Vino să te testezi gratuit de Ziua Mondială a Osteoporozei (20 octombrie 2013)!

            
Pe 18 octombrie 2013 iau startul manifestările prilejuite de Ziua Mondială a Osteoporozei 2013, eveniment organizat de Houston NPA în parteneriat cu Asociația pentru Prevenirea Osteoporozei din România și Societatea Română de Osteoporoză și Boli Musculoscheletice. Programul cuprinde acțiuni pentru specialiști, pacienți și persoane cu risc crescut de osteoporoză, dar și pentru publicul larg.

  • În perioada 18-19 octombrie, specialiștii din toată țara pot participa la conferința interdisciplinară găzduită de Hotelul Howard Johnson din București, la care vor susține prezentări experții români în domeniul bolilor musculoscheletice. Coordonatorul științific al conferinței este conf. dr. Daniel Grigorie, președintele Societății Române de Osteoporoză și Boli Musculoscheletice. Evenimentul este creditat EMC (12 puncte pentru medici) și EFC (14 puncte pentru farmaciști).



  • Sâmbătă, 19 octombrie, începând cu ora 12.00, pacienții cu osteoporoză și persoanele cu risc ridicat de osteoporoză vor avea parte de un workshop special, în cadrul căruia vor primi informații utile despre sănătatea oaselor, managementul afecțiunii și adaptarea stilului de viață pentru a face față cu succes provocărilor osteoporozei. Workshop-ul se va finaliza cu o demonstrație de exerciții fizice adaptate nevoilor persoanelor cu osteoporoză, după care vor fi efectuate testări gratuite pentru depistarea osteoporozei și evaluări FRAX pentru calcularea riscului de fractură osteoporotică, testări efectuate cu sprijinul companiei Servier Pharma. 
  • Duminică, 20 octombrie: bucureștenii sunt invitați în Sun Plaza Shopping Center la Mișcarea împotriva Osteoporozei (program de exerciții fizice adaptate persoanelor cu risc de osteoporoză, momente artistice, testări gratuite pentru determinarea riscului de osteoporoză, respectiv de fractură osteoporotică).


Osteoporoza în cifre
  • “România mai are de tratat peste 80% din femeile cu risc de osteoporoză și peste 90% din bărbații cu risc crescut de fractură.” a declarat conf. dr. Daniel Grigorie în cadrul conferinței de presă organizate de Houston NPA.
  • În România se înregistrează anual în jur de 100.000 de cazuri de fragilitate osoasă.
  • 20% din fracturile la șold cauzate de osteoporoză sunt fatale.
  • Costul îngrijirii pacienților cu osteoporoză din România depășește 129 de milioane de euro. Numai 5% din aceste fonduri sunt dedicate tratamentului medicamentos pentru prevenirea fracturilor.
  • În România, un milion de persoane peste 50 de ani suferă de osteoporoză. Prevalența cazurilor de osteoporoză în România este de 20,5% la femei și 6,2% la bărbați.
  • La nivel mondial, una din trei femei și unul din 5 bărbați peste 50 de ani vor suferi la un moment dat o fractură osteoporotică.

Duminică, 20 octombrie 2013: Bucureștenii mobilizați la Mișcarea împotriva Osteoporozei

Pe 20 octombrie, chiar de Ziua Mondială a Osteoporozei (stabilită de Fundația Internațională a Osteoporozei-IOF), bucureștenii sunt așteptați în Sun Plaza Shopping Center (zona restaurantelor, etaj 1, între orele 10.00-16.00) pentru a lua parte la Mișcarea împotriva Osteoporozei. Programul acțiunii cuprinde exerciții fizice utile în prevenirea și terapia osteoporozei, momente artistice, precum și testări gratuite pentru depistarea osteoporozei și evaluarea riscului de fractură. Printre suprizele organizatorilor, vor fi prezentate momente de dans terapeutic (susținute de Madness Dance) și de fizioterapie (Fiziolife), vor fi organizate tombole cu premii și vor fi distribuite materiale informative.

Specialiștii Fiziolife Medica au pregătit un program demonstrativ de exerciții fizice gândit pentru persoanele cu osteoporoză și pentru cele care prezintă un risc ridicat de osteoporoză. Fiziolife este un cabinet medical de fizio-kinetoterapie și estetică corporală, coordonat de dr. Anita Florescu. Situat în centrul Bucureștiului, pe Bulevardul Decebal, între Piața Alba Iuliei și Piața Muncii, cabinetul se remarcă prin atmosfera plăcută, selectă și intimă, în care veți regăsi o echipă de specialiști tânără și entuziastă.

Școala de dans Madness Dance suține Ziua Mondială a Osteoporozei, invitându-i pe bucureșteni să facă cunoștință cu dansul terapeutic. Când vorbim de efectele terapeutice ale dansului, nu ne referim la dansterapie - deși adesea se face confuzie între cele două noțiuni-ci la potențarea beneficiilor medicale și psihologice ale dansului. Implementarea unor mișcări cu rol benefic asupra corpului, îmbinate cu elemente kinetoterapeutice, de gimnastică medicală și exerciții de izometrie, precum și dobândirea unor cunoștințe de dans și stăpânirea unor coregrafii reprezintă elementele de bază atunci când dorim să obținem efecte medicale prin dans. Cursantul învață să danseze ceea ce își dorește și, totodată, se bucură de toate beneficiile terapeutice aduse de dans. 

Toți participanții la Mișcarea Împotriva Osteoporozei vor beneficia de testări gratuite pentru depistarea riscului de osteoporoză și pentru evaluarea riscului de fractură osteoporotică, testări oferite cu sprijinul Servier Pharma. 

Despre testările gratuite:

FRAX: este un instrument elaborat de Organizația Mondială a Sănătății și Fundația Internațională a Osteoporozei, fiind un instrument de calcul care ne ajută să determinăm riscul absolut de fracturare pentru o persoană, ținând cont de factorii de risc precum: sexul, greutatea, înălțimea, existența unei fracturi antecedente sau in istoricul familiei, în special la mamă, fumat, corticosteroizi, artrita reumatoidă, consumul de alcool și evaluarea densitometrică. Algoritmul FRAX calculează probabilitatea de a suferi o fractură în următorii 10 ani. Modelul românesc de FRAX a fost dezvoltat de o echipă de specialiști condusă de conf. dr. Daniel Grigorie.

Osteodensitometria: Pentru cel de-al doilea tip de testare gratuită este folosit un osteodensitometru portabil cu ultrasunete, care examinează pacientul la nivelul osului calcaneu. Acest tip de testare reprezintă soluția optimă pentru screeningul în osteoporoză. Densitometria osoasă cu ultrasunete este o metodă de apreciere a masei osoase: nu este indicată pentru diagnosticul osteoporozei, dar este foarte utilă în evaluarea generală a riscului de osteoporoză. 

Pentru a lua parte la manifestările organizate de Ziua Mondială a Osteoporozei vă rugăm să confirmați participarea la: evenimente@houston.ro, 0725.221.018. 

Contact presă: Alexandra Nistoroiu, PR Executive Houston NPA
 alexandra.nistoroiu@houston.ro, 0729.144.261. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu