Ziua Hipertensiunii Arteriale


Fundaţia Română a Inimii (FRI) împreună cu Alianţa Română de Combatere a Hipertensiunii Arteriale (ARCHA) sărbătoresc duminică, 11 Mai 2014 Ziua Hipertensiunii Arteriale, eveniment ce îşi propune să atragă atenţia populaţiei generale asupra riscurilor pe care le implică o tensiune arterială crescută şi să promoveze valorile normale ale tensiunii arteriale şi stilul de viaţă sănătos.

Cu această ocazie, în perioada 5-11 Mai 2014, la Sibiu, se vor organiza sesiuni educative pentru pacienţii diagnosticaţi cu hipertensiune arterială (HTA) pentru ca aceştia să devină, la rândul lor, o sursă de informare pentru alţi pacienţi – Campionii inima T.A.*

Prin această campanie, continuăm proiectul demarat în 2013 prin care vizăm ameliorarea stării de sănătate a populaţiei din România, prevenirea bolilor cardiovasculare şi scăderea mortalităţii cauzate de bolile cardiovasculare.

Astfel, ARCHA şi Fundaţia Română a Inimii vă invită duminică 11 mai, în Piaţa Mare din Sibiu, începând cu ora 10.00, la evenimentele adresate cu precădere populaţiei generale, unde vor fi organizate evenimente dedicate publicului larg - zone special amenajate, unde Campionii inima T.A.* măsoară T.A. (Tensiunea Arterială*) şi distribuie materiale informative.

Campionii inima T.A.* sunt persoane diagnosticate cu hipertensiune arterială (HTA), care prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi prin respectarea indicaţiilor medicale, reuşesc să menţină valorile tensiunii arteriale în parametrii normali şi sunt dispuse să-şi împărtaşească experienţa şi să motiveze si alţi pacienţi să procedeze la fel.

Evenimentele organizate îşi propun să tragă un semnal de alarmă, în condiţiile în care HTA reprezintă cel mai răspândit factor de risc cardiovascular de pe glob. Până la vârsta de 50 de ani, 1 din 5 oameni are hipertensiune arterială, după vârsta de 50 de ani, 1 din 3, iar după vârsta de 65 de ani, 2 din 3. Se estimează că în România sunt peste cinci milioane de hipertensivi.

Creșterea valorilor tensiunii arteriale are două mari efecte negative asupra organismului uman: îmbătrânirea vaselor și suprasolicitarea inimii. Cele mai importante complicaţii ale hipertensiunii arteriale sunt: insuficienţa cardiacă, angina pectorală și infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral, insuficienţa renală.

Alianţa Română de Combatere a Hipertensiunii Arteriale (ARCHA) este o alianţă între societăţile medicale cu preocupări în domeniul hipertensiunii arteriale (HTA). Scopul primordial al alianţei este promovarea excelenţei în domeniul diagnosticului şi tratamentului hipertensiunii arteriale în vederea ameliorării stării de sănătate a populaţiei din România. Mai multe informatii pe www.archa.org.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu