4 din 10 români suferă de hipertensiune arterială. Tu când ţi-ai măsurat ultima oară tensiunea?


Aproape o treime din locuitorii planetei au hipertensiune arterială, iar jumătate dintre ei nu știu acest lucru, arată datele publicate de World Hypertension League. Mai mult, reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii susţin că tensiunea arterială crescută este răspunzătoare de pierderea a 7,5 milioane de vieţi, ceea ce înseamnă 12,8% din numărul total de decese înregistrate la nivel mondial.

În ceea ce priveşte România, rezultatele studiului epidemiologic SEPHAR II din 2012 arată că 4 din 10 români suferă de hipertensiune arterială, ceea ce înseamnă o prevalenţă de 40,1%. Deşi raportat la Uniunea Europeană cifrele arată că nu suntem departe de media europeană de 44%, specialiştii români fac apel la un control mai eficient al valorilor tensionale. Acesta este şi unul dintre principalele mesaje ale celei de-a treia ediţii a Campaniei Naționale „Viteza ucide... nu numai în trafic. Controlează-ți tensiunea arterială!”. Lansată la iniţiativa Societăţii Române de Hipertensiune, campania de responsabilizare socială se desfăşoară în 2014 sub egida Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României. 

„Hipertensiunea arterială este o boală perfidă, care evoluează lent, fără o simptomatologie precisă, dar care poate fi prevenită şi, foarte important, care este simplu de diagnosticat – prin măsurarea tensiunii arteriale, o acţiune care nu durează mai mult de câteva minute. Din păcate, românii nu sunt suficient de conştiincioşi să meargă la medic şi să-şi verifice valorile tensionale. Prin Campania Națională „Viteza ucide... nu numai în trafic. Controlează-ți tensiunea arterială!” vrem să schimbăm această mentalitate prin atragerea atenţiei asupra rolului esențial al măsurării constante a tensiunii arteriale în diagnosticarea precoce a hipertensiunii arteriale”, a declarat prof.dr. Maria Dorobanțu, Președintele Societății Române de Hipertensiune.

În 2014, Campania Națională „Viteza ucide... nu numai în trafic. Controlează-ți tensiunea arterială!” cuprinde trei mari acţiuni. Prima şi cea care dă startul evenimentului este conferinţa-dezbatere „Managementul hipertensiunii arteriale – de la realități la perspective”, privind problematica tensiunii arteriale crescute în România, care va avea loc la sala de şedinţe a Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României, pe 16 mai 2014, începând cu ora 12.00. Vor fi prezente nume mari din lumea medicala, precum şi reprezentanţi de seamă ai autorităţilor sanitare. 

Pe 17 mai, de Ziua Mondială de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale, va avea loc o amplă acțiune de măsurare gratuită a tensiunii arteriale, în corturile special amenajate în curtea Spitalului Clinic Colțea, dinspre zona Universitate. Concret, bucureştenii sunt aşteptaţi sâmbătă, 17 mai, 2014, între orele 10.00 – 20.00, pentru a-şi verifica valorile tensionale. Campania va continua cu alte două acţiuni de măsurare gratuită a tensiunii arteriale pe 4 iulie şi în perioada 20-21 septembrie, concomitent cu cea de-a treia ediţie a Congresului Societății Române de Hipertensiune. Pe lângă măsurarea tensiunii arteriale, particpanţii la campanie vor primi şi sfaturi utile despre cum pot preveni hipertensiunea arterială prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Campania Națională „Viteza ucide... nu numai în trafic. Controlează-ți tensiunea arterială!” este o iniţiativă a Societăţii Române de Hipertensiune, menită să informeze, să conştientizare şi să educe publicul larg cu privire la importanţa controlului permanent al valorilor tensionale, ca instrument de diagnosticare precoce a cazurilor de hipertensiune arterială. 

Organizator ştiinţific: Societatea Română de Hipertensiune.
Management eveniment: Sanatatea Press Group

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu