Undeva în lume, o femeie moare în fiecare minut, din cauza cancerului de sân.


Mergi la control! Ai toate motivele! Cancerul de sân poate fi tratat!

Ești printre femeile care nu merg la medic? Ți-e frică de ce o să afli? Ți-ejenă? Nu ai bani? Cancerul de sân poate fi tratat dacă este depistat la timp!Mergi la control! Ai toate motivele!”

Acesta este mesajul pe care îl propun Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Liga Română de Cancer pentru campania națională anuală de informare despre cancerul de sân.

Campania își propune să convingă femeile despre cât de importante sunt vizitele regulate la medic, ce permit diagnosticarea precoce a bolii.Cancerul de sân poate fi tratat dacă este depistat la timp.




 « FABC va milita în continuare pentru dezvoltarea şi implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân. Până când aces tlucru nu va deveni realitate, vom considera că « Nu am facut destul »pentru femei », a declarat Cezar Irimia, Preşedintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

O componentă importantă a campaniei din 2014 este o caravană care se va desfăşura la sate, în lunile octombrie şi noiembrie. În cadrula cestei caravane, femeile din mediul rural pot beneficia de examinarea clinică gratuită a sânilor. Caravana va fi realizată cu sprijinul unor medici rezidenți și studenți la medicină în ani terminali – voluntari în proiectul Împreună pentru Sănătatea Rurală. 

Caravana va începe în judeţul Argeş şi va avea următorul program:
18-19 octombrie – Argeș (Retevoiești, Davidești, Vulturești, Domnești, Cosești)
25-26 octombrie – Galați (Corod) șiArgeș (Micești, Ștefănești)
22-23 noiembrie – Ialomița (Ciulnița, Bucu) și Teleorman (Dobrotești).

Pentru programul actualizat al caravanei, consultați site -ulwww.invingemcancerul.ro.

“Inițiativa noastră vine în întâmpinarea recomandărilor Comisiei Europene şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cu privire la organizarea de campanii de diagnosticare precoce a cancerului de sân și de informare cu privire la această boală”,a continuat Cezar Irimia, președintele FABC. 

“Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că majoritatea deceselor cauzate de cancerul de sânse produc în țări cu venituri mici ș imijlocii, unde cele mai multe femei cu cancer de sân suntdiagnosticate târziu, din cauza lipsei de educație și a lacunelor din sistemul de sănătate”, a declarat dr. Iustina Fusu, vicepreședintele Ligii Române de Cancer.

De altfel, în cadrul campaniei « Nu am facut destul », desfășurată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și Liga Română de Cancer înanul 2011, când au fost efectuate gratuit 2.666 de ecografii mamare s-au înregistrat urmatoarele rezultate:
  • La circa 19% dintre paciente au fost identificați noduli cu suspiciune de neoplasm (la peste 500 de paciente). 
  • La circa 1.8% dintre femeile testate au fost descoperite tumori cancerigene ce necesitau tratament cu sau fără intervenție chirurgicală (48 de paciente).


Despre cancerul de sân

Cancerul de sân (neoplasmul mamar) este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel mondial, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În fiecare an, 1.676.633 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate în lume, iar peste 520.000 femei mor din cauza acestei boli. Asta înseamnă că undeva în lume, la fiecare minut care trece, o femeie moare din cauza cancerului de sân.


Recomandări importante în prevenție:
  1. Autoexaminarea lunară a sanilor. Începând încă din adolescență, toate femeile ar trebui să își examineze lunar sânii, de preferat la o săptămână după apariția ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în fața oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înauntru, secreții.
  2. Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani și o dată pe an după vârsta de 40 de ani. 
  3. Mamografia. După vârsta de 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie și să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.

Informații despre cancerul de sân și despre Campania națională de informare cu privire la cancerul de sân sunt disponibile pewww.invingemcancerul.ro și pe www.facebook.com/nuamfacutdestul.

« Nu am facut destul »  este ocampanie de informare despre cancerul de sân inițiată de Federatia Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România și Liga Română de Cancer, cu sprijinul Alianței Pacienților Cronici din România, Roche, Pfizer, Societatea Studenților în Medicină din Bucuresti, Împreună pentru Sănătatea Rurală, Europa FM și Radio Trinitas.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu