Al XV-lea Congres Național de Ortopedie și Traumatologie 2 – 4 octombrie 2013, Cluj-Napoca


În perioada 2 – 4 octombrie 2013 Cluj-Napoca va găzdui cel de-Al XV-lea Congres Național de Ortopedie și Traumatologie, organizat de Societatea Română de Ortopedie și Traumatologie (SOROT), în colaborarea cu Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.  Ediția din acest an a evenimentului este prezidată de dl prof. dr. Dan Lucaciu, actual președinte al SOROT și se va desfășura la Grand Hotel Italia.

Congresul reunește o data la doi ani medicii ortopezi din România cu scopul de a discuta și de a dezbate noutățile din domeniu. Manifestarea va fi onorată cu participarea specialiștilor din țări precum Franța, Austria, Statele Unite ale Americii, Italia, Ungaria și Israel. Printre invitații acestei ediții a congresului se numără și lectori din partea Academiei Americane a Chirurgilor Ortopezi care vor susține un curs în cadrul acestui eveniment.

Participarea într-un număr tot mai mare și creșterea interesului pentru manifestările științifice și a conferințelor organizate de catre SOROT, a dus către abordarea unor teme cu rezonanță în activitatea speciliștilor ortopezi. Diversitatea acestor teme atrage participanți de renume din toată țara, inclusiv tineri ortopezi, care vor beneficia de expunere internațională. SOROT 2013 va fi o oportunitate de afirmare în randul tinerei generații care se dezvoltă sub binevoitoarea îndrumare a celor cu mai multă experientă.

Vă invităm să luați parte la conferința de presă ce va avea loc în data de 3 octombrie, începând cu ora 11:00 la Grand Hotel Italia , Str. Trifoiului - Vasile Conta. Pentru a afla mai multe detalii despre eveniment vă rugăm să vizitați site-ul evenimentului: http://www.medevents.ro/sorot2013/.

Prof. Dr. Dan Lucaciu
Președinte SOROT

Sursa: Medevents

Ce trebuie să știm despre epilepsie


Autor: Dr. George Popescu-Tismana, Medic primar neurolog; Electroencefalografie; Neurologie pediatrică - Centrul Medical MEDICLASS, str. Sf. Elefterie nr. 47-49, sector 5, Bucureşti,
tel. 021-410.27.27; programari@mediclass.ro; www.mediclass.ro

     Epilepsia este o boală  neurologică care modifică transmiterea semnalelor electrice în interiorul creierului. În cele mai multe cazuri cauza este necunoscută, însă există și numeroase îmbolnăviri secundare-produse de boli organice (modificări metabolice, malformații ale creierului, traunatisme sau tumori, etc).

    Accidentele vasculare sau alte boli vasculare pot determina leziuni la nivelul creierului, care să declanșeze epilepsia. Alți factori de risc sunt infecțiile cerebrale (meningita și encefalita) sau convulsii prelungite în copilărie netratate corespunzator.

    Debutul epilepsiei poate fi datorat unui stimul nociv intern, a unui accident extern, unor leziuni medicale (cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, tumorile, lovituri la cap) dar în cele mai multe cazuri epilepsia nu are cauză identificabilă (epilepsia idiopatică).
    Cu cât debutul epilepsiei apare la un pacient mai în vârstă, cu atât mai adesea există o cauză organică în declanşarea bolii (accidente vascu¬lare, tumori cerebrale, infecţii cerebrale, etc).
    Declanşarea epilepsiei poate avea loc în copilărie, dar poate apare la orice vârstă.
    Uneori ea are o manifestare singulară (simptomatică), alteori crizele se repetă cu regularitate (epilepsia boală).
    O criză de lungă durată poate să dureze uneori săptămâni întregi, timp în care se poate produce şi o dedu¬blare a personalităţii pacientului.

    Crizele epileptice se manifestă diferit, în funcție de vârsta bolnavului.
     Simptomele sunt complet diferite la copiii în primii doi ani de viață, la copiii până la 10 ani, la adoleșcenți sau la adulți.
    În general, o persoană cu boală epileptică tinde să facă același tip de criză de fiecare dată, astfel că simptomele sunt asemănătoare. Există însă și pacienți care dezvoltă forme diferite de crize și  au simptome diferite de la o criză la alta (crizele polimorfe).
    Crizele pot fi parțiale sau de focar și se manifestă doar pe jumătate de corp sau pot implica tot creierul - crize generalizate.
    Crizele parțiale simple nu duc la pierderea conștienței, dar afectează starea emoțională sau simțurile pacientului (văzul, mirosul, simțul tactil, gustul sau auzul).
    Crizele parțiale complexe afectează conștiența, iar pacientul pierde contactul cu realitatea o anumită perioadă de timp (crize de absență).
    Ele se concretizează adesea și prin privire fixă, în gol sau prin mișcări fără scop cum ar fi frecatul mâinilor, mișcări incontrolabile ale picioarelor, mișcări de masticație, vocalizări sau înghițire “în sec”.
    Uneori pot apare doar simple contracturi ale musculaturii feței ori mișcări tonice sau/și clonice (convulsii) ale membrelor superioare sau inferioare.

    Crizele generalizate au, la randul lor, mai multe forme:
- Crizele de absență (petit mal) apar adesea la copii și sunt caracterizate prin privire în gol, iesirea din mediu și scurte întreruperi de conștiență uneori însoțite de căzături.
- Crizele atone se manifestă prin caderi bruste din picioare.
- Crizele tonico-clonice (grand mal) sunt cele mai intense și se manifestă prin pierderea conștienței, contractura corpului și convulsii, uneori cu mușcarea limbii sau inconștiență urinară sau de materii fecale.
- Pot fi întâlnite și crize succesive, una după alta, pe care le numim”status epilepticus” - o stare de epilepsie continuă, din care bolnavul nu mai iese și poate chiar deceda.
- O criză de lunga durata (absență) dureaza uneori ore, zile sau săptămâni întregi.

    Adesea epilepsia modifică personalitatea bolnavului, iar grav este faptul că uneori  acesta poate săvârși acte de agresiune, chiar și crime  pe care pacientul să nu știe că le-a înfăptuit.

    Există criterii foarte clare de diagnostic în epilepsie.
    Medicul specialist neurolog trebuie să coreleze: anamneza amănunțită, simptomele pacientului, examinarea clinică și electroencefalograma.
    Efectuarea electroencefalografiei este absolut obligatorie în stabilirea diagnosticului și urmărirea pacientului.
    Aceasta se efectuează la intervale mai scurte la începutul bolii, iar apoi mai rar, în funcţie de aspectul clinic și evolutiv al bolii.
    Nu tratăm însă niciodată “electroencefalograma”, ci tratăm pacientul!

    La copii, numai 5-10% din cazuri pot avea o cauză organică.
    Trebuie să punem accent pe epilepsia petit mal, a copilului în primii ani de viață. Este o formă de epilepsie blajină, care în general dispare de la sine, odată cu creșterea copilului. 
    Lipsa de somn este un factor de antrenare a crizelor, mai ales la copiii care folosesc în exces calculatorul.
    Din păcate, mulţi părinţi o ignoră, interpretând-o ca pe o lipsă de atenţie din partea copilului, deoarece criza este de scurtă durată, copilul nu cade şi nu are convulsii.
    Aşadar, co¬pilul trebuie observat şi, la cea mai mică manifestare, chiar dacă pare normal (“doar neatent”,”uituc”), se impune con¬sultul medicului neurolog şi examinarea electroencefalografică.

    În caz că se confirmă boala, tratamentul trebuie început după cea de a doua criză, însă trebuie ales exact acel medicament care se potriveste cu forma clinică de epilepsie.
    Este foarte important să îi descrie medicului tipul de criză și modul de manifestare al bolii deoarece  tratamentul în epilepsie este complet diferit de la o formă la alta.
    Bolnavii trebuie să ia medicamentația prescrisă de medic în mod corect și să nu își  modifice singuri dozajele.
    Medicamentele administrate pentru controlul crizelor pot să cauzeze amețeli, ceea ce afectează capacitatea bolnavilor adulți de a conduce vehicule.

 Cele mai frecvente complicaţii sunt legate de lovirea la cap în urma căderii sau înecului; o criză care determină pierderea conştientei poate fi periculoasă dacă bolnavul se află la volan sau lucreaza la înălţime în acel moment.

Se recomandă ca pacientul epileptic sau parinții copilului să țină un “jurnal” al crizelor epileptice, să poarte asupra lor un bilet care specifică boala, persoanele de contact în caz de urgență, dar și un medicament antiepileptic în buzunar (cu instructiunile de utilizare la vedere).
Orice circumstanțe favorizante ale apariției crizei (cum ar fi stresul crescut sau alte evenimente), îl pot ajuta pe medic să înțeleagă mai bine afecțiunea și să ajusteze corespunzător tratamentul.

    Majoritatea femeilor care suferă de epilepsie pot rămâne însărcinate şi pot naşte copii sănătoşi, dar, de regulă,  trebuie să le fie ajustată medicaţia şi să fie urmărite de medicul neurolog pe tot parcursul sarcinii.

    Ca și în cazul altor boli cornice, este importantă menținerea unei bune stări generale de sănătate, a unui program de viață și lucru echilibrat.
    Important de menționat este faptul că la pacienții cu epilepsie trebuie evitate: efortul fizic epuizant, lucrul la înălțime, ascensiunile, expunerea la soare și căldura mare.
     Privarea de somn este un factor care favorizează apariția crizelor.
    Parinții nu trebuie să lase copii să se culce mai târziu de ora 23 și să nu stea prea mult în fața televizorului sau a calculatorului.
    Dieta alimentară trebuie să fie echilibrată, fără excese, fără băuturi cu conținut de cofeină, fără produse din ciocolată - care sunt excitante pentru sistemul nervos.
    Sunt indicate exercițiile fizice moderate (plimbările în aer liber - preferabil însoțiți) și eliminarea stresului.
    Consumul de alcool în exces poate declanșa sau agrava crizele și de aceea acesta trebuie exclus complet.

    Epilepsia nu este o fatalitate. Dacă îşi înţeleg boala, epilepticii o pot suporta mult mai uşor.
     Depistată precoce, urmărită regulat și sub un tratament adecvat, boala poate fi ținută sub control şi chiar vindecată.


ZIUA MONDIALA A INIMII 2013




De ce este nevoie de un proiect dedicat patologiei cardiovasculare – ZIUA INIMII – in Romania?

Pentru patologia cardiovasculara au fost inregistrate progrese in ultimii ani de la diagnostic la abordarea terapeutica, insa principala cauza de deces in Romania ramane cea cardiovasculara - aproximativ 150 000 de romani mor anual de boli cardiovasculare (60% din totalul deceselor inregistrate)!!!

Estimarile indica date la fel de alarmante pe viitor, in special prin contributia factorilor de risc cardiovascular: hipertensiune, dislipidemie, obezitate, fumat, sedentarism.

Prin comparatie, de amintit doar faptul ca in Romania prin boala coronariana sunt de 8 ori mai multe decese la femei decat prin cancer de san!

Care este managementul actual al bolii coronariene in Romania?

Similar cu alte tari din Europa, in Romania au fost dezvoltate programe speciale ce se adreseaza pacientului cu infarct miocardic acut (cu supradenivelare ST) - Programul National de Infarct, a dus la o buna adresabilitate a urgentelor si la scaderea mortalitatii in spital !!!

Problema ramane deschisa, deoarece exista un numar cel putin egal de pacienti ce se adreseaza in urgenta pentru alte complicatii ale bolii coronariene.

Ce este de facut pentru reducerea mortalitatii prin boala coronariana in Romania?

  1. Proiecte de preventia populationala - desfasurate de Fundatia Romana a Inimii/ societatea civila/ mass-media
  2. Crearea de programe nationale – extensie a Programului National de Infarct si pentru alte categorii de pacienti cu complicatii coronariene
  3. Reducerea impactului factorilor de risc cardiovascular prin programe specifice (in special hipertensiune arteriala, dislipidemie si fumat)!


“Ziua Mondialã a Inimii”



Sub sloganul „Noi ne-am pus inima la treabã! Tu ce faci?”, Fundatia Românã a Inimii împreunã cu Societatea Românã de Cardiologie au lansat pe 25 septembrie Sãptãmâna Inimii.

Cu acest prilej, Fundatia Românã a Inimii si Societatea Românã de Cardiologie vã invitã duminicã, 29 septembrie 2013, de Ziua Mondialã a Inimii, în Parcul Herãstrãu – intrarea Charles de Gaulle:
  • Ora 9:00 – start cros Athletic Cardio Club
  • Ora 10:30 – start Pedaleazã pentru inima ta! ( traseu: plecarea din Parcul Herãstrãu – intrarea Charles de Gaulle, B-dul Kiseleff – Casa Presei Libere si retur)
  •  Ora 10:30 – start competiþii de badminton
  •  Intre 9:00 ºi 13:00- medici specialisti de nutritie si boli metabolice vã vor da sfaturi despre OPTimizarea stilului de viatã.

Pentru prima datã, Fundatia Românã a Inimii în parteneriat cu Rotary District 2241 organizeazã “Ziua Mondialã a Inimii” în 25 de orase din România si în Chisinãu.


Conferința Internațională Progrese în Uro-Oncologie IV Cluj-Napoca, 25-28 septembrie 2013


În perioada 25-28 Septembrie 2013, Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” si Institutul European de Oncologie din Milano, organizeaza la Cluj a patra editie a Conferintei Internationale “Progrese în Uro-Oncologie”.

Aceasta manifestare, care a devenit o tradiție, are două scopuri: încurajarea abordării multidisciplinare în urologia oncologică și alinierea activității medicale din Europa de est la standardele europene dezvoltate în occident.

Conferința va beneficia de prezența a peste 40 de personalități medicale din 13 țări care vor susține importante comunicări în domeniu. Participații vor putea urmări în direct, simultan intervenții chirurgicale (robotice, laparoscopice standard, laparoscopice 3D sau prin HIFU și radiofrecvență) transmise din sălile de operație ale Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca și Institutului European de Oncologie din Milano.

Locul de desfășurare va fi Aula Magna “Iuliu Hațieganu” a Universității de Medicină și Farmacie de pe strada G. Marinescu nr 23.

În paralel, în prag de an nou universitar, se va desfășura prima conferință a Asociației studențesti de chirurgie robotică urologică (SARUS).

Pentru mai multe detalii va invităm să accesați: http://roboticurologycluj.ro/2013/

         



Congresul IASGO 2013 de la Bucuresti, moment de referinta pentru evolutia Chirurgiei, Gastroenterologiei si Oncologiei mondiale



In perioada 18 – 21 septembrie, a avut loc la Palatul Parlamentului, Congresul Mondial al Asociatiei Internationale a Chirurgilor, Gastroenterologilor si Oncologilor, eveniment emblema care a reunit peste 1000 de participanti din 43 de tari. 

“Congresul si-a atins obiectivul de a aduce specialisti din toata lumea, si nu numai din tarile cu excelenta medicala si cu bugete mari pentru sanatate si pentru cercetare, ci si din tarile mai putin favorizate, dar care uneori au un cuvant de spus, au opinii sau vin sa invete si sa isi prezinte si ei propria experienta.”, a declarat Prof. Irinel Popescu, Presedintele Congresului Mondial IASGO. 

In acelasi timp, daca ma gandesc la Romania, am incercat sa prezentam cam tot ce a realizat mai bun scoala romaneasca in chirurgie, gastroenterologie si oncologie in momentul de fata. Si unele din lucrari, modul in care au fost primite, comentariile pe marginea lor, au fost, as spune, neasteptat de favorabile. Deci asta arata ca, in ultimul timp, nivelul si rezultatele noastre au inceput sa se apropie de cele internationale, ceea ce nu poate decat sa ne bucure.”, a adaugat Prof. Irinel Popescu.

Prof. N. J. Lygidakis a evidentiat ca: "Scopul principal al Asociatiei Internationale a Chirurgilor, Gastroenterologilor si Oncologilor este de a atinge o anumita uniformizare a nivelului stiintific, dar si a posibilitatilor sistemelor de sanatate din diverse tari ale lumii. Astfel, oamenii de pe tot mapamondul vor avea sanse egale de acces la serviciile de sanatate cu aceeasi eficienta, evitand astfel ca sanatatea sa fie accesibila doar in anumite colturi ale lumii. IASGO militeaza ca aceste cunostinte avansate sa fie raspandite in toata lumea, medicii sa aiba acces la ele in beneficiul populatiilor de pretutindeni.”


La eveniment a mai fost prezent si Primarul General al Municipiului Bucuresti, Prof. Sorin Oprescu, care a explicat: "Nu sunt aici doar in calitate de gazda, de Primar General al Municipiului Bucuresti, ci mai ales in calitate de medic, de chirurg, de coleg. Stim toti cei prezenti aici ca Scoala de medicina romaneasca este o forta remarcabila, care a reusit sa dea elitei mondiale a medicinei nume mari, dintre care multi ne-au fost profesori si colegi. Trebuie sa le ducem pasiunea mai departe, si asa cum au facut ei cu noi, sa indrumam tinerii spre implinirea lor umana si profesionala. Ne trebuie mai mult ca oricand profesionisti remarcabili, dar si oameni de suflet si caracter: oameni seriosi, cu minte clara. Oameni  formati si educati sa gandeasca, sa discute si sa lucreze profund si implicat. Acesta cred eu ca este scopul reuniunii stiintifice la care ne aflam."

In cadrul Congresului Mondial IASGO 2013 s-au aniversat 50 de ani de la realizarea primului transplant de ficat din lume de catre Prof. Thomas Starzl, in 1963 la Denver (SUA) prilej cu care acesta a transmis un mesaj video in care a vorbit despre inceputurile eroice ale transplantului de ficat. 

Momentul aniversar a fost subliniat si de Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, care a adresat un mesaj participantilor prezenti la Deschiderea Oficiala a Congresului: "Este o mare bucurie sa particip la acest Congres. Asa cum stiti mai bine decat mine, este a doua oara cand se organizeaza la Bucuresti un asemenea Congres. Dumneavoastra, somitatile lumii medicale romanesti si internationale, ati venit la Bucuresti sa invatati ce este mai bun si mai performant. Prin prezenta mea, doresc sa omagiez aceasta profesie si pe dvs. Am cerut permisiunea Guvernului sa va felicit pentru ca aveti o profesie nobila si de mare responsabilitate. Am inteles ca este un prilej de bucurie, se implinesc 50 de ani de la primul transplant de ficat in lume. In acest sens, doresc sa va impartasesc o preocupare speciala a autoritatilor romanesti in domeniul transplantului. In primul rand, incurajam din ce in ce mai mult orice operatiune de transplant care se face la cel mai inalt nivel. As dori sa multumesc profesionistilor in transplant si celor care s-au ocupat de organizarea transplantului. De aceea urez Congresului si dumneavoastra mult succes."

La Congres au fost prezenti 250 de speakeri din 35 de tari, printre care pionierii transplantului hepatic la nivel mondial: Prof. Cristoph Broelsch, Prof. Masatoshi Makuuchi, Prof. Henri Bismuth, precum si Prof. Victor Velculescu, figura remarcabila a cercetarii stiintifice internationale, un specialist cu contributii originale in studiul genomului, profilat pe cercetari care incearca sa descifreze originea cancerului la nivel genomic.

Aspectul multidisciplinar, programul variat si dens racordat la realitatile si evolutiile internationale, participarea celor mai straluciti specialisti ai lumii, sunt vectori care au transformat Congresul Mondial IASGO 2013 intr-o declaratie de profesionalism stiintific la superlativ.

Pentru mai multe informatii, va invitam sa vizitati website-ul oficial al evenimentului: www.iasgo2013romania.org  



A.P.A.A.: „Pacienţii cu afecţiuni autoimune pot beneficia acum de un serviciu gratuit care le facilitează accesul la tratamente”


  • Pacienţii cu afecţiuni autoimune sunt nevoiţi să aloce între 6 şi 12 zile pe an din timpul lor liber doar pentru îndeplinirea formalităţilor impuse de lege şi pentru procurarea medicamentelor. 
  • A.P.A.A. lansează campania “Concediul este pentru odihnă, nu pentru boală”.
  • Până acum au fost parcurşi 16 604 km şi s-a ajuns în 23 de localităţi pentru ca primii 100 de pacienţi să beneficieze deja de acest serviciu.


Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (A.P.A.A.) a iniţiat un serviciu gratuit care vine în ajutorul pacienţilor prin facilitarea accesului la tratamente corespunzătoare, în cele mai bune condiţii de siguranţă. 

Proiectul are un impact major asupra pacienţilor, asociaţia preluând lupta cu birocraţia, cu limitările de timp, bani, stare de sănătate şi resurse disponibile, factori care afectează grav calitatea vieţii persoanelor bolnave. 
Pacienţii cu afecţiuni autoimune sunt bolnavi cronici care, în ciuda faptului că suferă de boli care le schimbă viaţa, sunt nevoiţi să călătorescă din localităţi de provincie în centre universitare mari, unde găsesc medici specialişti care pot diagnostica boala corect şi pot prescrie tratamentele potrivite. Aceştia consumă până la 12 zile pe an doar pentru îndeplinirea formalităţilor impuse de lege şi întâmpină dificultăţi în găsirea rapidă a tratamentelor, unele dintre ele rare şi cu dificultăţi de aprovizionare în farmacii. 

A.P.A.A. va susţine eforturile legate de obţinerea lunară a tratamentelor, dar şi livrarea la domiciliu a medicamentelor, care trebuie administrat la intervale clare de timp, orice întârziere afectând starea de sănătate a pacientilor. A.P.A.A. va organiza un calendar individualizat pentru fiecare pacient, cu informaţii complete despre diagnostic şi starea de sănătate, va ţine legătura cu aceştia şi se va asigura că au acces la tratament. Astfel, pacienţii vor avea mai mult timp pentru odihnă şi relaxare, atât de importante pentru refacerea unui organism bolnav. 

“Ne gândim la acest program de aproape 2 ani, dar abia anul acesta am reuşit să-l demarăm. Nu e uşor să aduci împreună pacienţi, medici şi farmacişti. Dar iată că efortul a meritat şi acum avem acest program care funcţionează deja de 4 luni. Au fost parcurşi 16 604 km şi s-a ajuns în 23 de localităţi pentru ca primii 100 de pacienţi să beneficieze deja de acest serviciu. Aceştia sunt mulţumiţi, primesc tratamentele acasă, nu mai este nevoie să se învoiască de la serviciu, sau să se deplaseze din alte localităţi. Cu îndemnul “concediul este pentru odihnă, nu pentru boală”, pacienţii îşi concentrează energia asupra altor activităţi, iar banii economisiţi pot fi folosiţi pentru îmbunătăţirea nivelului de trai.”, a spus Rozalina Lăpădatu, preşedinte A.P.A.A.. 


Un gest pur de voluntariat făcut de A.P.A.A. aduce beneficii semnificative pentru pacienţi şi familiile acestora. “Suntem încântaţi pentru că prin acest serviciu este asigurată continuitatea administrării terapiilor chiar şi în condiţiile în care pacienţii nu sunt din Bucureşti sau sunt greu deplasabili din cauza afecţiunii de care suferă”, a spus dr. Roxana Dumitrescu, Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş (medic primar dermato-venerolog, medic specialist medicină generală, cercetător ştiinţific).  

“Eforturile sunt mari atât din partea A.P.A.A., cât şi din partea firmelor partenere implicate, firma de transport Alex Com, Farmaciile DONA şi Pharma Vision. Suntem deschişi să atragem orice altă firmă parteneră care doreşte să susţină acest proiect, în beneficiul pacienţilor”, a completat Rozalina Lăpădatu. 

“Susţinem proiectul A.P.A.A. pentru că este gândit să aducă beneficii extrem de importante pentru pacienţii cu afecţiuni autoimune, pornind chiar de la o nevoie stringentă şi reală a acestora. Am fost de acord să contribuim prin susţinerea aprovizionării în timp util cu medicamentele necesare, cei de la A.P.A.A. fiind foarte profesionişti şi colaborând în baza unei planificări clare. Disponibilitatea medicamentelor este unul dintre avantajele noastre competitive pe piaţă, deci decizia susţinerii proiectului APAA a fost una naturală”, a declarat Ana Maria Petculescu, Director de Marketing Farmaciile DONA.


Despre A.P.A.A.
Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (A.P.A.A.) s-a înfiinţat pentru a oferi suport persoanelor şi familiilor celor afectaţi de aceste boli. Principalele obiective ale Asociaţiei sunt reintegrarea socială si profesională a pacienţilor cu afecţiuni autoimune, consilierea de specialitate a pacienţilor şi familiilor lor, precum şi impulsionarea responsabilizării structurilor guvernamentale în problematica acestor boli. 
Pentru mai multe informaţii despre A.P.A.A. vizitaţi: www.apaa.ro, dar şi pagina de Facebook a asociaţiei.
Despre Farmaciile DONA
Farmaciile DONA este una din cele mai mari reţele de farmacii, cu capital integral românesc, având o experienţă de peste 20 de ani pe piaţa locală şi deservind lunar peste 1 milion de pacienţi din toată ţara. Compania are peste 1500 de angajaţi şi numără 220 de farmacii. 

Despre Alex Com
Alex Com este  o societate românească cu capital 100% privat, specializată în transporturile  de produse cu temperatura controlată. Înfiinţată în 1994, societatea are 80 de salariaţi şi dispune de un număr de 33 autocamioane frigorifice cu o capacitate de încărcare de 20 de tone.

Despre Pharma Vision
Farmacia Pharma Vision oferă întreaga gamă de produse si servicii specifice unei farmacii moderne: reţete compensate şi gratuite (CJAS Giurgiu), reţete gratuite pentru Programele Naţionale de Sănătate, reţete compensate şi gratuite – OSPNAJ, medicamente OTC, suplimente nutritive - la cele mai mici preţuri, aparate şi dispozitive medicale (glucometre, tensiometre, cântare, nebulizatoare), produse pentru îngrijire specifică Mamă şi copil şi produse dermo-cosmetice. 

Pentru informaţii suplimentare:
Rozalina Lăpădatu, Preşedinte APAA: apaaro@gmail.com, 0722 886 163
Irina Pătru, Account Manager Free Communication: irina.patru@freecomm.ro, 0752 111 725

Conferința Internațională Progrese în Uro-Oncologie IV


În perioada 25-28 Septembrie 2013, Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” si Institutul European de Oncologie din Milano, organizeaza la Cluj a patra editie a Conferintei Internationale “Progrese în Uro-Oncologie”. 

Aceasta manifestare, care a devenit o tradiție, are două scopuri: încurajarea abordării multidisciplinare în urologia oncologică și alinierea activității medicale din Europa de est la standardele europene dezvoltate în occident. 

Conferința va beneficia de prezența a peste 40 de personalități medicale din 13 țări care vor susține importante comunicări în domeniu. Participații vor putea urmări în direct, simultan intervenții chirurgicale (robotice, laparoscopice standard, laparoscopice 3D sau prin HIFU și radiofrecvență) transmise din sălile de operație ale Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca și Institutului European de Oncologie din Milano. 

Locul de desfășurare va fi Aula Magna “Iuliu Hațieganu” a Universității de Medicină și Farmacie de pe strada G. Marinescu nr 23. 

În paralel, în prag de an nou universitar, se va desfășura prima conferință a Asociației studențesti de chirurgie robotică urologică (SARUS).
Pentru mai multe detalii va invităm să accesați: http://roboticurologycluj.ro/2013/

Gala de Excelență a Spitalului Clinic de Nefrologie ”Dr. Carol Davila” 2013

Zilele Spitalului Clinic de Nefrologie ”Dr. Carol Davila” 2013 au debutat prin Gala de Excelență, o manifestare de înaltă ținută dedicată atât personalului din unitate, cât și celor care au susținut spitalul în procesul de modernizare.
Organizată la Palatul Parlamentului, Gala de Excelență a Spitalului Clinic de Nefrologie ”Dr. Carol Davila” a reunit reputate personalități ale medicinei românești, oficialități, persoane publice, precum și medici și asistenți din cadrul spitalului.
În prima parte a ceremoniei a fost prezentat în premieră un preview al materialul documentar ”Dr. Carol Davila – ctitor de școală medicală românească”, care înfățișează activitatea profesională a marelui medic care a avut o contribuție majoră în organizarea sistemului medical românesc. De la mărturii ale unor personalități medicale, până la acte oficiale și obiecte personale ale dr. Carol Davila, documentarul îl prezintă pe ctitorul școlii medicale românești în ipostaza de vizionar, strateg și organizator. 

Festivitatea a continuat cu acordarea unor diplome de recunoștință celor care au fost alături de Spitalul Clinic de Nefrologie ”Dr. Carol Davila” în perioada de modernizare. Astfel, au fost acordate distincții onorifice Primăriei Municipiului București, reprezentată prin primar general prof.dr. Sorin Oprescu, Primăriei Sectorului 1 București, UMF ”Carol Davila” București, reprezentată prin rector acad. Ioanel Sinescu. De asemenea, au primit plachete de recunoștință prof.dr. Florian Popa, fost rector al UMF Carol Davila, precum și Vasile Gherasim, fostul primar al Sectorului 1 București. O diplomă specială a fost acordată colectivului Spitalului Clinic de Nefrologie ”Dr. Carol Davila” pentru dăruire, muncă, profesionalism și spirit de echipă.
”Mă bucur că în această seară, la Gala de Excelență a Spitalului Clinic de Nefrologie Dr. Carol Davila, am reușit să aducem laolaltă o mare parte din cei care ne sunt alături, fie că vorbim de colegi, prieteni, colaboratori sau autorități. Pe această cale, ținem să mulțumim tuturor celor care fac posibilă menirea noastră, aceea de a oferi o îngrijire cât mai bună pacientului.” a declarat prof.dr. Mircea Penescu, directorul general al Spitalului Clinic de Nefrologie ”Dr. Carol Davila”.
În a doua parte a serii, notele muzicale au luat locul cuvintelor, pe scena urcând Orchestra Medicilor din București – dr. Ermil Nichifor, care a oferit oaspeților un concert extraordinar, sub bagheta maestrului Iosef Prunner. Alături de orchestră, soliștii care au încântat audiența au fost Ana Cebotari, Cristina Anghelescu, Şerban Vasile și Adrian Dumitru.
În cadrul Zilelor Spitalului Clinic de Nefrologie ”Dr. Carol Davila”, va fi organizat și un simpozion științific dedicat medicilor nefrologi, chirurgi, de familie, interniști, cardiologi, diabetologi, având ca scop creșterea pregătirii științifice a acestora. Tema centrală a manifestării este interdisciplinaritatea în boala cronică de rinichi.

Inițiator: Spitalul Clinic de Nefrologie ”Dr. Carol Davila”
Management eveniment: Sănătatea Press Group


3 zile de conferinţă, 489 de participanţi, 93 de speakeri, 16 sesiuni ştiinţifice, 5 ateliere: A II-a Conferinţă Naţională, cu participare internaţională, a Societăţii Române de Hipertensiune


In perioada 12-14 septembrie 2013, hipertensiunea arterială s-a discutat la cel mai înalt nivel ştiinţific, în cadrul celei de-a II-a Conferinţe Naţionale, cu participare internaţională, a Societăţii Române de Hipertensiune. Astfel, unele dintre cele mai importante nume din domeniul hipertensiunii arteriale de la nivel internaţional şi naţional au prezentat ultimele noutăţi din acest domeniu, în cadrul a 16 sesiuni ştiinţifice.

În premieră pentru medicii din România, prof. Giuseppe Mancia, preşedinte al Comitetului de Elaborare a Ghidurilor ESH-ESC de Hipertensiune, a prezentat alături de prof. George Bakris, fost preşedinte al Societăţii Americane de Hipertensiune, prof. Joseph Redon, preşedinte al Societăţii Europene de Hipertensiune şi  prof. Renata Cifkova, coordonatorul Şcolii de Vară a Societăţii Europene de Hipertensiune, noile Ghiduri de Hipertensiune ESH-ESC 2013. In cadrul sesiunii dedicate au luat parte la discuţii şi dezbateri şi specialiştii români: prof.dr. Maria Dorobanţu, prof.dr. Eduard Apetrei, prof.dr. Doina Dimulescu, prof.dr. Maria Moţa şi conf.dr. Adalbert Schiller. 


Medicii participanți au putut asista la sesiuni dedicate tânărului hipertensiolog, urgențelor și provocărilor în hipertensiunea arterială, patologiilor asociate hipertensiunii, dar și la sesiuni dedicate studiilor clinice în hipertensiune. Mai mult, medicii de familie au putut afla informații de ultimă oră în cadrul unei sesiuni dedicate depistării precoce și prevenției hipertensiunii arteriale.

 Cea de-a III-a Conferinţă Naţională, cu participare internaţională a Societăţii Române de Hipertensiune s-a focusat pe elementul interactiv al sesiunilor, astfel că participanții la eveniment au avut ocazia să asiste şi să comenteze la o transmisie live din sala de angiografie a Spitalului Clinic de Urgență București, unde a avut loc o intervenție de denervare renală la un caz de hipertensiune rezistentă. De asemenea, caracterul interactiv s-a regăsit şi în cadrul celor 5 ateliere practice, dintre care, în premieră, un workshop a fost dedicat rolului asistentei medicale în creşterea complianţei pacientului hipertensiv. 

Totodată, în cadrul manifestării  a avut loc și lansarea cărţii ”Punct și contrapunct în hipertensiunea arterială”, coordonată editorial de prof. dr. Maria Dorobanțu, material care face parte din programul educațional desfăşurat de Societatea Română de Hipertensiune 2012-2013.

Medicii participanți la cea de-a doua Conferință Națională, cu participare internațională, a Societății Române de Hipertensiune au primit pe lângă bagajul informațional vast și dublă creditare, manifestarea fiind creditată atât național cu 16 credite EMC cât și european, cu 14 credite EBAC.

A doua Conferință Națională, cu participare internațională, a Societății Române de Hipertensiune s-a desfășurat sub egida Societății Europene de Hipertensiune, a Academiei de Ştiinţe Medicale şi a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” și s-a adresat medicilor cardiologi, medicilor interniști, medicilor diabetologi, nefrologi, neurologi, medicilor de familie, ginecologi și medicilor rezidenți din aceste specialităţi.    
Următoarea ediţie a Conferinţei Societăţii Române de Hipertensiune se va desfăşura în perioada 18-20 septembrie 2014.

Parteneri a II-a Conferinţă Naţională, cu participare internaţională, a Societăţii Române de Hipertensiune au fost: Astra Zeneca, Berlin Chemie Menarini, Takeda, Pfizer Cardiology, Novartis, Gedeon Richter, Zentiva, Chimimportexport Plurimex, Arteriograf, Medist, Servier, Labormed Alvogen, Abbott, Alfa Wassermann, Boehringer Ingelheim, Terapia Ranbaxy, Medika H&S, Omron Medco, Hemosapiens, Glenmark.

Parteneri media strategici: SanatateaTV.ro şi ComunicateMedicale.ro
Partener media profesional: Viaţa Medicală
Parteneri media: Hipocrate, Ziarul Medicului de Familie, Medica Academica, BMJ, PaginaMedicala.ro, Romedic, Medipedia, GhidCabinet.ro, Jurnal de Sănătate, Medical Manager, Media Kompass.

Sursa: Sănătatea Press Group

Noutatile toamnei la BABY EXPO, Editia 40 !


Incepand de Joi 26 Septembrie e rost de shopping si de distractie in acelasi loc !

BABY EXPO, cea mai mare sarbatoare a Gravidelor si a Bebelusilor din Romania, isi deschide portile in zilele de 26-27-28-29 Septembrie la Sala Polivalenta din Bucuresti. 

Mamicile, taticii, bunicii si copiii sunt asteptati sa descopere produse inedite, sa se bucure impreuna de cele mai atractive jocuri si sa beneficieze de oferte speciale. 

Printre noutatile prezentate de companii la aceasta Editie:
  • Caruciorul Graco Evo primul sistem complet 4 in 1 pentru nou-nascuti - landou, patut, carucior sport si scaun auto
  • Scaunul Auto Primo Viaggio SL, Peg Perego - a obtinut punctajul maxim de 5 stele la testele ADAC pentru siguranta auto in caz de impact
  • ATTIPAS - unica incaltaminte care poate fi folosita atat in interior, cat si in exterior
  • Colectia de bone digitale superinteligente de la Motorola - liderul de piata in domeniul sistemelor de monitorizare audio si video pentru bebelusi si copii
  • "Buggy lights" semnalizatoare luminoase pentru carucioare si biciclete - mici, flexibile si cu leduri, au trei faze : lumina continua, lumina intermitenta lent si lumina intermitenta alert
  •  Sosete jucause pentru nou-nascuti - cu personaje simpatice si zornaitoare
  •  Patutul unic Bailey cu 3 trepte - patut, pat, comoda
  •  Produsele pentru ingrijirea si hranirea bebelusilor - o explozie de culoare de la marca Beaba 
  • Lenjerie pentru pat Kidboo, covoare, prosoape si halate de baie – un design special si o calitate impecabila
  • Minipaturica pentru somn si joaca - "Daca bebelusii ar putea vorbi, ar alege-o Regina jucariilor pentru somn !"
  •  Leagan portabil Girafaloo – 6 viteze de leganare si timer pentru stabilirea duratei de functionare
  •  Cizme pentru ploaie si zapada Igor - colectia plina de culoare Toamna - Iarna 2013
  •  BabySmoothies – piureuri de fructe fara zahar sau indulcitor
  •  Lilliputiens jucarii confectionate din material textil – creativitate si calitate
  •  Jocuri educative - dezvolta spiritul de competiţie, comunicarea si socializarea
  •  Tinute calduroase si haioase - pentru protectia bebelusilor
  •  Produsele Quies pentru protejarea urechii
  •  Masinuta electrica Mercedes Benz cu telecomanda pentru parinti - are schimbator de directie inainte/inapoi, viteza de 2 - 3 km/h, acceleratia si frana pe aceeasi pedala, sunete si lumini.


Special pentru viitoarele Mamici la BABY EXPO ! 

Viitoarele Mamici sunt in centrul atentiei la BABY EXPO. Le invitam la Clubul Gravidutelor, unde NUTRICIA, partener oficial, le intampina cu informatii utile si cadouri. 

Fiecare viitoare mamica primeste un "Ghid-jurnal" pentru mami si bebe in care gaseste informatii utile despre cea mai intensa perioada de crestere a micutului (0-12 luni) si o bluzita de "bun venit !" pentru mica comoara. De asemenea, prin inscriere in Clubul Gravidutelor, poate castiga unul dintre cele 4 premii oferite de NUTRICIA : perna de alaptat, masuta de infasat, lampa de veghe cu termometru, cadita pentru nou-nascuti.

Parintii sunt invitati sa participe la evenimente, concursuri si sa beneficieze de serviciile puse la dispozitie de partenerii expozitiei
  • Frizeria pentru copii BeautyPlay - servicii gratuite de hairstyling pentru copii, precum si manichiura cu oje speciale si aplicatii pentru fetite. Un spatiu de poveste, cu personaje din desene animate care ii intampina pe cei mici.
  •  Demonstratii de gatit cu degustare sustinute de faimosul Chef Henrik Sebok
  • Revista Superbebe si revista Bucate pentru Copii organizeaza zilnic la BABY EXPO demonstratii de gatit cu degustare. Joi si Vineri intre orele 17:00-19:00, Sambata si Duminica intre orele 10:00-12:00.
  •  La Ursuletul Albastru / Restaurantul Bebelusilor - Nestle ii asteapta pe cei mici cu preparate delicioase, pentru o alimentatie echilibrata si sanatoasa ! Meniul este bogat si variat, satisface gusturile si celor mai mofturosi bebelusi si este gratuit. Parintele alege din meniu mancarea preferata a celui mic si imediat bebelusul este servit. Meniul cuprinde : piureuri, deserturi si bauturi cu fructe
  •  Studio foto pentru bebelusi, mamici si viitoare mamici - o fotografie profesionala realizata pe loc alaturi de un personaj dragalas si o rama foto personalizata GIA PHOTO STUDIO, pentru a pastra amintirea unui moment unic in viata. 
  •  Competitia Bebelusilor care merg de-a busilea - in fiecare zi de la orele 11:00, Bebelusii arata tuturor cum de mici pot fi CAMPIONI la mersul de-a busilea si primesc premii de la Ursuletul Nestle
  •  Salsa BABY - danseaza pe ritmuri de Salsa impreuna cu bebelusul tau ! Zilnic la ora 12:00, mamicile cu bebelusii in port-bebe se vor intrece in ritmuri de salsa. Melodii tropicale pline de viata si multe premii oferite de BABY-NOVA
  •  Piticii Sportivi - cel mai atractiv eveniment sportiv pentru copii intre 18 si 36 luni. Pe un circuit adaptat varstei copilului, cu ajutorul parintilor, cel mic va avea de parcurs 4 probe : Catarare, Echilibru, Coborare si de-a Rostogolul ! In fiecare zi la ora 13:00 Ursuletul Nestle da startul la concurs si premiaza toti copiii !
  •  Spatiu de Joaca Chicco - un loc de relaxare si distractie pentru cei mici, dotat cu jucarii de gradina
  •  Spatiu pentru schimbat scutece Pampers - Pampers pune la dispozitia mamicilor servetele umede si scutece, pentru ca bebelusul sa se bucure de o senzatie de prospetime ca dupa baita si de protectie impotriva umezelii de pana la 12 ore. Tot aici, o asistenta medicala va oferi sfaturi pentru ingrijirea celui mic, iar bebelusul va avea si un colt de joaca unde poate invata lucruri noi. 
  •  Spatiu de Alaptare Medela - intr-un cadru prietenos, curat si discret, mamicile au posibilitatea sa alapteze bebelusul
  •  Siguranta Auto - cum alegem fotoliul auto pentru copilul nostru ?La standul de Siguranta Auto, specialistii Peg-Perego ii sfatuiesc pe parinti cum sa aleaga fotoliul auto potrivit in functie de dimensiunile copilului, pentru ca acesta sa calatoreasca in siguranta si confort. De asemenea, parintii pot participa la demonstratii practice de montare/demontare a fotoliilor auto
  •  CARNAVAL PARTY … O viata plina de culoare ! Printese delicate sau zane fermecate, pirati fiorosi si spiridusi haiosi, la BABY EXPO toti asteapta voie buna sa imparta.
  • Skoda si SEAT - Parteneri Oficiali Auto ai Salonului BABY EXPO

Ca Parteneri Oficiali Auto ai Editiei 40 de Toamna ai Salonului BABY EXPO, Skoda, prin Avia Motors Pantelimon, si SEAT, prin Alto Syncro Pantelimon, vor veni in intampinarea vizitatorilor printr-o oferta speciala dedicata si prin consiliere la fata locului. Cele mai noi modele ale marcilor Skoda si SEAT vor putea fi vazute si testate in cadrul expozitiei. 

Parintii sunt invitati la BABY EXPO de Joi 26 Septembrie, pana Duminica 29 Septembrie, zilnic intre orele 10:00 si 19:00, iar Duminica pana la ora 16:00, la Sala Polivalenta din Bucuresti. 

Intrarea la expozitie costa 10 lei pentru parinti si este gratuita pentru copii.
Pe baza biletului de intrare se participa la Super Tombola BABY EXPO !

Informatii suplimentare pe : www.babyexpo.ro si www.facebook.com/BabyExpoRomania

În cazul tumorilor maligne, a doua regulă de aur este protejarea calităţii vieţii pacientului!

Prof. Dr. Ahmet Hilmi Kaya,
specialist în neurochirurgie
la Anadolu Medical Center – Istanbul

Cuvântul tumoare provine din limba latină, însemnând umflătură. Tumorile cerebrale se măresc în scheletul cranian şi apasă pe ţesutul moale al creierului, provocând presiune şi, în funcţie de zona în care se află, pot apărea simptome.

În tratamentul tumorii cerebrale, intervenţia chirurgicală este primordială. 

Tumorile maligne sau benigne, din cauza presiunii intercraniene exercitate pe ţesutul creierului, duc la apariţia anumitor simptome, cum sunt stările de greaţă sau durerile de cap. Se va alege una dintre metodele de tratament: chirurgia standard, radioterapia, chimioterapia sau urmărirea radiologică şi clinică.

Pentru realizarea planului de tratament al tumorilor cerebrale se vor lua în considerare locul şi tipul tumorii (malign sau benign). În funcţie de specificul său, tumoarea se poate mări uniform sau neuniform, iar cele mari, care nu au loc pentru extindere, pot face presiune pe creier.

Foarte importantă este şi provenienţa tumorii. Când tumoarea îşi are originea din ţesutul cerebral (tumorile gliale), din membrana creierului (menangioame) sau are o structură vascularizată (hemangioblastom), putem vorbi de o tumoare primară, iar când există tumori cerebrale metastatice, putem vorbi de tumori cerebrale secundare.

Abordarea chirurgicală este determinată şi de locul unde este localizată tumoarea.
Spre exemplu, la o tumoare malignă de suprafaţă se poate ajunge şi poate fi extrasă mai uşor, pe când tumoarea benignă plasată adânc îngreunează intervenţia. 

Nu există un tratament complet al tumorilor cerebrale maligne, însă tratamentele moderne îmbunătăţesc considerabil calitatea vieţii pacientului.  

Tumorile cerebrale benigne pot fi tratate complet.

Tumorile benigne depistate prin metode de imagistică şi extrase prin metode chirurgicale recidivează rar sau revin la o dimensiune mult mai mică decât formaţiunea originală. Dacă pacientul beneficiază de un tratament chirurgical bun, atunci poate să îşi continue viaţa normală, fără nici un fel de problemă. 

Prof. Dr. Ahmet Hilmi Kaya (Anadolu Medical Center) explică că este imposibil ca intervenţiile chirurgicale pe creier să fie albe sau negre şi că pot exista şi unele zone gri. De exemplu, există tumori care nu au risc de răspândire, dar care au un procentaj mare din punct de vedere al riscului de recidivare.  În ziua de astăzi există foarte multe opţiuni de tratament pe care le putem aplica la astfel de tumori. Intervenţia chirurgicală va fi întotdeauna o metodă de tratament extrem de importantă pentru tratatea tumorilor cerebrale. Tratarea chirurgicală a tumorilor cerebrale nu garantează că acestea nu pot recidiva sau apărea în altă zonă a corpului.

În cazul în care tumoarea se măreşte, ne putem gândi la operaţie.

20% dintre tumorile benigne nu sunt predispuse la mărire. Pacienţii cu tumori benigne revin la control o dată la 3 sau 6 luni, iar dacă nu se observă o tendinţă de creştere a tumorii, atunci intervenţia chirurgicală nu este necesară. 

Unele tumori benigne se pot micşora.

La ce tip de persoane pot apărea tumorile benigne?

Tumorile benigne pot fi de mai multe tipuri şi pot apărea la vârste diferite, însă se observă manifestarea lor preponderent la cei de vârstă mijlocie. 

Uneori, din cauza creşterii lente a tumorii, nu apare nici un simptom, alteori, în funcţie de locul său, tumoarea exercită presiunea intercraniană şi apar diverse simptome (slăbirea muşchilor, reducerea capacităţilor de văz şi auz, tulburări motorii, epilepsie). 

Se aplică tratament chirurgical

Planificarea şi analizele preoperatorii sunt extrem de importante.

De exemplu, un pacient cu o tumoare foarte apropiată de centrul de mişcare va face un RMN, o tomografie şi o angiografie craniană, pentru a stabili beneficiile şi riscurile operaţiei. Uneori tumoarea poate fi plasată adânc sau poziţionată într-un loc în care se ajunge greu. 
Pentru a reduce la minimum riscurile şi pentru a afecta cât mai puţin ţesutul cranian se foloseşte neuronavigaţia. 

Dacă în urma exciziei totale a tumorii pacientul poate suferi leziuni serioase, irecuperabile, atunci intervenţia se va face într-un mod nedăunător, iar ţesutul tumorii va fi analizat patologic, pentru exprimarea diagnosticului exact. Uneori, cu ajutorul altor tipuri de tratament (radioterapie, chimioterapie) se poate face chiar biopsie stereostatică (în funcţie de coordonatele tumorii şi coordonatele sistemului cartezian). Este foarte importantă starea generală a pacientului şi să fie cunoscute toate riscurile. 

Intervenţia chirurgicală pe creier se realizează întotdeauna cu precizie şi fineţe. Pentru a ajunge la tumoare se vor folosi cele mai naturale metode şi,  dacă este necesar, se vor folosi metode tehnologice (neuronavigaţie, ecografie) şi se va excide tumoarea prin metoda microchirurgiei. Dacă excizia tumorii pune în pericol viaţa şi calitatea vieţii bolnavului, atunci, pe cât posibil, ţesutul tumoral va fi excizat parţial, urmând ca ţesuturile rămase să fie tratate cu ajutorul radioterapiei şi chimioterapiei. 

În funcţie de tipul tumorii şi de modificările acesteia în timp, tratamentul aplicat în cazul tumorilor benigne are rezultate pozitive într-un procent ridicat. În urma intervenţiei, pacientul îşi revine într-o săptămână şi poate să îşi reia viaţa socială în câteva săptămâni. 

Referitor la importanţa recuperării, doctorul Ahmet Hilmi Kaya afirmă: “Foarte rar, după operaţie ne putem întâlni cu situaţia acumulării de lichid, apariţia unei infecţii sau alte situaţii pentru care trebuie să fim pregătiţi. În urma unei operaţii reuşite, tratamentul şi supravegherea permanentă a stării generale sunt foarte importante în recuperare. În concluzie, pregătirea corespunzătoare înaintea operaţiei, operaţia în sine şi aplicarea procedurilor corecte după aceasta duc la un rezultat de succes.”

Tumori cerebrale maligne

Cele mai des întâlnite în analiza ţesutului extras din tumorile craniene de tip malign sunt celulele canceroase cu pornire primară de la un alt organ care se întind metastazic. Pe planul secundar se află tumorile provocate de ţesuturile creierului. Doctorul Ahmet Hilmi Kaya spune că: “Pentru prima dată în viaţă, bolnavul poate să treacă printr-o criză. El poate să observe o amorţeală la braţe, picioare, faţă, să aibă stări de slăbiciune, uneori schimbări de personalitate, pierderea memoriei parţiale. Aceste stări sunt observate uşor de către apropiaţii pacientului şi duc la concluzia că există o tumoare. În descoperirea diagnosticului sunt suficiente uneori un simţ pronunţat al mirosului sau o durere de cap diferită de cea clasică. 

Diagnosticarea corectă şi localizarea exactă a tumorii sunt suficiente în decizia unei intervenţii chirurgicale de excizie totală. Aceasta duce la oportunitatea salvării şi continuării vieţii bolnavului. În tratamentul post operatoriu radioterapia poate da rezultate de succes. 

În cazul tumorilor maligne, a doua regulă de aur este protejarea calităţii vieţii pacientului! Scopul nostru este de a elimina tumoarea şi a proteja viaţa pacientului în urma intervenţiei. Doctor Docent Ahmet Hilmi Kaya subliniază că, deşi intenţionează să scoată cât mai multă parte din tumoare, ia în calcul riscurile ce pot influenţa calitatea vieţii şi poate decide că eliminarea parţială a tumorii şi continuarea radioterapiei este o alegere mult mai bună. “Radioterapia, chiar dacă are o radiaţie puternică, nu dăunează ţesuturilor vecine şi se aplică pe o perioadă scurtă, folosindu-se de exemplu aparatul True Beam”, a declarat dr. Ahmet Hilmi Kaya.

Este important ca sistemul imunitar să fie puternic

Tumorile maligne excizate sau tratate cu ajutorul radioterapiei au întotdeauna riscul de recidivă. Pe lângă faptul că pacientului i se aplică procedurile menţionate, este important ca şi sistemul lui imunitar să fie foarte puternic. 



„Până în prezent am tratat aproape 7.000 de români”

  • Centrul Anadolu din Istanbul a tratat anul trecut 2.000 de români. Creşterea până la sfârşitul anului va fi de aproximativ 20%. 

Anadolu Medical Center (Istanbul, Turcia), centru de referinţă european în domeniul oncologiei şi serviciilor medicale pentru femei, afirmă că echipa medicală Anadolu a tratat până în prezent aproape 7.000 de români.  Cele mai frecvente tipuri de cancer tratate aici au fost cancerul cerebral, cancerul la sân, cancerele ginecologice, colonorectal şi pulmonar. 


“Românii aleg centrul nostru deoarece au acces la tehnologie de ultimă generaţie, medici cu o vastă experienţă internaţională, terapii personalizate şi o abordare multidisciplinară. Rezultatele medicale sunt foarte bune. Pacienţii se simt confortabil şi în siguranţă în centrul nostru, întrucât Departamentul pentru Pacienţi Internaţionali este dedicat să ajute pacienţii şi familiile acestora cu tot ce au nevoie – de la informaţii medicale complete la probleme administrative (rezervarea zborului, transport, cazare, planificare financiară) şi până la sprijin psihologic. Simplul fapt că avem la dispoziţie translatori nativi cu care pot comunica este foarte important”, a declarat Asli Akyavaş, Directorul Departamentul pentru Pacienţi Internaţionali, Anadolu Medical Center.

 „Mai mult, spitalul nostru se află într-o zonă liniştită la malul mării, departe de agitaţia oraşului, dar accesibil pentru cei care fac naveta. Istanbulul este o destinaţie potrivită pentru un city break, la numai o oră distanţă cu avionul de România, motiv pentru care mulţi dintre pacienţii noştri români şi familiile acestora sunt încântați să îmbine călătoria în scopuri medicale cu componenta turistică”.

Peste 2.000 de români s-au tratat în această instituţie anul trecut. Potrivit analizei rezultatelor preliminare din primele nouă luni ale anului, numărul pacienţilor români va creşte probabil cu 20% în 2013. 

Departamentul pentru Pacienţi Internaţionali primeşte lunar din România peste 220 de solicitări pentru o a doua opinie medicală, fiind un serviciu aflat în permanentă dezvoltare. Cel mai solicitat este Centrul de oncologie, domeniu în care Anadolu Medical Center a stabilit un parteneriat strategic cu Johns  Hopkins Medicine, lider în tratarea cancerului. 

Afilierea cu Johns Hopkins Medicine este extrem de apreciată de pacienţii români care au acces prin intermediul medicilor turci la a doua opinie din partea unei instituţii medicale cu experienţă de un secol, recunoscută la nivel mondial. Johns Hopkins Medicine a primit recent titlul „Honor Roll” în topul spitalelor din America din partea US News & World Report. 

“A doua opinie medicală” – serviciu gratuit, în 48 de ore

Serviciul „a doua opinie medicală” oferă gratuit, în 48 de ore, sfaturi privind evaluarea diagnosticelor actuale. Indiferent de ţara de origine, un pacient poate trimite documentele medicale către Anadolu Medical Center şi va primi o a doua opinie medicală, opţiuni de tratament şi estimarea costurilor. 

Nu doar pacienţii din România au ales Turcia pentru tratamente medicale. În primele şase luni ale acestui an, peste 3.500 de pacienţi străini au ales Anadolu Medical Center (Istanbul). Deşi cei mai mulţi pacienţi provin din România şi ţările balcanice, la Anadolu Medical Center se tratează şi pacienţi din ţări cu servicii medicale foarte dezvoltate, precum SUA sau ţările din Europa. În 2012, centrul a înregistrat 7.000 de pacienţi străini (+66% comparativ cu anul precedent), din aproape 30 de ţări  din diferite regiuni ale lumii. 

Despre Anadolu Medical Center

Anadolu Medical Center îşi desfăşoară activitatea sub egida Fundaţiei Anadolu şi se distinge prin două caracteristici majore: caracterul non-profit şi afilierea sa unică la Johns Hopkins Medicine, o instituţie medicală de renume mondial.

Anadolu Medical Center este un spital generalist cu centre de excelenţă în: oncologie, chirurgie generală, cardiologie, neurologie, sănătatea femeilor, fertilizare in vitro şi ortopedie. Aceste programe de top sunt recunoscute pentru excelenţa lor la nivel internaţional. Anadolu Medical Center oferă servicii medicale şi tehnologii de ultimă generaţie într-un mediu prietenos cu pacienţii. Fiecare pacient beneficiază de atenţie maximă din partea unei echipe dedicate de experţi din diferite specialităţi. 

Centrul de Oncologie din cadrul Anadolu Medical Center oferă servicii de diagnosticare şi tratament al tuturor tipurilor de cancer, precum şi  servicii de medicină preventivă. Centrul este dotat cu tehnologie la cele mai înalte standarde internaţionale în domeniul tratării cancerului. Centrul oferă de asemenea un program de screening cuprinzător, dezvoltat pentru a identifica persoanele sănătoase şi pentru a informa publicul cu privire la metodele de prevenire a cancerului. 

Pentru informaţii detaliate: www.anadolumedicalcenter.com. 

Sursa: Free Communication

Zilele Spitalului Clinic de Nefrologie ”Dr. Carol Davila” 2013

În perioada 20-21 septembrie 2013, vor avea loc Zilele Spitalului Clinic de Nefrologie ”Dr. Carol Davila”, manifestarea care va marca sărbătorirea unicului spital clinic de nefrologie din Romania si va aduce în atenția opiniei publice problematica afecțiunilor renale.
Organizată la Palatul Parlamentului, Gala de Excelență a Spitalului Clinic de Nefrologie ”Dr. Carol Davila” va reuni personalități ale vieții medicale din România, reprezentanți ai autorităților, oficialități, precum și manageri de spitale din București și persoane publice. În cadrul ceremoniei vor fi acordate distincții instituțiilor care au contribuit la organizarea spitalului în forma actuală, precum și celor care au avut un rol important în susținerea proiectelor derulate. Festivitatea va cuprinde momente speciale, urmate de un concert extraordinar susținut de Orchestra Medicilor din București – dr. Ermil Nichifor.
A doua zi a evenimentului este destinată profesioniștilor din domeniul medical și cuprinde Simpozionul Științific ”Interdisciplinaritate în boala cronică de rinchi – patologia rinichiului la intersecția dintre specialități”, desfășurat pe 21 septembrie, la Palatul Parlamentului, sala C.A. Rosetti, începând cu ora 09.00.
”Zilele Spitalului Clinic de Nefrologie ”Dr. Carol Davila” reprezintă o sărbătoare pentru toți prietenii spitalului, cei care contribuit la modernizarea acestei unități . De asemenea, manifestarea este și o  încununare a eforturilor depuse de o întreagă echipă de medici și asistenți, extrem de bine antrenați în domeniul nefrologiei și chirurgiei, care își desfășoară activitatea în cadrul spitalului. Fiind și un important centru metodologic pentru specialitatea ”nefrologie” în România, susținem prin intermediul simpozionului științific formarea medicală continuă a celor prezenți la eveniment.”, a declarat prof. dr. Mircea Penescu, director general Spitalul Clinic de Nefrologie “Dr. Carol Davila”. 
Sesiunile științifice din cadrul simpozionului vor aborda subiecte atât din domeniul nefrologiei și chirurgiei, cât și din domenii conexe celor două specialități. ”Simpozionul științific organizat cu ocazia Zilelor Spitalului Clinic de Nefrologie ”Dr. Carol Davila” este o manifestare care va aduce în atenția participanților informații de actualitate despre bolilor renale, precum și abordarea interdisciplinară adecvată a acestor afecțiuni. La eveniment așteptăm să participe atât specialiști din cadrul spitalului nostru, cât și din celelalte unități medicale din București.”, a declarat conf. dr. Victor Strâmbu, director medical Spitalul Clinic de Nefrologie ”Dr. Carol Davila” 
Înscrierile la Simpozionul Științific ”Interdisciplinaritate în boala cronică de rinchi – patologia rinichiului la intersecția dintre specialități” se fac prin completarea formularului online de pe www.spcaroldavila.ro , iar participarea este gratuită. Accesul in Palatul Parlamentului se face doar pe baza înscrierii online în prealabil.
Spitalul Clinic de Nefrologie “Dr. Carol Davila” este singurul spital clinic de nefrologie din România, având în componența sa primul și cel mai mare centru de hemodializa din țară. Printre activitățile de asistență medicală și didactică, unitatea mai desfășoară și activițăți științifice și de cercetare în domeniu, cu scopul de a oferi pacienților servicii medicale de înaltă calitate.





Sectorul farmaceutic este afectat de conditiile nefavorabile de piata


 Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) avertizeaza ca sectorul medicamentelor generice si biosimilare resimte in mod profund efectele negative determinate de conditiile tot mai ostile de piata, in pofida datelor statistice relativ optimiste publicate recent de companiile de analiza de piata specializate in industria farmaceutica.

APMGR atrage atentia ca datele statistice sunt doar teoretice, insa in realitate ele trebuie privite in contextul mai larg al pietei care afecteaza profitabilitatea la nivelul companiilor producatoare.

"Exista din pacate o diferenta considerabila intre situatia teoretica si cea concreta, reala a pietei farma si a producatorilor de medicamente. De exemplu, studiile sunt bazate pe un curs leu-euro sub nivelul celui real, in baza caruia opereaza piata. De asemenea cresterile de piata se raporteaza teoretic la preturile din farmacii, dar aceste preturi includ marjele de distributie si reducerile pe care producatorii de medicamente generice si biosimilare sunt obligati sa le plateasca pentru a-si vedea produsele comercializate", a explicat Dragos Damian, presedintele APMGR.

El a mai precizat ca studiile privind evolutia pietei de medicamente ar trebui sa ia in calcul taxa clawback, platita doar de producatori la un nivel de aprox. 14% din cifra de afaceri in prima jumatate a anului curent si sa excluda totodata exporturile paralele, estimate la 15-20% din piata medicamentelor originale si care incep sa atinga inclusiv piata produselor generice. De asemenea, intarzierile de peste 300 zile la incasarea facturilor pentru medicamentele cu prescriptie determina costuri de acoperire a riscului de neincasare, pe care producatorii sunt obligati sa le suporte. Toate aceste aspecte limiteaza considerabil profitabilitatea companiilor producatoare de medicamente si ar trebui reflectate corespunzator in studiile de cercetare a pietei.

APMGR atrage atentia ca piata de medicamente din Romania se confrunta cu o serie intreaga de necunoscute care impiedica producatorii sa-si dezvolte planuri de afaceri pe termen de mediu si lung, in conditiile in care mediul de afaceri continua sa fie imprevizibil si extrem de impovarator, indeosebi pentru companiile de dimensiuni medii si mici.

"Sunt factori care ingreuneaza foarte mult activitatea producatorilor de medicamente generice si biosimilare, factori cu efecte negative pe care le-am explicat si demonstrat in repetate randuri atunci cand am cerut implicarea autoritatilor. Din pacate, nici estimarile pentru 2014 nu ne dau motive de optimism, in primul rand din cauza lipsei de claritate si transparenta in ceea ce priveste planurile autoritatilor cu privire la noua lista de medicamente, reglementarea diferentiata a taxei claw-back in contextul introducerii in sistemul de compensare a unor molecule noi, modificarea metodologiei de calcul a preturilor la medicamente si plata creantelor in asa fel incat Romania sa respecte prevederile Directivei 7/2011 privind platile intarziate", a declarat Dragos Damian.

APMGR continua sa lucreze impreuna cu reprezentantii Ministerului Sanatatii si ai CNAS pentru elaborarea unui cadru legislativ si administrativ in domeniul sanatatii care sa imbunatateasca in mod real accesul propulatiei la medicamente, in conditii de eficienta a costurilor bugetare si de  evitare a distrugerii industriei farmaceutice.

GlaxoSmithKline (GSK) Romania lanseaza primul program de colectare a deseurilor medicale, direct de la pacienti

 
  • Primul program din lume de colectare a dispozitivelor inhalatoare folosite, direct de la pacientii care sufera de boli respiratorii, ajunge si in Romania;
  • Timp de 6 luni, din septembrie 2013 si pana in februarie 2014, pacientii pot aduce inhalatoarele folosite in recipientele de colectare amplasate in Farmaciile DONA din Bucuresti si in spitalul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”;
  • Pentru colectare, pacientii pot aduce orice tip de inhalatoare folosite, de la orice producator, in vederea eliminarii lor definitive din natura, printr-un proces de incinerare ecologica;
  • In Romania, daca fiecare pacient ar aduce inhalatoarele folosite in punctele de colectare, s-ar elimina peste 11.000 tone de CO2, intr-un an.
  •  Prin colectarea si incinerarea inhalatoarelor folosite, impactul de mediu (amprenta de CO2e) provocat daca acestea ar fi aruncate in natura, este redus cu 99%.

GlaxoSmithKline (GSK) Romania, in parteneriat cu Farmaciile DONA, lanseaza astazi primul program pilot de colectare a inhalatoarelor folosite,direct de la pacienti, in vederea reducerii impactului de mediu provocat de depozitarea in natura a acestor deseuri medicale cu potential poluator. Programul este implementat cu sprijinul Societatii Romane de Pneumologie, al Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, al Ministerului Sanatatii, al Colegiului Farmacistilor, al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”si al companiei Europharm Distributie.
 
Incepand din septembrie 2013, timp de 6 luni, compania GSK va desfasura in Bucuresti un program pilot de colectare si eliminare finala a inhalatoarelor folosite, indiferent de tip sau companie producatoare. Se colecteaza astfel atat dispozitivelecu aerosol presurizat dozat, cat si cele cu pulbere uscata. Pacientii cu boli respiratorii pot aduce inhalatoarele folosite sau expirate in farmacia DONA din apropierea domiciliului, unde acestea sunt colectate pentru a fi ulterior eliminate definitiv din natura, printr-un proces de incinerare ecologica. Acesta se va realizaprin intermediulunei companii specializatein managementul deseurilor medicale. Cutiile de colectare sunt amplasate in toate cele 80 de farmaciiDONA din Capitala si in incinta spitalului Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”.  
 
Persoanele care aduc inhalatoare spre colectare pot primi gratuit produse care sa vinain sprijinul tratamentului afectiunilor respiratorii, astfel: la fiecare inhalator adus in farmacie, vor primi gratuit o apa de gura , iar la trei inhalatoare colectate vor primi gratuit o cutie de Cetebe C Immunity Plus, supliment alimentar cu vitamina C si Zinc.
 
Obiectivul programului este de a reduce emisiile cu efect de serasi amprenta de carbon, de a limita acumularile de deseuri si de a proteja sanatatea populatiei, prin evitarea contaminarii solului cu potentiale virusuri ramase pe dispozitivul inhalator.

Potrivit rezultatelor unui sondaj desfasurat de compania GSK in Marea Britanie, in fiecare inhalator cu aerosol aruncat, raman reziduuri de gaz nefolosit. Atunci cand ajung in natura, acestea provoaca un efect de sera de peste 1.430 de ori mai mare decat cel al emisiilor de carbon.2
 
Astfel, doar sase inhalatoare folosite si aruncate la gunoi genereaza aceeasi amprenta de carbon ca o masina condusain jurul lumii.  La nivel mondial, acest tip de deseuri produce 5,2 milioane de tone de emisii de CO2 . Prin colectarea si incinerarea inhalatoarelor folosite, impactul de mediu (amprenta de CO2e) provocat daca acestea ar fi aruncate in natura este redus cu 99%.2
 
 
In Romania, daca fiecare pacient ar aduce inhalatoarele folosite in punctele de colectare, pentru incinerare ecologica, s-ar elimina peste 11.000 tone de CO2, intr-un an. In caz contrar, aceasta cantitate de emisii poluante ar mai putea fi compensata cu ajutorul oxigenului produs, timp de un an, de 2.831 hectare de padure de stejari - de 25 de ori marimea Parcului Herastrau.
 
In viitor, scopul proiectului local este de a se dezvolta la nivel national, orice farmacie putand sa se inscrie in proiect. Dezvoltarea unei infrastructuride colectare in siguranta a acestui tip de deseuri daunatoare mediului, asa cum sunt inhalatoarele folosite, reprezinta un pas important pentru reducerea emisiilor de CO2 si a efectului de sera - responsabil pentru schimbarile climatice  - si in Romania.
 
“Suntem de parere ca ocompanie responsabila nu trebuie sa se limiteze la masurile de a-si reduce amprenta de carbon numai prin eficientizarea businessului, ci totodata safaciliteze folosirea produselorintr-un mod responsabil si sa ofere conditiile pentru acest lucru. Proiectul de colectare a dispozitivelor inhalatoare folosite, direct de la pacienti, este primul din lume de acest fel si ne bucuram ca l-am putut aducesi in Romania”,a declarat Andreia Cucu, PR&Communication Manager, GlaxoSmithKline Romania.

 
“Suntem incantati sa sprijinim primul proiect de acest tip, care vine atat in beneficiul mediului inconjurator, cat si al pacientilor cu boli respiratorii, asa cum este astmul sau BPOC-ul. In ziua de azi, ne intalnim din ce in ce mai des cu afectiuni respiratorii provocate sau agravate de poluare.Un astfel de proiect ne ajutasi pe noi, medicii pneumologi, pentru caunmediu mai sanatos, mai putin poluat, reprezintaun element esentialin prevenirea si tratarea bolilor respiratorii”,a declarat Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

„Am acceptat imediat invitatia de a sustine acest proiect de real impact pentru mediu si pentru sanatatea publica. Ne vom implica activ in informarea tuturor pacientilor cu boli respiratorii care viziteaza Farmaciile DONA din Bucuresti cu privire la acest program si ii vom incuraja ca la randul lor sase implice responsabil pentru sanatatea lor si a celor dragi. Gestul de a colecta inhalatoare implica eforturi modeste, in comparatie cu potentialul foarte mare de impact pozitiv. Avem speranta ca rezultatele dupa primele sase luni de colaborare vor fi foarte bune, astfel incat programul sa fie implementat si in continuare”, a spus Ana Maria Petculescu, Director Marketing Farmaciile DONA.

Proiectul este dezvoltat de GSK la nivel global in peste 13 tari, printre care si Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Cehia, Ungaria, Chile, Australia, Spania si Grecia. Romania este a 6-atara din Europa unde compania GSK implementeaza acest proiect.
 
Programul de colectare a inhalatoarelor folosite, direct de la pacientii cu boli respiratorii, si eliminarea lor definitiva se subscrie angajamentului GSK pe termen lung, de a ajunge la zero emisii de carbon, panain anul 2050, la nivel global, in intregul lant de activitate al companiei.
 
Pentru mai multe detalii despre program, vizitati www.colectaminhalatoare.ro.


Sursa: GMP PR