Reducerea dioptriilor cu laser- Actualităţi


  Dr.Andrei FILIP
Medic Primar, Specialist Oftalmolog
Doctor în Ştiinţe Medicale
www.lasek.ro

Cea mai modernă metodă de a scăpa definitiv de ochelari sau lentile de contact este chirurgia refractivă cu ajutorul laserului. Operaţia constă în corectarea dioptriilor, ce apar prin modificări ale corneei şi/sau cristalinului. Viciile de refracţie corectate prin aceste metode sunt: miopia, hipermetropia şi astigmatismul. 

Corecţia presbiopiei cu ajutorul tehnicilor laser (scăderea cu vârsta a posibilităţii de a citi de aproape) nu a luat încă o mare amploare şi chiar dacă se face în anumite centre oftalmologice din lume, corecţia nu este permanentă.

Miopia de până la -7, -8 dioptrii se poate reduce prin operaţii cu laser (Lasek, Prk, Lasik, Femtolasik). Hipermetropia  şi astigmatismele de până la 3 dioptrii se pot corecta deasemenea cu ajutorul laserului cu excimeri.

În cazurile în care dioptriile prea mari nu se pot corecta cu laser, avem la îndemână alte tehnici moderne de 
reducere a acestora. Una dintre metodele ultramoderne de reducere a dioptriilor extreme constă în implantarea de cristalin artificial, multifocal, personalizat. În acest caz se înlocuieşte cristalinul natural cu un cristalin artificial adaptat la puterea dioptrică necesară. 

Pentru a beneficia de oricare din aceste operaţii trebuie ca vârsta pacientului să fie de  peste 18 ani, refracţia oculară să fie stabilă, adică să fim siguri că dioptriile nu mai cresc (mai ales în cazul miopiilor). Operaţia se adresează celor ce vor să renunţe la ochelari sau lentile de contact.
   
Pacienţii nu trebuie să aibă afecţiuni sistemice (reumatism articular acut, diabet zaharat, LES, leucemii, limfoame sau alte neoplazii, etc.)
   
Persoanele care poartă lentile de contact, vor întrerupe purtarea lor cu minim 5-7 zile înainte de consult, măsurători şi operaţie. Preoperator, se vor face diverse măsurători (autorefractometrie, keratometrie, topografie corneeană, pahimetrie, examen de câmp vizual).
     
Operaţia se realizează fără internare, fără durere, cu anestezie topică (picături).
     
Atenţie! Acuitatea vizuală obţinută postoperator nu va depăşi acuitatea vizuală maximă ce poate fi obţinută cu cea mai bună corecţie cu ochelari.

Tipuri de operaţie cu laser sunt: PRK (photorefractive keratectomy) şi LASEK ( Laser assisted subepithelial keratectomy) - Tehnicile sunt asemănătoare, nu necesită tăierea corneei şi se bazează pe fotoablaţia (polisarea) ţesutului corneean în zona optică; se realizează o remodelare a suprafeţei de ordinul micronilor.

Laserul se aplică numai pe partea anterioară a corneei timp de câteva zeci de secunde. Aceste două metode (LASEK şi PRK) sunt considerate cele mai sigure. Complicaţiile ce pot apărea sunt rare, cu o incidenţă de sub 1 % şi pot consta în: vindecare lentă a epiteliului corneean,  “haze” (ceaţă) cornean şi halouri, dificultate la vederea nocturnă sau la lumina puternică, regresia corecţiei refractive. 

FemtoLASIK (laser in situ keratomileusis) sau LASIK - Tehnicile constau în efectuarea unui flap (capac) din partea anterioară a corneei prin tăiere acesteia în grosime cu ajutorul femtolaserului sau a microkeratomul cu lama, se execută fotoablaţia (polisarea), apoi grefonul (capacul) se repune la loc. Aceste tehnici prezintă mai multe riscuri decât LASEK şi PRK. Complicaţiile pot fi grave şi permanente: amputări sau pierderi ale flapului, flapuri incomplete sau neregulate, perforaţie corneeană, defecte epiteliale, keratita lamelară difuză, vindecări vicioase, etc.

În primele 24-72 ore, postoperator, apare senzaţia de corp străin, lacrimare, fotofobie, chiar durere care cedează la administrarea de antialgice în câteva ore. Imediat postoperator, bolnavilor li se aplica lentile de contact terapeutice, timp de 5-7 zile. Vor purta ochelari de soare pentru protecţie şi vor urma tratament topic cu antiinflamatorii steroidiene şi nesteroidiene, cicatrizante corneene, etc.

În prima lună pacienţii vor evita expunerea la soare, aburi, fum, machiaj, efort fizic excesiv. În cazul tuturor tehnicilor, infecţiile oculare sunt extrem de rare, fiind dependente de respectarea unei igiene riguroase de către pacient.

Postoperator controalele obligatorii se fac la 24 ore şi 7 zile, apoi în funcţie de caz şi nevoi la 30 zile sau 3 luni.

Recuperarea totală, postoperatorie este variabilă, putând dura până la câteva luni.
Pe termen lung, în majoritatea cazurilor, evoluţia postoperatorie este favorabilă.

În concluzie operaţia de scădere a dioptriilor cu laser are o rată foarte mare de succes, este uşor suportată de către pacient, iar vindecarea este rapidă.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu