Alegerea corectă în tratamentul infecţiilor urinare: Între rezistența bacteriană şi riscul de dismicrobisme

Infecțiile tractului urinar constituie o problemă de sănătate serioasă și afectează anual milioane de oameni din întreaga lume. Într-un top al celor mai frecvente infecții, statisticile mondiale pozitionează infecțiile urinare pe locul doi, după cele respiratorii. 

Infecțiile de tract urinar sunt tratate cu antibiotice, ceea ce face ca acest tratament să fie unul delicat, succesul fiind condiționat de mai mulți factori, precum: alegerea potrivită a antibioticului, durata tratamentului, dar și administrarea corectă după instrucțiunile precise ale medicului. În caz contrar, consecințele pot fi din ce în ce mai grave: de la reapariția simptomelor la dezvoltarea rezistenței bacteriilor la antibioticele utilizate, îngustându-se opțiunile de tratament pe viitor. În plus, orice administrare de antibiotic, indiferent dacă este eficientă sau nu, aduce de modificare a florei bacteriene a respectivului pacient, ceea ce poate genera afecțiuni precum infecția determinată de Clostridium difficile. De aceea, este foarte important să fie cunoscute situațiile în care antibioticele nu trebuie administrate, cum este cazul majorității bacteriuriilor asimptomatice (simpla prezență a bacteriilor în urină fără manifestări clinice). 

Ținând cont de acest context, compania de comunicare medicală Houston NPA organizează, cu sprijinul Angelini Pharmaceuticals, seria de simpozioane „Alegerea corectă în tratamentul infecţiilor urinare: Între rezistența bacteriană şi riscul de dismicrobisme”. Evenimentele creditate EMC se adresează medicilor de familie din București și sunt organizate după următorul calendar: 
  • 28 mai – pentru medicii de familie cu cabinet în sectorul 2 sau sectorul 3 - Locație: Hotel Internațional (Strada Căuzași 27, București)
  • 11 iunie – pentru medicii de familie cu cabinet în sectorul 4 sau sectorul 5 – Locație: Restaurant Elisabeta (Blv. Regina Elisabeta, Nr. 45, București);
  • 18 iunie – pentru medicii de familie cu cabinet în sectorul 1, sectorul 6 și Ilfov – Locație: Hotel Novotel (Calea Victoriei, Nr. 37B, București). 


Lectorii celor 3 ediții sunt personalități medicale marcante, lideri de opiniei în domeniile urologie și antibioterapie: Prof. Dr. Nicolae CALOMFIRESCU – medic primar urolog; Conf. Dr. Gabriel POPESCU – medic primar boli-infecțioase, autor principal al “Ghidului Angelescu de Terapie Antimicrobiană” ediția 2012.

“Întrucât datele de rezistență microbiană la antibiotice sunt alarmante, este nevoie să respectăm ghidurile de practică în utilizarea antibioterapiei adaptată fiecarei afecțiuni. Spre exemplu, nu orice cistită este bacteriană. Haideți să abordam diferențiat situațiile clinice cu care ne confruntăm!” a declarat Prof. Dr. Nicolae Calomfirescu. 

“Infecțiile urinare joase și bacteriuriile asimptomatice reprezintă situațiile care, alături de infecțiile respiratorii și de sindroamele diareice, generează cel mai mare consum de antibiotice. Pentru marea majoritate a pacienților aflați în aceste situații, prescrierea de antibiotice este realizată de către medicii de familie. De aceea, consider extrem de importantă pentru aceștia reamintirea principiilor corecte de terapie antibiotică în aceste situații” a fost mesajul transmis de către Conf. Dr. Gabriel Popescu.  

“Omul este un vast teritoriu populat de bacterii. Prezența bacteriilor în organismul uman fără a determina manifestări de boală, situație denumită colonizare, nu necesită administrarea de antibiotice, cu rare excepții. Acesta este și cazul bacteriuriei asimptomatice (prezența de bacterii în urină fără simptomatologie), care se tratează DOAR la gravide și înainte de intervenții urologice. Trebuie reținut că orice antibiotic administrat pe cale sistemică modifică întreaga floră microbiană care ne populează, selectând bacteriile rezistente față de acesta și generând condiții pentru multiplicarea mai rapidă a acestora (dismicrobisme). 

De aceea, este necesar să administrăm antibiotice DOAR când sunt indicate și ori de câte ori este posibil să tratăm infecțiile cu antibiotice care se concentrează în organismul uman DOAR acolo unde este nevoie. În cazul infecțiilor urinare joase avem la dispoziție asemenea antibiotice: fosfomicina-trometamol și nitrofurantoina  Este extrem de important ca ele să fie folosite ori de câte ori este indicat, în locul altor antibiotice, precum fluorochinolonele și cefalosporinele care, difuzând în întreg organismul, determină mult mai frecvent selectare de bacterii rezistente și infecții produse de Clostridium difficile” a precizat Conf. Dr. Gabriel Popescu.   

„În plus, din păcate, în România ne confruntăm cu niveluri extrem de ridicate ale rezistenței bacteriene la infecții. Această afirmație este adevărată și pentru Escherichia coli, cea mai frecventă cauză a infecțiilor urinare; în ultimii ani, rezistența sa la fluorochinolone a atins nivelul de 30%, iar rezistența față de cefalosporine depășește 20%.  Această situație a fost generată de utilizarea lor excesivă – ne situăm între primele trei state din Europa atât în privința consumului de antibiotice în general, cât și al câtorva categorii de antibiotice cu spectru larg: fluorochinolone, peniciline legate de inhibitori de beta-lactamază, cefalosporine. În schimb, în mai mult de 90% din cazuri, fosfomicina-trometamol și nitrofurantoina și-au păstrat activitatea împotriva Escherichia coli. Un medic foarte bun știe și ce antibiotice să prescrie și ce antibiotice să nu prescrie într-o anumită infecție; iar cel mai bun prescriptor de antibiotice (având în vedere nevoia de a păstra antibiotice eficiente și pentru anii care vin) este cel care nu prescrie antibiotice dacă nu sunt necesare!” a atras atenția Conf. Dr. Gabriel Popescu.  

Tocmai pentru a încuraja informarea medicală în ceea ce privește alegerea corectă în tratamentul infecţiilor urinare, medicii de familie pot participa gratuit la aceste evenimente, singura condiție fiind înscrierea prealabilă. Cei interesați de participare sunt rugați să se adreseze companiei de comunicare medicală Houston NPA, la nr de telefon 0723.856.179, 021-317.09.43, email corina.stancu@houston.ro, evenimente@houston.ro. Detalii și pe www.houston.ro. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu