PrenaTest ® revoluţionează diagnosticul prenatal,


Acum, anomaliile genetice pot fi depistate în primele luni de sarcină fără a pune în pericol mama şi fătul

PrenaTest ® revoluţionează diagnosticul prenatal, fiind o premieră pentru Bucureşti

Riscul formării trisomiilor fetale creşte odată cu înaintarea în vârstă a gravidei. De exemplu, în timp ce riscul apariţiei sindromului Down la o gravidă de 30 de ani este 1:1000 (din 1000 de feţi unul este afectat de sindro¬mul Down), în cazul unei gravide de 40 de ani, riscul este de 10 ori mai mare, reprezentând 1:100 (din fiecare 100 de sarcini una este afectată de sindromul Down). 

PrenaTest® este o metodă revoluţionară de diagnostic prenatal care poate depista, în primele luni de sarcină, anomaliile genetice fără a pune în pericol mama şi fătul. PrenaTest® este un test noninvaziv produs de Lifecodexx care, spre deosebire de metoda clasica de screening pre-natal, consta in prelevarea sângelui matern. Eficacitatea PrenaTest® a fost demonstrată în clinicile internaţionale prin studii efectuate pe un esantion reprezentativ de paciente. Rezultatele au dovedit sensibilitatea testului de peste 95%.

PrenaTest® este recomandat în cazul gravidelor de peste 35 ani, părinţilor care au în antecedente naşteri cu feţi afectaţi de sindromul Down (trisomia 21), precum şi al gravidelor la care, prin metode de scree¬ning convenţionale (markeri biochimici, ecografie), a fost depistat un risc mediu sau crescut de existenţa a sindromului Down. 

Fătul afectat de sindromul Down eliberează o cantitate excesivă de cromozomi 21, 18 sau 13, cromozomi care sunt reprezentaţi de ADN-ul care circulă liber în sângele matern. Cu ajutorul PrenaTest®, se poate identifica excesul de cromozomi cu cea mai mare precizie. Testul se bazează pe o tehnică genetică moleculară, care examinează fragmentele ADN-ului fetal care circulă liber în sângele matern, capabilă să determine originea (adică cromozomul din care provin) şi cantitatea acestora. În urma unei consilieri ginecologice, şi după obţinerea consimţământului gravidei, se recoltează 20 ml de sânge de la gravidă, într-un tub special creat pentru efectuarea testului. Proba de sânge va fi transportată la laboratoarele de diagnosticare LifeCodexx. Efectuarea probei durează în general 10 zile lucrătoare. Riscul la recoltare este cel a unei recoltări normale, adică aproape 0.

Dacă rezultatul PrenaTest® este negativ, existenţa trisomiei fetale 21, 18 şi 13 poate fi exclusă cu cea mai mare probabilitate. Dacă PrenaTest® este pozitiv, probabilitatea ca fătul să fie afectat de trisomie este aproape sigură. În acest caz, în urma unei consilieri obstetricale şi / sau genetice, diagnosticul trebuie confirmat prin testele genetice invazive, de regulă amniocenteză. În cazul în care rezultatul PrenaTest® este pozitiv (testul indică existenţa trisomiei), costurile legate de efectuarea diagnosticului genetic prin metoda invazivă (amniocenteză) sunt suportate de către New Era Genetics RO. S.R.L.

Metoda este recomandată dupa ce se face un screening cu metoda bitest acreditat FMF (Kryptor Compact Plus) iar rezultatul arată un risc mare sau intermediar. Metoda Prenatest şi Kryptor împreună se găsesc doar în câteva centre de excelenţă din Bucureşti (Spitalul Filantropia, CMMB, Laboratorul Cytogenomic, Laboratorul Personal genetics), precum şi la Spitalul Euromaterna Constanţa.

Screening-urile tradiţionale complexe, efectuate în vederea estimării riscului de apariţie a anomaliilor în timpul sarcinii, prezintă un risc de afectare a vieţii mamei şi a fătului. Anomaliile sunt detectate cu ajutorul unor markeri identificaţi din sângele gravidei. Marele dezavantaj al acestor metode este faptul că ele nu oferă un rezultat concret, ci evaluează doar riscul apariţiei triso¬miei 21, având un potenţial de eroare de 5%. 

În România, PrenaTest®  poate fi accesibil şi în centrele specializate din Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş, Cluj, Deva şi Braşov. 

Pentru detalii suplimentare, puteţi suna la: 021 410 9494, E-mail: i.komporaly@gmail.com, sau vizita site-urile: www.personalgenetics.ro/home, www.prena-test.ro şi http://lifecodexx.com/index.php?id=24


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu