util”, a declarat conf. dr. Ioan Andrei Vereşiu, preşedinte în exerciţiu al Societăţii de Neuropatie Diabetică - Neurodiab.

Pentru o prevenţie cât mai eficientă a neuropatiei diabetice şi a altor complicaţii microvasculare severe, cum sunt nefropatia şi retinopatia diabetică este foarte important ca specialiştii să înţeleagă cât mai bine relaţia dintre diabetul zaharat şi bolile vasculare periferice. 

Manifestarea anunţă un program științific complex, în cadrul căruia vor fi abordate subiecte esențiale în prevenirea, depistarea precoce şi tratamentul complicaţiilor asociate diabetului zaharat. Printre temele prezentate participanţilor la simpozion se numără: prezentarea rezultatelor finale ale studiului PREDATORR, realizată de prof. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, „Abordarea multifactorială în prevenția complicațiilor microvasculare ale diabetului zaharat”, prezentată de prof. dr. Mariana Graur, președinte Societatea de Nutriţie din România, „Neuropatia diabetică – cel mai important factor de risc pentru ulcerații şi amputaţii la pacienții cu diabet zaharat”, susţinută de conf. dr. Ioan Andrei Vereşiu, „Limitele tratamentului piciorului Charcot bilateral, complicație severă a neuropatiei diabetice”, temă adusă în discuţie de şef lucr. dr. Eduard Catrina, din cadrul Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Dr. Gabriela Crețeanu, șef Centrul de Diabet Suceava, va vorbi despre „Tratamentul Neuropatiei Diabetice”, iar dr. Paula Pavel va prezenta „Abordarea chirurgicală a ulcerațiilor piciorului la pacienții cu diabet zaharat”.

Lucrările și discuțiile practice din cadrul simpozionului „Complicaţiile microvasculare – o provocare în diabetul zaharat” vor fi moderate de prof. dr. Zinaida Anestiadi, președintele Societății Endocrinologilor din Republica Moldova  și de conf. dr. Lorina Vudu, vicepreședinte al Societății Endocrinologilor din Republica Moldova. Manifestarea științifică este creditată cu 10 credite de educație medicală continuă.

www.neurodiab.org 

Depistat precoce, melanomul malign se vindeca in marea majoritate a cazurilor!


Acum,  la Neolife Medical Center,  beneficiati de cel mai performant dermatoscop pentru evaluarea precisa a alunitelor dumneavoastra.

Expunerea la radiatii ultraviolete in timpul verii creste exponential riscul  malignizarii celulelor pielii dumneavoastra.   Riscul este mult mai  crescut in cazul copiilor, dar si persoanelor cu pielea alba, a celor care au deja alunite   pe piele sau se expun repetat la soare sau solar.

Vestea buna este ca, depistat la timp, melanomul poate fi vindecat in peste 90% din cazuri.  Un examen dermatologic periodic si efectuarea dermatoscopiei,  o tehnica moderna si nedureroasa dar extrem de eficienta, va pot salva viata.

Stiati ca?

  • In Romania incidenta melanomului malign este de  4,5 la  100.000 de persoane!
  • Incidenta melanomului avansat a crescut de peste doua ori in ultimii 30 de ani, barbatii fiind mai afectati decat femeile.
  • In anul 2012 au fost depistate in Romania aproximativ 1.121 de cazuri de melanom malign.
  • Melanomul este responsabil de 4% din toate cancerele cutanate, dar provoaca 80% dintre decesele cauzate de cancerul cutanat.
  • Desi este curabil in cazul in care este detectat la timp, multi pacienti au o evolutie nefavorabila din cauza diagnosticarii tardive.
  • Melanomul metastatic este una dintre cele mai agresive forme de cancer, 75% dintre  persoanele afectate decedand in primul an de la diagnostic

Deci, depistarea si diagnosticarea la timp a melanomului este vitala! Afla ce trebuie sa faci!



Exista un set de reguli, cunoscut sub denumirea de regulile ABCDE ale pielii.
O alunita care prezinta oricare dintre caracteristicile mentionate in regulile ABCDE  ar trebui sa fie vazuta de un dermatolog pentru ca ar putea fi canceroasa!


A - Asimetrie de forma, structura sau culori
B - Margini  neregulate
C - Culoare O alunita cu mai multe culori sau care si-a schimbat culoarea in timp, trebuie vazuta de un dermatolog. La fel si o alunita care si-a raspandit culoarea pe pielea din jurul ei. 

D - Diametru Alunitele benigne au, de obicei, mai putin de 6 mm in diametru. Orice crestere trebuie sa reprezinte un semnal de ingrijorare. 

E - Evolutie O alunita care evolueaza (se mareste, isi schimba culoarea, incepe sa manance sau sa sangereze etc.) trebuie, de asemenea verificata. Daca o portiune a alunitei este mai ridicata decat restul, consultati un dermatolog. Melanomul creste adesea foarte rapid in inaltime sau in diametru.
La Neolife Medical Center, echipa de experti internationali in diagnosticarea si tratarea cancerului dar si tehnologii inovative, moderne,  contribuie la diagnosticare precisa, riguroasa o oricarei modificari patologice la nivelul pielii.



DERMATOSCOPIA - Programeaza-te in vara aceasta, inainte sa te expui la soare!

Dermatoscopul permite vizualizarea structurilor din profunzimea pielii si depistarea precoce a cancerului de piele. Metoda este nedureroasa dar extrem de eficienta in evidentierea cu acuratete si cat mai timpuriu a diverselor afectiuni ale pielii: melanomul, hemangiomul, carcinomul, leziunile de tip vascular. Rolul investigatiei este esentiala in diagnosticarea precoce a leziunilor melanocitare (care pot fi benigne sau maligne), deoarece imaginea este marita de pana la 70 de ori si este posibila vizualizarea leziunilor in profunzime.

Neolife Medical Center este partenerul campaniei “Un viitor fara pata!” destinata prevenirii si detectarii precoce a melanomului. 

Peste 500 de sibieni și-au măsurat gratuit tensiunea arterială în cadrul Campaniei Naționale ”Viteza ucide...nu numai în trafic! Controlează-ți tensiunea arterială!”


Cea de-a doua acțiune din acest an a Campaniei Naționale ”Viteza ucide...nu numai în trafic! Controlează-ți tensiunea arterială!” s-a desfășurat pe 5 iulie la Sibiu, în incinta complexului comercial Shopping City. În cadrul campaniei, o echipă de medici a efectuat testări gratuite ale tensiunii arteriale și a oferit participanților informații și sfaturi despre cum poate fi prevenită și combătută această afecțiune, devenită deja o problemă de sănătate publică la noi în țară.

Aproape o cincime din cei peste 500 de sibieni care au participat la acțiune au înregistrat valori crescute ale tensiunii arteriale, iar procentul celor care au aflat pentru prima oară că au hipertensiune a fost de 15%. Medicii prezenți la eveniment i-au îndrumat pe cei găsiți cu valori tensionale crescute să se adreseze medicului de specialitate pentru investigaţii amănunţite. Media de vârstă a celor care au participat în cadrul acțiunii de măsurare gratuită a tensiunii arteriale a fost cuprinsă între 21 și 82 de ani. 

„Ne bucurăm că am ajuns în Ardeal cu cea de-a doua acțiune din acest an a campaniei naționale ”Viteza ucide...nu numai în trafic! Controlează-ți tensiunea arterială!” și suntem plăcut surprinși de atenția pe care o acordă sibienii sănătății lor prin implicarea în campanii de acest tip. Într-adevăr, hipertensiunea arterială se numără printre afecțiunile despre care este foarte important să te informezi corect și în timp util, pentru a evita complicațiile neplăcute care pot apărea mai târziu”, a declarat prof. dr. Maria Dorobanțu, președinte Societatea Română de Hipertensiune. 

Având în vedere prevalența tot mai mare a hipertensiunii arteriale, Societatea Română de Hipertensiune va continua acțiunile de conștientizare și educare a publicului larg, cu scopul de a contribui la diminuarea acestei situații alarmante. Ultima acțiune din acest an a Campaniei Naționale ”Viteza ucide...nu numai în trafic! Controlează-ți tensiunea arterială!” va avea loc la București, în perioada 20-21 septembrie, concomitent cu Congresul Societății Române de Hipertensiune. 

Organizator campanie: Societatea Română de Hipertensiune

Neuropatia diabetică - de la teorie la practică Şcoala de Vară Neurodiab 2014


Peste 200 de cadre medicale din cinci ţări au participat la Şcoala de Vară Neurodiab 2014. Evenimentul, organizat de Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab, în perioada 18-19 iulie la Sinaia, s-a adresat cu precădere tinerilor medici din specialităţile: diabet zaharat, neurologie, chirurgie, ortopedie, endocrinologie şi medicină internă.

Ajunsă în 2014 la cea de-a patra ediţie, manifestarea ştiinţifică urmăreşte creșterea nivelului de educație medicală continuă în rândul tinerilor medici implicați în îngrijirea și tratamentul persoanelor care suferă de neuropatie diabetică şi picior diabetic – unele dintre cele mai severe complicații ale diabetului zaharat. 

„Pentru mine, participarea la Şcoala de Vară Neurodiab a fost o adevărată experienţă. Ceea ce am găsit aici a fost cu totul deosebit: o atmosferă tinerească, o abordare extrem de atractivă a noutăţilor din domeniu, prin workshopuri tematice şi lucrări ştiinţifice foarte bine prezentate. Pe parcursul întregului eveniment, participanţii au fost extrem de interesaţi de subiectele dezbătute, au participat activ la discuţii şi sunt sigur că astfel au putut aprofunda foarte multă informaţie”, a declarat dr. Edward Jude din Marea Britanie, fost președinte al Grupului de Lucru pentru Picior Diabetic din cadrul Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului – EASD.

La rândul său, dr. Frank Bowling, reputat specialist în podiatrie în Manchester, Marea Britanie, susţine că a fost deosebit de încântat de numărul mare de participanți prezenți la workshop-urile tematice: „În orice domeniu de activitate, şi în special în medicină, noţiunile teoretice trebuie să fie neapărat dublate de o parte practică. Informaţia este mult mai uşor asimilată şi însuşită cu ajutorul workshop-urilor. Asta am învăţat-o de-a lungul celor peste 30 de ani de experienţă în domeniul medical, în special în podiatrie şi m-am bucurat să văd că acest principiu a stat la baza realizării programului ştiinţific al Şcolii de Vară Neurodiab 2014”.

Având în vedere că neuropatia diabetică şi piciorul diabetic reprezintă complicaţii grave ale diabetului zaharat, specialiștii consideră că prevenirea, diagnosticarea precoce şi tratamentul acestora trebuie să fie realizate printr-un management cât mai eficient şi printr-o colaborare interdisciplinară cât mai bună. Astfel, ediţia din acest an a Şcolii de Vară Neurodiab a încercat să intensifice schimbul de experienţă între tinerii medici şi reputaţi lectori, pentru a oferi medicilor aflați la început de drum cele mai noi informaţii privind neuropatia diabetică şi piciorul diabetic.

„În calitate de preşedinte în exerciţiu al Societății de Neuropatie Diabetică, mă simt onorat că alături de colegii din conducerea societăţii am găsit subiecte atractive pentru lucrările teoretice şi cele practice, deoarece în acest fel am avut un număr mare de participanţi la ediţia din acest an a Şcolii de Vară Neurodiab. În plus, tinerii medici prezenţi s-au declarat extrem de multumiţi de programul ştiinţific. Cred cu tărie că trebuie să luptăm pentru o formare cât mai bună încă de la început a tinerilor medici pentru a putea deveni profesionişti desăvârșiţi şi vârfuri în domeniul lor de activitate. Sper ca în practica medicală și în CV-urile participanţilor la Şcoala de Vară Neurodiab să se regăsească şi trainingurile făcute aici, pentru ca am încercat să aducem teme şi proceduri de un înalt nivel științific şi practic”, a declarat conf. dr. Ioan Andrei Vereşiu, preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică – Neurodiab.

Programul ştiinţific al evenimentului a subliniat încă o dată necesitatea abordării interdisciplinare a pacientului cu neuropatie diabetică şi picior diabetic, echipa de specialişti fiind vitală pentru managementul corect al acestor complicaţii invalidante ale diabetului zaharat. Lectorii principali ai Școlii de Vară Neurodiab 2014 au fost: conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu (președintele Societății de Neuropatie Diabetică), dr. Edward Jude (fost președinte al Grupului de Lucru pentru Picior Diabetic din cadrul Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului – EASD), dr. Frank Bowling (specialist podiatrie la Manchester Royal Infirmary), asist. med. Ann Knowles (specialist podiatrie la Manchester Royal Infirmary), șef lucr. dr. Raluca Popescu (medic primar diabet, nutriție și boli metabolice), șef lucr. dr. Eduard Catrina (medic primar chirurgie generală), șef lucr. dr. Cristian Falup-Pecurariu (șef secție Neurologie, Spitalul Judeţean de Urgență Brașov), dr. Rodica Perciun (medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, competenţă în ecografie generală și vasculară), dr. Paula Pavel (medic specialist chirurgie generală). 

Printre cele mai importante teme abordate la Școala de Vară Neurodiab 2014 s-au numărat: Neuropatia diabetică, Piciorul diabetic, Piciorul Charcot, Boala vasculară periferică, Debridarea, Examinarea piciorului, Piciorul neuroischemic, Ulcerații ale piciorului diabetic, Tratamentul piciorului infectat, Tratamentul topic al ulcerațiilor piciorului diabetic, Biomecanică și încălțăminte specială, POP casting.


Cursurile COMBAT 2014 au ajuns la final!


Aproximativ 200 de medici au dezbătut la Sibiu ultimele noutăţi din domeniul hipertensiunii arteriale în cadrul Cursului Naţional de Management al Bolnavului Hipertensiv – Actualități în Diagnostic și Tratament - C.O.M.B.A.T. 2. Manifestarea ştiinţifică, organizată de Societatea Română de Hipertensiune, pe 4 iulie 2014, la Hotel Ramada din Sibiu, încheie seria cursurilor din acest an. 

Cursul interactiv C.O.M.B.A.T. 2. constă într-o îmbinare a informaţiilor teoretice cu prezentarea unor cazuri clinice ilustrative, legate atât de diagnosticarea și tratarea complicațiilor hipertensiunii arteriale, cât și de relația de cauzalitate dintre hipertensiunea arterială și alte patologii. Scopul manifestării este de a facilita schimbul de idei între specialiştii implicaţi în managementul hipertensiunii arteriale, pentru o mai bună evaluare şi monitorizare a persoanelor diagnosticate cu tensiune arterială crescută.

„Această a doua ediţie a cursurilor COMBAT s-a bucurat de un număr foarte mare de participanţi. În total cred că au luat parte la dezbateri şi discuţii peste 1.000 de medici de diferite specialităţi, fapt care nu poate decât să ne bucure. Permanenta actualizare a cunoştiinţelor medicale stă la baza reuşitei terapeutice şi sper că prin organizarea acestor cursuri la nivel naţional am reuşit să oferim medicilor practicieni informaţii utile, care să-i ajute în practica lor clinică. De altfel, din feedback-ul lor am aflat că au apreciat atât tematica variată a cursului, cât calitatea lectorilor”, a declarat prof. dr. Maria Dorobanţu, directorul cursului şi preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune.

Cursul  C.O.M.B.A.T. 2, ediţia Sibiu, a debutat cu prezentarea „Actualităţi în diagnosticul şi tratamentul HTA”, susţinută de dr. Oana Tăutu.  Apoi, în cadrul sesiunii „Complicaţiile cardiace ale HTA”, dr. Gabriela Eminovici a prezentat un caz clinic, pe baza căruia împreună cu prof. dr. Ioan Maniţiu, dr. Oana Tăutu şi dr. Roxana Darabont a dezbătut apoi complicaţiile cardiace ale hipertensiunii arteriale în cadrul unei mese rotunde.

Sesiunea „Tulburările metabolice în hipertensiunea arterială” a fost deschisă cu prezentarea unui caz clinic de dr. Georgiana Bălţat, care ulterior alături de prof. dr. Gabriela Radulian şi conf. dr. Paul Porr a discutat despre abordarea pacientului hipertensiv cu tulburări metabolice.

„Microalbuminuria și hipertensiunea arterială” a fost o altă sesiune dezbătută în cadrul Cursului C.O.M.B.A.T. 2, ediţia Sibiu. Aceasta a demarat cu o demonstraţie practică privind mecanismele de apariţie şi tehnica determinării microalbuminuriei, realizată de conf. dr. Rodica Lighezan şi a continuat cu tema 

„Semnificaţia prognostică a microalbuminuriei”, prezentată de dr. Ioan Boca.

A doua parte a cursului a început cu sesiunea „Hipertensiunea arterială la vârstnic”, moderată de dr. Mihai Vasile. După prezentarea cazului clinic, realizată de dr. Oana Moţoc, a urmat o masă rotundă privind mecanismele hipertensiunii la vârstnic şi abordarea vârstnicului hipertensiv cu comorbidităţi, în cadrul căreia au intervenit prof. dr. Gabriela Radulian, dr. Mihai Vasile, dr. Cristina Teodoru şi dr. Oana Moţoc.

Sesiunea „Urgenţele hipertensive”, moderată de prof. dr. Ioan Maniţiu, a constat într-o discuţie interactivă între dr. Minodora Teodoru, dr. Cătălin Bălan şi dr. Oana Tăutu privind controlul tensiunii arteriale în disecţia acută de aortă şi edemul pulmonar acut hipertensiv, pornind de la un caz clinic prezentat de dr. Oana Tăutu.
Ultima sesiune ştiinţifică, „Tratamentul hipertensiunii arteriale”, a cuprins patru lucrări ample despre redefinirea ţintelor terapeutice la hipertensivii diabetici şi la hipertensivii cu boală cronică de rinichi, despre hipertensiunea arterială rezistentă la tratament şi despre folosirea combinaţiile fixe sau flexibile în tratamentul HTA. Prezentările au fost susţinute de şef lucr. dr. Roxana Darabont, prof. dr. Gabriela Radulian şi dr. Ioan Boca.

Cursul C.O.M.B.A.T. se adresează exclusiv medicilor implicaţi în managementul hipertensiunii arteriale şi abordează legătura dintre hipertensiunea arterială şi diabetul zaharat, boala cerebrovasculară sau sarcina, precum şi tehnicile actuale de măsurare a tensiunii arteriale şi semnificaţia variabilităţii acesteia. A doua ediție a Cursului Naţional de Management al Bolnavului Hipertensiv – Actualități în Diagnostic și Tratament - C.O.M.B.A.T. 2 a debutat în 2013 la Pitești, urmat de alte 6 evenimente : Bucureşti (10 ianuarie), Arad (7 februarie), Craiova (7 martie), Brăila (12 aprilie), Iaşi (6 iunie) şi Sibiu (4 iulie).

Organizator ştiinţific: Societatea Română de Hipertensiune
Management eveniment: Sănătatea Press Group

Copiii trebuie protejaţi în permanenţă de razele ultraviolete



Suntem în sezon estival, ceea ce înseamnă că piscinele şi plajele încep să devină neîncăpătoare la sfârşit de săptămână, iar pe de altă parte jocurile în aer liber sunt la mare căutare printre copii. Mulţi oameni doresc un bronz frumos şi uniform şi, pentru a-l obţine, oamenii sunt dispuşi să stea la plajă perioade îndelungate. Deşi razele soarelui reprezintă principala sursă de vitamina D, atât de necesară sănătăţii oaselor, medicii atrag atenţia că expunerea excesivă la soare poate face mai mult rău decât bine. 

Nu este nevoie să stăm foarte mult timp la soare pentru a primi cantitatea necesară de vitamina D. Cei care obişnuiesc să petreacă foarte multe ore la plajă sau la piscină trebuie să ştie că expunerea îndelungată şi repetată la razele ultraviolete poate duce la leziuni serioase ale pielii şi ochilor, poate slăbi sistemul imunitar şi creşte riscul de cancer de piele. Chiar şi tinerii pot dezvolta cancer de piele”, a declarat dr. Cristian Tăutu, medic specialist medicină de familie, adăugând că cei mici prezintă un risc crescut de a suferi arsuri solare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că persoanele care suferă mai mult de cinci arsuri solare, la orice vârstă, prezintă un risc dublu de a suferi de melanom. În cazul copiilor, experţii OMS susţin că un singur episod de acest gen, suferit în copilărie sau în adolescenţă, dublează riscul de melanom. Având în vedere aceste informaţii, dr. Cristian Tăutu precizează că este foarte important ca părinţii să-şi înveţe copiii cum să se protejeze de razele ultraviolete.

Pielea copiilor este delicată şi, prin urmare, mult mai vulnerabilă la numeroase leziuni cauzate de expunerea prelungită la soare. Astfel, copiii trebuie protejaţi în permanenţă de razele ultraviolete, chiar şi atunci când se joacă în faţa blocului, nu numai cât timp stau la plajă. Părinţii îşi pot proteja copiii de razele ultraviolete prin aplicarea constantă a cremelor de protecţie solară certificate, prin evitarea expunerii la soare în intervalul orar 11.00 – 16.00 şi prin îmbrăcarea micuţilor în haine de culoare deschisă. De asemenea, este bine ca părinţii să-şi înveţe copiii regula umbrei: dacă umbra copilului este mai mare decât el, atunci acesta trebuie să poarte o pălărie, să se dea cu loţiune de protecţie solară şi să stea sub umbrelă”, a explicat dr. Cristian Tăutu.

Acest comunicat de presă nu înlocuieşte consultaţia de specialitate sau recomandările oferite de medicii curanţi. Se recomandă consultul medical la primul simptom de boală apărut!

 http://www.drtautu.ro.

Bayer Material Science revoluționează calitatea textilelor


INSQIN® este un concept inovator, lansat la nivel global, creat cu scopul de a îmbunătății calitatea textilelor menit să revoluționeze atât calitatea materialelor textile cât și procesul lor de fabricație, construit pe ideea de sustenabilitate.

 Bayer MaterialScience, unul dintre cei mai mari producători de polimeri din lume, anunță lansarea INSQIN®, o soluție unică pentru o nouă generație de țesături care au în compoziție poliuretan (PU). Lansarea marchează un nou capitol în sectorul de încălțăminte și îmbrăcăminte, Bayer punand la dispozitia brandurilor un pachet integrat de tehnologie PU pe bază de apă pură, o solutie de mixare a materialelor și un program certificat de tip parteneriat pentru productia de țesături PU, promovând un nou mod de colaborare bazată, în primul rând, pe valori.



Tehnologia PU este utilizată pentru a îmbunătăți și transforma multe dintre materialele din mediul inconjurator. În fiecare an, aproximativ 7 milioane de perechi de pantofi, 2 miliarde de pungi și 1 miliard de articole de îmbrăcăminte sunt produse prin fololsirea  tehnologiei PU piele, precum și cu alte țesături de acoperire, cu ajutorul tehnologiei PU. Cu tehnologia PU care foloseste apă pură și bazandu-se pe bogata sa expertiză, Bayer MaterialScience inspiră deținătorii de branduri să exploreze noi posibilități în proiectarea și crearea de materiale “magice”, care folosesc tehnologia PU, prin portofoliul de servicii INSQIN®.

“Astăzi este o zi importantă și definitorie pentru toate industriile producătoare de textile, context care ne permite să privim înainte dintr-o unghi inovator și durabil, cu ajutorul tehnologiei INSQIN®. Nu doar că suntem acum în măsură să ne unim eforturile cu deținătorii de branduri pentru a construi impreună un proces de inovare mai eficient, dar și contribuim la oferirea unei soluții practice care se adresează disputei nesfârșite între sustenabilitate și nevoia pieței de a crea volum” a declarat Nicholas Smith, Director Global al Textile Coating Bayer Material Science.

Premisa pentru o nouă generație de materiale care folosesc tehnologia PU și care permit inovarea continuă
Bayer construiește și inovează continuu tehnologia PU de mai bine de 75 de ani, fiind lider global în domeniul tehnologiilor de acoperire a textilelor. Printr-o colaborare strânsă cu parteneri din industrie,demers creat cu scopul de a iniția și crea schimbarea, Bayer ajută clienții să se diferențieze de competiori. Tehnologia  I NSQIN® înseamnă o gamă largă de posibilități de consolidare și transformare a materialelor care îndeplinesc și chiar depășesc cerințele de proiectare pentru industria modei dar și cerințele de performanță din lumea sportului, într-o varietate de tipuri, precum PU piele, țesături funcționale sau imprimarea de înaltă performanță, pentru a oferi doar câteva exemple.

Activarea unui nou mod de colaborare construit pe valori

Prin tehnologia INSQIN®, Bayer Material Science oferă proprietarilor de brand o soluție imediată pentru dezvoltarea și măsurarea noilor țesături care folosesc tehnologia PU pe bază de apă pură. În cadrul laboratoarelor dedicate din China și Germania,sunt dezvoltate proiecte pilot reprezentative de către oechipă de experți internaționali în textile Bayer, care conduce divizia de Cercetare și Dezvoltare, fiind implicată activ în testarea noilor tehnologii pentru țesături.Printr-o colaborare directă cu brandurile și prin ajutorul acordat producătorilor cu care colaborează aceștia, Bayer răspunde unei varietăți de nevoi, începând cu design-ul de produs și continuând cu inovațiile pe linia de producție și performanță în protecția mediului. 



„Credem că, printr-o relație directă cu brandurile și cu producătorii cu care aceștia colaborează, putem redefini inovația în știinta materialelor, atât pentru industria hainelor cât și pentru cea a încălțămintei. Suntem dedicați cauzei diminuării impactului negativ asupra oamenilor și a mediului, prin implementarea unui proces de fabricație care elimină expunerea muncitorilor la solvenți și care  reduce consumul de resurse", a declarat Nicholas Smith.

INSQIN®stabilește noi standardepentru durabilitatea materialelor

INSQIN®permite fabricarea tuturor tipurilor de țesăturide acoperire fără folosirea de solvenți. Beneficiile sociale și de mediu ale tehnologiei pe baza de apă PU sunt de o importanță deosebită, în primul rand dacă ne raportam la PUpiele, carea fost una dintre cele mai mari surse deamenințare pentru mediu și pentru sănătate din toată categoria de țesături de acoperire. La nivel global, mai mult de 4 miliarde de metri pătrați de piele sintetică PU sunt fabricate pe an,pentru a răspunde cererii în creștere rapidă. China produce 90% din această cifră, punând o presiune mare asupra ecosistemelor locale. Expunerea lucrătorilor la solvenți este un aspect care trebuie abordat, în contextul în care riscurile de poluare trebuie să fie reduse la minim. 

Obiectivele de sustenabilitate sunt o misiune greu de atins în situatia in care industria continuă să utilizeze în masă procesele pe bază de solventi pentru a produce piele de tip PU. Tehnologia INSQIN® PUpe bază de apănunumai că permite ca articolele PU din piele să fie fabricatefără utilizarea solventilor, dar șireduceconsumul de apăcu până la95% și consumul de energie cu pânăla50% în procesul de acoperire. Înplus, Bayer dezvolta Programul Partener Producător INSQIN®, un sistem de asigurarea calității, cu ajutorul căruia compania ajută producătorii să îmbunătățească practicile durabile, cum ar fi reducerea consumului de resurse în procesele de acoperire și managementul proceselor chimice în condiții de siguranță. Producătorii vor trece printr-un proces de audit axat pe doi factori, coerență și standarde ridicate în aplicarea tehnologiei pe baza de apă PU, fapt ce va permite deținătorilor de branduri să se aprovizioneze cu materiale nou dezvoltate printr-o listă partener INSQIN® cu eficiență ridicată și o mai bună transparențăl a nivel valoric.

INSQIN® este un exemplu tipicde concept inovator construit pe ideea de sustenabilitate, creat de Bayer Material Science și care are ca obiectiv îmbunătărea vieții oamenilor și crearea de valoare, conservând, în același timp, resursele și minimizând impactul asupra omenirii și a mediului.

Congresul Romtransplant

29 octombrie – 01 noiembrie 2014,
World Trade Center, Bucureşti

Preşedinte Congres Romtransplant 2014: Prof. Dr. Irinel Popescu
Perioadă: 29 octombrie – 01 noiembrie 2014
Loc de desfăşurare: World Trade Center, Bucureşti
Temă: Actualităţi în transplantul de organe şi ţesuturi din România
Tematică:
Donatorul de organe - ce este nou?
Transplantul renal
Transplantul pancreatic
Transplantul hepatic
Transplantul cardiac
Transplantul medular
Transplantul tisular
Varia

Pentru informaţii privind taxele de înregistrare, vă rugăm să vizitaţi www.romtransplant2014.ro
E-mail: registration@romtransplant2014.ro
Organizator:
Asociaţia Romtransplant
Academia de Ştiinţe Medicale
Academia Oamenilor de Ştiinţă din România
Management Congres: Ralcom Exhibitions, www.ralcom.ro

Congresul Naţional al Societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară

Ediţie Aniversară - 10 ani
18 – 21 septembrie 2014, Hotel Internaţional, Iaşi

Preşedinte SRCCV 2014: Prof. Dr. Grigore Tinică, Preşedinte Societatea Română de Chirurgie Cardiovasculară
Perioadă: 18 – 21 septembrie 2014
Loc de desfăşurare: Hotel Internaţional, Iaşi
Tematică:
Actualităţi în chirurgia coronariană
Chirurgia aortei
Chirurgia modernă a valvulopatiilor
Urgenţe în chirurgia cardiovasculară
Asistența circulatorie
Actualităţi în anestezia cardiovasculară
Patologia congenitală cardiovasculară
Fibrilaţie atrială. Abordare multidisciplinară şi  hibridă
Baze genetice şi moleculare ale patologiei cardiovasculare
Proximizarea serviciilor medicale cardiovasculare
Managementul în chirurgia cardiovasculară
Profilaxia şi tratamentul infecţiilor în chirurgia cardiovasculară
Ischemia critică a membrelor inferioare
Anevrismele aortei abdominale
Chirurgia carotidiană
Flebologia
Urgenţe vasculare
Piciorul diabetic
Diabetul şi bolile cardiovasculare, interferenţe
Bolile renovasculare

Pentru informaţii privind taxele de înregistrare, vă rugăm să vizitaţi www.srccvcongres.ro.
E-mail: registration@srccvcongres.ro
Organizator: Societatea Română de Chirurgie Cardiovasculară
Management Congres: Ralcom Exhibitions, www.ralcom.ro