Beneficiile Omega-3 pentru copii


Dacă am stoarce toată apa din creier, am descoperi că 60% din masa uscată este formată din grăsimi. 

Acestea, supranumite şi grăsimile inteligenţei, adevărate cărămizi ale creierului, sunt acizi graşi nesaturaţi, din gama Omega-3, pe care corpul uman nu-i poate sintetiza, ei fiind esenţiali pentru sănătatea mentală, deoarece ei  formează şi hrănesc creierul.

Un raport ideal pentru metabolismul nostru este un raport de 1:1  Omega-3:Omega-6. 

De remarcat, consumul real de Omega-6 este de cca 20 de ori mai mare, ceea ce constituie un factor proinflamator.

Omega-3 are efecte antiinflamatoare la nivelul creierului, al inimii şi al articulaţiilor, dar şi la nivel digestiv şi dermatologic.

Acizii graşi omega-3 au fost numite ‚alimentele creierului’ , multe studii demonstrând beneficiile Omega-3 şi pentru copii . 

Un echilibru sănătos al acizilor graşi Omega-3 este esențial pentru sănătatea creierului de-a lungul întregii vieți, în special în stadiile infantile de dezvoltare. 

Acizii graşi Omega-3 pot ajuta copilul să se dezvolte în mod armonios, să crească viguros, să exceleze la școală, în sport, dar și în încercările de viață. Iată câteva dintre beneficiile pe care Omega-3 le aduce copiilor:
  • Dezvoltarea și funcționarea creierului: aproximativ 70 % din creierul unui copil și 60 % din creierul unui adult sunt formate din grăsimi. 

DHA, principalul acid gras al creierului  ajută la îmbunătățirea transmiterii impulsurilor nervoase, prin creșterea flexibilităţii membranelor celulelor creierului. Aceasta ajută la protejarea și îmbunătățirea vieții neuronilor din creier. 
Un nou studiu al Consiliul Regional din Durham, anglia a arătat că elevii care au luat ulei de pește au reuşit să obţină o medie cu 2 puncte mai mare decât copiii care nu au consumat ulei de pește. Ei au constatat îmbunătățiri semnificative în citire, ortografie  și în comportamentul copiilor pe o perioada de probă de 3 luni. 
  • Îmbunătățirea stării de spirit : acizii graşi Omega-3 sunt componente importante ale membranelor celulare nervoase şi ajută celulele nervoase să comunice unele cu celelalte, ceea ce este important pentru buna sănătate mintală. Studiile pe animale au arătat că un nivel scăzut de acizi grași omega-3 reduc concentrația unor substanțe chimice importante pentru funcţionarea creierului, cum ar fi dopamina și serotonina . Acestea sunt substanțe chimice care controlează starea de spirit. 

Studiile au arătat de asemenea că pacienţii spitalizaţi pentru depresie au avut un nivel scăzut de Omega-3 . Același lucru s-a fost constatat la copii cu ADHD (sindromul atenţiei deficitare şi al hiperactivităţii). 
  • Într-un studiu pe 100 de băieţi, cei cu un nivel scăzut de Omega-3 au avut mai multe probleme de învățare și de comportament decât băieții cu niveluri normale de Omega-3.
  • Sistemul imunitar: Omega-3 contribuie la producția echilibrată de eicosanoizi, ce sprijină un răspuns imun echilibrat.
  • Dezvoltarea oculară: Omega-3 DHA sunt părţi constituente ale membranelor din ochi, în special la nivelul retinei. Cercetările la pacienţii cu glaucom au arătat o reducere a presiunii intraoculare la utilizarea de ulei de peşte ca supliment alimentar.

Beneficiile Omega-3 pentru copii includ dezvoltarea și funcționarea oculară.
  • Sănătate cardiovasculară:‚The American Heart Association’ au dezvoltat statistici care arată că acizii graşi Omega-3 aduc beneficii pentru inima oamenilor sănătoşi, dar şi pentru  cei cu risc de boli cardiovasculare. Acizii graşi Omega 3 pot împiedica agregarea trombocitară  şi prevenind formarea de cheaguri ce pot opri fluxul de sânge . Ei pot reduce, de asemenea, nivelul trigliceridelor. Cercetările au arătat că a.g. omega-3 pot reduce sau preveni tulburări de ritm cardiac întărind sistemul electric al inimii. Proprietățile anti-inflamatorii ale omega-3 pot diminua inflamaţia de la nivel cardiovascular, inflamaţie care provoacă boli de inimă.
  • Inflamația și sănătatea articulaţiilor: Omega-3 , în special EPA (unul dintre acizii graşi omega-3 eficienţi) ajută la reglarea ciclului inflamator din corpul tău . Acest lucru previne și ameliorează durerile din artrită, cistită, si prostatită . Omega 3 pentru copiii activi aduc o mobilitate mai mare, susţinând efortul fizic.
  • Sănătatea pielii: a.g.Omega-3 sunt implicaţi şi în menținerea sănătăţii şi supleţei pielii - când nivelul lor este scăzut pielea poate deveni uscată şi fragilă . Mulţi clinicieni cred că acizii graşi omega-3 sunt utili şi pentru tratarea acneei. Omega-3 are de asemenea, efecte benefice în boli de piele , cum ar fi eczeme, dermatită și psoriazis, datorită calităților anti- inflamatorii ale uleiului de pește.

Grăsimile ”inteligenţei” sunt necesare încă din perioada prenatală, în perioada extrem de solicitantă a sarcinii, când femeile au nevoi crescute de acizi graşi Omega-3, atât pentru sănătatea proprie cât şi a copilului, dar şi după sarcină, în perioada alăptatului, când bebeluşii se pot bucura de acţiunea pozitivă pe care le-o oferă acizii graşi Omega-3.

În ultimul trimestru de sarcină se definitivează formarea creierului copilului, a retinei şi a sistemului nervos, pe baza rezervelor de Omega-3 ale mamei. Dacă aceste rezerve sunt sărace, pot apărea carenţe în dezvoltarea 
copilului, iar epuizarea completă a acestor rezerve poate duce la depresia postpartum a mamei.

Adesea, copiii născuţi prematur şi cei cu o dezvoltare intrauterină încetinită au la naştere o cantitate sanguină redusă de acizi graşi Omega-3.

Dezvoltarea creierului este mai rapidă în timpul primului an de viaţă, când creierul copilului se triplează în mărime. În această etapă de creştere rapidă a sistemului nervos central, creierul foloseşte 60% din energia totală consumată de copil, iar 50% din caloriile zilnice ale unui copil provin din grăsimi. 
Prevenirea naşterii premature, a depresiei postnatale a mamei, favorizarea unui travaliu mai uşor, dezvoltarea nervoasă normală a bebeluşului, reducerea incidenţei alergiilor la noul născut, toate sunt  în directă legătură cu un aport adecvat de acizi graşi Omega-3 la viitoarea mămică, conform a numeroase studii.

Grăsimile Omega-3 influenţează dezvoltarea creierului şi performanţa  în perioada de creştere, de la perioada prenatală la sugari şi până la adolescenţă, dar şi pentru persoanele adulte, ferindu-le de depresie, stres şi oboseală.

De reţinut că este important tipul şi originea uleiui de peşte, categoriile principale sunt :
  1. Ulei pur de Peşte Omega-3  Lysi, 
  2. Uleiul din Ficat de Cod Lysi, ( 4 produse) - Omega-3 cu vitamina D(importantă pentru prevenirea şi combaterea rahitismului)
  3. Uleiul din Ficat de Rechin Lysi, IMMUNE MAX


Puritatea şi eficienţa sunt esenţiale în consumul de ulei de peşte, uleiul de peşte islandez fiind cel mai cunoscut pentru aceste caracteristici. 

Datorită calităţii sale excepţionale se poate administra la copiii foarte mici, chiar după diversificarea hranei. Gustul bun şi administrarea uşoara a lichidului, cu linguriţa, îl face accesibil atât copiilor, cât şi persoanelor cu sensibilitate la înghiţire şi persoanelor vârstnice.

Este un obicei cu o tradiţie de zeci de ani, aşa încât generaţii întregi au consumat ulei de peşte din copilărie până la senectute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu