Zeci de pacienţi au învăţat, alături de medicii și îngrijitorii lor, cum să lupte inteligent cu boala Parkinson


Weekendul trecut Cluj-Napoca s-a transformat în centrul de interes al discuţiilor pe tema abordării integrate în echipa medic-pacient a bolii Parkinson. Specialiști interesaţi de cele mai recente progrese inregistrate în acest domeniu s-au aflat alături de pacienţii și apropiaţii lor, care au primit informaţii de natură practică, menite să îi ajute să facă faţă provocărilor cotidiene ale acestei afecţiuni. Peste 170 de persoane au luat parte la prezentările din cadrul conferinţei Abordarea Integrată a Bolii Parkinson-ediţia a IV-a. Conferinţa cu public mixt a fost completată de un simpozion adresat exclusiv specialiștilor, a carui tematica s-a axat pe managementul fazelor avansate ale bolii, discutându-se strategii terapeutice ca  tratamentul cu apomorfină, stimularea dopaminergică cu levodopa-carbidopa, stimularea cerebrală profundă, precum și cercetările experimentale în domeniul terapiei cu celule stem în boala Parkinson. 

Manifestarea a fost organizată de compania de comunicare medicală Houston NPA pentru Asociaţia de Luptă împotriva bolii Parkinson, sub egida Societăţii de Neurologie din România. Conferinţa Abordarea Integrată a Bolii Parkinson a adus împreună persoane cu boala Parkinson, apropiaţi ai acestora și profesioniștii implicaţi în îngrijirea lor și interesaţi de studiul și managementul acestei afecţiuni. Conferinţa a fost coordonată știinţific de Prof. dr. Dafin Mureșanu, președintele Societăţii de Neurologie din România și președintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei și Neuroplasticităţii. 

Alături de acesta au susţinut prezentări lideri de opinie în domeniul neurologiei: Prof. dr. Lăcrămioara Perju-Dumbravă, Prof. dr. Angelo Bulboacă, Șef lucrări dr. Jozsef Szasz, Dr. Amalia Ene, dr. Livia Popa, Dr. Camelia Căpușan, Dr. Viorelia Constantin, precum și personalităţi medicale de renume din alte specialităţi:  Prof. dr. Daniel David (psihologie), Dr. Jean Ciurea (neurochirurgie), Șef lucrări dr. Dan Fărcaș (cardiologie), Asist. univ. dr. Ana-Maria Bumbea (recuperare medicală). 

Conferinţa Abordarea Integrată a Bolii Parkinson, în cifre:
360 de minute de prezentări știinţifice și discuţii
170 de participanţi
70 cadre medicale și alţi specialiști în domeniul sănătăţii
70 pacienţi și apropiaţi ai lor
16 lectori
13 parteneri media
8 credite EMC pentru medici
10 credite EFC pentru farmaciști. 

„Această întâlnire este dedicată perfecţionării modului de comunicare dintre cei cei ce diagnostichează, tratează și gestionează medical condiţia bolnavului cu boală Parkinson și pacienţii care constituie Asociaţia de Luptă împotriva Bolii Parkinson. Există un parteneriat important între Societatea de Neurologie din România și asociaţia de pacienţi. Categoric este nevoie de această întâlnire, deoarece viaţa în care trăim este deosebit de complexă, apar probleme noi pe care bolnavii ni le aduc la cunoștinţă, noi le comunicăm ceea ce am reușit să facem pentru ei. În lipsa acestei comunicări, partenerii implicati in gestionarea acestor probleme nu reusesc sa perceapa complet si corect informatiile si datele noi din acest domeniu. (...)Corpul medical are  în vedere aspectele ce tin  de susţinerea pacientului cu boala Parkinson, se adapteaza cerinţelor și nevoilor sale.. Pot afirma că la nivelul Comisiei  de Neurologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, condusa de Prof. Dr. Ovidiu Bajenaru, am făcut toate demersurile ca terapiile noi să intre pe piaţa românească iar cele existente sa fie mentinute.” a explicat, în cadrul conferinţei de presă organizate de Houston NPA, Prof. dr. Dafin Mureșanu, Președintele Societăţii de Neurologie din România.

Cu toate că simptomatologia clinică este in general clară, în multe situaţii, noi nu putem preciza cu exactitate daca  avem de-a face cu o boală Parkinson autentică sau un sindrom de tip parkinsonian. Anumite examinari paraclinice pot aduce claritate in diagnosticul pacientilor cu boala Parkinson. (...) Recuperarea pacientului începe o dată cu punerea diagnosticului și înseamnă, în principiu, kinetoterapie și terapie ocupaţională, la care se adaugă, încă de la bun început, consilierea psihologică. Kinetoterapia și terapia ocupaţională pot întârzia cu până la 16-24 luni iniţierea terapiei cu levodopa, care aduce unele efecte secundare. Acest aspect este foarte important deoarece reprezintă practic doi ani din viaţa pacientului, în care noi protejăm ultima rezervă până la terapia cu levodopa. Pe de altă parte, pacienţii cu boală Parkinson au ajuns la aceeași speranţă de viaţă cu ceilalţi subiecţi, care nu au boală Parkinson, lucru care reprezintă o mare reușită ”. a menţionat pentru Houston NPA Prof. dr. Angelo Bulboacă, șeful secţiei de Neurologie de la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca.

“Încercăm să integrăm în societate pacienţii cu boala Parkinson și să facem ca societatea să înţeleagă ce înseamnă boala Parkinson, să ne accepte că suntem semenii lor, să fim parte din această societate, mai ales că statisticile arată că în 2040 boala Parkinson va fi una dintre cele mai răspândite boli.” a declarat, într-un interviu acordat Houston NPA, Dan Răican, președintele Asociaţiei de Luptă împotriva Bolii Parkinson din România.

„Pentru mine și soţul meu a fost benefică această conferinţă, ne-am simţit bine, apreciem eforturile dumneavoastră și programul știinţific  a fost peste așteptările noastre. Vă mulţumim pentru invitaţie și am fi onoraţi să participăm și la alte conferinţe. Vă felicităm!” spune Maria Popa, pacientă invitată la conferinţa organizată de Houston NPA.

În 2014, Houston NPA va continua să acopere nevoia de informare medicală corectă a pacienţilor cu boala Parkinson, organizând pentru aceștia și pentru specialiștii care se ocupă de tratamentul și monitorizarea lor conferinţe și workshop-uri pe teme de actualitate și cu caracter practic. În primăvara lui 2014 va avea loc cea de-a cincea ediţie a conferinţei Abordarea Integrată a Bolii Parkinson, la Timișoara, iar pentru noiembrie Houston NPA pregătește un eveniment axat pe patologia tulburărilor de mișcare.

Parteneri știinţifici: 
Societatea Română de NeuroReabilitare, Federaţia Română de Kinetoterapie, CMR
Parteneri media: Romedic, Formare Medicală, Pagina Medicală, Medical Manager, Medipedia, Edumedical, Doctor.ro, Sfatul Medicului, Health and the City, Ghid Cabinet, Jurnal de Sănătate, Ziarul Făclia, Radio Cluj, Evenimente în Cluj

Sursa: Houston NPA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu