Posibilităţi de recuperare a hipoacuziei


„Lipsa văzului separă oamenii de obiecte, lipsa auzului separă oamenii de oameni” – Hellen Keller

Hipoacuzia ar trebui să fie privită ca o problemă de sănătate rezolvabilă.
 
Există în prezent teste complexe şi necostisitoare care ne pot indica precis gradul hipoacuzei atât în cazul copiilor, începând cu cei de vârstă foarte mică, cât şi în cazul adulţilor.
 
Dacă pierderea de auz este datorată celulelor senzoriale ale cohleei, atunci hipoacuzia este neurosenzorială de tip cohlear, iar dacă este datorată funcţionării deficitare a fibrelor nervoase, vorbim despre o hipoacuzie neurosenzorială retrocohleară. Dacă substratul fizic al hipoacuziei se află la nivelul urechii externe sau medii, atunci hipoacuzia se numeşte de transmisie.
 
În cazul în care scăderea auzului nu este recuperabilă prin administrarea de medicamente sau chirurgical, singura soluţie rămân protezele auditive, clasice sau implantabile.
 
În cazul protezării copiilor, se vor oferi proteze auditive cât mai performante, în aşa fel încât pacientul să îşi poată însuşi şi dezvolta limbajul într-un mod corespunzător. Pentru pacienţii adolescenţi si pentru cei cu o viaţă profesională activă se pot alege proteze auditive care comunică prin intermediul a diverse interfeţe prin Bluetooth  cu telefonul mobil, cu sisteme MP3 etc.
 
Pentru vârstnici se vor alege aparate auditive uşor de manevrat şi de întreţinut.
 
În cazul în care gradul hipoacuziei nu permite reabilitarea auditivă cu ajutorul protezelor auditive clasice, soluţia rămasă este implantul cohlear.
 
Implantul cohlear este un dispozitiv semi-implantabil, format din două părţi: partea externă, reprezentată de procesorul audio şi antena de transmitere a semnalelor şi partea internă, adică implantul cohlear propriu zis. 

Cele două componente comunică prin intermediul pielii intacte.
 
Implantul cohlear stimulează în mod direct fibrele nervoase de la nivelul cohleei. Nervul auditiv transmite semnalele către creier, unde vor fi percepute ca sunete.

Există implanturi cohleare performante, cum este sistemul de implant cohlear Maestro produs de compania MED-EL, care permit pacientului să se bucure de ascultarea muzicii şi să înţeleagă clar vorbirea chiar şi în medii sonore considerate dificile.
 
Implanturile cohleare reprezintă o soluţie optimă atât pentru copiii cu hipoacuzii prelinguale, cât şi pentru pacienţii cu hipoacuzii progresive sau dobândite.

Pentru a beneficia de implantare cohleară gratuită prin intermediul Programului Naţional de tratament al surdităţii prin proteze auditive implantabile, pacienţii trebuie să se adreseze unui centru autorizat de către Ministerul Sănătăţii, unde vor fi investigaţi şi evaluaţi.

Audiolog Anca Modan
Website: www.audiologos.ro



Un comentariu: