Asociaţia Transplantaţilor din România – din nou în acţiune!



Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR) dă startul ediţiei 2014 a campaniei “Spune DA! Susţine donarea de organe!”, care va ajunge în oraşele Oradea (21 oct), Arad (22 oct) şi Timişoara (23 şi 25 oct). 

Campania este desfăşurată şi în acest an sub auspiciile Ministerului Sănătăţii şi îşi propune creşterea gradului de conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa dezvoltării unui curent favorabil în societatea civilă privind donarea de organe, pentru a veni în ajutorul numărului mare de pacienţi de pe listele de aşteptare şi pentru care transplatul reprezintă ultima şi singura soluţie salvatoare. 

Ziua de campanie, în fiecare oraş, este structurată pe trei momente principale:
  1. Dimineaţa Conferinţă de presă cu participarea coordonatorilor de transplant locali, a medicilor specialişti, a oficialităţilor administrative, a reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Judeţene de Protecţie Persoane cu Dizabilităţi, reprezentanţi ai clerului etc.;
  2. după-amiază, voluntari ATR şi ai Crucii Roşii discută şi distribuie materiale informative privind donarea, în zone pietonale frecventate de public;
  3. seara, o ceremonie cu lumină (lampioane sau lumânări) în memoria donatorilor.


"Activitatea de transplant este esenţială pentru un sistem medical modern. Acordăm o atenţie deosebită pentru această activitate medicală. Acţiunile pe care le-am derulat au permis remunerarea coordonatorilor de transplant, deblocarea de posturi şi creşterea numărului de spitale care să poată efectua operaţii de transplant. La fel de importantă este conştientizarea importanţei actului de donare, care poate salva astfel vieţi. Salut iniţiativa Asociaţiei Transplantaţilor din România, care atrage atenţia asupra donării şi aspectelor acesteia, de la aspecte legale la cele care ţin de activitatea de transplant, mai ales că România este pe primul loc în acest an în Europa în ceea ce priveşte creşterea procentului de transplant", a declarat Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

"Activitatea de informare şi conştientizare a publicului cu privire la legalitatea şi generozitatea actului donării a devenit pentru asociaţia noastră o tradiţie. În acest sens, ATR desfăşoară a VII – a ediţie a Campaniei „Spune DA! Susţine donarea de organe.”, în cadrul căreia  încercăm să ajungem în cât mai multe locuri din ţară unde să interacţionăm cu oamenii, iar prin exemplul nostru, ca beneficiari ai unui transplant, să evidenţiem şansa la o nouă viaţă oferită prin acceptarea donării. Începem această ediţie a campaniei în oraşul Oradea, oraş cu tradiţie în declararea potenţialilor donatori aflaţi în moarte cerebrală.” a declarat Presedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România, Gheorghe Tache.

Ca parte a Campaniei, pe 24 octombrie, la Timişoara - Hotel Boavista - are loc a IV-a ediţie a Conferinţei naţionale anuale a ATR, “Transplantul, pacientul în stare post transplant şi viaţa cotidiană a acestuia”, eveniment organizat în colaborare cu Houston NPA.  

Lucrările conferinţei “Transplantul, pacientul în stare post transplant şi viaţa cotidiană a acestuia” se vor derula în intervalul orar 10 – 17, la Hotel Boavista, avînd în program teme referitoare la: harta transplantului în România; indicaţia de transplant şi accesul la transplant; monitorizarea pacientului transplantat; medicaţia imunosupresoare – noutăţi; particularităţi, drepturile şi obligaţiile pacienţilor; cardul de sănătate&dosarul electronic; Programul naţional de transplant 2014 – 2015; nevoia de protecţie socială şi accesul la protecţie socială al pacientului în stare post-transplant prin încadrarea acestuia în grad de handicap; dar şi poveşti de viaţă ale celor care au beneficiat de transplant şi cum le-a schimbat viaţa acest tratament.

Totodată se va aborda şi tema legată de traseul pacienţilor care necesită transplant în sistemul sanitar românesc. Până la sala de operaţie este un proces lung: mai întâi pacientul se prezintă la centru de transplant, se efectuează tezte de compatibilitate, (pe lângă compatibilitatea fiziologică, atât donatorul cât şi primitorul trebuie să fie perfect sănătoşi – să nu aibă infecţii, să nu fie purtători de viruşi, microbi etc.) şi alte teste, după care dacă nu există nici o contraindicaţie de transplant, pacientul este înscris pe lista de aşteptare, unde poate să rămână de la o zi, la toată viaţa. Dacă intră în discuţie transplantul de la un donator viu (posibilitate care există numai pentru transplantul renal şi pentru cel de ficat), atât donatorul cât şi primitorul sunt audiaţi şi primesc aviz de la Comisia de etică, care nu are legătură cu centrul de transplant respectiv şi abia după ce a trecut de aceasta se intră în comisia medicală de specialitate. 

La Conferinţă vor participa membrii Asociaţiei Transplantaţilor din România, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, centrelor de transplant, Agenţiei Naţionale de Transpant, ai administraţiei locale, centrelor regionale de transplant, ai Colegiilor Medicilor şi Farmaciştilor, ai Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate, ai Direcţiilor de Sănătate Publică, Spitalelor Judeţene, medici de familie, SMURD, Crucea Roşie, studenţi la medicină etc.

Pentru înscrieri la conferinţă sau detalii despre activităţi, contactaţi-ne la:
astranrom@gmail.com; Gheorghe Tache, preşedinte ATR, 0762244821
Contact presă: Simona Oprea 0733.076.381, simona.oprea@houston.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu