Centenar Profesor Dr. George Emil Palade


Universitatea de Medicina si Farmacie ”Carol Davila” a organizat pe data de 6 noiembrie 2012, in Sala de Consiliu a Facultatii de Medicina la conferinta de presa organizata cu ocazia CENTENARULUI NASTERII PROF. DR. GEORGE EMIL PALADE.

Printre invitati s-au numarat:
  • Acad. Ioanel Sinescu – Rector U.M.F. Carol Davila, Bucuresti
  • Prof. Dr. Dragos Vinereanu – Prorector U.M.F. Carol Davila, Bucuresti
  • Prof. Dr. Ion Fulga – Prorector U.M.F. Carol Davila, Bucuresti
  • Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel – Presedinte Senat U.M.F. Carol Davila, Bucuresti
Au mai fi prezenti la eveniment: Prorectorii U.M.F. ”Carol Davila”, Decanul si Prodecanii Facultatii de Medicina.

Acad. Ioanel Sinescu, Rectorul U.M.F. “Carol Davila”, Bucuresti afirma:“Intr-o lume medicala moderna, personalitatea Profesorului George Emil Palade reprezinta un reper al excelentei profesionale, masura a performantelor nationale si model pentru medicii romani. Pentru U.M.F. Carol Davila este o onoare sa celebram personalitatea Profesorului George Emil Palade intrucat este datoria noastra, a prezentului, fata de viitor, de a ne omagia valorile.” – . Tot el a subliniat faptul ca prof. dr. George Emil Palade a fost studentul Facultatii de Medicina din Bucuresti, a fost presedinte de onoare al universitatii si o mare personalitate.
 
"Un fost discipol al sau si apoi laureat al Premiului Nobel, prof. dr. Gunter Blobel, a spus despre George Emil Palade ca reprezinta pentru stiintele medicale ceea ce a reprezentat Einstein pentru fizica", a aratat Sinescu.

Rectorul UMF "Carol Davila" a aratat ca la primul etaj al Universitatii va fi amenajat un muzeu George Emil Palade, unde vor fi expuse obiecte donate universitatii de savantul roman lucrari, diplome, medalii, distinctii, inclusiv insemnele Premiului Nobel.

Prof. dr. Dragos Vinereanu, conducatorul cercetarii stiintifice din cadrul universitatii, a prezentat cateva aspecte legate de opera laureatului Nobel.

Prof. dr. George Emil Palade a primit in anul 1974 Premiul Nobel pentru descoperirile in domeniul structurilor si functiilor celulei, care ulterior au contribuit la studiul genetic si noile terapii, a subliniat Vinereanu, accentuand ca Palade este cel care a creat biologia celulara.

George Emil Palade s-a nãscut la Iasi, în 19 noiembrie 1912 .i a absolvit Facultatea de Medicinã ”Carol Davila” din Bucuresti în anul 1936.
  • Între anii 1936 – 1946, George Emil Palade a fost cadru didactic la Facultatea de Medicinã ”Carol Davila”.
  • În anul 1940 si-a sustinut teza de doctorat cu tema ”Tubul urinifer al delfinului”, sub conducerea mentorului sãu, renumitul Profesor Francisc Rainer.
  • În anul 1944, George Emil Palade a devenit Conferen.iar prin concurs la Catedra de Anatomie, condusã în acea perioadã de o altã personalitate a medicinei românesti si totodatã mentor al sãu, Prof. dr. Gr. T. Popa.
  • În perioada 1936 – 1946, evaluând toate posibilitã.ile împlinirii sale profesionale, George Emil Palade a decis sã se dedice cercetãrii fundamentale, chemãrii lãuntrice pentru ”incursiunea în necunoscut”.
  • În 1946, George Emil Palade a plecat în S.U.A., dedicându-se cercetãrilor aprofundate la nivel celular, cu rezultate excep.ionale, fiind practic fondatorul, la nivel mondial, al unei noi specialitã.i medicale, ”Biologia Celularã”. Pentru descoperirile si realizãrile sale excep.ionale, Prof. dr. G. E. Palade i s-a decernat, în anul 1974, Premiul Nobel pentru Medicinã.
Unul dintre discipolii Prof. dr. G. E. Palade, care i-a continuat cercetãrile si a fost, deasemenea, laureat al Premiului Nobel pentru medicinã (1999), Prof. Günter Blobel, spunea despre maestrul sãu ”Palade a fost pentru biologia celularã ceea ce Einstein a fost pentru fizicã”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu