Comunicarea medic-pacient, vitală în managementul bolilor respiratorii


Educaţia continuă a pacienţilor, îmbunătăţirea comunicării medic – pacient şi modificarea legislaţiei anti-fumat se numără printre măsurile urgente care trebuie implementate pentru a reduce incidenţa şi prevalenţa bolilor respiratorii în România, precum şi pentru atingerea unui control mai bun al acestor afecţiuni. Acestea sunt principalele concluzii ale specialiştilor implicaţi în managementul bolilor pulmonare, prezenţi la cea de-a doua ediţie a Forumului Naţional de Management Respirator – RespiraFORUM 2.
„Ştim cu toţii că fumatul este principalul factor de risc pentru bolile respiratorii. Deşi atât eu, cât şi colegii mei am spus şi repetat de nenumărate ori că avem nevoie de o strategie de control a fumatului coerentă pentru a reduce incidenţa şi prevalenţa bolilor pulmonare, nu s-a întâmplat nimic în acest sens. De asemenea, nu trebuie să uităm cât de importantă este consolidarea relaţiei medic - pacient pentru obţinerea ţintelor terapeutice. O relaţie bazată pe încredere şi o bună comunicare ajută la îmbunătăţirea aderenţei pacientului la tratament, reduce numărul exacerbărilor şi îmbunătăţeşte evoluţia afecţiunii”, a declarat prof. univ. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
Potrivit specialiştilor, cea mai mică rată de aderență la tratamentul inhalator este înregistrată în rândul paciențiilor cu bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), şi anume de 51%.

Ştim că majoritatea pacienților cu BPOC urmează tratamentul prescris de medic doar şase luni pe an. 25% dintre aceștia urmează un tratament constant, iar 40% sar peste controlul periodic. Şi mai îngrijorător este că aproximativ 86% din pacienți nu își administrează corect tratamentul inhalator. Aceste date ne arată că trebuie să ne direcţionăm şi mai mult eforturile spre a ne educa şi implica pacienţii în planul de tratament şi în deciziile terapeutice”, a declarat prof. univ. dr. Monica Pop de la Catedra de Pneumologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” din Cluj Napoca.

Modul în care contactul permanent între medic şi pacient influenţează evoluţia persoanelor cu BPOC a fost investigat atât de medicii pneumologi din România, cât și de medicii pneumologi din Bulgaria în cadrul unui studiu de viață reală (studiul RELIEF). Rezultatele preliminarii ale studiului RELIEF, prezentate în cadrul RespiraFORUM 2, au demonstrat că pacienţii care au o relaţie strânsă cu medicul pneumolog sunt mai receptivi şi mai aderenţi la tratament.

 „Studiul RELIEF a arătat că un contact permanent între medic şi pacient, combinat cu o activitate fizică moderată, pe care noi am măsurat-o cu un pedometru, oferă un control eficient al afecţiunii şi îmbunătăţeşte categoric calitatea vieţii pacienţilor. Controlul ineficient se asociază cu creşterea numărului de exacerbări, de spitalizări şi a numărului de zile absente de la locul de muncă sau de la şcoală. Iată, deci, de ce este atât de important să eficientizăm comunicarea medic-pacient”, a explicat prof. dr. Florin Mihălţan.

Comunicarea cu pacientul are de asemenea un rol esenţial în prevenirea şi controlul cancerului bronhopulmonar, apreciază prof. univ. dr. Gabriela Jimborean, şeful Clinicii de Pneumologie din Târgu- Mureş : „Este vital să promovăm o viaţă fără fumat, deoarece fumatul este responsabil de aproximativ 80% din cazurile de cancer bronhopulmonar, care în ultimii ani au crescut extrem de mult. Neoplasmul bronhopulmonar depăşeşte tuberculoza ca număr de cazuri, ajungând, în Clinica din Târgu-Mureş, la peste 1.000 de cazuri noi pe an. Este importantă depistarea și îndrumarea persoanelor cu risc de cancer (fumat, expunere profesională, bronșită cronică și funcție pulmonară redusă, istoric de alte neoplazii), în serviciile de pneumologie, pentru investigații complexe”.

Un alt aspect important în managementul eficient al bolilor respiratorii îl reprezintă accesul pacienţilor la reabilitarea pulmonară. „Toţi pacienţii cu boli respiratorii cronice trebuie îndrumaţi spre centrele specializate de reabilitare pulmonară, care este parte componentă a managementului acestor afecțiuni și ale cărei efecte sunt vizibile de la prima şedinţă. La pacienţii care sunt incluşi în programul de reabilitare pulmonară se obține reducerea simptomatologiei diurne și nocturne până la dispariție la unele cazuri, cu îmbunătăţirea secundară a funcţiei pulmonare și prin antrenarea musculaturii respiratorii, reducerea numărului de exacerbări, a gravității acestora și a distanței în timp dintre ele, cu reducerea consumului medicației de urgență, a adresabilității la medic și implicit a costurilor pentru pacient, familia acestuia și societate. De asemenea, reabilitarea pulmonară reduce numărul zilelor de spitalizare, anxietatea și episoadele depresive asociate cu BPOC şi îmbunătăţeşte calitatea vieţii acestor pacienţi şi indirect supravietuirea”, a declarat conf. univ. dr. Paraschiva Postolache, şeful Secției Clinice Recuperare Medicală Respiratorie la Spitalul Clinic de Recuperare din Iași.

De asemenea, în opinia prof. asoc. dr. Ruxandra Ulmeanu, viitorul președinte al Societății Române de Pneumologie, un management eficient al bolilor pulmonare trebuie să se axeze pe o abordare pas cu pas a pacienţilor diagnosticaţi cu aceste afecţiuni.
 
Printre specialiştii prezenţi la RespiraFORUM 2 s-au numărat şi conf. univ. dr. Oana Arghir, şeful Departamentului de Pneumologie clinică din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa, conf. univ. dr. Ovidiu Fira-Mlădinescu, din cadrul Compartimentului de Recuperare Medicală Respiratorie a UMF „Victor Babeș” Timişoara, prof. univ. dr. Diana Deleanu, preşedintele Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică, conf. univ. dr. Floarea Mimi-Nițu, şeful Secţiei Clinice Pneumoftiziologie II a Spitalului Clinic „Victor Babeș” Craiova şi șef lucrări dr. Dana Matei, reprezentantul Secţiei Clinice de Pneumologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

Reamintim că profesioniştii prezenţi la prima ediţie a manifestării, organizată în luna iunie a acestui an, au concluzionat că printre principalele direcţii care trebuie implementate în managementul bolilor pulmonare se numără realizarea unui parteneriat pluridisciplinar şi crearea unor colaborări între specialişti, asociaţii de pacienţi, instituţii guvernamentale şi societatea civilă. 

Ambele ediţii ale Forumului Naţional de Management Respirator – RespiraFORUM s-au desfăşurat sub egida Societăţii Române de Pneumologie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu