Ce sa faci cand te simti obosit(a) si cu un nivel scazut de energie?


Cristina Eremia
Life & Career Coach

Multi dintre noi ne informam despre importanta alimentatiei, a calitatii si ponderii alimentelor pe care le introducem in corp, felul in care le combinam, proportia justa intre glucide, proteine, lipide, minerale, fibre si carbohidrati etc... Gasim mii de diete si retete pentru a avea un corp mai sanatos si pentru a capata mai multa energie. 

Pe langa informare si diete sanatoase, de mare ajutor ne sunt suplimentele alimentare pe baza de magneziu, care contribuie la reducerea starilor de oboseala si extenuare. In cadrul lansarii MagneVie Express, cel mai nou supliment alimentar pe baza magneziu si vitamina B6 adus pe piata de catre Sanofi Romania, am flat de la Cristina Eremia, Life & Career Coach, ca exista si “diete” de viata simple si la indemana, foarte naturale si usor de accesat.

Iata cu ce altceva ne mai hranim, oriunde, oricand si ce putem face pentru a avea zile pline, dar senine?

l. Apa
Primele luni de viata le petrecem plutind in uterul mamei, inconjurati, hraniti si protejati de lichidul amniotic, plin de substante hranitoare, generative.
  1. Bea apa in mod frecvent. Oamenii de stiinta au demonstrat ca unul dintre factorii principali care provoaca oboseala e deshidratarea. Corpul nostru e alcatuit in proportie de 70% din apa. Efectele deshidratarii sunt scaderea metabolismului, senzatia de oboseala sau diminuarea fortei musculare. Numai o scadere de 2% a cantitatii de apa din corp reduce performanta fizica si mentala in mod vizibil. Cu doua cani de apa si o pauza de 15-20 de minute se pot rezolva majoritatea durerilor de cap, precum si multe simptome de oboseala sau dureri articulare. Putem rezista saptamani fara mancare, dar doar 3 zile fara apa. Sticluta cu apa ar trebui sa fie un accesoriu indispensabil din poseta ta, impreuna cu telefonul, tableta, cardul si rujul.
  2. Da-ti cu apa pe fata cand te simti crispata si tensionata. Senzatia de racoare scade temperatura faciala, calmeaza tensiunea intracraniana si simtim imediat efectul de relaxare si limpezire mentala. De asemenea, sa nu uitam de spatele lobului urechii si de incheieturile mainilor si gleznelor - sunt zone puternic vascularizate, in care arterele se afla imediat sub suprafata pielii, astfel incat racorirea lor produce o stare de calm la nivelul intregului corp.
  3. Fa dus sau baie cu sare. Contactul cu apa trezeste emotiile arhaice ale bebelusului si implicit sentimentul de a fi in siguranta, protejat. Astfel se detensioneaza muschii, se destind capilarele, irigand mai bine tesutul organelor interne. Totodata, sarea are efect purificator, relaxant, curata si detoxifica pielea, in timp ce apa calda provoaca declansarea neuronala de endorfine, actionand direct asupra reducerii senzatiei de tensiune sau agitatie. Spre exemplu, in plan psihologic iti poti imbunatati relatia cu partenerul si familia prin ritualul dusului imediat cand ajungi acasa de la serviciu. Te ajuta sa te relaxezi si sa te detasezi de probelemele de la locul de munca, te oferi reintalnirii cu cei dragi proaspat(a) si senin(a).
  4. Inoata. Daca reusesti sa iti cultivi practica aceasta dimineata iti vei incepe activitatea profesionala plin(a) de energie si voie buna. De asemenea, iti intaresti musculatura, fortifici si flexibilizezi articulatiile, stimulezi circulatia sangelui si irigarea optima a organelor interne, favorizand o mai buna functionare a intregului corp.
  5. Fa gimnastica aerobica la piscina. Daca iti place miscarea mai dinamica, poti incerca aceasta varianta, prin care corpul tau beneficiaza de un foarte placut masaj hidraulic pe masura ce iti faci exercitiile preferate. Efectul antistres e garantat.
  6. Bucura-te de ploaie, fie ca doar deschizi fereastra si inspiri aerul reavan, umplandu-ti plamanii cu aer purificat, fie ca te plimbi sau alergi prin ploaie si simti senzatia de prospetime ce vine din atingerea racoroasa a stropilor de ploaie ce-ti ating chipul si corpul. Si daca iti vine sa canti, imagineaza-ti ca esti Fred Astaire. Ajuta si asta.
  7. Contempla un acvariu cu pesti . Studiile arata ca aceasta practica poate scadea presiunea sangvina si reduce nivelul de stress. Iar mintea se poate detasa de gandurile chinuitoare si tu iti poti relaxa tensiunea emotionala, lasandu-ti trairile sa pluteasca impreuna cu pestii...  intr-un dans lent si odihnitor.
  8. Tine o mica fantana arteziana in camera sau birou. Dincolo de posibilitatea de a contempla curgerea apei (efecte similar cu acvariul), susurul acesteia are efecte detensionante asupra creierului tau, scazand frecventa undelor cerebrale catre Alpha - caracteristice starii de relaxare si odihna. Iar in feng shui se considera ca apa curgatoare optimizeza nivelul de energie, si daca este situata in locatia potrivita, creste starea de sanatate si chiar norocul ;). 


ll. Aerul
Primul lucru pe care il facem la nastere e sa inhalam noua noastra sursa de hrana. O cantitate importanta de oxigen – element indispensabil functionarii optime a creierului nostru - o luam din aer, iar calitatea actului respiratiei noastre impacteaza profund starea de sanatate si calitatea vietii pe care o traim.
  1. Respira profund, lent, ritmic. Muta-ti atentia de la activitate la respir si acorda-i corpului tau un spatiu de liniste si constientizare senzoriala. Ofera-ti 15 minute de pauza, stai dreapta, cu ochii inchisi, o mana pe abdomen si simte cum intra aerul in plamani, coboara in corp, iti umple zona pulmonara abdominala si expira usor pe gura. Respiratia lenta scade ritmul batailor inimii si implicit presiunea sangvina, contracarand efectele stresului . In plus, corpul este construit astfel incat sa elibereze 70% din toxine prin respiratie. Daca nu respiri suficient, nu permiti o detoxifiere adecvata a organismului si o buna oxigenare a creierului . 
  2. Iesi in natura, sau macar deschide fereastra si inspira aer proaspat. Ai grija sa aerisesti permanent spatiul in care stai, pentru a-ti asigura aportul de oxigen necesar functionarii optime. Creierul e cel care consuma 20% din cantitatea de oxigen necasar intregului corp pentru desfasurarea optima a proceselor metabolice.


Respiratia optima te face fericit(a)! Cantitatea de serotonina din corp (hormonul fericirii) depinde de nivelul oxigenului pe care l-ai inspirat .  

Ill. “Pamantul” sau Contactul fizic
Dupa respiratie, urmatorul gest hranitor e atingerea. A simti corpul mamei produce instant realxare in corpul extenuat al beblusului trecut prin travaliul gestatiei. Reitereaza sentimentul de siguranta si protectie din uter, cand eram fuzionati cu corpul mamei.
  1. Automasaj - facial, cranian si al mainilor, daca esti la birou. Acasa -  cat mai mult din corp iti e accesibil – picioare, trunchi, abdomen. Cand ai timp – o sedinta la SPA.  In conditii de stres, muschii se tensioneaza si diminueaza sau blocheaza curgerea degajata a sangelui, iar tesutul muscular nu mai este hranit in mod adecvat si nici creierul irigat suficient .
  2. Fa miscare: rotiri ale capului, topait, alergat (chiar si pe loc), cu miscari ritmice. Toate acestea pun sangele in miscare, ducand la oxigenarea mult mai buna a creierului.  
  3. Imbratiseaza o persoana apropiata (fizic sau psihic). E un gest care transmite tandrete, afectiune, protectie, generand profunde emotii placute, de relaxare, confort, hrana emotionala .


IV. “Focul” sau Emotia
Este combustibilul psihicului nostru, ea ne da energia de a face sau nu diverse lucruri, de a ne misca lejer sau greoi prin viata. Trairea emotionala ne coloreaza activitatile si contactele interumane, generand armonie sau conflict, eficienta sau esec.
  1. Zambeste. Generezi sentimente placute in ceilalti si te simti si tu diferit. Memoria celulara asociaza o emotie pozitiva acestui gest si poate fi suficient sa zambesti fara motiv pentru a-ti schimba starea. Cercetatorii au descoperit existenta neuronilor-oglinda in creierul nostru, acestia fac ca noi sa “oglindim”, preluam imediat in fiinta noastra starea unei persoane. De aceea emotiile sunt contagioase.
  2. Inchide ochii si zambeste corpului tau. Imagineaza-ti cum fiecare celula are un chip zambitor si toate zambesc la unison ca intr-o frumoasa simfonie. Exista o straveche practica taoista, “tehnica zambetului interior”, ce si-a dovenit efectele binefacatoare de demult. 
  3. Tehnica “arderii” emotiilor si gandurilor negative. Scrie-ti traile si gandurile negative asociate lor pe o mica foaie de hartie, seteaza-ti ferm intentia de a te elibera de ele si arde acesta foaie cu o lumanare. Contempla arderea lenta si traieste sentimentul de eliberare. Focul are efecte terapeutice purificatoare. Ne insoteste in pesteri si paduri, ajutandu-ne sa ne incalzim, sa ne protejam de animale periculoase sau sa ne preparam hrana. Efectele binefacatoare ale focului sunt inscrise in paleocortex (partea straveche  a creierului nostru). El exercita un efect hipnotic si nu intamplator e folosit in majoritatae ceremoniilor spirituale din intreaga lume. 
  4. Contemplarea unei lumanari ajuta la relaxarea mentala. Poti sa iti imaginezi acelasi proces in care arzi tot ce ai dori sa elimini din viata ta. Efectul este linistitor si calmant.
  5. Cultiva-ti emotiile pozitive ancorandu-le prin imagini placute pe care sa le ai la indemana, prin mesaje inspirante, motivationale. Avem capacitatea de a alege ceea ce simtim, de a repeta si fixa in structura noastre psihica trairi pe care ne dorim sa le permanentizam .


Intr-o lume atat de solicitanta si agitata e important sa ne alocam momente pentru noi insine, spatii pentru suflet, in care sa ne ingrijim fiinta si corpul. Fa-ti acest obicei, si descopera care sunt metodele care functioneaza pentru tine!  “Retetele” sunt personale si le gasesti prin observare de sine, nu prescrise de doctor. Realizeaza-ti propriul “kit al seninatatii” de obiecte si practici personale.

Si nu te lua prea in serios. Viata poate fi un joc, in care diferite personaje jongleaza cu diverse obiecte, activitati, intalniri... Zambeste-i vietii si respira cu toate celulele 



Sanofi România lansează MagneVie Express®, magneziu şi vitamina B6 – într-o formă modernă de prezentare



În ultimii 25 de ani, conţinutul de magneziu din alimentaţia obişnuită a scăzut cu 30%-40% , lipsa mineralului din organism ducând la apariţia suprasolicitării şi a stresului. 



 Inovaţia pe care o aduce MagneVie Express® în acest segment este forma modernă de prezentare, granule orodispersabile, care conferă rapiditate şi uşurinţă în administrare (nu necesită apă), produsul fiind total adaptat ritmului vieţii moderne. 


“În ultimii ani, ritmul alert al vieții, dietele dezechilibrate, tehnicile inadecvate de preparare termică a alimentelor sau consumul de alimente rafinate creează premisele apariției deficitului de magneziu. Acest deficit poate să apară prin două ”mecanisme”- creșterea necesarului de magneziu (în caz de stres fizic sau emoțional) sau un aport inadecvat (consumul de alimente care au un conținut scăzut de magneziu, situații în care scade absorbția magneziului).

Magneziul îndeplinește în organism roluri esențiale: este co-factor pentru mai mult de 300 de enzime care intervin în metabolismul glucidic, lipidic și protidic, este stabilizator al ATP-ului („rezervorul” de energie al organismului), scade excitabilitatea neuro-musculară (ceea ce face ca magneziul să fie cunoscut ca „mineralul antistres”). Doza zilnică recomandată pentru adulţi este de 350 mg de magneziu/zi. Surse importante de magneziu sunt leguminoasele uscate, cerealele integrale, vegetalele verzi, nucile, alunele, boabele de cacao sau ceaiul. În cazul în care necesarul de magneziu nu poate fi acoperit din surse alimentare vom lua în considerare administrarea suplimentelor”, declară Dr. Daciana Toma, Medic Primar medicină de familie.

MagneVie Express® asigură un aport de 150 mg de magneziu și 0,7 mg de vitamina B6. Citratul de magneziu din compoziţie este o sare organică, cu grad ridicat de solubilitate care este asimilată foarte bine de organism.  MagneVie Express® nu conține zahăr și, astfel, poate fi utilizat și de către persoanele cu diabet zaharat. În plus, nu conține nici glucoză, gluten, lactoză, proteine din lapte sau conservanți, aliniindu-se celor mai recente tendinţe în alimentaţie. Cu gust plăcut de lămâie, MagneVie Express®  este uşor de administrat, fără a necesita apă, datorită formei de granule orodispersabile care se dizolvă direct pe limbă. MagneVie Express® este recomandat adulţilor şi adolescenţilor (1-2 plicuri pe zi), dar şi copiilor cu vârste de peste 6 ani (1 plic pe zi). Este disponibil în farmacii în cutii cu 20 de plicuri unidoză.



„Dinamism, agitaţie, termene limită şi provocări, proiecte noi şi, de multe ori, planuri personale amânate. Sunt doar câteva dintre „etichetele” ce însoţesc stilul de viaţă modern, care ne transformă uneori zilele într-un maraton. Consecinţele pot fi oboseala, suprasolicitarea, lipsa de energie sau dificultăţile de concentrare. MagneVie Express® se adaptează perfect ritmului de viaţă alert, putând fi administrat oriunde, oricând, datorită formei sale moderne de granule orodispersabile”, declară Iulia Roşian, Director Consumer HealthCare Sanofi România. 


„Femeia MagneVie Express® este colega de facultate care îţi dă cursurile, studenta care caută sala de seminar, prietena care te însoţeşte în mall, fata pe care o vezi în club, iubita ideală, sora care este mereu aproape. Stilul ei de viaţă necesită însă multă energie şi poate conduce la suprasolicitare. MagneVie Express® o ajută să facă faţă cu brio provocărilor stilului de viaţă. Pentru zile pline, dar senine!”, completează Simona Mănăloiu, Brand Manager Sanofi CHC. 


De ziua Naţională a Prevenţiei, dăm startul Olimpiadei Inimilor! Mai puternic, mai rezistent, mai sănătos!



Fundaţia Română a Inimii, Forumul Naţional de Prevenţie şi Rotary îşi propun să continue seria acţiunilor dedicate promovării activităţii fizice ca mijloc de prevenţie a bolilor cardiovasculare.

Anul acesta, pentru a sărbători Ziua Naţională a Prevenţiei (15 Februarie), organizăm în perioada 7 februarie – 23 februarie 2014, Olimpiada Inimilor ce are ca obiectiv promovarea sănătăţii prin încurajarea unui stil de viaţă cu accent pe activitatea fizică în scop recreaţional şi de agrement.

“Câteva schimbări, relativ simple în stilul de viaţă, pot contribui major la protejarea sănătăţii inimii şi arterelor noastre. Reţeta sănătăţii cuprinde trei ingrediente simple: alimentaţia sănătoasă, mişcarea fizică zilnică şi lipsa fumatului”, a declarat Prof. Dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.

Implementarea proiectului face parte din strategia “25 by 25” a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a World Heart Federation, care vizează reducerea cu 25%, până în 2025, a ratei mortalităţii provocate de bolile cardiovasculare, cancer, diabet şi boli respiratorii cronice prin diagnostic precoce, tratament optim, dar şi prin reducerea cu:
• 30% a consumului de tutun;
• cel puţin 10% a sedentarismului;
• cel puţin 10% a consumului nociv de alcool;
• aproximativ 30 % a consumului de sare (sodiu).

Toţi participanţii la evenimentele programate sub egida „Olimpiada Inimilor” primesc broşuri informative despre factorii de risc cardiovascular şi sunt invitaţi să completeze Testul Cartonaşelor şi să-şi determine riscul de boală cardiovasculară, accesând site-ul www.soscardio.ro. Campania “SOS Cardio Atenţie, risc cardiovascular!” sprijinită compania AstraZeneca, are scopul de a atrage atenţia asupra importanţei factorilor de risc cardiovascular şi de a recomanda preventiv efectuarea periodică a consultului medical.

Fundaţia Română a Inimii (www.romanianheart.ro), membră a European Heart Network, este înfiinţată de către membrii Societăţii Române de Cardiologie pentru implementarea strategiei naţionale în domeniul prevenţiei bolilor cardiovasculare.

Forumul Naţional de Prevenţie (www.fnp.ro) este alianţa medicală, susţinută de structuri guvernamentale în lupta împotriva bolilor cronice netransmisibile - adică aproximativ 80% din patologia medicală a românilor. Principalul obiectiv al Forumului Naţional de Prevenţie, prefigurat a fi îndeplinit până în 2025, este reducerea cu aproximativ 25% a numărului de decese cauzate de boli cardiovasculare, cancer, diabet şi boli respiratorii cronice.

Sursa: Media Med Publicis

Gral Medical desfasoara campania “Daruim iubire” in toate clinicile din tara


Incepand cu 14.02.2014, Gral Medical desfasoara in reteaua nationala de clinici, campania “Daruim iubire”, campanie dedicate persoanelor dragi, unde fiecare participant are posibilitatea de a primi in dar un serviciu medical.

Luna Februarie este luna dedicata Iubirii, persoanele sarbatoresc  alaturi de cei dragi, indiferent ca este vorba de Ziua Sfantului Valentin sau de ziua dedicata romanilor- Dragobetele. Odata cu trecerea iernii, natura este insufletita de iubire, iar fortele telurice prind viata intr-o armonie cu pasarile, plantele si intreaga suflare. Oamenii resimt aceasta atmosfera “cupidoniana” de aceea se lasa purtati de sentimente puternice, iar ziua dedicata iubirii devine un imbold de sarbatoare pentru tot anul.

Pentru a darui si a primi iubire cu totii ne dorim sa fim sanatosi, de aceea Gral Medical ofera tuturor participantilor o ecografie gratuita pentru o persoana draga.

Campania “Daruim iubire” se desfasoara in perioada 14.02.2014 – 14.03.2014.

In toate clinicile Gral Medical pentru o ecografie (abdominala, mamara, tiroidiana, ecocardiografie) solicitata se ofera inca o ecografie gratuita pentru persoana draga (partener de viata, iubit, copii, parinti, prieteni  etc). 

Mai mult de atat, fiecare participant din cadrul campaniei beneficiaza suplimentar de 50% reducere* la un consult de specialitate aferent clinici participante (Alergologie, ORL, Medicina interna, Endocrinologie, Cardiologie).

Vino pe perioada campaniei “Daruim iubire!” cu persoana draga in clinicile Gral, si vei primi 2 ecografii la pret de una singura. 

Important!
In cazul in care ecografiile vor avea preturi distincte, ecografia gratuita va fi cea cu pretul cel mai mic. Campania nu se cumuleaza cu alte reduceri oferite din cadrul retelei de clinici Gral Medical.

Detalii si programari se pot obtine direct  la call center *GRAL (*4725) / 021-323.00.00 sau online pe www.gralmedical.ro

* Clinicile participante pot oferi toata lista de consultatii sau numai o parte (acolo unde nu se pot acoperi toate specialitatile), de aceea va rugam sa solicitati disponibilitatea la finalizarea programarii.

Reducerea dioptriilor cu laser- Actualităţi


  Dr.Andrei FILIP
Medic Primar, Specialist Oftalmolog
Doctor în Ştiinţe Medicale
www.lasek.ro

Cea mai modernă metodă de a scăpa definitiv de ochelari sau lentile de contact este chirurgia refractivă cu ajutorul laserului. Operaţia constă în corectarea dioptriilor, ce apar prin modificări ale corneei şi/sau cristalinului. Viciile de refracţie corectate prin aceste metode sunt: miopia, hipermetropia şi astigmatismul. 

Corecţia presbiopiei cu ajutorul tehnicilor laser (scăderea cu vârsta a posibilităţii de a citi de aproape) nu a luat încă o mare amploare şi chiar dacă se face în anumite centre oftalmologice din lume, corecţia nu este permanentă.

Miopia de până la -7, -8 dioptrii se poate reduce prin operaţii cu laser (Lasek, Prk, Lasik, Femtolasik). Hipermetropia  şi astigmatismele de până la 3 dioptrii se pot corecta deasemenea cu ajutorul laserului cu excimeri.

În cazurile în care dioptriile prea mari nu se pot corecta cu laser, avem la îndemână alte tehnici moderne de 
reducere a acestora. Una dintre metodele ultramoderne de reducere a dioptriilor extreme constă în implantarea de cristalin artificial, multifocal, personalizat. În acest caz se înlocuieşte cristalinul natural cu un cristalin artificial adaptat la puterea dioptrică necesară. 

Pentru a beneficia de oricare din aceste operaţii trebuie ca vârsta pacientului să fie de  peste 18 ani, refracţia oculară să fie stabilă, adică să fim siguri că dioptriile nu mai cresc (mai ales în cazul miopiilor). Operaţia se adresează celor ce vor să renunţe la ochelari sau lentile de contact.
   
Pacienţii nu trebuie să aibă afecţiuni sistemice (reumatism articular acut, diabet zaharat, LES, leucemii, limfoame sau alte neoplazii, etc.)
   
Persoanele care poartă lentile de contact, vor întrerupe purtarea lor cu minim 5-7 zile înainte de consult, măsurători şi operaţie. Preoperator, se vor face diverse măsurători (autorefractometrie, keratometrie, topografie corneeană, pahimetrie, examen de câmp vizual).
     
Operaţia se realizează fără internare, fără durere, cu anestezie topică (picături).
     
Atenţie! Acuitatea vizuală obţinută postoperator nu va depăşi acuitatea vizuală maximă ce poate fi obţinută cu cea mai bună corecţie cu ochelari.

Tipuri de operaţie cu laser sunt: PRK (photorefractive keratectomy) şi LASEK ( Laser assisted subepithelial keratectomy) - Tehnicile sunt asemănătoare, nu necesită tăierea corneei şi se bazează pe fotoablaţia (polisarea) ţesutului corneean în zona optică; se realizează o remodelare a suprafeţei de ordinul micronilor.

Laserul se aplică numai pe partea anterioară a corneei timp de câteva zeci de secunde. Aceste două metode (LASEK şi PRK) sunt considerate cele mai sigure. Complicaţiile ce pot apărea sunt rare, cu o incidenţă de sub 1 % şi pot consta în: vindecare lentă a epiteliului corneean,  “haze” (ceaţă) cornean şi halouri, dificultate la vederea nocturnă sau la lumina puternică, regresia corecţiei refractive. 

FemtoLASIK (laser in situ keratomileusis) sau LASIK - Tehnicile constau în efectuarea unui flap (capac) din partea anterioară a corneei prin tăiere acesteia în grosime cu ajutorul femtolaserului sau a microkeratomul cu lama, se execută fotoablaţia (polisarea), apoi grefonul (capacul) se repune la loc. Aceste tehnici prezintă mai multe riscuri decât LASEK şi PRK. Complicaţiile pot fi grave şi permanente: amputări sau pierderi ale flapului, flapuri incomplete sau neregulate, perforaţie corneeană, defecte epiteliale, keratita lamelară difuză, vindecări vicioase, etc.

În primele 24-72 ore, postoperator, apare senzaţia de corp străin, lacrimare, fotofobie, chiar durere care cedează la administrarea de antialgice în câteva ore. Imediat postoperator, bolnavilor li se aplica lentile de contact terapeutice, timp de 5-7 zile. Vor purta ochelari de soare pentru protecţie şi vor urma tratament topic cu antiinflamatorii steroidiene şi nesteroidiene, cicatrizante corneene, etc.

În prima lună pacienţii vor evita expunerea la soare, aburi, fum, machiaj, efort fizic excesiv. În cazul tuturor tehnicilor, infecţiile oculare sunt extrem de rare, fiind dependente de respectarea unei igiene riguroase de către pacient.

Postoperator controalele obligatorii se fac la 24 ore şi 7 zile, apoi în funcţie de caz şi nevoi la 30 zile sau 3 luni.

Recuperarea totală, postoperatorie este variabilă, putând dura până la câteva luni.
Pe termen lung, în majoritatea cazurilor, evoluţia postoperatorie este favorabilă.

În concluzie operaţia de scădere a dioptriilor cu laser are o rată foarte mare de succes, este uşor suportată de către pacient, iar vindecarea este rapidă.  

Screeningul şi diagnosticul bolilor metabolico- nutriţionale, dezbătute la Cursul DIAMOND, ediţia Iaşi, 2014


Diabetul zaharat este una dintre provocările majore ale secolului XXI. La nivel mondial, numărul persoanelor diagnosticate cu această afecţiune a depăşit cifra de 380 de milioane, arată cele mai recente statistici ale Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), care estimează că până in anul 2030 diabetul va afecta peste 552 de milioane de oameni.

În acest context, informarea şi educarea continuă a specialiştilor din sistemul sanitar cu privire la noutăţile în materie de prevenţie, diagnostic şi tratament al bolilor metabolice şi de nutriţie sunt mai mult decât necesare. Plecând de la acest considerent, Societatea Română de Diabet, Nutriție și BoliMetabolice, în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași organizează Cursul Diabet, Sindrom Metabolic și alteboli legate de nutriție (DIAMOND - Diabetes Metabolic Syndrome and Other Nutrition - related Diseases). Scopul evenimentului este de a oferi informaţii de actualitate cu privire la diagnosticul şi tratamentul bolilor metabolice.

Printre cele mai importante teme, care vor fi abordate în cadrul manifestării, se numără: “Screeningul şi diagnosticul bolilor metabolico- nutriţionale”, prezentată de prof. univ. dr. Maria Moţa, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, împreună cu dr. Maria Magdalena Sandu, medic rezident  în Diabet, Nutriție şi Boli metabolice, Craiova; “Dislipidemia aterogenă”, susţinută deconf. dr. Romulus Timar, şeful Centrului de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Timișoara; “Evaluarea riscului cardiovascular la pacientul cu diabet”, temă adusă în discuţie de prof. dr. Radu Lichiardopol, şeful secţiei de diabet din cadrul Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice "N. Paulescu", dar şi “Tratamentul neuropatiei diabetice”, temă dezbătută de prof.dr. Mariana Graur, şeful Clinicii de Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice din Iaşi.

Evenimentul va avea loc pe 15 februarie 2014, la Iași (Hotel Traian, sala Mihai Eminescu), este creditat cu puncte EMC şi se adresează exclusiv specialiştilor din sistemul sanitar românesc. 

Intrarea este gratuită şi se face pe bază de înscriere pe site-ul www.societate-diabet.ro, în limita locurilor disponibile. 

Directorii cursului DIAMOND sunt prof.univ.dr. Maria Moța, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, și prof.dr. Mariana Graur, şeful Clinicii de Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice din Iaşi.

Cursul DIAMOND, ediţia Iaşi 2014, face parte dintr-o serie de manifestări organizate de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice în toată ţara, pentru a facilita accesul continuu al medicilor la informaţii de ultimă oră cu privire la prevenţia, depistarea precoce, tratamentul şi complicaţiile bolilor metabolico-nutriţionale.

Organizator ştiinţific:  Societatea Română de Diabet, Nutriție și BoliMetabolice.
Management eveniment: Sănătatea Press Group.

Conferinta Nationala de Pediatrie, perioada 2-5 aprilie 2014

 
Societatea Romana de Pediatrie organizeaza in perioada 2-5 aprilie 2014,
Conferinta Nationala de Pediatrie, locatie Crystal Palace Ballrooms, Bucuresti.

Temele principale ale conferintei sunt: Urgente pediatrice si Boli cronice la copil

Participare: La manifestare sunt asteptati peste 1500 medici participanti cu specialitatea pediatrie precum si medici cu specialitati conexe.
Creditare: 24 credite EMC (puncte obtinute la editia precedenta).

Important! Pana la data de 28 februarie 2014, taxa este redusa cu pana la 50%.

Oferta limitata!
In timpul desfasurarii evenimentului,  abonamentul la Revista Romana de Pediatrie, va putea fi achizitionat cu o reducere de 50%.
*Abonamentul include 4 aparitii/an si ofera 5 credite EMC, credite suplimentare conferintei.

Revista are un nivel ridicat de continut stiintific si se adreseaza in primul rand specialistilor pediatri, dar si medicilor de familie sau celor care doresc sa fie la curent cu noutatile in domeniu.

Programul stiintific va cuprinde urmatoarele sectiuni: 
Conferinte
Comunicari orale
Postere.

Pentru informatii suplimentare inscriere, accesati site-urile: www.medica.ro  si www.cnped2014.ro