Beneficiile in preventia si tratarea obezitatii pentru pacientii cu patologie cardiovasculara


Starea actuala
Dupa anul 1989, conform statisticilor, rata supraponderalitatii si a obezitatii in România este intr-o continua crestere si este direct corelata cu cresterea numarului pacientilor cu boli cronice, in principal diabet zaharat si boli cardiovasculare. Unul dintre instrumentele terapeutice principale este controlul si reglarea greutatii cât si a parametrilor metabolici. Acest lucru nu este posibil decât prin schimbarea obiceiurilor alimentare pe termen lung.

Corelatia intre obezitate si patologia cardiovasculara
Cresterea in greutate se realizeaza in principal, printr-o alimentatie bogata in carbohidrati cu incarcatura glicemica crescuta, ceea ce conduce la aparitia mecanismului de rezistenta la insulina si a acumularii de grasime viscerala. Acest tip de grasime produce o serie de hormoni numiti adipokine cum ar fi: TNF-a, IL-6, angiotensinogen, rezistina, leptina, PAI-1, estrogen. Aceste adipokine contribuie la rândul lor, prin diverse mecanisme, la cresterea rezistentei la insulina, ceea ce determina pierdearea controlului glicemic, declansarea mecanismelor proinflamatorii, aterosclerotice si nu in ultimul rând de cresterea tensiunii arteriale.
Nivelul crescut al insulinei si rezistenta la insulina, determina procese metabolice ce favorizeaza productia crescuta de colesterol si trigliceride pe de-o parte, iar pe de alta parte o scaderea a nivelului de HDL – colesterol si o crestere de LDL – colesterol. La acest mecanism participa si dezechilibrul produs de un aport scazut de grasimi de tip omega-3 si mult prea crescut de grasimi de tip omega-6. Prin urmare, controlul tuturor acestor factori fiziopatologici se poate realiza prin combaterea rezistentei la insulina. Acest lucru poate fi realizat printr-un aport controlat de carbohidrati, in special carbohidrati complecsi (cu incarcatura glicemica redusa) versus carbohidrati simpli (cu incarcatura glicemica crescuta). Bineinteles ca, si un aport echilibrat si corect de proteine si grasimi sanatoase joaca un rol esential in reglarea metabolismului. Acest lucru necesita cunostinte de specialitate si foarte mult timp acordat pacientilor pentru a intelege beneficiile si modalitatile prin care pot sa-si schimbe obiceiurile alimentare intr-un mod placut si controlat.

Solutia si procedura de lucru
Pentru o alimentatie personalizata si bine echilibrata trebuie luati in considerare mai multi factori si parametri, motiv pentru care lucram cu programul german Metabolic Balance. Programul Metabolic Balance a fost fondat in Germania inca din anul 2001 si a cunoscut o dezvoltare internationala in peste 40 de tari fiind prezent in România din anul 2010. Metabolic Balance este un sistem de lucru ce are doua componente principale si anume:

Planul individualizat de nutritie – este elaborat cu ajutorul unui soft pe baza unui set de analize de sânge cât si a datelor personale (vârsta, sex, inaltime, greutate, anumiti parametri antropometrici, patologie, medicatie, intolerante si/sau alergii alimentare). Planul individualizat ofera indicatii si recomandari nutritionale ce se bazeaza doar pe alimente naturale fara medicamente sau suplimente alimentare.

Consilierea - se desfasoara in cadrul sedintelor de evaluare cel putin o data pe luna, minim 6 luni. Consilierea se realizeaza de asemenea, prin intermediul seminariilor si workshop-urilor unde sunt discutate aspecte legate de modul in care diferite componente alimentare interactioneaza cu corpul nostru, explicarea mecanismelor de reglaj al foamei si satietatii, elemente de baza pentru citirea etichetelor produselor alimentare si nu in ultimul rând aspecte legate de exercitiul fizic.

Obiectivele programului sunt reechilibrarea metabolica si reglarea greutatii pe termen lung prin schimbarea stilului de viata din punct de vedere alimentar prin raspândirea unor cunostinte si practici usor de aplicat in viata de zi cu zi.

Rezultate si beneficii

Reglarea nivelului glicemic si al parametrilor metabolici creeaza premisa unei evolutii foate bune si a unui risc scazut la infectii al pacientilor ce beneficiaza de tratament interventional si chirurgical, realizându-se de asemenea, o recuperare mai rapida intr-un timp mult mai scurt.

Un alt beneficiu important este si reducerea dozelor de medicamente chiar si eliminarea unora dinte ele. Prin urmarea poate fi luat serios in considerare acest tip de abordare inaintea si/sau dupa tratamentul chirurgical sau interventional.

Din experinenta acumulata, timp de mai bine de 8 ani la pacienti cu patologie cronica complexa din România, am reusit sa obtinem rezultate peste asteptari, ceea ce consolideaza ideea ca forta terapeutica a alimentelor este demna de luat in considerare, atât de catre pacienti cât si de catre colegii medici.

Rezultatele sunt confirmate de studiul stiintific comunicat in Journal of Nutrition and Metabolism, Volume 2010, Article ID 197656

*Meffert, Cornelia; Gerdes, Nikolaus: Program Adherence and Effectiveness of a Commercial Nutrition Program: The Metabolic Balance Study. Journal of Nutrition and Metabolism, Volume 2010 (2010), Article ID 197656 (http://www.hindawi.com/journals/jnume/2010/197656.html).







Dr. Ion Niculaescu
Tel: 0721683863


2 comentarii:

  1. Cum putem educa și sprijini comunitatea în schimbarea obiceiurilor alimentare pentru a combate supraponderabilitatea și obezitatea, având în vedere impactul negativ al acestora asupra sănătății cardiovasculare și a altor afecțiuni cronice?





    RăspundețiȘtergere
  2. Este impresionant cum programul Metabolic Balance, prin abordarea sa holistică și personalizată, poate avea un impact atât de semnificativ asupra sănătății pacienților cu patologie cardiovasculară și obezitate. Reducerea necesității medicamentelor și îmbunătățirea calității vieții sunt beneficii remarcabile. Cum credeți că ar putea fi implementat acest program la nivel național pentru a ajuta un număr și mai mare de pacienți?

    RăspundețiȘtergere