România va fi reprezentată pe 14 și 15 mai la Summitul European al Farmaciștilor de Spital


Pe 14 și 15 mai 2014 la Bruxelles are loc Summitul European al Farmaciștilor de Spital, pe tema: “Stabilirea unor noi standarde în îngrijirea spitalicească”. Schimbarea reprezintă o constantă în lumea modernă, iar profesia de farmacist de spital la nivel european trebuie nu numai să țină pasul cu schimbarea, dar să o și impună și să se asigure că pacienții, cei mai importanți beneficiari, au parte de standarde ridicate în ceea ce privește îngrijirea în spital.  La Summit se vor dezbate direcțiile viitoare de dezvoltare ale profesiei, strategiile conform cărora farmaciștii de spital pot să vină mai bine în întâmpinarea nevoilor pacienților, precum și modalități de a întări colaboarea cu ceilalți profesioniști în sănătate cu care farmacistul de spital vine în contact. 

 Afiliată de un an la Asociația Europeană a Farmaciștilor de Spital (European Association of Hospital Pharmacists - http://www.eahp.eu), România va fi reprezentată la summit de către Farm. Paul Andreianu, farmacist în cadrul Spitalului Municipal de Urgență Moinești, membru și împuternicit de către Asociația Națională a Farmaciștilor de Spital din România de a participa la acest eveniment. 

“În România, pentru îmbunătățirea îngrijirii la nivel de spital principalii pași ar fi:  identificarea decalajelor față de celelalte state al Uniunii Europene, stabilirea clară a standardelor de practică medicală și apoi asumarea termenelor realiste de reducere a decalajelor. Printre principalele obiective ale Asociației Naționale a Farmaciștilor de Spital din România (ANSFR) fiind tocmai dezvoltarea farmaciei de spital prin stabilirea unor doctrine farmaceutice comune cu țările UE, creșterea rolului și importanței farmacistului de spital, precum și implementarea specializării de farmacist de spital în Facultățile de Farmacie” a declarat Farm. Paul Andreianu, într-un interviu acordat Houston NPA. 

“Obiectivele pentru 2014 ale ANSFR includ: un "inventar" al profesiei la nivel național folosind un instrument creat de Asociația Europeană a Farmaciștilor de Spital și utilizat în toate celelalte state în 2005 și 2010 și o analiză a decalajelor dintre România-UE. Ne vom implica activ și în alte inițiative ale Asociației Europene și vom derula acțiuni de comunicare mai vizibile pentru creșterea numărului de membrii ANSFR” a adăugat Farm. Andreianu. 

Situația farmacistului de spital în România nu este una foarte optimistă, deoarece interesul pentru această profesie a scăzut, în condițiile salarizării diferite în farmacia de spital cu circuit închis față de farmacia comunitară cu circuit deschis. Spitalele se confruntă cu o criză majoră de farmaciști, chiar mai gravă decât în cazul medicilor.

Deși sunt puțini farmaciști de spital în România, aceștia joacă un rol extrem de important în următoarele aspecte: de ordin administrativ (legate de procesul de achiziții de medicamente în spitale, cea mai mare provocare pentru farmacistul de spital fiind aceea de a menține un echilibru între necesarul de medicamente și bugetul alocat), de ordin clinic (legate de procesul de inițiere a tratamentului pentru pacienții internați și de monitorizare a complianței la tratament atât pe perioada spitalizării, cât și la externare și eventual post-externare – în acest caz este nevoie specializare în farmacie clinică), de ordin tehnic (prepararea unor produse din categorii speciale ex. citostatice – și în acest caz este nevoie de pregătire specială, dar în momentul de față în România nu există programe în acest sens, cum sunt în alte țări ale UE). 

O strategie posibilă de încurajare a farmaciștilor să se alăture farmaciilor din spitale ar trebui să includă un cadru legislativ care să poziționeze financiar farmacistul de spital pe aceeasi treaptă cu medicul, să fie create programe de pregătire suplimentară specială pentru farmaciști, așa cum sunt în alte țări, sub forma unor ultra-specializări (nutriție, oncologie, geriatrie etc). 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu