UROGYN, 14 – 17 Noiembrie 2013,Oradea, Băile Felix







Dragi colegi,

Avem deosebita plăcere să vă invităm la cea de-a IV-a ediție a Conferinței Internaționale de Urologie, Ginecologie și Uroginecologie - UROGYN 2013, care se va organiza în perioada 14-17 Noiembrie la Oradea - Băile Felix (Hotel Internațional) organizată de către Asociația UROGYN, Asociația Română de Urologie (ARU), Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România (SOGR) șiAssociazione Italiana di Urologia Ginecologica e del Pavimento Pelvico (AIUG) în colaborare cu Spitalul Clinic Municipal Oradea, Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, Universitatea din Oradea – Facultatea de Medicina si Farmacie, Colegiul Medicilor din  România – filiala Bihor și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților medicali din România.


Teme Conferință.

Incontinența urinară; Prolapsul urogenital; Urodinamică; Fistulele urogenitale; Tehnici minim invazive în chirurgia urologică și ginecologică; Patologia prostatei; Litiaza urinară; Vezica hiperactivă; Varia.


Taxe Conferință.
Categorie participanti
Taxe conferinta
Pana in 31 octombrie
31 octombrie – 13 noiembrie
13 noiembrie – 17 noiembrie (on site)
Medici primari*
380 RON
480 RON
580 RON
Medici specialisti*
280 RON
380 RON
480 RON
Medici primari (alte specialitati) **
300 RON
380 RON
400 RON
Medici specialisti (alte specialitati) **
200 RON
280 RON
300 RON
Medici specialiști medicină de familie
90 RON
120 RON
180 RON
Medici rezidenti (toate specialitatile)
0 RON
120 RON
180 RON
Asistenti medicali
70 RON
150 RON
200 RON
Studenti
0 RON
0 RON
100 RON
Persoane insotitoare
120 RON
150 RON
180 RON
* medici primari / specialiști urologie, ginecologie.

** medici primari / specialiști alte specialitati cu excepția medicină de familie.


Înscriere.
Pentru înscriere conferință, înscriere cursuri preconferință precum și pentru înregistrare rezumate științifice vă rugam accesați secțiunile respective de pe www.urogyn.ro

Cazare.
Puteți opta pentru cazare în Băile Felix (Hotel Internațional – 4****, Hotel Termal – 3*** și Hotel Poienița – 2**) la prețuri speciale, parcurgând pașii de la secțiunea înregistrare conferință de pe www.urogyn.ro

Important!
-   Deadline inregistrare rezumate științifice: 9 Noiembrie 2013.

Manifestarea este creditată de către Colegiul Medicilor din România și de către Colegiul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.

Pentru orice alte informații și detalii legate de Conferință, nu ezitați să consultați web site-ul www.urogyn.ro sau să contactați 0753.056.452 (info conferință).

Așteptăm cu interes participarea Dumneavoastră la Congres, având ca scop realizarea unui eveniment de excepție, atât prin conţinutul său ştiinţific, cât și prin organizare.

Președinți Conferință

Prof. Univ. Dr. BUMBU GHEORGHE

Prof. Univ. Dr. Szabo Bela


Teme ştiinţifice de actualitate la Zilele Institutului Clinic Fundeni 2013


Deja o tradiţie, Zilele Institutului Clinic Fundeni, desfăşurate în perioada 29-31 octombrie 2013, aduc în atenţia lumii medicale ultimele noutăţi din specialităţile reprezentate în cadrul unităţii, prin organizarea de simpozioane ştiinţifice tematice. Scopul acestora este acela de a menţine nivelul ridicat al pregătirii profesionale a cadrelor medicale, precum şi de a facilita dialogul între specialişti, totul pentru beneficiul pacienţilor. 

Principalele teme ale prelegerilor şi dezbaterilor din cadrul simpozioanelor ştiinţifice prilejuite de Zilele Institutului Clinic Fundeni 2013 sunt definite de către specificul complex al instituţiei, acoperind o paletă largă de afecţiuni, fiind alese în concordanță cu patologia pacienților care se prezintă zilnic la I.C. Fundeni. 

Simpozioanele ştiinţifice au debutat cu sesiunea Actualităţi în Chirurgie, moderată de prof.dr. Irinel Popescu, şeful Centrului pentru Boli Digestive şi Transplant Hepatic al I.C. Fundeni. Ziua a fost încheiată prin prezentarea ultimelor informaţii din Gastroenterologie şi Medicină Nucleară, sesiune moderată de prof.dr. Mircea Diculescu, şeful Centrului de Gastroenterologie şi Hepatologie al instituţiei. De asemenea, a fost organizată şi sesiunea de Postere.

”Investim continuu în educația medicală a specialiștilor din Institutul Clinic Fundeni pentru că acest lucru garantează un act medical de calitate pentru pacienții institutului nostru. Simpozionale științifice desfășurate cu ocazia Zilelor Institutului Clinic Fundeni 2013 abordează subiecte din toate ariile de specialitate prezente în cadrul unității.”, a declarat dr. Carmen Orban, manager Institutul Clinic Fundeni.

A doua zi a simpozioanelor ştiinţifice va aduce în prim plan actualităţi în Radiologie, lucrări îndrumate de conf.dr. Ioana Lupescu, şeful Laboratorului de Radiologie, Imagistică Medicală și Radiologie Intervențională. Pentru a puncta teme de interes din Urologie, Acad. Ioanel Sinescu, şeful Centrului pentru Uronefrologie şi Transplant Renal din cadrul I.C. Fundeni, va modera sesiunea dedicată acestui subiect. Ultimele lucrări ale zilei prezintă teme de interes din Hematologie,  conf.dr. Daniel Coriu, şeful Centrului pentru Transplant Medular, fiind moderatorul acestei sesiuni.

Actualităţile în Terapie Intensivă şi Medicină Internă dau startul ultimei zile a manifestării, iar discuţiile vor fi moderate de dr. Dana Tomescu, şef Secţia ATI III. Sesiunea centrată pe subiectele din Pediatrie şi Nefrologie va fi condusă de dr. Anca Coliţă, şef Secţia Pediatrie. Şirul simpozioanelor ştiinţifice este încheiat de dezbaterile pe marginea subiectelor din Terapie Intensivă şi Neurologie, moderate de dr. Gabriela Droc, şef Secţia ATI I. 

Simpozioanele ştiinţifice din cadrul în Zilelor Institutului Clinic Fundeni vor avea loc în Amfitreatrul I.C. Fundeni. Evenimentul este organizat științific de către Societatea Română de Hematologie.

Manifestarea este creditată cu 12 puncte EMC.

Pentru programul științific al manifestării, vă rugăm accesați  www.icfundeni.ro 
Iniţiator : Institutul Clinic Fundeni
Organizator ştiinţific : Societatea Română de Hematologie

Sursa: Sănătatea Press Group

În noiembrie, Clujul devine centrul discuțiilor pe tema bolii Parkinson


Pacienții cu boala Parkinson și apropiații lor sunt așteptați în perioada 8-9 noiembrie 2013 la Hotel Premier, Cluj-Napoca, pentru a lua parte la cea de-a IV-a ediție a conferinței naționale „Abordarea integrată a bolii Parkinson”.  La manifestare sunt, de asemenea, invitați neurologii, neurochirurgii, medicii de familie și colegii lor din specialități precum recuperarea medicală, kinetoterapia, psihiatria, psihologia, geriatria, urologia sau nutriția. Evenimentul este organizat de Houston NPA pentru Asociația de Luptă împotriva Bolii Parkinson din România, sub egida Societății de Neurologie din România. Partenerii științifici în desfășurarea conferinței sunt Societatea Română de Neuroreabilitare, Colegiul Medicilor din România și Federația Română de Kinetoterapie. Programul conferinței a fost creditat cu 8 puncte EMC pentru medici și 10 puncte EFC pentru farmaciști.

Teme de maximă actualitate pentru pacienți și specialiști

Pe agenda evenimentului se află subiecte stringente din sfera diagnosticării, tratării și monitorizării pacienților cu boala Parkinson. Tematica urmărește atât definirea tabloului clinic al maladiei (simptomele motorii și non-motorii, tulburările cognitive) cât și analiza opțiunilor terapeutice disponibile, a principiilor de recuperare neuromotorie și a terapiilor complementare (terapia ocupațională, rolul adaptării dietei și beneficiile psihoterapiei). 

Noutatea ediției o reprezintă simpozionul-satelit programat sâmbătă, 9 noiembrie și adresat exclusiv specialiștilor. Cu acest prilej vor fi scoase în evidență o serie de noutăți științifice și aspecte profund specializate în managementul bolii Parkinson: stimularea cerebrală profundă, terapia cu celule stem, managementul fazelor avansate ale afecțiunii și tulburările de control ale impulsului la pacientul cu boala Parkinson. 

„Avem încredere că temele expuse în cadrul acestei conferințe sunt cele de care pacienții au nevoie pentru a face față cu succes provocărilor impuse zi de zi de această afecțiune și sperăm ca informația prezentată să le permită apropiaților lor și medicilor să îi sprijine în lupta cu boala. Grație eforturilor depuse de Asociația de Luptă împotriva Bolii Parkinson și de Houston NPA, s-au înregistrat progrese importante  în ceea ce privește accesul la tratament al persoanelor cu boala Parkinson în România. Mai sunt însă multe de făcut și este nevoie ca aceste aspecte să fie discutate împreună cu pacienții, reprezentanții Societății de Neurologie, reprezentanții autorităților locale din domeniul sanitar, într-un cadru care să încurajeze colaborarea și identificarea de soluții comune” a declarat Dan Răican, președintele Asociației de Luptă împotriva Bolii Parkinson. 

Lectori de elită vor asigura nivelul științific înalt al manifestării

Programul științific al manifestării este coordonat de Prof. Univ. dr. Dafin Mureșanu, Președintele Societății de Neurologie din România, Președintele Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității din România și Șeful Departamentului de Neuroștiințe al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Alături de prof. univ. dr. Dafin Mureșanu vor lua cuvântul în plen lectori de elită, cu experiență în studiul și managementul bolii Parkinson. Este vorba de Prof. univ. dr. Lăcrămioara Perju-Dumbravă (Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj), Prof. dr. Daniel David (UMF Cluj-Napoca), Prof. dr. Angelo Bulboacă (Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca), Dr. Camelia Căpușan (medic primar neurologie, Cluj-Napoca), Șef lucrări dr. Jozsef Szasz (Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș),  Șef lucrări dr. Dan Fărcaș (medic primar cardiologie, UMF Târgu-Mureș), Dr. Amalia Ene (medic primar neurologie, Spitalul Universitar de Urgență București), Asist. univ. dr. Ana-Maria Bumbea (medic primar recuperare medicală, UMF Craiova), Dr. Jan Ciurea (medic primar neurochirurgie, Spitalul Clinic Bagdasar-Arseni), Emilia Groza (președintele CAS Cluj) și Dr. Nicoleta Molnar (Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj).

Intrare liberă pentru pacienți și rudele acestora

Pacienții, rudele și prietenii lor beneficiază de acces gratuit la lucrările conferinței (exceptând simpozionul deschis exclusiv specialiștilor). Pentru specialiști, taxele de participare sunt de 100 lei pentru medici, psihologi și farmaciști, respectiv 60 de lei pentru rezidenți, asistenți medicali și de farmacie. Taxa acoperă accesul la lucrările conferinței, cina festivă, diploma de participare, creditele EMC/EFC, mapa evenimentului. Pentru detalii legate de program și de înscriere: daniela.popescu@houston.ro, 0756.030.316. 

Sponsori: Abbvie, GSK, UCB, Ever Neuro Pharma.

Eveniment susținut de: Organizația Studenților Mediciniști din Cluj-Napoca, Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj.

Parteneri media: Romedic, Formare Medicală, Pagina Medicală, Medical Manager, Medipedia, Edumedical, Doctor.ro, Sfatul Medicului, Health and the City.

Sursa: Houston NPA

Pentru al patrulea an la rând, Bucureștiul găzduiește întâlnirea pacienților cu fibroză chistică din România


Fibroza chistică sau mucoviscidoza este cea mai răspândită boală genetică și cu potențial letal din Europa. Unul din 30 de europeni este purtător al genei care provoacă fibroza chistică. Unul din 2500 de copii se naște cu această boală. Peste 40.000 de copii și tineri adulți înfruntă zilnic provocările fibrozei chistice. În România au fost diagnosticați până în prezent 350 de pacienți, dintre care aproximativ 300 de copii și 50 de adulti. În acest context, Houston NPA și Asociația de Fibroză Chistică din România organizează an de an o conferință amplă pe tema diagnosticării, tratamentului și monitorizării acestei afecțiuni. Evenimentul este organizat sub egida Societății Române de Pneumologie. La manifestare sunt invitați, alături de pacienți, familiile și prietenii acestora, cadrele medicale interesate de managementul acestei boli. Cea de-a patra ediție a conferinței anuale va avea loc la Hotel Ibis Palatul Parlamentului, în weekend-ul 23-24 noiembrie 2013.


În ultimii ani, România a înregistrat progrese semnificative privind tratamentul fibrozei chistice. Înființarea programului național și aprobarea protocolului terapeutic pentru această boală au fost principalele succese în lupta împotriva fibrozei chistice. De asemenea, a fost inițiat un registru al bolnavilor, care va avea un rol important în managementul accesului gratuit la medicație. Totuși, accesul persoanelor afectate de fibroza chistică este încă unul deficitar, deoarece nu este posibilă obținerea tuturor medicamentelor necesare tratamentului, iar centrele medicale specializate sunt puține și dotate insuficient cu personal specializat.  Este redus, de asemenea, accesul la pacienților la aparatură și dispozitive pentru fizioterapie, pacienții adulți nefiind incluși în programul național. O altă problemă gravă este dată de faptul că, la nivel național, nu s-a instituit însă screening-ul pentru fibroză chistică la nou-născuți.

În 2013, Conferința Anuală de Fibroză Chistică are o temă specială: pacientul adult cu fibroza chistică. „Datorită îmbunătățirii tratamentului și accesului pacienților minori la mai multe medicamente, tot mai mulți copii devin adulți care se confruntă cu o serie de probleme grave. În România, pacienții adulți nu sunt incluși într-un program național de sănătate, nu au acces la majoritatea medicamentelor de care au nevoie pentru tratament, nu au spitale și nici medici specializați pentru tratarea acestei boli. Prin această conferință ne dorim să sensibilizăm autoritățile, în speță Ministerul Sanatatii, CNAS, la problemele cu care se confruntă acești pacienți și să încercăm să găsim soluții pentru rezolvarea acestora. Suntem încrezători că și anul acesta conferința va avea un mare succes în rândul celor interesați de această maladie și ne vom bucura, ca și în anii trecuți, de prezența unor personalități în domeniu, oameni cu suflet mare care ne-au fost alături încă de la început”, a declarat Georgiana Nițu, președintele Asociației de Fibroză Chistică din România. 

O abordare interdisciplinară a fibrozei chistice

Coordonatorii celei de-a IV-a ediții a conferinței sunt Asist. Univ. Dr. Iustina Stan (doctor în Stiinte Medicale, asistent universitar în cadrul Institutului pentru Ocrotirea Mamei și Copilului „Alfred Rusescu”) și Dr. Cristian Popa (medic primar pneumolog, Institutul de Pneumoftiziologie, „Marius Nasta” București).           
Printre temele care vor fi abordate în cadrul conferinței interdisciplinare se află: situația pacienților cu fibroză chistică din România, complianța la tratament și complicațiile fibrozei chistice la adult, încadrarea în gradul de handicap pentru pacienții cu fibroza chistică, boala obstructivă intestinală, afectarea hepatică, diabetul, infertilitatea, osteoporoza, aspecte psiho-sociale în cazul pacienților cu fibroză chistică, nutriția și recuperarea fizică pentru persoanele diagnosticate cu această afecțiune.     

Simpozionul este creditat EFC și EMC. Taxa de participare este de 70 lei pentru medici și farmaciști, respectiv 50 lei pentru asistenții medicali și de farmacie. Intrarea este liberă pentru pacienți și însoțitorii lor, dar și pentru studenți și medicii rezidenți.

Pentru detalii și înscrieri: andrei.constantinescu@houston.ro , 0756.030.372, www.houston.ro.
Pentru mai multe informații despre fibroza chistică puteți accesa:

www.fibrozachistica.info
www.afcr.ro
www.mucoviscidoza.info 

Sursa: Houston NPA

Scoaterea medicamentelor ieftine din sistemul de compensare va avea efecte catastrofale asupra pacienților și producătorilor locali de medicamente


Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), asociație care reprezintă interesele principalilor investitori de resort prezenți pe piața românească, atrage atenția că eliminarea medicamentelor ieftine din lista de medicamente compensate ar afecta grav populația cu venituri reduse și majoritatea pacienților cronici din România. În plus, o astfel de măsură ar avea efecte economice catastrofale asupra producătorilor de medicamente generice, care sunt singurii investitori din industra farmaceutică cu capacități de producție în România. 

"Privim cu îngrijorare ultimele declarații ale reprezentanților CNAS și Ministerului Sănătății care iau în considerare limitarea accesului populației la medicamente cu preț accesibil. Într-o țară în care salariul mediu net ajunge la doar 1.600 RON, o cheltuială în plus cu medicamentele, fie că este vorba de 200 RON, fie că este vorba de 50 RON, poate reprezenta o povară financiară de nesuportat.” a declarat Președintele APMGR Dragoș Damian.  

O astfel de măsură va afecta în special pacienții cronici din România - pe cei care suferă de afecțiuni cardiovasculare, digestive, de afecțiuni ale sistemului nervos sau de afecțiuni reumatice. 

APMGR consideră că impactul bugetar al eliminării medicamentelor compensate ar fi extrem de redus, dar efectele asupra stării de sănătate a populației ar fi extrem de grave, având în vedere că peste 50% din volumul de medicamente cu prescripție medicală utilizate în România sunt medicamente cu preț redus, de până la 10 RON. În tratamentul afecţiunilor sistemului cardovascular, cauză majoră de mortalitate, medicamentele sub 30 de lei reprezintă peste 85% din numărul pastilelor vândute. 

În schimb, România ar putea avea pierderi economice importante având în vedere că o astfel de măsură ar afecta grav producătorii de medicamente cu capacități de producție din România: 60% din totalul medicamentelor sub 10 RON sunt produse în România. Acești producători, în exclusivitate producători de medicamente generice, asigură peste 8.000 de locuri de muncă și contribuie cu circa 1,5% la PIB. 

APMGR nu poate fi de acord cu o actualizare a listei de medicamente compensate bazată exclusiv pe alocări bugetare, care ar afecta accesul majorității populației la tratament cu preț accesibil și distrugerea industriei farmaceutice locale și a producătorilor de medicamente generice. Reamintim că APMGR a propus guvernului în luna septembrie o serie de măsuri care, printr-o mai bună utilizare a variantelor generice de tratament, pot duce la economii de cca.100 milioane de euro pe an, care să permită inclusiv actualizarea listei medicamentelor compensate. Aceste măsuri includ aplicarea unei taxe clawback diferențiate, care să protejeze industria producătoare de medicamente generice și să asigure în continuare accesul populației la medicamente cu prețuri accesibile.   

"Avem speranța că vom continua să lucrăm împreună cu Ministerul Sănătății pentru a pune în practică măsurile agreate în Protocolul încheiat la începutul anului, în beneficiul pacienților și al economiei românești.” a adăugat Președintele APMGR Dragoș Damian
  
Sursa: APMGR

Alimentația nesănătoasă – inamicul de temut al Mileniului 3!


A III-a Conferință Sănătate prin Alimentație, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate alimentației sănătoase, s-a desfășurat la București, în data de 26 octombrie 2013, la Hotel Athenee Palace Hilton. Organizată sub egida Academiei Române, manifestarea a reunit unii dintre cei mai importanți medici din România. 

Conferința Sănătate prin Alimentație a fost structurată pe parcursul unei zile de dezbateri tematice, în cadrul căreia s-au organizat sesiuni ce au abordat subiecte precum: Cultura nutrițională populațională, Actualități și controverse în nutriție, Rolul alimentației în cadrul diferitelor patologii.

Temele au fost centrate atât pe importanța alimentației sănătoase în păstrarea stării de sănătate, cât și pe relația de cauzalitate dintre alimentația nesănătoasă și anumite afecțiuni, precum: obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare, dislipidemiile, nefropatiile, bolile gastroenterologice și hepatopatiile.

”Mă bucur că și de această dată interesul medicilor manifestat pentru această conferință a fost unul foarte mare. Conferința a avut parte de prezența unora dintre cei mai importanți specialiști, iar diversitatea subiectelor și modul de abordare al temelor sunt dovada că și această ediție a Conferinței Sănătate prin Alimentație a fost un succes.”, a declarat prof.univ.dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române. 

Manifestarea științifică a debutat cu o prezentare despre aspectele moleculare ale alimentaţiei sănătoase, apoi au urmat dezbateri despre principiile educației nutriționale populaționale, nutrigenetica și nutrigenomica din perspectiva clinicianului. Prima sesiune s-a încheiat cu tema ”Strategii pentru implementarea programelor de alimentație sănătoasă”.

Sesiunea a II-a a cuprins prezentări și dezbateri despre: locul dietei vegetariene în alimentaţia sănătoasă; iaurt şi sănătate, mit sau realitate; influenţa alimentaţiei asupra nivelului colesterolului plasmatic; despre o altfel de pâine, despre importanţa hidratării la orice vârstă, despre studiul clinic privind efectele apei Borsec asupra pacienţilor cu sindrom metabolic și de asemenea despre cât de sigură este farfuria sănătoasă.

Sesiunea a III-a dedicată rolului alimentației sănătoase în diverse patologii a debutat cu Rolul alimentaţiei în diabetul zaharat și a continuat cu Rolul alimentaţiei în bolile cardiovasculare și Rolul alimentaţiei în dislipidemii.

Temele dedicate cauzalității alimentației nesănătoase în diverse patologii au continuat și în cadrul celei de a IV-a sesiuni, unde au avut loc prezentări despre Rolul alimentaţiei în obezitate, Rolul alimentaţiei în tulburările de comportament alimentar, Rolul alimentaţiei în bolile gastroenterologice şi hepatopatii. Sesiunea s-a încheiat cu o prezentare despre Locul îndulcitorilor non calorigeni în nutriţie.

Co-președinții acestui eveniment au fost: Academician Maya Simionescu, Director Institutul Naţional de Biologie şi Patologie Celulară “N. Simionescu” și prof.univ.dr. Nicolae Hâncu, Membru de onoare al Academiei Române.

Organizator științific: Asociația Română pentru Studiul Obezității

Parteneri ştiinţifici: Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Societatea de Nutriție din România

Partener: Fundația Națională pentru Știință și Artă

Sursa: Sănătatea Press Group – expertul tău în comunicare pe domeniul medical


„Iubește viața!” - Zilele Institutului Clinic Fundeni 2013




Zilele Institutului Clinic Fundeni 2013 se vor desfăşura în perioada 29-31 octombrie şi reprezintă și anul acesta o sărbătoare a vieții și a sănătății, ducând mai departe mesajul ”Iubește viața!”, ca un îndemn adresat nouă tuturor. 

Eveniment cu tradiție, Zilele Institutului Clinic Fundeni 2013, reprezintă, ca de fiecare dată, un bilanț al reușitelor, dar şi o bună ocazie de definire a proiectelor de viitor.

Manifestarea va cuprinde simpozioane ştiinţifice, deschiderea oficială, conferinţa de presă, discursuri ale autorităţilor, acordarea de distincții asociaţiilor de pacienţi, personalului cu rezultate excepționale, precum şi instituțiilor partenere ale unității şi lansarea de carte Marius Barnard – ”Momente-cheie dintr-o viață în slujba binelui” de la editura Humanitas. Un alt moment special va fi concertul ”Sunet pentru suflet” susținut de Nicolae Voiculeț, pentru pacienţii şi personalul de la I.C. Fundeni.

”De fiecare dată vrem să aducem ceva nou, să imprimăm un caracter inovator, să fim mai buni. Zilele Institutului Clinic Fundeni 2013 vor promova mesajul ”Iubește Viața!” într-o nouă perspectivă destinată  încercării de a fi alături de pacienții noștri, dar și intenţiei de a transmite publicului larg mesaje de prevenție pentru sănătate. Zilnic, la Institutul Clinic Fundeni vin oameni pentru care acest spital reprezintă poate ultima şansă. Fiind în slujba lor, noi toți ar trebui să iubim viața.”, a declarat Dr. Carmen Orban, managerul Institutul Clinic Fundeni.
Zilele Institutului Clinic Fundeni 2013 includ trei zile de simpozioane științifice destinate profesioniștilor din domeniul medical, desfășurate în incinta institutului, cu scopul promovării cercetării în domeniul medical, al împărtăşirii experienţelor din practica medicală, dar și pentru susținerea educației medicale continue. 

Diversitatea temelor abordate în cadrul simpozionelor demonstrează specificul complex al Institutului Clinic Fundeni şi exprimă performanţa pe care unitatea o atinge în patologia chirurgicală, gastro-enterologică, hematologică, nefrologică, neurologică, oncologică, pediatrică, radiologică, urologică.
Institutul Clinic Fundeni reprezintă probabil cea mai importantă unitate medicală românească, o școală sanitară de elită - loc de formare a multor generații de medici și cadre medicale, dar şi un valoros centru de cercetare medicală de referință.

Vă invitam să fiți alături de noi cu ocazia acestei sărbători și să promovăm împreună profesionalismul și performanța medicală. 

Institutul Clinic Fundeni – Iubeşte viaţa! 

Iniţiator: Institutul Clinic Fundeni

Importanța alimentației sănătoase dezbătută pe larg de profesioniștii din domeniu


A III-a Conferință Națională Sănătate prin Alimentație, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate alimentației sănătoase, are loc la Bucuresti, în data de 26 octombrie 2013, la Hotel Athenee Palace Hilton. Organizată sub egida Academiei Române, manifestarea reunește unii dintre cei mai importanți medici din România. 

Conferința Sănătate prin Alimentație aduce în dezbatere subiecte legate de cultura nutrițională populațională, actualități și controverse în nutriție dar și despre rolul alimentației în diverse patologii.

Temele vor fi centrate atât pe importanța alimentației sănătoase în păstrarea stării de sănătate, cât și pe corelarea alimentației cu anumite afecțiuni, cu precădere obezitate, diabet, boli cardiovasculare, dislipidemii, nefropatii, boli gastroenterologice și hepatopatii. De asemenea, în cadrul manifestării va fi prezentată și problematica tulburărilor de comportament alimentar. 


Statisticile sunt îngrijorătoare şi arată că 70% din vizitele medicale sunt cauzate de o alimentație nesănătoasă. Consumul în exces de grăsimi saturate şi trans, sare şi dulciuri, şi a sedentarismul provoacă anul moartea a 14 milioane de oameni.(Declarația Politică a Organizației Națiunilor Unite, septembrie 2011).

„Alimentaţia sănătoasă esteun element important pentru starea de bine şi acţionează ca un scut împotriva bolilor. Trebuie să luăm în calcul nutriţia echilibrată, evitarea sedentarismului şicultivarea deprinderilor sănătoaseîn domeniul nutriției. Acestea sunt elementele care duc la o starede sănătate bună”, susţine prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, Membru de onoare al Academiei Române.

Co-presedinții acestui eveniment sunt: Academician Maya Simionescu, Director Institutul Naţional de Biologie şi Patologie Celulară “Nicolae Simionescu”și prof.univ.dr. Nicolae Hâncu, Membru de onoare al Academiei Române.

Înscrierile pentru a III-a Conferință Sănătate prin Alimentație se fac pe site-ul evenimentului www.sanatateprinalimentatie.ro. Participarea este gratuită, pe baza înscrierii. Eveniment creditat cu puncte EMC. 

Organizator științific: Asociația Română pentru Studiul Obezității
Parteneri ştiinţifici: Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Societatea de Nutriție din România
Partener: Fundația Națională pentru Științăși Artă

Sursa: Sănătatea Press Group

Noutăți științifice explicate de experți și testări gratuite pentru sute de bucureșteni la Ziua Mondială a Osteoporozei 2013

               
Peste 200 de persoane au beneficiat de testări gratuite pentru evaluarea riscului de fractură (FRAX) și măsurarea densității osoase în cadrul acțiunilor organizate în București de Ziua Mondială a Osteoporozei 2013. Programul manifestării a cuprins o conferință interdisciplinară la care au luat parte specialiști din toată țara, un workshop special conceput pentru persoanele cu osteoporoză și Mișcarea împotriva Osteoporozei, un program de exerciții fizice și momente artistice la care au putut participa toți doritorii. Evenimentul a fost conceput și organizat de Houston NPA, în parteneriat cu Asociația pentru Prevenirea Osteoporozei din România (ASPOR) și Societatea Română de Osteoporoză și Boli Musculoscheletice.


Noutăți științifice explicate de experții în osteoporoză și bolile musculo-scheletice
Ziua Mondială a Osteoporozei 2013 a debutat vineri, 18 octombrie 2013, când au fost deschise lucrările conferinței interdisciplinare găzduite de Hotel Howard Johnson București. Nu mai puțin de 300 de cadre medicale au dat curs invitației lansate de Houston NPA, dornici să afle de la experții români în osteoporoză care sunt progresele înregistrate în domeniu și cum pot aplica informațiile primite în practica medicală cotidiană. Diferite ramuri ale medicinei au fost reprezentate la eveniment: medicină de familie, reumatologie, endocrinologie, ortopedia, medicină internă, geriatrie, gerontologie, balneofiziokinetoterapie și reabilitare medicală și nu numai.


Coordonatorul științific al manifestării a fost conf. dr. Daniel Grigorie, președintele Societății Române de Osteoporoză și Boli Musculoscheletice și coordonatorul echipei de specialiști care a dezvoltat modelul românesc de FRAX (instrument de evaluare a riscului de fractură osteoporotică): „Am făcut progrese mari ca țară. Tocmai s-a publicat raportul Comisiei Europene privind osteoporoza în și România are propriul ei raport pe care l-am semnat împreună cu specialiștii Societății internaționale. România are pentru prima dată delimitarea precisă, cantitativă în cifre a epidemiologiei osteoporozei: câtă osteoporoză este, câte fracturi sunt, câte paciente tratăm, câte paciente sunt la risc. Cred că este printre puținele boli la care România are dimensiuni cantitative.” a declarat conf. dr. Daniel Grigorie într-un interviu acordat Houston NPA. Cum va ajuta această definire epidemiologică în practica medicală curentă? Prima veste bună este că medicii de familie (cei cărora li se adresează, în primul rând, FRAX-ul) pot identifica mai precis pacientele cu risc crescut de fractură. La nivel național, există premizele elaborării programelor naționale de sănătate și dezvoltării ghidurilor: „Aș spune că, la categoria „ce mai avem de făcut”, noi avem un ghid foarte bun, foarte apreciat, dar care nu este implementat. Nici FRAX-ul românesc nu este implementat. Este subfolosit în România. Cu alte cuvinte, ca orice țară dezvoltată din lume, România are acum toate premizele să trateze mai mulți pacienți cu risc crescut de fractură și să știe ce resurse alocă exact pentru asta.”
În România, populația cu risc de fractură osteoporotică este de 1 milion de bărbați și femei peste 50 de ani. Peste 80% dintre aceștia nu primesc tratament. 

Abordarea integrată a osteoporozei necesită o echipă interdisciplinară

Lectori de renume, cu experiență în studiul și managementul osteoporozei  au luat cuvântul în plen: Acad. Prof. Dr. Mihail Coculescu, Prof. Dr. Cătălina Poiană, Conf. Dr. Gabriel Prada, Șef Lucr. Dr. Corina Zugravu, Șef Lucr. dr. Olivera Lupescu, Șef Lucr. Dr. Florian Berghea, Dr. Salvina Mihalcea, Dr. Ildiko Andrea Gasparik, Dr. Alina Sucaliuc, Dr. Monica Bătăiosu, Dr. Rodica Ilie, Dr. Dorina Maria Fărcaș, Dr. Nicolae-Iordache Iordache, Dr. Irina Petrușcă, Dr. Ana Maria Florescu, Dr. Laura Spînu. Moderarea conferințelor dedicate specialiștilor a fost asigurată de Dr. Irina Berechet, Marketing Manager Houston NPA. 

Programul științific al conferinței a subliniat necesitatea unei abordări interdisciplinare în ceea ce privește diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea osteoporozei. Tematica a urmărit subiecte de real interes pentru specialiști: modelul românesc de FRAX în practica clinică, osteoporoza la bărbați, abordarea pacientului cu osteoporoză în cabinetul medicului de familie, fracturile osteoporotice majore, povara bolii osteoporotice - o provocare pentru sistemele de sănătate, locul agenților terapeutici în vindecarea fracturilor de os osteoporotic: controverse, consensuri, vârstnicul cu sindrom de fragilitate, reabilitarea medicală a pacientului cu osteoporoză,  nutriția și sănătatea oaselor, depresia și impactul asupra sănătății oaselor, tratamentul antiosteoporotic - de ce nu aderă pacienții? de ce nu aderă medicii?.

Conferința a fost creditată cu 12 puncte EMC pentru medici și 14 puncte EFC pentru farmaciști. „Comparându-l cu evenimentul de anul trecut, a fost un auditoriu mai numeros și mult mai interactiv, deci cred că am făcut un pas înainte. Anul acesta au fost foarte multe noutăți, începând de la selecția pacienților, de la cercetări genetice care arată că viitorul selecției pacienți eligibili pentru tratament va fi o identificare mai puternică a pacienților cu risc.Nu în ultimul rând, acum câteva zile, a apărut așa-numitul SCOPE (Score Card of Osteoporosis in Europe) care conține și datele din România. Este vorba de date epidemiologice și de povară economică, deci costuri ale osteoporozei, prin care ne putem compara cu celelalte 26 de țări din Europa. Au fost foarte multe noutăți. Eu cred că a fost o întâlnire incitantă și sper să ne revedem la anul cu un program și mai bun.” a declarat dr. Ildiko Gasparik, președintele ASPOR, într-un interviu realizat de echipa Houston NPA.

Teme abordate în premieră: osteoporoza la bărbați, sindromul de fragilitate la vârstnic, impactul depresiei asupra sănătății oaselor

Printre cele mai apreciate expuneri s-a numărat prezentarea susținută de Acad. Prof. Dr. Mihail Coculescu despre impactul depresiei și al administrării de antidepresive asupra sănătății oaselor. O serie de studii de epidemiologie au arătat că depresia diagnosticată clinic de un psihiatru este semnificativ corelată cu scăderea densității minerale osoase: „După cum știți, depresia este ca frecvență în creștere în epoca moderna, iar depresia, prin mecanisme intime și genetice, tot mai clarificate, este statistic semnificativ corelată cu fragilizarea osului. Antidepresivele sunt în mai multe clase. Cele care sunt inhibitori ai recaptării de serotonină, prin acest neurohormon și neurotransmițător, serotonina, prin receptorii lui de pe celule osoase, de pe osteoclaste, dar și de pe celelalte celule osoase, pot influența capacitatea de resorbție a osului, fragilizând osul.” a declarat Acad. Prof. dr. Mihail Coculescu pentru Houston NPA.


Un subiect neglijat uneori chiar și de specialiști, osteoporoza la bărbați a fost abordată, în cadrul conferințelor pentru specialiști, atât de Prof. dr. Cătălina Poiană, cât și de dr. Dorina Fărcaș. Potrivit prof. dr. Cătălina Poiană,  unul din cinci bărbați va suferi o fractură osteoporotică de-a lungul vieții sale. „Practic, fracturile osteporotice apar cam într-o treime din cazuri la bărbați, o particularitate fiind aceea că fracturile apar cam cu 5-10 ani mai târziu ca și cronologie de vârstă comparativ cu femeile. La bărbați, cauzele secundare de osteoporoză sunt mai frecvente decât la femeie, deoarece masa osoasă nu înregistrează acea perioadă de pierdere mai mare,  așa cum se întâmplă la femeie în perioada de post-menopauză. În general, bărbații păreau să fie protejați pentru că masa lor osoasă este mai mare comparativ cu a femeilor, dar datele de epidemiologie arată că lucrurile nu stau chiar așa.” Principalele  cauze de osteoporoză la bărbați sunt reprezentate de hipogonadism, excesul de glucocorticoizi și alcoolism. 

Geriatria a fost reprezentată la conferința interdisciplinară de însuși conf. dr. Gabriel Prada, președintele Societății Române de Geriatrie și Gerontologie, care a dorit să amintească audienței că „nu toți vârstnicii sunt bătrâni” și să explice conceptul sindromului de fragilitate la vârstnic. „S-a văzut că o serie de vârstnici sunt diferiți față de alții, adică unii sunt mai predispuși să facă o serie de boli, sunt mai predispuși la acțiunea factorilor de mediu și la acțiunea diverșilor poluanți. În acest sens, s-a diferențiat un grup de vârstnici care reacționează diferit la factorii de stres față de ceilalți și au fost numiți vârstnici cu sindrom de fragilitate. Unii consideră că e vorba de o vulnerabilitate primară, o involuție datorată procesului de îmbătrânire. Alții spun că există și o fragilitate secundară determinată de o serie de boli cronice, care duc la scăderea rezervelor pacientului. Osteoporoza în sine poate fi un component al fragilității, iar pacientul cu fragilitate este predispus la căderi.  Pacientul cu fragilitate și osteoporoză evident că poate suferi fracturi mai frecvent decât un alt pacient. De aceea trebuie abordat cu mare atenție și trebuie adaptat mediul de existență al vârstnicului pentru a preveni căderile.” a declarat conf. dr. Gabriel Prada într-un interviu acordat Houston NPA.


Peste 70 de pacienți au asistat la un workshop gândit special pentru ei

Una dintre premierele acestei ediții a Zilei Mondiale a Osteoporozei a fost organizarea în paralel a unui workshop special pentru pacienți, în cadrul căruia au fost oferite informații utile în managementul bolii și adaptarea stilului de viață pentru a face față cu succes osteoporozei. Workshop-ul s-a finalizat cu o demonstrație de exerciții fizice adaptate nevoilor persoanelor cu osteoporoză, demonstrație realizată de Fiziolife Medica. Participanții au beneficiat de testări gratuite pentru depistarea riscului de osteoporoză și evaluări FRAX pentru calcularea riscului de fractură osteoporotică, oferite cu sprijinul Servier. Moderarea workshop-ului a fost asigurată de Dr. Maria Szerac, CEO Houston NPA. 

Bucureștenii mobilizați la Mișcarea împotriva Osteoporozei

Duminică, pe 20 octombrie, Ziua Mondială a Osteoporozei s-a mutat în Sun Plaza Shopping Center, care a găzduit Mișcarea împotriva Osteoporozei, o invitație la sport și bună dispoziție adresată publicului larg. Programul acțiunii a cuprins exerciții fizice utile în prevenirea și terapia osteoporozei (Fiziolife Medica), momente de dans terapeutic și demonstrații de dans sportiv (Madness Dance), testări gratuite pentru screening-ul osteoporozei și pentru evaluarea riscului de fractură (FRAX), realizate cu sprijinul Servier. 

Sursa: Houston NPA


Vino să te testezi gratuit de Ziua Mondială a Osteoporozei (20 octombrie 2013)!

            
Pe 18 octombrie 2013 iau startul manifestările prilejuite de Ziua Mondială a Osteoporozei 2013, eveniment organizat de Houston NPA în parteneriat cu Asociația pentru Prevenirea Osteoporozei din România și Societatea Română de Osteoporoză și Boli Musculoscheletice. Programul cuprinde acțiuni pentru specialiști, pacienți și persoane cu risc crescut de osteoporoză, dar și pentru publicul larg.

  • În perioada 18-19 octombrie, specialiștii din toată țara pot participa la conferința interdisciplinară găzduită de Hotelul Howard Johnson din București, la care vor susține prezentări experții români în domeniul bolilor musculoscheletice. Coordonatorul științific al conferinței este conf. dr. Daniel Grigorie, președintele Societății Române de Osteoporoză și Boli Musculoscheletice. Evenimentul este creditat EMC (12 puncte pentru medici) și EFC (14 puncte pentru farmaciști).



  • Sâmbătă, 19 octombrie, începând cu ora 12.00, pacienții cu osteoporoză și persoanele cu risc ridicat de osteoporoză vor avea parte de un workshop special, în cadrul căruia vor primi informații utile despre sănătatea oaselor, managementul afecțiunii și adaptarea stilului de viață pentru a face față cu succes provocărilor osteoporozei. Workshop-ul se va finaliza cu o demonstrație de exerciții fizice adaptate nevoilor persoanelor cu osteoporoză, după care vor fi efectuate testări gratuite pentru depistarea osteoporozei și evaluări FRAX pentru calcularea riscului de fractură osteoporotică, testări efectuate cu sprijinul companiei Servier Pharma. 
  • Duminică, 20 octombrie: bucureștenii sunt invitați în Sun Plaza Shopping Center la Mișcarea împotriva Osteoporozei (program de exerciții fizice adaptate persoanelor cu risc de osteoporoză, momente artistice, testări gratuite pentru determinarea riscului de osteoporoză, respectiv de fractură osteoporotică).


Osteoporoza în cifre
  • “România mai are de tratat peste 80% din femeile cu risc de osteoporoză și peste 90% din bărbații cu risc crescut de fractură.” a declarat conf. dr. Daniel Grigorie în cadrul conferinței de presă organizate de Houston NPA.
  • În România se înregistrează anual în jur de 100.000 de cazuri de fragilitate osoasă.
  • 20% din fracturile la șold cauzate de osteoporoză sunt fatale.
  • Costul îngrijirii pacienților cu osteoporoză din România depășește 129 de milioane de euro. Numai 5% din aceste fonduri sunt dedicate tratamentului medicamentos pentru prevenirea fracturilor.
  • În România, un milion de persoane peste 50 de ani suferă de osteoporoză. Prevalența cazurilor de osteoporoză în România este de 20,5% la femei și 6,2% la bărbați.
  • La nivel mondial, una din trei femei și unul din 5 bărbați peste 50 de ani vor suferi la un moment dat o fractură osteoporotică.

Duminică, 20 octombrie 2013: Bucureștenii mobilizați la Mișcarea împotriva Osteoporozei

Pe 20 octombrie, chiar de Ziua Mondială a Osteoporozei (stabilită de Fundația Internațională a Osteoporozei-IOF), bucureștenii sunt așteptați în Sun Plaza Shopping Center (zona restaurantelor, etaj 1, între orele 10.00-16.00) pentru a lua parte la Mișcarea împotriva Osteoporozei. Programul acțiunii cuprinde exerciții fizice utile în prevenirea și terapia osteoporozei, momente artistice, precum și testări gratuite pentru depistarea osteoporozei și evaluarea riscului de fractură. Printre suprizele organizatorilor, vor fi prezentate momente de dans terapeutic (susținute de Madness Dance) și de fizioterapie (Fiziolife), vor fi organizate tombole cu premii și vor fi distribuite materiale informative.

Specialiștii Fiziolife Medica au pregătit un program demonstrativ de exerciții fizice gândit pentru persoanele cu osteoporoză și pentru cele care prezintă un risc ridicat de osteoporoză. Fiziolife este un cabinet medical de fizio-kinetoterapie și estetică corporală, coordonat de dr. Anita Florescu. Situat în centrul Bucureștiului, pe Bulevardul Decebal, între Piața Alba Iuliei și Piața Muncii, cabinetul se remarcă prin atmosfera plăcută, selectă și intimă, în care veți regăsi o echipă de specialiști tânără și entuziastă.

Școala de dans Madness Dance suține Ziua Mondială a Osteoporozei, invitându-i pe bucureșteni să facă cunoștință cu dansul terapeutic. Când vorbim de efectele terapeutice ale dansului, nu ne referim la dansterapie - deși adesea se face confuzie între cele două noțiuni-ci la potențarea beneficiilor medicale și psihologice ale dansului. Implementarea unor mișcări cu rol benefic asupra corpului, îmbinate cu elemente kinetoterapeutice, de gimnastică medicală și exerciții de izometrie, precum și dobândirea unor cunoștințe de dans și stăpânirea unor coregrafii reprezintă elementele de bază atunci când dorim să obținem efecte medicale prin dans. Cursantul învață să danseze ceea ce își dorește și, totodată, se bucură de toate beneficiile terapeutice aduse de dans. 

Toți participanții la Mișcarea Împotriva Osteoporozei vor beneficia de testări gratuite pentru depistarea riscului de osteoporoză și pentru evaluarea riscului de fractură osteoporotică, testări oferite cu sprijinul Servier Pharma. 

Despre testările gratuite:

FRAX: este un instrument elaborat de Organizația Mondială a Sănătății și Fundația Internațională a Osteoporozei, fiind un instrument de calcul care ne ajută să determinăm riscul absolut de fracturare pentru o persoană, ținând cont de factorii de risc precum: sexul, greutatea, înălțimea, existența unei fracturi antecedente sau in istoricul familiei, în special la mamă, fumat, corticosteroizi, artrita reumatoidă, consumul de alcool și evaluarea densitometrică. Algoritmul FRAX calculează probabilitatea de a suferi o fractură în următorii 10 ani. Modelul românesc de FRAX a fost dezvoltat de o echipă de specialiști condusă de conf. dr. Daniel Grigorie.

Osteodensitometria: Pentru cel de-al doilea tip de testare gratuită este folosit un osteodensitometru portabil cu ultrasunete, care examinează pacientul la nivelul osului calcaneu. Acest tip de testare reprezintă soluția optimă pentru screeningul în osteoporoză. Densitometria osoasă cu ultrasunete este o metodă de apreciere a masei osoase: nu este indicată pentru diagnosticul osteoporozei, dar este foarte utilă în evaluarea generală a riscului de osteoporoză. 

Pentru a lua parte la manifestările organizate de Ziua Mondială a Osteoporozei vă rugăm să confirmați participarea la: evenimente@houston.ro, 0725.221.018. 

Contact presă: Alexandra Nistoroiu, PR Executive Houston NPA
 alexandra.nistoroiu@houston.ro, 0729.144.261. 

Prezent si viitor in chirurgia plastica si microchirurgia reconstructiva

 25-27 Octombrie 2013, Sinaia

           
Asociatia Chirurgilor Plasticieni din Romania (ACPR) organizeaza in perioada 25-26 octombrie 2013 in Sinaia, Romania, Conferinta Anuala cu tema: “Prezent si viitor in chirurgia plastica si microchirurgia reconstructiva” cu participare nationala si internationala. In aceiasi peerioada, Societatea Internationala de Chirurgie Plastica Estetica (ISAPS) sustinuta de Asociatia Chirurgilor Plasticieni din Romania (ACPR) organizeaza in perioada 26-27 octombrie 2013 in Sinaia, Romania, Cursul ISAPS de Rinoplastie. Cursul ISAPS va cuprinde si o demonstratie pe cadavru urmata de 2 operatii de rinoplastie (26 octombrie 2013), prezentari si o masa rotunda (27 octombrie 2013).
           
Locul desfasurarii manifestarii stiintifice va fi Hotel Palace Sinaia, iar demonstratiile si operatiile live interactive se vor transmite in direct din Bucuresti in sala de conferinta.
           
Printre companiile care si-au anuntat participarea se numara (in ordine alfabetica): Allergan, Boiron, BMW, Core Invest Health, Dispomedfarm, Enafarma, Italtrade, LC Rhea Medical, Mentor, Pellamar, Rafi, See Try Buy, Servier, Solartium, Storz Medical si  Stryker.
          


„Conferinta Asociatiei Romane a Chirurgilor Plastici, un eveniment stiintific si profesional, care reuneste chirurgii plasticieni din Romania si Ungaria (existand un parteneriat deja traditional cu Asociatia de Chirurgie Plastica , Reconstructiva si Estetica Maghiara ), va avea loc in aceasta toamna în Sinaia. De data aceasta, evenimentul este marcat in mod semnificativ prin organizarea in acelasi loc si perioada de timp, a unui curs ISAPS de rinoplastie. Disectie pe cadavru, interventii chirurgicale in transmisie live , prezentari si discutii la mese rotunde facute de specialisti de renume din tara si din strainatate fac acest curs atractiv atat pentru specialistii romani cat si straini. Am convingerea ca densitatea de subiecte prezentate in cadrul sesiunilor de conferinte si distinctia invitatilor din domeniu, care vor participa la cursul ISAPS va stimula schimbul de idei si experienta in domenii de maxima actualitate din specialitatea noastra. Astept cu nerabdare sa va intalnesc in peisaj de toamna superb de Sinaia „  ,Prof. Dr. Ioan Lascar.
            
Conferinta Anuala ACPR si Cursul ISAPS de Rinoplastie au primit 18 credite CME din partea EACCME.
            
Pentru inscrieri, program si mai multe informatii despre eveniment, va rugam accesati   www.evenimente-acpr.ro sau contactati organizatorul evenimentului, ELLA CONGRESS& EVENTS.