Aproximativ 120 de medici, prezenţi la Cursul dinamic C.O.M.B.A.T., ediţia Iaşi

Aproape 120 de medici au luat parte la Cursul Naţional de Management al Bolnavului Hipertensiv – Actualități în Diagnostic și Tratament - C.O.M.B.A.T. 2, organizat de Societatea Română de Hipertensiune, pe 6 iunie 2014, la Hotel Unirea din Iaşi. Cu toţii au dezbătut, într-un cadru interactiv, ultimele noutăţi în domeniul hipertensiunii arteriale. Discuţiile s-au bazat pe o serie de cazuri clinice ilustrative, legate atât de diagnosticarea și tratarea complicațiilor hipertensiunii arteriale, cât și de relația de cauzalitate dintre hipertensiunea arterială și alte patologii. 

Cursul dinamic pentru medici C.O.M.B.A.T. 2, ediţia Iaşi, a favorizat schimbul de idei între medicii implicaţi în managementul hipertensiunii arteriale, pentru o mai bună monitorizare a pacientului hipertensiv. Lucrările au abordat p tematică extrem de diversă şi de mare interes atăt pentru medicii cardiologi, cât şi pentru cei din alte specialităţi conexe, implicate în managementul hipertensiunii arteriale: medici diabetologi, nefrologi, neurologi, internişti şi medici de familie.



Sunt foarte mulţumită de cum a ieşit acest curs, precum şi de cum a evoluat întregul proiect. Pot spune că această a doua ediţie a cusului COMBAT, construită puţin diferit de cea precedentă, a întrunit sufragiile tuturor. A avut un caracter mult mai interactiv, fapt care fără doar şi poate a atras mult mai mulţi participanţi. Un lucru extrem de important şi care ne bucură este că participanţii sunt din ce în ce mai activi şi foarte mulţi dintre ei rămân în sala de curs până la final. Sunt atraşi de tematică, de calitatea lectorilor, şi cu siguranţă de interactivitatea şi multidisciplinaritatea cursului. pe de altă parte, cursul a fost bine primit şi de lectori, care au venit cu mult interes şi au participat activ la toate dezbaterile”, a declarat prof. dr. Maria Dorobanţu, directorul cursului şi preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune.

La rândul său, directorul local al cursului, prof. dr. Cătălina Arsenescu-Georgescu, a explicat că organizarea cursului COMBAT la Iaşi înseamnă foarte mult pentru medicii practicieni ieşeni, care s-au arătat deosebit de interesaţi de tematica şi informaţiile prezentate.

Au fost sesiuni separate pentru cardiologie, sesiuni separate pentru pacientul diabetic hipertensiv, pentru pacientul neurologic hipertensiv, dar şi pentru pacientul renal hipertensiv. Astfel, cursul COMBAT a adus un cumul de informații extrem de folositoare, updatate conform ghidurilor, studiilor, trialurilor şi conform consensului de experți. Dacă pe parcursul unei zile, așa cum s-a întâmplat la acest curs, putem acumula și updata tot ceea ce înseamnă nou în domeniul hipertensiunii arteriale este un lucru cât se poate de benefic. În plus, nu s-a vorbit numai teoretic, s-a pronit de la experiența clinică, de la o prezentare de caz, după care, pe marginea acelei prezentări de caz, s-au prezentat datele teoretice updatate după ultimele publicaţii”, a declarat prof. dr. Cătălina Arsenescu-Georgescu.

Cursul  C.O.M.B.A.T. 2, ediţia Iaşi, a debutat cu prezentarea „Actualităţi în diagnosticul şi tratamentul HTA”, susţinută de prof. dr. Eduard Apetrei.  Apoi, în cadrul sesiunii „Complicaţiile cardiace ale HTA”, dr. Radu Sascău a prezentat un caz clinic, pe baza căruia prof. dr. Maria Dorobanţu, prof. dr. Cătălina Arsenescu-Georgescu şi dr. Roxana Darabont au dezbătut complicaţiile cardiace ale hipertensiunii arteriale în cadrul unei mese rotunde.

Sesiunea “Tulburările metabolice în hipertensiunea arterială” a fost deschisă cu prezentarea unui caz clinic de dr. Cristian Stătescu, care ulterior alături de prof. dr. Mariana Graur şi prof. dr. Florin Mitu a discutat despre abordarea pacientului hipertensiv cu tulburări metabolice.

“Microalbuminuria și hipertensiunea arterială” a fost o altă sesiune dezbătută în cadrul Cursului C.O.M.B.A.T. 2, ediţia Iaşi. Aceasta a demarat cu o demonstraţie practică privind mecanismele de apariţie şi tehnica determinării microalbuminuriei, realizată de conf. dr. Rodica Lighezan şi a continuat cu tema “Semnificaţia prognostică a microalbuminuriei”, prezentată de prof. dr. Cătălina Arsenescu-Georgescu.

A doua parte a cursului a început cu sesiunea “Hipertensiunea arterială la vârstnic”, moderată de prof. dr. Cristian Popescu. După prezentarea cazului clinic, realizată de dr. Liviu Macovei, a urmat o masă rotundă privind mecanismele hipertensiunii la vârstnic şi abordarea vârstnicului hipertensiv cu comorbidităţi, în cadrul căreia şi-au argumentat punctele de vedere prof. dr. Adrian Covic, prof. dr. Cristian Popescu, dr. Gina Botnariu şi Liviu Macovei.

Sesiunea “Urgenţele hipertensive”, moderată de prof. dr. Cătălina Arsenescu-Georgescu, a constat într-o discuţie dinamică între prof. dr. Eduard Apetrei, dr. Laurenţiu Lucaci şi dr. Oana Tăutu privind controlul tensiunii arteriale în disecţia acută de aortă şi edemul pulmonar acut hipertensiv, pornind de la un caz clinic prezentat de dr. Oana Tăutu.

Ultima sesiune ştiinţifică, “Tratamentul hipertensiunii arteriale”, a cuprins patru lucrări complexe, susţinute de dr. Bogdan Mihai, dr. Luminiţa Voroneanu, prof. dr. Maria Dorobanţu şi dr. Roxana Darabont privind redefinirea ţintelor terapeutice la hipertensivii diabetici şi la hipertensivii cu boală cronică de rinichi, despre hipertensiunea arterială rezistentă la tratament şi despre folosirea combinaţiile fixe sau flexibile în tratamentul HTA.

În paralel cu sesiunile cursului C.O.M.B.A.T. 2, ediţia Iaşi, dedicate în exclusivitate medicilor, a avut loc şi cursul interactiv pentru asistenții medicali, COMBAT ASIST, care de asemenea s-a bucurat de un număr foarte mare de participanţi.

Următoarea ediţie a cursului C.O.M.B.A.T. 2 din acest an va avea loc la Sibiu (27 iunie).

Organizator ştiinţific: Societatea Română de Hipertensiune
Management eveniment: Sănătatea Press Group

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu