“Ora magica” pentru nou nascuti demonstrata de cercetatorii americani



In perioada 8-14 Decembrie 2012, la invitatia Asociatiei ProMAMA, doi specialisti de la institutul de cercetare si educatie in lactatie Healthy Children din SUA se afla in vizita in Romania pentru promovarea si popularizarea in maternitatile noastre a programului ”Skin to Skin in the First Hour After Birth”, program oferit 100% gratuit maternitatilor din tara noastra.

Cercetatorii de la Healthy Children au demonstrat faptul ca in prima ora dupa nastere, daca este pus pe burta mamei, orice nou-nascut trece prin 9 stadii instinctive si au realizat pe aceasta tema o serie de materiale demonstrative despre “ora magica”. Acest program functioneaza deja cu succes in SUA, Suedia si Egipt.

Dr. Kajsa Brimdyr, specialist al institutului Healthy Children, ne-a spus: „Este o parte a misiunii noastre sa ajutam la imbunatatirea sanatatii copiilor. Ne face o deosebita placere sa avem ocazia sa lucram cu voi in Romania pentru a putea valorifica pentru cat mai multi copii acest timp miraculos imediat dupa nastere. Avantajele pe termen lung sunt atat de profunde!”.

Unul din obiectivele principale ale Asociatiei ProMAMA – Institut si Centru de Alaptare – este sustinerea si promovarea nesepararii mamei de nou-nascut in perioada de dupa nastere, in vederea crearii conditiilor necesare unei alaptari exclusive de succes.

UNICEF, Organizatia Mondiala a Sanatatii si Ministerul Sanatatii din Romania recomanda tuturor maternitatilor initierea timpurie a alaptarii, in prima ora dupa nastere, datorita rolului major pe care il are aceasta procedura pentru o alaptare fara probleme. Aceasta este o practica obligatorie pentru spitalele acreditate ca “Prieten al Copilului” in indeplinirea celor “Zece Pasi pentru o Alaptare de Succes” si reprezinta standarde internationale de ingrijire pentru mama si nou nascut. In Spitalele “Prieten al Copilului” din Romania, procentul nou-nascutilor care initiaza timpuriu alaptarea este de 3 ori mai mare decat in cazul celorlalte spitale, dar totusi extrem de mic: 14,8%. Pe de alta parte, perioada medie de initiere a alaptarii in aceste spitale este de 6,8 ore (spre deosebire de 11,9 ore in celelalte spitale), in loc sa fie sub o ora, conform recomandarilor forurilor nationale si internationale.

“Cu totii trebuie sa facem tot ceea ce ne sta in puteri pentru a creste cunostintele, increderea si abilitatile profesionistilor si ale mamelor, iar cel mai bun loc pentru a incepe este maternitatea”, a declarat domnul Edmond McLoughney, reprezentant UNICEF in Romania.

Contactul piele-pe-piele intre mama si nou-nascut este strans legat de fiziologia sarcinii, a nasterii si alaptarii, avand numeroase beneficii reciproce. Conform ultimelor studii, aceasta practica este premisa asigurarii unui bun start in viata si crearii unui atasament profund intre cei doi, cu impact pe termen lung, chiar si in viata de adult a puiului de om.

Dorim sa le multumim pe aceasta cale celor care sunt alaturi de ProMAMA si ne sprijina cu implementarea acestui proiect: Asociatia Leaganul Vietii si Maternitatea Eva-MedLife Brasov, Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Brasov, Maternitatea Medicover, precum si Spitalele Municipal si Polizu Bucuresti. Subiectul este intens dezbatut de obstetricieni si neonatologi la congresele internationale si cu atat mai mult ne exprimam regretul profund ca nu am primit deschidere si din partea altor maternitati pentru a instrui cat mai multe cadre medicale din tara noastra, mai ales pentru un program 100% gratuit. In Bucuresti au fost interesate doar trei maternitati, doua de stat si una privata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu