Obezitatea, o problemă de sănătate publică


Supraponderalitatea și obezitatea sunt ceea ce se vede din exterior, kilogramele în plus sunt de fapt vârful icebergului deoarece acest exces ponderal este însoțit, mai devreme sau mai târziu, de afecțiuni cronice cum ar fi: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat de tip 2, dislipidemie (tulburări ale metabolismului grăsimilor), guta, osteoporoza, tulburări tiroidiene,  infertilitate, oboseala cronică, depresii, acnee și lista poate continua. Sunt cazuri în care afecțiunile cronice menționate mai sus nu sunt asociate cu obezitate, dar sunt corelate cu o alimentație dezechilibrată. De fapt, problema nu este obezitatea ci modul în care ne alimentam, obezitatea este unul din semnele că ceva nu este în regulă. 

În România peste 34% din populație este supraponderală și peste 32% suferă de obezitate, deci peste 65% din populație are o problemă de greutate și mai devreme sau mai târziu vor avea probleme de sănătate. Dacă urmărim statisticile constatam că, după 1990 o dată cu rata obezității, a crescut și frecvența bolilor cronice (hipertensiunea arterială, diabetul zaharat de tip 2, dislipidemie) și mai mult decât atât, aceste afecțiuni apar la persoane din ce în ce mai tinere.

Ca să prevenim, să ameliorăm și chiar să vindecăm aceste boli, ce ne încarcă de suferință și cheltuieli inutile, trebuie să ne schimbăm stilul de viață. Stilul de viață este un complex de factori începând de la nutriție și exercițiul fizic până la odihnă și felul în care gestionăm stresul, timpul liber și relațiile cu cei din jur (familie, prieteni, colegi, vecini). Nutriția este unul din factorii esențiali de schimbat ce aduce beneficii destul de repede, atât din punct de vedere al greutății cât și a ameliorării stării de sănătate, a stării de bine percepute și energiei. Din păcate, o mare parte din cei ce vor să-și regleze greutatea corporală, în loc să apeleze la medici sau nutriționiști, adoptă tot felul de „diete” de pe internet sau de la prieteni. Aceste „diete” nu au efect pe termen lung și chiar pot avea un efect negativ asupra sănătății prin dezechilibrele produse printr-un aport prea mare de anumiți nutrienți și insuficient aport ai altora, iar  în cele mai multe cazuri greutatea revine la nivelul inițial sau chiar mai mare. Succesul pe termen lung nu poate fi obținut decât printr-o alimentație echilibrată. 

O alimentație echilibrată înseamnă, în primul rând, să știm care sunt nutrienții de care corpul nostru are nevoie, în ce proporții și în ce alimente îi găsim, deci trebuie să știm ce și cât să mâncăm. De asemenea, este important să știm cum sa combinăm alimentele și cum să le pregătim, la ce ore și la ce interval este optim să mâncăm.Toate aceste lucruri sunt diferite de la o persoană la alta în funcție de vârstă, sex, greutate, înălțime, patologie, medicație, dacă există alergii și/sau intoleranțe alimentare și nu în ultimul rând trebuie ținut cont de preferințele alimentare ale persoanei respective. După cum se poate observa, trebuie luați în considerare mai mulți factori și parametri, motiv pentru care o alimentație personalizată bine echilibrată trebuie recomandată de profesioniști în domeniu și, de asemenea, trebuie urmărită evoluția pentru o cât mai bună complianță.

O abordare de acest fel se regăsește în cadrul programului german Metabolic Balance.

Programul Metabolic Balance are două componente principale și anume:

  • Planul individualizat de nutriție - este elaborat cu ajutorul unui soft pe baza datelor personale (vârstă, sex, înălțime, greutate, anumiți parametri antropometrici, patologie, medicație, intoleranțe și/sau alergii alimentare) cât și pe baza unui set de analize de sânge. Planul individualizat oferă indicații și recomandări nutriționale ce se bazează doar pe alimente naturale fără medicamente sau suplimente alimentare.
  • Consilierea - este componentă ce dă valoare planului individualizat prin furnizarea de indicații suplimentare și găsirea de soluții personalizate de aplicare corectă a planului. Consilierea se desfășoară pe o perioadă de minim 6 luni în cadrul ședințelor de consiliere și evaluare a evoluției.  În cadrul seminariilor și workshop-urilor sunt discutate aspecte legate de modul în care diferite componente alimentare interacționează cu corpul nostru, explicarea mecanismelor de reglaj al foamei și sațietății, elemente de bază pentru citirea etichetelor produselor alimentare și nu în ultimul rând aspecte legate de exercițiul fizic.


Programul Metabolic Balance a fost fondat în Germania de către Dr. Wolf Funfack- medic internist și diabetolog, împreună cu Ing. Silvia Burkle-inginer în tehnica alimentației, încă din anul 2001 și a cunoscut o dezvoltare internațională în peste 40 de țări fiind prezent în România din anul 2010. Am avut șansa, privilegiul și bucuria să-i cunosc pe acești oameni minunați și dedicați încă de la debutul acestui concept în țara noastră. 

Aplicarea programului timp de mai bine de 8 ani și la pacienți cu patologie cronică complexă cu rezultate peste așteptări, consolidează ideea că forța terapeutică a alimentelor este demnă de luat în considerare  atât de către pacienți cât și de către colegii medici.

Obiectivul programului nu este neapărat slăbitul ci schimbarea stilului de viată din punct de vedere alimentar prin răspândirea unor cunoștințe și practici ușor de aplicat în viața de zi cu zi astfel încât să ne bucurăm de alimente, să nu suferim de foame și să reușim în același timp să ne menținem greutatea la un nivel normal pentru o stare de sănătate cât mai buna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu