Peste 200 de persoane au beneficiat de testări gratuite pentru evaluarea riscului de fractură (FRAX) și măsurarea densității osoase în cadrul acțiunilor organizate în București de Ziua Mondială a Osteoporozei 2013. Programul manifestării a cuprins o conferință interdisciplinară la care au luat parte specialiști din toată țara, un workshop special conceput pentru persoanele cu osteoporoză și Mișcarea împotriva Osteoporozei, un program de exerciții fizice și momente artistice la care au putut participa toți doritorii. Evenimentul a fost conceput și organizat de Houston NPA, în parteneriat cu Asociația pentru Prevenirea Osteoporozei din România (ASPOR) și Societatea Română de Osteoporoză și Boli Musculoscheletice.
Noutăți științifice explicate de experții în osteoporoză și bolile musculo-scheletice
Ziua Mondială a Osteoporozei 2013 a debutat vineri, 18 octombrie 2013, când au fost deschise lucrările conferinței interdisciplinare găzduite de Hotel Howard Johnson București. Nu mai puțin de 300 de cadre medicale au dat curs invitației lansate de Houston NPA, dornici să afle de la experții români în osteoporoză care sunt progresele înregistrate în domeniu și cum pot aplica informațiile primite în practica medicală cotidiană. Diferite ramuri ale medicinei au fost reprezentate la eveniment: medicină de familie, reumatologie, endocrinologie, ortopedia, medicină internă, geriatrie, gerontologie, balneofiziokinetoterapie și reabilitare medicală și nu numai.
Coordonatorul științific al manifestării a fost conf. dr. Daniel Grigorie, președintele Societății Române de Osteoporoză și Boli Musculoscheletice și coordonatorul echipei de specialiști care a dezvoltat modelul românesc de FRAX (instrument de evaluare a riscului de fractură osteoporotică): „Am făcut progrese mari ca țară. Tocmai s-a publicat raportul Comisiei Europene privind osteoporoza în și România are propriul ei raport pe care l-am semnat împreună cu specialiștii Societății internaționale. România are pentru prima dată delimitarea precisă, cantitativă în cifre a epidemiologiei osteoporozei: câtă osteoporoză este, câte fracturi sunt, câte paciente tratăm, câte paciente sunt la risc. Cred că este printre puținele boli la care România are dimensiuni cantitative.” a declarat conf. dr. Daniel Grigorie într-un interviu acordat Houston NPA. Cum va ajuta această definire epidemiologică în practica medicală curentă? Prima veste bună este că medicii de familie (cei cărora li se adresează, în primul rând, FRAX-ul) pot identifica mai precis pacientele cu risc crescut de fractură. La nivel național, există premizele elaborării programelor naționale de sănătate și dezvoltării ghidurilor: „Aș spune că, la categoria „ce mai avem de făcut”, noi avem un ghid foarte bun, foarte apreciat, dar care nu este implementat. Nici FRAX-ul românesc nu este implementat. Este subfolosit în România. Cu alte cuvinte, ca orice țară dezvoltată din lume, România are acum toate premizele să trateze mai mulți pacienți cu risc crescut de fractură și să știe ce resurse alocă exact pentru asta.”
În România, populația cu risc de fractură osteoporotică este de 1 milion de bărbați și femei peste 50 de ani. Peste 80% dintre aceștia nu primesc tratament.
Abordarea integrată a osteoporozei necesită o echipă interdisciplinară
Lectori de renume, cu experiență în studiul și managementul osteoporozei au luat cuvântul în plen: Acad. Prof. Dr. Mihail Coculescu, Prof. Dr. Cătălina Poiană, Conf. Dr. Gabriel Prada, Șef Lucr. Dr. Corina Zugravu, Șef Lucr. dr. Olivera Lupescu, Șef Lucr. Dr. Florian Berghea, Dr. Salvina Mihalcea, Dr. Ildiko Andrea Gasparik, Dr. Alina Sucaliuc, Dr. Monica Bătăiosu, Dr. Rodica Ilie, Dr. Dorina Maria Fărcaș, Dr. Nicolae-Iordache Iordache, Dr. Irina Petrușcă, Dr. Ana Maria Florescu, Dr. Laura Spînu. Moderarea conferințelor dedicate specialiștilor a fost asigurată de Dr. Irina Berechet, Marketing Manager Houston NPA.
Programul științific al conferinței a subliniat necesitatea unei abordări interdisciplinare în ceea ce privește diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea osteoporozei. Tematica a urmărit subiecte de real interes pentru specialiști: modelul românesc de FRAX în practica clinică, osteoporoza la bărbați, abordarea pacientului cu osteoporoză în cabinetul medicului de familie, fracturile osteoporotice majore, povara bolii osteoporotice - o provocare pentru sistemele de sănătate, locul agenților terapeutici în vindecarea fracturilor de os osteoporotic: controverse, consensuri, vârstnicul cu sindrom de fragilitate, reabilitarea medicală a pacientului cu osteoporoză, nutriția și sănătatea oaselor, depresia și impactul asupra sănătății oaselor, tratamentul antiosteoporotic - de ce nu aderă pacienții? de ce nu aderă medicii?.
Conferința a fost creditată cu 12 puncte EMC pentru medici și 14 puncte EFC pentru farmaciști. „Comparându-l cu evenimentul de anul trecut, a fost un auditoriu mai numeros și mult mai interactiv, deci cred că am făcut un pas înainte. Anul acesta au fost foarte multe noutăți, începând de la selecția pacienților, de la cercetări genetice care arată că viitorul selecției pacienți eligibili pentru tratament va fi o identificare mai puternică a pacienților cu risc.Nu în ultimul rând, acum câteva zile, a apărut așa-numitul SCOPE (Score Card of Osteoporosis in Europe) care conține și datele din România. Este vorba de date epidemiologice și de povară economică, deci costuri ale osteoporozei, prin care ne putem compara cu celelalte 26 de țări din Europa. Au fost foarte multe noutăți. Eu cred că a fost o întâlnire incitantă și sper să ne revedem la anul cu un program și mai bun.” a declarat dr. Ildiko Gasparik, președintele ASPOR, într-un interviu realizat de echipa Houston NPA.
Teme abordate în premieră: osteoporoza la bărbați, sindromul de fragilitate la vârstnic, impactul depresiei asupra sănătății oaselor
Printre cele mai apreciate expuneri s-a numărat prezentarea susținută de Acad. Prof. Dr. Mihail Coculescu despre impactul depresiei și al administrării de antidepresive asupra sănătății oaselor. O serie de studii de epidemiologie au arătat că depresia diagnosticată clinic de un psihiatru este semnificativ corelată cu scăderea densității minerale osoase: „După cum știți, depresia este ca frecvență în creștere în epoca moderna, iar depresia, prin mecanisme intime și genetice, tot mai clarificate, este statistic semnificativ corelată cu fragilizarea osului. Antidepresivele sunt în mai multe clase. Cele care sunt inhibitori ai recaptării de serotonină, prin acest neurohormon și neurotransmițător, serotonina, prin receptorii lui de pe celule osoase, de pe osteoclaste, dar și de pe celelalte celule osoase, pot influența capacitatea de resorbție a osului, fragilizând osul.” a declarat Acad. Prof. dr. Mihail Coculescu pentru Houston NPA.
Un subiect neglijat uneori chiar și de specialiști, osteoporoza la bărbați a fost abordată, în cadrul conferințelor pentru specialiști, atât de
Prof. dr. Cătălina Poiană, cât și de
dr. Dorina Fărcaș. Potrivit prof. dr. Cătălina Poiană, unul din cinci bărbați va suferi o fractură osteoporotică de-a lungul vieții sale.
„Practic, fracturile osteporotice apar cam într-o treime din cazuri la bărbați, o particularitate fiind aceea că fracturile apar cam cu 5-10 ani mai târziu ca și cronologie de vârstă comparativ cu femeile. La bărbați, cauzele secundare de osteoporoză sunt mai frecvente decât la femeie, deoarece masa osoasă nu înregistrează acea perioadă de pierdere mai mare, așa cum se întâmplă la femeie în perioada de post-menopauză. În general, bărbații păreau să fie protejați pentru că masa lor osoasă este mai mare comparativ cu a femeilor, dar datele de epidemiologie arată că lucrurile nu stau chiar așa.” Principalele cauze de osteoporoză la bărbați sunt reprezentate de hipogonadism, excesul de glucocorticoizi și alcoolism.
Geriatria a fost reprezentată la conferința interdisciplinară de însuși conf. dr. Gabriel Prada, președintele Societății Române de Geriatrie și Gerontologie, care a dorit să amintească audienței că „nu toți vârstnicii sunt bătrâni” și să explice conceptul sindromului de fragilitate la vârstnic. „S-a văzut că o serie de vârstnici sunt diferiți față de alții, adică unii sunt mai predispuși să facă o serie de boli, sunt mai predispuși la acțiunea factorilor de mediu și la acțiunea diverșilor poluanți. În acest sens, s-a diferențiat un grup de vârstnici care reacționează diferit la factorii de stres față de ceilalți și au fost numiți vârstnici cu sindrom de fragilitate. Unii consideră că e vorba de o vulnerabilitate primară, o involuție datorată procesului de îmbătrânire. Alții spun că există și o fragilitate secundară determinată de o serie de boli cronice, care duc la scăderea rezervelor pacientului. Osteoporoza în sine poate fi un component al fragilității, iar pacientul cu fragilitate este predispus la căderi. Pacientul cu fragilitate și osteoporoză evident că poate suferi fracturi mai frecvent decât un alt pacient. De aceea trebuie abordat cu mare atenție și trebuie adaptat mediul de existență al vârstnicului pentru a preveni căderile.” a declarat conf. dr. Gabriel Prada într-un interviu acordat Houston NPA.
Peste 70 de pacienți au asistat la un workshop gândit special pentru ei
Una dintre premierele acestei ediții a Zilei Mondiale a Osteoporozei a fost organizarea în paralel a unui workshop special pentru pacienți, în cadrul căruia au fost oferite informații utile în managementul bolii și adaptarea stilului de viață pentru a face față cu succes osteoporozei. Workshop-ul s-a finalizat cu o demonstrație de exerciții fizice adaptate nevoilor persoanelor cu osteoporoză, demonstrație realizată de Fiziolife Medica. Participanții au beneficiat de testări gratuite pentru depistarea riscului de osteoporoză și evaluări FRAX pentru calcularea riscului de fractură osteoporotică, oferite cu sprijinul Servier. Moderarea workshop-ului a fost asigurată de Dr. Maria Szerac, CEO Houston NPA.
Bucureștenii mobilizați la Mișcarea împotriva Osteoporozei
Duminică, pe 20 octombrie, Ziua Mondială a Osteoporozei s-a mutat în Sun Plaza Shopping Center, care a găzduit Mișcarea împotriva Osteoporozei, o invitație la sport și bună dispoziție adresată publicului larg. Programul acțiunii a cuprins exerciții fizice utile în prevenirea și terapia osteoporozei (Fiziolife Medica), momente de dans terapeutic și demonstrații de dans sportiv (Madness Dance), testări gratuite pentru screening-ul osteoporozei și pentru evaluarea riscului de fractură (FRAX), realizate cu sprijinul Servier.
Sursa: Houston NPA