Aproximativ 200 de tineri specialiști, precum și reputați profesioniști din medicina românească au participat la Școala de Vară Neurodiab 2013. Devenită deja un eveniment de tradiție în formarea profesională continuă a tinerilor medici diabetologi, neurologi, chirurgi, manifestarea s-a axat și în acest an pe cele mai importante noutăți din problematica neuropatiei diabetice.
În cadrul sesiunilor științifice și a workshop-urilor a fost dezbătută, cu precădere, neuropatia diabetică în relație cu sistemul nervos central. Renumiți speakeri din diabet, neurologie, chirurgie, medicină de familie, au abordat în prezentările lor teme de interes privind practica clinică a acestei complicații, precum și modalitățile prin care se poate preveni, diagnostica și trata adecvat neuropatia diabetică.
”Pe parcursul a două zile de sesiuni științifice, am reușit să punctăm aspecte importante cu privire la depistarea și elaborarea unor intervenții terapeutice eficiente pentru persoanele afectate de multitudinea de manifestări ale neuropatiei diabetice. Dorim ca aceste informații să fie utile și să vină în completarea formării profesionale a tinerilor specialiști și rezidenți participanți la eveniment. Studiile de caz au prezentat situații deosebite din practica medicală curentă, tocmai pentru a sublinia importanța colaborării interdisciplinare dintre specialiști și modalitățile de abordare în cazuri particulare”, a declarat conf.univ.dr. Ioan Andrei Vereșiu, noul președinte al Societății de Neuropatie Diabetică.
Școala de Vară Neurodiab 2013 a fost gândită ca o platformă de comunicare interactivă, unde se poate realiza cu lejeritate un schimb de cunostiințe și experiență benefic pentru formarea viitorilor medici, care vor trata persoana cu neuropatie diabetică.
”Aceasta manifestare se adresează în special medicilor tineri, care pot pune întrebări și pot afla răspunsuri la problemele cu care se confruntă în practica curentă de la profesioniști de vârf în diabetologie, neurologie, chirurgie, medicină de familie, adică specialiști de bază care îngrijesc persoana afectată de neuropatia diabetică. Succesul Școlii de Vară Neurodiab este garantat de abordarea practică a acestei complicații, de zecile de studii de caz, precum și de informațiile prezentate în cadrul manifestării, bazate pe experiența medicilor implicați în managementul neuropatiei diabetice”, a declarat prof. dr. Maria Moța, președinte Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Dorința de a forma și de a educa tinerii specialiști în problematica neuropatiei diabetice reprezintă un obiectiv strategic al Scolii de Vară Neurodiab, susținut îndeaproape de personalități de marcă ale lumii medicale românești.
”Susțin cu mare drag activitatea educațională a Societății de Neuropatie Diabetică, fiind convins de faptul că doar o colaborare interdisciplinară poate asigura un management eficient al neuropatiei diabetice. Sunt bucuros ca am reușit să aducem în discuție informații de actualitate bazate pe cele mai noi date științifice cu privire la abordarea terapeutică a acestei afecțiuni grave. Este important să alocăm resurse pentru a instrui corespunzător tânăra generație de practicieni care-și dedică activitatea prevenirii, depistării și tratării neuropatiei diabetice”, a declarat prof. dr. Dafin Mureșanu, președinte Societatea de Neurologie din România.
Pentru un management eficient al acestei complicații, abordarea interdisciplinară și colaborarea între specialisti este extrem de importantă.
”Acest eveniment a favorizat întâlnirea în acelaşi cadru a unor specialişti din domenii diferite, pentru a puncta cele mai importante metode de diagnostic şi tratament ale neuropatiei diabetice. Este important ca participanții la acest curs să plece cu noi cunoștințe care să-i ajute în abordarea terapeutică a acestei complicații și în eficientizarea unui management adecvat a persoanelor afectate de neuropatie diabetică. Mă bucur că Școala de Vară Neurodiab a reunit în principal tineri, fiind un semn că patologia neuropatiei diabetice prezintă un interes pentru noua generație de profesionști ”, a declarat prof. univ. dr. Gabriela Radulian, şef secţie Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice “N.C. Paulescu” Bucureşti.
Școala de Vară Neurodiab 2013 s-a desfășurat în perioada 17 – 20 iulie, la Sinaia, manifestarea fiind organizată de Societatea de Neuropatie Diabetică. Pe lângă sesiunile științifice, în cadrul evenimentului a fost ales noul președinte al societății, în persoana conf. univ. dr. Ioan Andrei Vereșiu, și s-a acordat Premiului Neurodiab, care constă în participarea gratuită la Congresul Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) 2013.
Sursa: Sănătatea Press Group
Sursa: Sănătatea Press Group
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu