Software-ul medical, motorul performantei în instituţiile medicale

    Dedalus TeamNet, furnizor al suitei de software medical ARMONIA®, a participat in calitate de partener la Conferinţa Management Performant în Instituţiile Medicale din România,  eveniment care se adreseză managerilor de spitale.

    Decizia de participare la acest eveniment este strâns legată de obiectivul comun de a creşte calitatea serviciilor şi performanţa financiară din cadrul instituţiilor medicale publice şi private:

    "Motorul pentru un management performant în spitalele din România constă într-o infrastructură IT&C puternică. Rolul unui sistem informatic integrat este să pună la dispoziţia managementului indicatorii medicali şi financiari, astfel încât să poată lua decizii corecte în timp util.
 
    Interesul pentru un management medical performant ar trebui să fie unul crescut, în condiţiile în care buna gestionare a resurselor în spital se reflectă în servicii mai bune pentru pacient. De aici derivă interesul nostru pentru astfel de iniţiative, menite să crească calitatea serviciilor medicale din România." Emilian Costaş, Director General Dedalus TeamNet

    Dedalus TeamNet vine în sprijinul echipei manageriale din spitale şi clinici prin ARMONIA®sanita, sistem software integrat, care acoperă toate punctele strategice - medical, financiar contabil, resurse umane, gestiune, achiziţii publice, bloc alimentar, raportări statistice, raportări DRG, SIUI şi alte raportări pentru CNAS, CASJ, DSP, MS si configurarea de rapoarte noi la solicitarea echipei manageriale.
 
    Sistemul încorporează "Bune practici Medicale", dobândite în decursul a 20 de ani şi peste 550 de implementări, astfel încât spitalele din România să se alinieze standardelor internaţionale de lucru în domeniul medical.
 
    În plus, soluţiile informatice oferite de către Dedalus TeamNet contribuie la reducerea costurilor şi la identificarea cu acurateţe a pierderilor, pot fi adaptate la specificul fiecărei unităţi medicale şi permit îndeplinirea criteriilor de acreditare CONAS.
 
    Managementul are acces la orice tip de raport prin Business Intelligence, în timp ce raportările obligatorii din punct de vedere legal sunt adaptate în timp util la modificările legislative.

    Conferinţa Management Performant în Instituţiile Medicale din România în 2012 are loc în perioada 26-28 septembrie la Bucureşti, în cadrul hotelului InterContinental. Evenimentul îşi propune să reunească peste 60 de manageri de spitale din România, cu scopul de a împărtăşi din experienţa lor prin prezentarea de studii de caz şi bune practici în management medical şi managementul performaţei.

    Cosmin Chindriş, manager de proiect în cadrul Acumen Integrat, consideră ca
 
    „Acest eveniment aduce în prim plan patru perspective asupra managementului din instituţiile medicale din România. Va fi prezentată perspectiva instituţiilor private de sănătate, a spitalelor publice, a evaluatorilor din comisia de acreditare CONAS şi perspectiva consultanţilor din acest sector. Prin acestă iniţiativă, dorim să contribuim la creşterea nivelului de expertiză în cadrul instituţiilor medicale din România, prin diseminarea de bune practici în ceea ce priveşte managementul performanţei în sectorul medical.”

www.dedalus-teamnet.ro

Gala Sănătăţii 2012 - premiază excelenţa în sănătate


          Ediţia a IV-a

     Gala Sanatatii 2012, locul de intalnire a valorilor din sanatate, deschide cortina celei de-a patra editii, pe data de 12 decembrie, la Bucuresti, pentru a premia cele mai deosebite realizari din sfera sanatatii.
 
     Gala Sanatatii are ca scop „promovarea tuturor valorilor si incurajarea celor care cauta modele in a urma exemplul personalitatilor de marca din lumea medicala”, dupa cum sustine Acad. Prof. Dr. Ioanel Sinescu, Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti.
 
     Domeniul medical romanesc genereaza valori, iar excelenta in practica medicala, devotamentul si pasiunea pentru medicina trebuie cunoscute, recunoscute si oferite drept exemplu generatiilor viitoare de medici.
 
     Gala Sanatatii este un „eveniment complex care pune in lumina valoarea personalitatilor din lumea medicala din Romania” (Dr. Marius Filip, medicul sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate) fiind in acelasi timp o manifestare realizata la „standarde stiintifice si spirituale inalte” (Dr. Dragos Stanciu, vicepresedintele Colegiului Medicilor Dentisti din Romania), prin intermediul careia se incurajeaza recunoasterea si aprecierea medicilor care au obtinut rezultate remarcabile pe parcursul ultimului an, dar si a tuturor celor care militeaza pentru o viata sanatoasa.
 
      Gala Sanatatii este o manifestare de anvergura, care creeaza o imagine complexa a „sanatatii” autohtone si care incurajeaza eforturile unor medici sau organizatii.
 
     Aflata la a patra editie, Gala Sanatatii, “eveniment major si important”, dupa cum a subliniat Dr. Marian Burcea, director  la Casa de Asigurari OPSNAJ, isi propune sa incurajeze eforturile celor care sprijina, intr-un fel sau altul, „sanatatea”  in Romania.
 
     Evenimentul Gala Sanatatii este recunoscut si prin cea mai complexa platforma de categorii de premii. 
     
    Astfel, Gala Sanatatii apreciaza si incurajeaza valorile care contribuie la dezvoltarea sistemului medical romanesc si la ridicarea standardelor de performanta in sanatate, prin categorii de premii jurizate de o comisie de jurizare formata din personalitati de marca din lumea medicala, precum:
•    Premiul pentru cel mai performant management medical (sectorul public/privat)
•    Premiul pentru cea mai buna campanie de informare publica in domeniul sanatatii
•    Premiul pentru cea mai dinamica societate medicala
•    Premiul pentru cea mai implicata asociatie de pacienti
•    Premiul pentru cea mai activa asociatie a studentilor la medicina
•    Premiul pentru cel mai bun jurnalist pe sanatate
•    Premiul pentru implicare deosebita in activitatea didactica.
 
    O noutate pentru editia a IV – a, a Galei Sanatatii, la categoria de premii jurizate intra si premiile:
•    „Chirurgul anului”
•     „Pediatrul Anului”
 
    O alta categorie de premii acordate de organizatorii evenimentului sunt premiile speciale acordate, la fiecare editie, pentru „Pasiune si devotament”, „Intreaga cariera medicala” si „Premiile Explore Medicine TV”.
 
    Gala Sanatatii si-a construit deja o traditie in promovarea valorilor medicinei romanesti si incurajarea eforturilor celor care sprijina sanatatea din Romania. Cea de-a patra editie isi propune sa continue aceasta traditie si sa premieze reusita medicilor si a celor care au contribuit la dezvoltarea sistemului de sanatate romanesc in anul 2012.
 
    Prima editie, derulata in 2008, a fost si primul eveniment de acest gen din Romania. De atunci, in fiecare an, premiantii si participantii - medici, academicieni, oameni de afaceri, jurnalisti si politicieni, care au fost prezenti la Gala Sanatatii, au salutat aceasta initiativa a Sanatatea Media Group.
 
    Gala Sanatatii, editia a patra, este un eveniment Sanatatea Media Group – Partener Oficial Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti.

    Sponsorul de Diamant al editiei a IV-a, a Galei Sanatatii este compania AstraZeneca.
 
    Pentru a va inscrie in competitie dar si pentru a afla mai multe informatii legate de eveniment, va invitam sa accesati site-ul www.galasanatatii.ro.

    Data limita pentru inscrieri este: 15 noiembrie 2012                  

Divizia de Comunicare&PR
SĂNĂTATEA MEDIA GROUP
E-mail:comunicare@sanatateamediagroup.roTelefon: 0730600094, 0752231577


Ziua Mondială a Inimii

Sub sloganul „Noi ne-am pus inima la treabă! Tu ce faci?”, Fundaţia Română a Inimii vă invită la concertul lui Alex Velea, crosul Athletic Cardio Club şi la atelierele de dans, activităţi organizate incepând cu ora 9.00, în Parcul  Herăstrău – intrarea Pavilionul H.

Începând cu ora 17.00 se organizează plimbarea pe bicicletă „Pedalează pentru inima ta!” care va avea plecarea din Parcul  Herăstrău – intrarea Pavilionul H,  B-dul Kiseleff - Casa Presei Libere - Sos. Kiseleff - Piaţa Victoriei - B-dul Aviatorilor - B-dul Mareşal Constantin Prezan şi sosire la Parcul  Herăstrău – intrarea Pavilionul H.

Tot cu această ocazie este special amenajat un spaţiu în Parcul Herăstrău - intrarea Pavilionul H unde, între orele 9.00-19.00, medici cardiologi vor evalua gratuit riscul cardiovascular, conform celor mai noi ghiduri europene.




Ziua Mondială a Inimii va fi sărbătorită şi în Iaşi, prin activităţi de evaluare a riscului cardiovascular tuturor trecătorilor aflaţi în Parcul Copou. De asemenea, în cursul dimineţii organizăm un concurs pentru copii de desene pe asfalt si demonstraţii sportive.

Bolile cardiovasculare pot fi prevenite!

Din punct de vedere al mortalităţii cardiovasculare, România ocupă locul 3 în lume, peste 60% dintre români murind din aceasta cauza. Optimizând Stilul de Viaţă (în principal alimentaţie echilibrată, activitate fizică zilnică, fără fumat şi odihnă adecvată) putem preveni nu doar aproape 80% din bolile cardiovasculare determinate de ateroscleroză dar şi pana la 90% din cazurile de diabet zaharat şi 70% din cazurile de cancer.
 
Fundaţia Română a Inimii (FRI), www.romanianheart.ro, a fost înfiinţată de Societatea Română de Cardiologie pentru pregătirea strategiei naţionale în domeniul prevenţiei bolilor cardiovasculare şi pentru susţinerea campaniilor iniţiate de Societatea Română de Cardiologie. Obiectivul FRI este ameliorarea stării de sănătate a populaţiei României, prevenirea bolilor cardiovasculare şi scăderea mortalităţii cauzate de bolile cardiovasculare cu 10% până în 2015.


Ce îşi doresc femeile de la furnizorul lor de servicii de sănătate


            Pentru 70% dintre mame, complexitatea medicală este cea mai importantă într-un spital

     Reţeaua privată de sănătate Regina Maria va inaugura oficial, la începutul lunii octombrie Spitalul Băneasa, primul spital privat din România dedicat sănătăţii femeilor şi copiilor. Spitalul Băneasa reuneşte serviciile complexe de obstetrică-ginecologie cu cele de pediatrie, din momentul naşterii, până la 18 ani. Până la momentul lansării, Reţeaua Regina Maria şi-a propus să afle răspunsul la întrebarea „Ce îşi doresc femeile de la furnizorul lor de servicii de sănătate” chiar de la femei. Pe microsite-ul www.ceisidorescfemeile.ro, prin completarea unui chestionar, pacientele au fost invitate să împărtăşească tot ce este important atunci când vin la medic pentru ele sau pentru copiii lor.

    1517 femei au completat chestionarul, în perioada 1 august - 6 septembrie 2012. Dintre acestea, 763 sunt mame (50.30%), 619 femei fără copii (40.80%) şi 135 femei însărcinate (8.90%).

    Studiul evidentiază tendinţa accentuată a mamelor de a se informa în legătură cu medicul sau cu spitalul la care merg pentru ele sau pentru copiii lor. 85,98% dintre mame cred că cel mai important atribut al unui spital de pediatrie este să găsească aici medici pregătiţi, care să lucreze în echipă cu alte specialităţi către care le poate îndruma (55,5%), iar medicii ar trebui să le acorde timp suficient pentru un diagnostic corect (77,33%), să ia în calcul tot istoricul medical şi nu doar o nevoie punctuală (68,94%) şi, într-o măsură mai mică, să aibă o reputaţie bună (39,32%). La întrebarea legată de cea mai importantă calitate pe care medicul ar trebui să o aibă, 66,84% dintre mămici au răspuns că medicul ar trebui să le ofere soluţiile cele mai potrivite pentru cazul lor.

    Mediul on-line este o sursă credibilă de informaţii medicale, însă medicul rămâne principala sursă de încredere pentru 88% dintre femeile care au copii. Se confirmă faptul că alegerea serviciilor medicale  are la bază o etapă de informare din mai multe surse, până în momentul în care pacienta ajunge la cabinet. În momentul în care se confruntă cu o problemă de sănătate, mămicile le cer sfatul şi prietenelor apropiate (15,20%), se sfătuiesc cu soţul (12,32%) şi cu părinţii (12,19%).

    Gestionarea cazurilor medicale complexe precum naşterile premature devine un criteriu important pentru paciente. Mămicile (74,44%) vor să găsească într-un spital privat dedicat femeilior posibilitatea de a realiza aici toate tipurile de investigaţii şi intervenţii de obstetrică şi ginecologie. De asemenea, serviciile medicale de urgenţă sunt apreciate de 73% dintre respondenţi. Aparatura medicală avansată este foarte importantă pentru 64,88% dintre mămici, în vreme ce posibilitatea realizării de intervenţii pediatrice complexe, ca în străinatate, este importantă pentru 70% dintre acestea.

    Pentru sănătatea copiilor lor, 84,40% dintre mămici îşi doresc o relaţie de lungă durată şi de încredere cu medicul pediatru, o atmosferă caldă, confortabilă, într-o zonă liniştită şi asistenţă personalizată. Facilităţi precum: existenţa locurilor de parcare, posibilitatea de acces la mijloace de transport în comun sau serviciile de catering din spital sunt secundare.


Sursa Rogalski Grigoriu

Fundaţia Bristol-Myers Squibb anunţă cinci noi granturi pentru îmbunătăţirea competenţelor de ingrijire în cancer în europa centrală şi de est

     Recunoscând rolul tot mai important al asistenţilor medicali în îmbunătăţirea rezultatelor la pacienţii cu cancer, Fundaţia Bristol-Myers Squibb a anunţat de curand acordarea a cinci noi granturi pe durata a doi ani, în valoare totală de aproape 750,000, USD pentru a contribui la îmbunătăţirea competenţelor profesionale ale asistenţilor din domeniul oncologiei, al medicinei generale şi al sănătăţii publice din Republica Cehă, Polonia, România şi Rusia.

     Deşi cancerul este, ca frecvenţă,  a doua cauză majoră de deces  în Europa, ratele mortalităţii pentru majoritatea tipurilor de cancer  sunt mai mari în Europa Centrală şi de Est decât în Europa Occidentală, conform datelor deţinute de Uniunea Europeană (Eurostat 2011). Printre factorii care alimentează această discrepanţă sunt  gradul scăzut de conştientizare şi înţelegere privind cancerul în rândul populaţiei generale,  absenţa eforturilor de prevenţie şi screening a cancerului, şi resursele limitate  de asistenţă medicală din regiune.

     În decursul ultimilor cinci ani, programul Bridging Cancer Care™  al Fundaţiei a colaborat cu peste 24  de organizaţii din Europa Centrală şi de Est pentru a reduce impactul cancerului,  prin acoperirea unor necesităţi variate ale pacienţilor, incluzând suport psihosocial, educaţie despre boală, îngrijirea paliativă, coordonarea şi consolidarea capacităţilor de îngrijire.
 
     “Asistenţii medicali deţin acea poziţie unică ce le permite să perfecţioneze îngrijirea medicală acordată pacientului, să influenţeze rezultatele tratamentului şi să îmbunătăţească calitativ viaţa pacienţilor cu cancer, a familiilor sau aparţinătorilor acestora,” a afirmat John Damonti, preşedintele Fundaţiei Bristol-Myers Squibb. “Prin  consolidarea unor relaţii de încredere cu pacienţii, cu alţi furnizori de îngrijire medicală şi servicii de asistenţă din comunitate, asistenţii medicali pot garanta că pacienţilor li se asigură îngrijirea medicală completă şi empatică de care au nevoie şi pe care o merită.”
 
     Un punct de referinţă în cadrul eforturilor Fundaţiei de a optimiza competenţele de îngrijire medicală în cancer îl reprezintă Summit-ul Beneficiarilor de Granturi Bridging Cancer Care™ care are loc anual, şi care anul acesta coincide cu Conferinţa Internaţionala privind Asistenţa în Cancer (ICCN) de la Praga, Republica Cehă. Beneficiarii granturilor acordate de Fundaţie şi parteneri din Europa şi Statele Unite s-au reunit înainte de ICCN pentru  comunicarea celor mai bune practici medicale şi pentru a participa la sesiuni de instruire conduse de experţi internaţionali din domeniul sănătăţii şi susţinători ai campaniei împotriva cancerului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Societăţii Internaţionale a Asistenţilor Medicali în Oncologie (ISNCC), Institutului Naţional de Cancer din Brazilia şi altor organizaţii din întreaga lume. ISNCC este co-sponsor al  Summit-ul Beneficiarilor de Granturi Bridging Cancer Care™. 

    Bridging Cancer Care™ a găzduit de asemenea un simpozion din cadrul conferinţei ICCN intitulat “Noi modele de optimizare a competenţei profesionale şi statutului asistenţilor medicali din comunitate, vizând  întreg domeniul de îngrijire medicală acordată cancerului în Europa Centrală şi de Est.” Simpozionul a reliefat proiecte inovatoare care suprimă barierele şi implică asistenţii medicali în toate aspectele privind îngrijirea acordată pe parcursul acestei afecţiuni, de la activităţi de promovare a sănătăţii şi prevenire a cancerului, screening, depistare timpurie şi supravieţuire, la îngrijirea paliativă şi în unităţi de tip hospice. 
 
     În cadrul unui eveniment de presă organizat împreună cu ISNCC la conferinţa ICCN, Fundaţia a anunţat că următoarele 5 organizaţii vor primi granturi Bridging Cancer Care™:
•    Triedinstvo va primi 143.953 USD pentru a înfiinţa la Severodvinsk, Rusia, centre în care asistenţii medicali îi vor educa pe pacienţi cum să trăiască  cu cancer şi vor învăţa familiile pacienţilor cum să aibă grijă de persoana îndrăgită după ce aceasta a finalizat tratamentul. Asistenţii medicali vor oferi de asemenea cursuri de instruire in domeniul screening-ului pentru cancer, prevenţiei şi îngrijirii medicale pentru asistenţii medicali de specialitate  medicină generală care lucrează în spitale şi clinici, vor coordona grupuri de suport pentru pacienţi, vor promova testele de screening şi activităţile educative despre cancer în cadrul comunităţii. 
•    Hospices of Hope va primi 150,002 USD pentru a coordona şi dezvolta în Bucureşti un program-pilot centrat pe “asistenţi medicali specialişti”, destinat să asigure acordarea unei asistenţe coordonate de tip holistic, incluzând suport psihosocial, spiritual şi social, copiilor şi tinerilor cu stadii avansate de cancer. Asistenţii medicali specialişti, care vor deţine experienţă în domeniul asistenţei oncologice şi paliative şi vor beneficia de colaborarea unui medic pediatru part-time, se vor asigura că necesităţile medicale şi psihosociale ale tinerilor pacienţi cu cancer sunt abordate şi că, în acest sens, se elaborează planuri de asistenţă integrală care sunt respectate.
•    Russian Nurses Association (RNA) va primi 149,946 USD pentru a îmbunătăţi siguranţa şi calitatea asistenţei acordate bolnavilor de cancer care urmează tratament chimioterapic în numeroase centre de sănătate din Rusia. RNA va elabora un curriculum de îngrijire oncologică împreună cu Societatea de Asistenţă Oncologică din SUA, va instrui 60 de asistenţi oncologici-formatori, care la rândul lor vor asigura pregătirea a 1.200 de asistenţi medicali din spitalele regionale şi din  unităţile ambulatorii de îngrijire la domiciliu, şi vor concepe proiecte de îmbunătăţire a calităţii pentru evaluarea activităţilor de îngrijire medicală şi pentru susţinerea ameliorării contribuţiei asistenţilor medicali la rezultatele pacienţilor.
•    Hospice Casa Sperantei va primi 149,440 USD pentru a creşte accesul la serviciile de asistenţă paliativă al pacienţilor cu cancer defavorizaţi din zonele rurale din România. Un studiu derulat la nivel naţional în 2007 a evidenţiat faptul că membrii familiei sau rudele care au responsabilitatea îngrijirii persoanelor cu forme avansate de cancer nu beneficiază de sprijinul specializat necesar. Acest proiect este centrat pe sporirea conştientizării legat de îngrijirea paliativă, creşterea nivelului de cunoştinţe şi competenţă în rândul asistenţilor şi a altor furnizori de asistenţă medicală şi va împuternici asistenţii medicali instructori actuali, dezvoltatorii de servicii şi alte persoane din domeniu să pledeze pentru îngrijirea de tip paliativ.
•    ISNCC va primi 150,000 USD pentru a coordona şi determina fezabilitatea utilizării programului de învăţare electronică “Eastern Europe Helping Smokers Quit” şi a setului de instrumente  adiacente în a-i instrui pe asistenţii medicali din Republica Cehă şi Polonia să acorde sprijin  şi asistenţă mai eficientă adulţilor care doresc să renunţe la fumat.

     Pentru informaţii suplimentare despre Fundaţia Bristol-Myers Squibb, accesaţi www.bms.com/foundation.

SURSA:
Carmen Tudor – Deci se poate
0729 981 917
carmen@decisepoate.ro

Academica iti ofera 3 sedinte de epilare definitiva GRATUITE




 Epilarea definitiva se numara printre tehnicile de infrumusetare la care aproape toate femeile ar dori sa aplezw desi exista mai multe platforme laser cu ajutorul carora se poate realiza epilarea definitiva, platforma CUTERA este diferita: ea se distinge prin siguranta oferita si prin rezultatele optime pentru toate tipurile de piele ( se poate epila si pielea bronzata sau chiar cea de culoare).

In luna septembrie, Centrul Medical Academica iti face o oferta de nerefuzat: 3 sedinte GARTUITE in pachetul de 6 sedinte de epilare definitiva. tu platesti 3 sedinte, iar pe celelalte 3 ti le oferim noi!

 Promoția este valabilă pentru reducerea permanentă a părului din următoarele zone: axilă, mustață, bărbie, bikini, inghinal integral.

Programările se pot face atât în Academica Aviatorilor cât și în Academica Pitar Moș.

Crosul Seniorilor in pas cu viata activa

Peste 150 de persoane au venit astăzi la Crosul Seniorilor organizat în parcul IOR din Bucureşti de către Asociaţia Româna de Urologie (ARU), cu sprijinul Primăriei Sectorului 3 şi GlaxoSmithKline (GSK), alături de partenerii media, RoClub Maraton şi Centrul de Nutriţie Superfit. Dintre aceştia, 60 de persoane s-au înscris la Cros. Crosul Seniorilor, organizat cu ocazia „Săptămânii Europene a Urologiei 2012”, face parte din campania de informare şi educare a populaţiei în privinţa problemelor induse de afecţiunile prostatei, precum şi despre necesitatea stringentă a controlului medical și a tratării corecte a acestor afecțiuni.


Startul crosului s-a facut din zona ESPLANADA (intrarea în parc din intersecţia străzilor Baba Novac cu Câmpia Libertăţii), participanţii urmând un traseu de aproximativ 3,14 km. Atât participanții la cros, cât și celelalte persoane prezente la eveniment au avut ocazia să discute cu medicii despre simptomele aferente afecțiunilor prostatei și despre potenţialele pericole generate de  ignorarea simptomelor. De asemenea, toți bărbații care au participat la cros au avut acces la o consultaţie gratuită asigurată de medicii urologi prezenţi la eveniment.

Un număr foarte mare de bărbaţi suferă de afecţiuni ale prostatei. În România, din cei 3 milioane de bărbaţi de peste 50 ani, în jur de 900.000 manifestă simptome sugestive pentru  HBP (hiperplazie benignă de prostată), potrivit estimărilor Asociaţiei Române de Urologie. Totodata, din cei 900.000 de români care manifestă HBP, doar 200.000 se tratează lunar (Sursa: ARU).  Mai mult, în fiecare an, în România, apar în jur de 45.000 de noi cazuri de HBP, conform aceleiaşi surse. Situația este cu atât mai îngrijorătoare, în contextul în care, anual, mor aproximativ 250.000 de bărbaţi din cauza cancerului de prostată, în întreaga lume. Cancerul de prostată este a doua cauză de deces la nivel mondial, locul întâi fiind ocupat de cancerul pulmonar.
 
Deşi, în ultimii ani, numărul pacienţilor diagnosticaţi cu boli ale prostatei a crescut, mulţi bărbaţi aleg să nu discute despre problemele lor cu medicii sau cu familia, nu urmează niciun tratament, considerând că aceste simptome sunt un “dat al vârstei”.  Mai mult, doar 50% dintre românii care suferă de HBP fac anual testul PSA (antigenul specific prostatic) care depistează precoce cancerul de prostată. PSA-ul costa în jur de 20-30 RON și este decontat dacă există trimitere de la medicul specialist.

Obiectivul Asociației Române de Urologie este de a informa cât mai mulţi potenţiali pacienţi despre incidenţa şi gravitatea bolilor prostatice, în încercarea de a diagnostica precoce aceste boli şi, astfel, de a evita complicaţiile redutabile ce pot apărea în timp. „Netratată, hiperplazia benignă de prostată se poate transforma, în timp, în cancer. Cazurile maligne pot apărea chiar şi în jurul vârstei de 40 ani, iar boala se agravează odată cu vârsta. În acest context, controlul periodic poate juca un rol vital pentru pacient.”, precizează prof. dr. Ioanel Sinescu, preşedintele Asociaţiei Române de Urologie.

Sursa Rogalski Grigoriu


Abuzul de antibiotice în pediatrie

     Cea mai frecventă patologie a copilului este cea respiratorie, de cauză infecţioasă.
 
   Noţiunea de boală infecţioasă aparţine deja limbajului curent, atât medical cât şi în rândul populaţiei, fără ca cineva să-şi mai pună întrebarea: Ce este ea de fapt?

      În termeni simpli, infecţia este o confruntare între doua forte ostile: pe de o parte agentul infecţios şi, pe de altă parte, organismul omului. Ne-am obişnuit să considerăm drept agenţi infecţioşi microbii, dar lucrurile nu stau chiar aşa, pe primul loc în infecţiile respiratorii ale copilului fiind virusurile, iar cea mai frecventă viroză fiind rinofaringita (inflamaţia nasului şi a faringelui).

     Virozele nu se tratează cu antibiotice. Nu este mai puţin adevărat că o viroză se poate suprainfecta microbian, ca o complicaţie a virozei iniţiale şi, atunci, se indică un tratament antibiotic, dar aceasta se întâmplă rar, la copii cu nutriţie deficitară sau cu sistem de apărare imun deficitar, ori în gripă - o formă mai gravă de viroză.
 
 Debutul virozei (rinofaringitei) se face frecvent cu febră (care înseamnă temperatură peste 38 grade C).
 
     Din experienţa mea de pediatru, mulţi părinţi consideră că odată ce copilul a făcut febră acesta trebuie neapărat să primească antibiotic, ceea ce este total greşit. În orice viroză, febra odată apărută poate ţine de la câteva ore la câteva zile, în medie 2-3 zile, iar tratamentul este cu medicamente antitermice de tip paracetamol, ibuprofen sau metamizol (utilizat doar în situaţia în care febra nu cedează la antitermicele uzuale) şi o bună hidratare a copilului. Este, pe de o parte, şi greşeala unor medici de familie, care prescriu prea repede şi prea uşor antibioticele.

     Dragi părinţi, lumea bacteriilor nu a “depus armele” în faţa antibioticelor, cu toată evoluţia medicinei şi a medicamentelor, înregistrându-se un proces de adaptare a microbilor la noile condiţii. Ne vom confrunta de acum înainte cu infecţii bacteriene severe, în faţa cărora vom deveni neputincioşi, reducându-se din ce în ce mai mult paleta de antibiotice pe care le vom putea folosi.
 
     Nu numai că se folosesc antibiotice în mod nejustificat, dar sunt frecvente cazurile când dozele sunt prea mici sau durata tratamentului este prea scurtă. De aceea, efortul de a ţine sub control bolile infecţioase trebuie făcut atât de medic cât şi de pacient, prin limitarea automedicaţiei cu antibiotice.

Dr. Liliana Calapod
Medic primar pediatrie
Centrul Medical Academica


Invitatie la CROSUL SENIORILOR

•    În România, din cei 3 milioane de bărbaţi de peste 50 ani, în jur de 900.000 manifestă simptome sugestive pentru HBP (hiperplazie benignă de prostată) (Sursa: ARU);

•    Din cei 900.000 de români care manifestă HBP, doar 200.000 se tratează lunar (Sursa: ARU);

•    Anual, mor aproximativ 250.000 de bărbaţi din cauza cancerului de prostată, în întreaga lume; 1 din 6 bărbaţi va fi diagnosticat cu cancer de prostată de-a lungul vieţii (Sursa:Cancer Research UK);

•    Cancerul de prostată este a doua cauză de deces din lume, locul întâi fiind ocupat de cancerul pulmonar.

    Deoarece 78% dintre barbatii romani care sufera de adenom de prostata nu se trateaza, fenomen ingrijorator, Asociatia Romana de Urologie (ARU), cu sprijinul Primariei Sectorului 3 si GlaxoSmithKline (GSK), alaturi de partenerii media RoClub Maraton si Centrul de Nutriție Superfit deruleaza, in perioada 17-22 septembrie, in cadrul “Saptamanii Europene a Urologiei 2012”, o campanie de informare si educare a populatiei despre afectiunile prostatei, precum si despre necesitatea controlului medical si a tratarii din timp a acestor afectiuni.


     Pentru a atrage atentia asupra faptului ca afectiunile prostatei influenteaza negativ calitatea vietii barbatilor cu varsta de peste 55 de ani, Asociatia Romana de Urologie cu sprijinul Primariei Sectorului 3 si GlaxoSmithKline (GSK), alaturi de partenerii media RoClub Maraton si Centrul de Nutritie Superfit,  organizeaza „Crosul Seniorilor, in pas cu viata activa”.

     Astfel ca, in ziua de 19 septembrie, o echipa de promoteri va fi prezenta in Sectorul 3, Zona Parcului IOR (Alexandru Ioan Cuza) pentru a imparti materiale informative legate de afectiunile prostatei si pentru a invita persoanele cu varsta de peste 50 de ani sa se inscrie la Crosul Seniorilor. Castigatorii vor primi premii constand in tricouri si articole sportive si obiecte de uz casnic, iar toti participantii vor fi inscrisi, automat, la o tombola cu premii.

     „Crosul Seniorilor, in pas cu viata activa” va fi organizat joi, 20 septembrie, cu incepere de la ora 10.30, in parcul IOR din Bucuresti. Crosul va avea urmatorul traseu: startul se face din parcul IOR, zona ESPLANADA (intrarea in parc din intersectia strazilor Baba Novac cu Campia Libertatii). Participantii vor face un tur de parc constand in aproximativ 3,14 km.

     Toți participanții la cros vor avea acces la o consultatie gratuita asigurata de medicii urologi prezenti la eveniment.
Sursa: Rogalski Grigoriu




Povestea Emiliei şi a Implantului Cohlear

Luni, 17 septembrie 2012, începând cu ora 9:00, la Spitalul Regina Maria o echipă de medici  va realiza un implant cohlear la o pacientă în vârstă de 10 ani, din Chişinău. Realizarea acestei intervenții chirurgicale este posibilă, în primul rând, datorită efortului şi dorinţei extraordinare a mamei micuţei paciente, care luptă pentru ca fiica ei să aibă o viaţă normală. În acest sens, datorită Asociaţiei Darul Sunetului, care s-a implicat la strângerea unei părţi semnificative din suma necesară, cât și implicării Clinicii Urechii, care a donat o sumă substanţială de bani, implantul cohlear se va putea realiza.
 
Implantul cohlear este un dispozitiv medical care înlocuieşte funcţia urechii interne afectate. Spre deosebire de protezele auditive, care amplifică sunetul, implantul cohlear lucrează în locul părţii afectate a urechii interne pentru a oferi semnale sonore către creier. Dacă pierderea auzului este profundă, o amplificare a acestuia cu ajutorul protezelor auditive nu ar ajuta cu nimic, singura soluţie salvatoare rămânând implantul cohlear.
 
În România există deficienţe în procedura de alocare de fonduri şi de achiziţie a dispozitivelor prin Programul Naţional de Implant Cohlear. Programul distribuie anual doar câteva zeci de implanturi, acesta fiind un număr mult prea mic faţă de o listă de aşteptare care cuprinde un număr substanţial de cazuri, având în vedere că în România, în fiecare an, se nasc peste o sută de copii, cu pierdere de auz neurosenzorial bilateral sever-profund. Aceşti copii au nevoie, până la vârsta de maxim doi ani, de un implant cohlear.
 
Cu o problemă majoră în acest sens se luptă şi Republica Moldova unde posibilităţile pentru realizarea acestui tip de intervenţie medicală sunt reduse: populaţia nu este informată cu privire la implantul cohlear şi nu există pregătire specializată în domeniul audiologiei. În ciuda faptului că implantul şi procesorul de sunet aferent costă 26.500 Euro, o sumă uriaşă pentru o familie normală, în Republica Moldova nu sunt alocate bugete pentru tipul acesta de intervenţie.
 
Din fericire, soarta Emiliei Proţic, pacienta care va fi implantată luni la Spitalul Regina Maria, este diferită și asta deoarece mama sa, Ludmila Popazov, a început să studieze logopedia tocmai pentru a-și ajuta fiica să aibă o viață normală. Tot datorită mamei sale, Emilia a reuşit să frecventeze o şcoală normală, însă, în prezent, micuţa are mare nevoie de realizarea acestui implant deoarece protezele auditive au devenit ineficiente și nu o mai pot ajuta în acest an şcolar să îşi continue studiile.
 
Ludmila a studiat vreme de 4 ani coregrafia, iar după obţinerea diplomei s-a căsătorit şi a născut două fetiţe. 

După naşterea celui de-al doilea copil, Emilia, care suferea de surditate, familia s-a destrămat. După destrămarea familiei, mama s-a mutat împreună cu cele două fete într-un sat din afara Chişinăului, la bunici, continuând să-şi întreţină singură copiii cu o slujbă de director artistic la un institut cultural, slujbă care îi aduce un venit de doar 900 lei moldoveneşti, adică 50 euro pe lună.
 
Mama Emiliei a fost răsplătită pentru efortul depus în a-şi ajuta copilul şi a avut norocul de a merge la preselecţia emisiunii “Dansez pentru tine” din  Chişinău. Ludmila a fost aleasă în calitate de concurentă pentru a lupta să îndeplinească visul copilului ei. La sfârşitul anului 2008, aceasta a obţinut şansa de a primi în cadrul emisiunii, două aparate de protezare foarte performante, dar din păcate nu a reuşit să câştige finala şi să poată să îşi permită operaţia de implant cohlear pentru fetiţa ei.
 
Ambiţia şi tenacitatea Ludmilei nu se opresc doar la fiica ei. Ea lucrează într-o organizaţie socială numită „Casa speranţei” din Chişinău, unde predă si altor părinţi logopedia pentru a le dezvălui noi orizonturi de comunicare acestor copii. În paralel, este studentă în anul doi, la Universitatea „Ion Creangă” din Chişinău, unde învaţă meseria de psihopedagog, pentru a-şi completa cunoştinţele ce îi sunt necesare în demersul său. Ludmila are toată încrederea că efortul ei va rodi atât pentru Emilia, cât şi pentru alţi copii cu probleme similare şi îşi urmează cu speranță visul.


 Micuţa Emilia, va păşi pe un nou drum, animat de sunete clare şi curate, alături de mama ei care a reuşit să facă intervenţia posibilă cu ajutorul asociaţiei Darul Sunetului şi al sponsorilor ei din Germania, Cluj şi Timişoara precum şi cu sprijinul Clinicii Urechii.
 
Echipa care va efectua intervenţia Emiliei este formată din dr. David Lucian, cofochirurg, dr. Janes Rebol, cofochirurg la Spitalul Universitar Maribor din Slovenia, dr. Tudor Adrian, audiolog pentru reglajul implantului cohlear, şeful compartimentului de audiologie la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii "Grigore Alexandrescu", dr. Mazilu Roxana, medic specialist ORL, reglajul implantului cohlear în echipă, dr. Dan Masariu, medic specialist ORL la Clinica Urechii din Bucureşti, dr. Dan Corneci, anestezist, dr. Stoica Gabriela, logoped psiholog.
 
Divizia de Comunicare&PR
SĂNĂTATEA MEDIA GROUP 
E-mail: comunicare@sanatateamediagroup.ro
Telefon: 0730600094, 0752231577

Centrul Medical Academica iti pregateste copilul pentru scoala

    Inceputul de an scolar este pe cat de emotionant pentru copii, pe atat de solicitant pentru parinti. Dupa ce lista cu rechizitele necesare a fost facuta, hainutele frumos aranjate si ghiozdanul cel mai frumos a fost ales, urmeaza ultimul si poate el mai important pas: analizele medicale.
 
    In luna septembrie, Centrul Medical Academica iti ofera o super promotie la analizele pentru copii. La fiecare set de analize medicale necesare pentru inceputul de an scolar, Academica iti ofera GRATUIT o consultatie generala urmata de eliberarea adeverintei medicale de intrare in colectivitate.


www.academica-medical.ro

Arcadia oferă servicii medicale gratuite pentru pensionari

Arcadia a lansat primul său program de sprijin pentru pensionarii cu venituri scăzute, oferindu-le acestora posibilitatea de a accesa servicii medicale gratuite în cea mai mare rețea privată de sănătate din Moldova.

Până la sfârșitul anului 2012, pensionarii cu venituri lunare sub 1000 de lei pot accesa servicii medicale gratuite în policlinicile Arcadia

Programul de facilități a fost lansat la începutul lunii septembrie sub sloganul „Sănătate la orice vârstă”, și face parte dintre inițiativele de responsabilitate socială ale grupului Arcadia.
„Avem deja mai bine de un an de când derulăm un amplu proces de facilitare a accesului populației la serviciile noastre de sănătate, considerând că orice persoană are dreptul să se bucure de combinația ideală, specifică medicii private, dintre performanță medicală, confort și atenție deplină atunci când devine pacient. 

De această dată, ne concentrăm atenția asupra pensionarilor cu venituri scăzute, care au cele mai mari nevoi de sănătate și cele mai puține șanse să și le asigure în mod corespunzător. Noi credem că, dacă ar exista mai multe inițiative de acest gen, vârsta a treia nu ar mai fi percepută la noi drept etapa dureroasă a neputințelor sau a umilințelor. Actualul program este practic contribuția noastră în această direcție, a îmbunătățirii calității vieții și asistenței medicale pentru populația vârstnică”, declară Dan Fiterman, director general Arcadia, referindu-se la felul în care a luat naștere această inițiativă.

Programul „Sănătate la orice vârstă” oferă pensionarilor acces gratuit la pachete de servicii în cinci dintre cele mai solicitate specialități medicale: recuperare medicală, oftalmologie, medicină internă, pneumologie, cardiologie. Fiecare pachet include o consultație de specialitate și una sau mai multe investigații specifice, fiind astfel conceput încât să permită evaluarea pacientului și formularea diagnosticului.

Directorul medical Arcadia, dr. Sorin Nistor, precizează condițiile ce trebuie îndeplinite pentru accesul în program: „Serviciile gratuite din programul «Sănătate la orice vârstă» sunt oferite pentru un număr maxim de 50 de pacienți pe lună, programarea acestora realizându-se în ordinea solicitărilor, iar solicitările se primesc la serviciul Call Center, la numărul 0232 920. Când se prezintă pentru consultație, pacienții  trebuie să prezinte un bilet de trimitere prin CAS de la medicul de familie, pentru specialitatea solicitată, și de asemenea o copie după ultimul cupon de pensie, pentru a dovedi că se încadrează în plafonul stabilit de noi, de 1000 lei/lună. 

Fiecare persoană eligibilă poate accesa un singur pachet medical gratuit într-o lună calendaristică. Încercăm astfel să satisfacem cât mai multe cereri și cât mai mulți pacienți vârstnici cu venituri modeste să se bucure de facilitățile create. În funcție de rezultatele campaniei și de nivelul solicitărilor, avem în vedere și prelungirea programului de gratuități pentru pensionari după ianuarie 2013, și completarea lui cu servicii în alte specialități de interes pentru vârsta a treia.”

Lista completă și componența pachetelor medicale gratuite din programul „Sănătate la orice vârstă” se află postate pe site-ul rețelei Arcadia, www.arcadiamedical.ro, și pot fi consultate de asemenea la sediile și recepțiile Arcadia.


Grupul Arcadia include în prezent două spitale, două policlinici și un centru de imagistică medicală și a împlinit în această vară doi ani de activitate, fiind cel mai mare furnizor privat de servicii medicale multidisciplinare în regiunea Moldovei. Peste 100.000 de pacienți unici au accesat serviciile de sănătate Arcadia de la inaugurarea rețelei și până în prezent.





                                                 www.arcadiamedical.ro





       

Cum am hotărât să deschidem un spital nou cu o operaţie simplă…

 În noul Spital Băneasa dedicat copiilor, neurochirurgul Sergiu Stoica îndepărtează complet o
tumoră voluminoasă de trunchi cerebral la o fetiţă de 12 ani
.


Într-o măsură din ce în ce mai mare chirurgia ca singur gest terapeutic este capabilă să vindece unele tumori cerebrale pediatrice sau să le menţină în remisiune prelungită. În noul Spital Băneasa dedicat copiilor, neurochirurgul Sergiu Stoica a îndepărtat complet o tumoră voluminoasă de 6 cm de trunchi cerebral diagnosticată la o fetiţă de 12 ani.

Tumorile de trunchi cerebral

Tumorile cerebrale sunt cele mai frecvente tumori solide la copii şi se dezvoltă din ţesuturile care se află în sistemul nervos.

Tumorile de trunchi cerebral reprezintă 10-20% din tumorile cerebrale.
Trunchiul cerebral este localizat la baza creierului, fiind o parte delicată şi importantă a creierului prin care trec căile ce leagă măduva spinării de etajele superioare ale sistemului nervos central.


Trunchiul cerebral este responsabil de multe din funcţiile vitale ale oraganismului, cum ar fi respiraţia, bătăile inimii, presiunea arterială, înghiţirea şi digestia.

Tumorile de trunchi cerebral sunt o provocare neurochirurgicală, fiind dificil de abordat chirurgical şi în strânsă legatură cu zone critice din creier.


“Nu cred că vreun părinte ar putea primi o veste mai rea despre copilul său…”   este primul lucru pe care ni l-a spus tatăl Dariei, fetiţa eroină a poveştii noastre.
“A avut dreptate mami. Nu am simţit nimic. Mai uşor ca un vis”   sunt primele cuvinte ale Dariei în momentul în care a deschis ochişorii verzi şi curaţi, trezindu-se după anestezie pe masa de operaţie.

După câteva zile de greaţă şi stări de vomă, Daria a plecat acasă neschimbată. Acelaşi păr lung şi bogat, acelaşi zâmbet de şoricel (eu spun că e de iepuraş), aceeaşi ”înţelepciune copilarească” care a făcut-o să le spună părinţilor înainte de operaţie:  “Nu înţeleg de ce plângeţi… problema e a mea, nu a voastră, iar eu l-am ales pe Domnul Doctor şi totul va fi foarte bine.” 


Lunea viitoare, Daria începe şcoala, iar viaţa ei va fi cel puţin la fel de bună ca înainte de operaţie. Nimeni nu va ştice i s-a întâmplat şi nu va avea nici măcar scutire de la orele de educaţie fizică.

De unde vine prăpastia dintre preconcepţiile părinţilor Dariei şi liniştea micuţei, încrederea de care a dat dovadă de la un capăt la altul al acestei poveşti cu final fericit? Să fie inocenţa copilărească? Cu siguranţă, însă de ce ar trebui ca aceasta să fie înăbuşită de spaima adulţilor? Atâta timp cât rata de success a intervenţiilor Doctorului Sergiu Stoica este covârşitoare, comparabilă cu statisticile din Statele Unite, similară cu lipsa de complicaţii a unor operaţii banale de chirurgie generală.

 
 Să fie spitalul nostru nou-nouţ unde a avut loc operaţia şi îngrijirea post-operatorie? Poate, într-o anumiă măsură. Însă Doctorul Stoicaare aceeaşi rată de succes, folosind aceleaşi instrumente când operează la Marie Curie ca şi în spitalele Regina Maria.

 Prăpastia vine din reputaţia pe care neurochirurgia craniană o are în România. Izolarea ţării dinainte de ’90, pe de o parte, dar mai ales inerţia si închistarea şcolii româneşti din ultimii 22 de ani face mai multe victime decât ne putem imagina. Vieţi pierdute, mutilate; imposibilitatea tehnică de a rezolva problema a mii de români care an de an sunt victime ale tumorilor craniene.


Capete rase, cicatrici uriaşe, bucăţi mari din craniu dislocate şi apoi hemoragii, paralizii, pierderea sau afectarea unor funcţiuni vitala. Asta este ceea ce ştim şi ce ne umple de groază. Asta este ceea ce se întâmplă în majoritatea cazurilor.

Daria şi alte sute de români,operaţi ca şi ea, ne-ar contrazice. Ne-ar râde în faţă.

Pe Doctorul Stoica îl laudă mulţi. Îl consideră un înger. Poate că este, însă ceeace face el fac mai mulţi medici din Europa, America de Nord şi chiar Turcia. Ceeace face el ar putea face alţi 5, 10 români aici, acasă, desfiinţând “monopolul” existent. Lupta lui îngereasacă nu se va încheia până când nu vom reuşi asta împreună. Sute şi mii de Daria care să îşi păstreze pentru noi zâmbetul de şoricel (eu zic că e de iepuraş).

Ştiind toate acestea, crezând cu putere în toate acestea, am hotărât ca operaţia inaugurală a noului Spital Băneasa să fie cea a Dariei. Şi spunem tuturor: “am început cu ceva simplu…”

În timp ce scriu, Luca ne zâmbeşte în post-operator şi glumeşte pe seama părinţilor. E al doilea succes din noul spital.Nici el nu va avea nevoie de scutire de la orele de sport.

Cu neînchipuit de multă bucurie,


   Ionuţ Pătrăhău, 
CEO Reţeaua privată de sănătate REGINA MARIA